Pro si contra consumului de carne

Dieta in care predomina grasimea animala este asociata cu un risc crescut de boli. Ca sa nu devina o sursa de substante nocive, trebuie sa tinem cont de calitatea si de cantitatea carnii consumate.mancare si sanatate

Asupra riscurilor la care ne expunem consumand carne rosie atragea atentia, inca din 2007, un studiu al World Cancer Research Fund din Marea Britanie. Potrivit acestuia, dieta bogata in carne rosie si procesata creste semnificativ riscul de cancer de colon.

Totusi, carnea nu este singurul vinovat pentru grava afectiune. Sustinatorii teoriei aduc in discutie un studiu britanic realizat in anii ’90 pe 65.000 de persoane, care spune ca incidenta cancerului de colon este mai mare in randul vegetarienilor decat in randul persoanelor cu o alimentatie variata si echilibrata.

Sursa de fier si de aminoacizi

Carnea reprezinta o sursa importanta de aminoacizi esentiali (pe care organismul nu ii poate produce singur), de fier si de vitamine hidrosolubile si liposolubile (A, D, E, K si complexul de B-uri).

Totusi, medicii recomanda reducerea pe cat posibil a consumului de carne grasa. Odata cu cantitatea de grasime din compozitie creste si continutul in colesterol, inamicul vaselor de sange, care ne expune riscului de ateroscleroza.

Persoanelor care sufera de guta sau de afectiuni hepatorenale le sunt contraindicate sortimentele de carne tanara, cum ar fi cea de manzat, de miel si de purcel de lapte. Acestea au mai putine grasimi decat echivalentul lor matur (vita, oaia, respectiv porcul), dar sunt mai bogate in nucleoproteine, proteine care solicita metabolismul.

Procentul de grasime variaza

In functie de rasa animalului, dar si de alimentatia acestuia si de spatiul in care este crescut, carnea de vita poate ajunge sa contina mai multe grasimi decat cea de porc, dupa cum carnea de pui poate fi mai grasa decat cea de vita, arata studiile.

„Nu putem sa generalizam. In plus, carnea de rumegatoare (vita, oaie, capra), dar si carnea de curcan contin acizi linoleici conjugati, cu rol benefic asupra sanatatii. Acestia previn anumite tipuri de cancer si ajuta la redistribuirea grasimii in corp”, mentioneaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti.

Portii mici, combinate cu legume

Pentru a beneficia de calitatile carnii si pentru a evita riscurile pe care le presupune consumul acesteia, carnea rosie trebuie consumata ocazional, de trei ori pe