Cum se ghidează păsările

Cum se ghideaza pasarile

Unul dintre cele mai ciudate si mai misterioase lucruri din natura este abilitatea anumitor creaturi de a gasi drumul spre casa, chiar si atunci cand sunt de parcurs distante mari. Cum se ghideaza pasarile Dupa cum stiti, pasarile nu sunt singurele care pot face acest lucru. Albina, anghila si somonul sunt capabile sa se intoarca…

Citește mai departe
Ce nu ştiai despre apa lacului Amara: „ingredientul secret cu puteri tămăduitoare” descoperit de savantul Petru Poni

Ce nu stiai despre apa lacului Amara: „ingredientul secret cu puteri tamaduitoare” descoperit de savantul Petru Poni

Lacul Amara este principala atractie turistica si principalul factor terapeutic natural din Statiunea Amara, la o distanta de aproximativ 7 km de orasul Slobozia. Desfasurat in forma literei S, lacul se intinde pe o suprafata de aproximativ 130 hectare. Putini stiu ca lacul Amara are puteri tamaduitoare. Savantul Petru Poni este cel care a descoperit…

Citește mai departe
Mii de pasari migratoare risca sa moara de foame pe lacurile inghetate din tara. Apelul biologilor pentru a le salva

Mii de pasari migratoare risca sa moara de foame pe lacurile inghetate din tara. Apelul biologilor pentru a le salva

Gerul cumplit ameninta pasarile migratoare, care mor de foame, pe lacurile inghetate bocna. Lebede, pescarusi, rate salbatice sau gainuse de balta, depind acum de mila oamenilor pentru o bucatica de paine sau o mana de seminte. Biologii de la complexul de Stiinte ale Naturii din Constanta fac apel la cei care mai au pe acasa…

Citește mai departe

Tinerii bacauani sunt “ademeniti” in natura cu bicicleta

Mai multi elevi din numeroase scoli din Bacau vor fi, in viitorul imediat apropiat, beneficiarii directi ai unui nou proiect derulat de Asociatia educationala si de mediu Vernal din Bacau, avand ca scop cresterea gradului de constientizare, in comunitate, a necesitatii protejarii diversitatii biologice, promovarea modalitatilor de transport alternativ si cunoasterea normelor de deplasare cu…

Citește mai departe
Ziua Mondial? a P?s?rilor Migratoare

Ziua Mondiala a Pasarilor Migratoare

Incepand cu anul 2006, APM Bacau sarbatoreste Ziua Mondiala a Pasarilor Migratoare, in cel de-al doilea weekend al lunii mai, printr-o campanie de constientizare privind protejarea pasarilor migratoare si a habitatelor lor. Cu ocazia acestui eveniment, APM Bacau organizeaza o serie de seminarii (prezentare ppt. despre pasarile migratoare din Romania si filmul “Lunca Siretului Mijlociu”),…

Citește mai departe

Ziua pasarilor migratoare marcata astazi la Resita

Pentru a marca Ziua Internationala a Pasarilor Migratoare, Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin organizeaza de astazi o serie de activitati educationale in vederea constientizarii nevoii de protejare a pasarilor calatoare si a habitatelor acestora. Astfel, elevii Colegiilor National “Mircea Eliade” si Tehnic din Resita vor avea ocazia sa urmareasca de la ora 12.00, la sediul…

Citește mai departe

Pe 6 aprilie, la Muzeul Antipa, puteti afla cum se comporta pasarile migratoare in decursul unui an

Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” si Uninvented Kids, partea mai mica si mai zglobie a companiei Uninvented Theatre, continua conferintele pentru copii (prescolari si scolari), sustinute de catre cercetatorii Muzeului si papusile de tip “Muppets”.  Interactive, pline de intrebari si raspunsuri surprinzatoare, bogate in informatii accesibile, fixate in memoria participantilor prin dialog cu…

Citește mai departe

Interviu cu directorul WWF: Dezvoltati Romania folosind natura unica pe care o aveti!

Romania gazduieste in aceasta saptamana cea de-a 11-a reuniune a Conferintei Partilor Contractante la Conventia asupra zonelor umede de importanta internationala – Ramsar. Despre importanta zonelor umede, protectia mediului si sansa Romaniei de a dezvolta turismul ecologic am stat de vorba cu James E. Leape, director general World Wide Fund of Nature (WWF), cea mai…

Citește mai departe

Premierea lucrarilor “Pasarile migratoare si copiii Deltei – povesti care se impletesc”

WWF-Romania si Ambasada SUA la Bucuresti au organizat ceremonia de premiere a lucrarilor castigatoare din cadrul proiectului educativ comun “Pasarile migratoare si copiii Deltei – povesti care se impletesc”. Evenimentul a avut loc la Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunarii din Tulcea; au participat elevi si profesori de la trei licee tulcene, reprezentanti ai WWF-Romania si…

Citește mai departe

Actiune educationala dedicata sarbatoririi Zilei Mondiale a Pasarilor Migra­toare la Sulina

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a organizat, la sfarsitul saptamanii,la Centrulde Informare din Sulina o actiune educationala dedicata sarbatoririi Zilei Mondiale a Pasarilor Migra­toare, o campanie anuala de constientizare prin care se urmareste su­blinierea nevoii de protectie a pasarilor migratoare si a habitatelor lor. Ziua Mondiala a Pasarilor se sarbatoreste la nivel global, incepand cu…

Citește mai departe

Ziua Internationala a Pasarilor Migratoare se sarbatoreste in al doilea weekend al lunii mai

Anual, din 2006, in cel de-al doilea weekend al lunii mai, se sarbatoreste Ziua Internationala a Pasarilor Migratoare. Aceasta zi a fost creata in 1993 pentru a celebra incredibila calatorie a pasarilor migratoare intre locurile de cuibarit si cele de iernare. Evenimentul incurajeaza actiunile de conservare a pasarilor, constituind o campanie globala de constientizare a…

Citește mai departe

O uriasa scurgere de petrol de la o platforma ruseasca ameninta ecosistemul din zona Marii Barents

O uriasa scurgere de petrol de la o platforma ruseasca ameninta ecosistemul din zona Marii Barents. Ecologistii rusi se tem ca pasarile migratoare care urmeaza sa soseasca in zona si-ar putea gasi adaposturile poluate iremediabil. Scurgerea s-a produs vineri la un zacamant estimat la 200 de milioane de tone de petrol, si a continuat si…

Citește mai departe

A innebunit ciresul japonez

Moment poetic: a venit primavara! Moment meteorologic: soarele straluceste pe cerul ca de clestar. Moment zoologic: pasarile migratoare se reintorc din tarile calde. Moment floral: cerasus pseudocerasus a inflorit in Herastrau, oferind privirii un spectacol unic de… aaa… cum era aia… de forma si culoare. Moment inegalabil: oamenii se pupa pe sub cracile lui violet….

Citește mai departe

Poluarea luminoasa

Poluarea luminoasa este produsa de iluminarea urbana ineficienta, de iluminarea incorecta a drumurilor si autostrazilor sau de iluminarea privata inadecvata si provoaca o serie intreaga de probleme. Se vorbeste de poluare luminoasa atunci cand luminile artificiale sunt atat de numeroase si omniprezente incat dauneaza intunericului normal si dorit pe timpul noptii. Astfel, la caderea noptii,…

Citește mai departe

Incalzirea climatica va prelungi traseul pasarilor migratoare

Incalzirea climatica risca sa aiba consecinte devastatoare asupra pasarilor migratoare, prelungindu-le traseul intre Africa si Europa de Nord, potrivit unui studiu britanic. Traseul pasarilor migratoare spre nord, in cautare de mancare si conditii climatice favorabile, s-ar putea prelungi cu 400 de kilometri, potrivit unuia dintre autorii studiului, Stephen Willis, de la Universitatea Durham din Marea…

Citește mai departe

Pasarile migratoare, afectate de clima

Unele specii de pasari europene vor fi nevoite sa migreze mai mult deoarece incalzirea globala le determina sa-si mute locurile de cuibarit tot mai inspre nord, dupa cum informeaza Reuters. Cateva specii de pasari cantatoare vor fi nevoite sa zboare 400 km in plus in timpul celor doua calatorii anuale catre Africa si inapoi, care…

Citește mai departe

Egrete si rate salbatice la iernat pe Bega

TIMISOARA. Datorita temperaturilor ridicate, doua stoluri de pasari migratoare din nordul Europei s-au oprit in Banat, in loc sa-si continue drumul spre Ecuator. De cateva zile, timisorenii pot admira, fie in centrul Timisoarei, fie pe campurile din imediata apropiere a orasului, pasari migratoare ce ar fi trebuit sa ierneze in zonele calde. Zeci de egrete…

Citește mai departe

Populatiile celor mai comune pasari din lume sunt in declin din cauza distrugerii habitatelor.

Potrivit unui recensamant mondial, realizat de catre reprezentantii BirdLife International, 45% dintre pasarile comune din Europa au scazut ca numar, declinul inregistrandu-se si in cazul a 80% dintre pasarile de balta din Australia. Autorii studiului sustin ca guvernele nu finanteaza oprirea pierderii biodiversitatii pana in 2010 precum au promis. Raportul Situatia Pasarilor Lumii a fost…

Citește mai departe

Pasarile din toata lumea, pe cale de disparitie

Populatiile celor mai comune pasari din lume sunt in declin din cauza distrugerii habitatelor. \ Potrivit unui recensamant mondial, realizat de catre reprezentantii BirdLife International, 45% dintre pasarile comune din Europa au scazut ca numar, declinul inregistrandu-se si in cazul a 80% dintre pasarile de balta din Australia. Autorii studiului sustin ca guvernele nu finanteaza…

Citește mai departe

Pasarile migratoare, dotate cu GPS

Cercetatorii au constatat ca pasarile migratoare precum randunelele si presurile, supuse unui indelungat studiu, au fost capabile sa isi regaseasca drumul migrator chiar si dupa ce au fost transportate cu avionul aproape 4.000 de kilometri din drumul lor obisnuit.Ele au fost eliberate, nu insa inainte de a li se atasa intre aripi un mic emitator radio. Cercetatorii au urmarit apoi pasarile, la inceput pe o distanta de 122 de kilometri de la sol, dupa care in mici avioane.

Citește mai departe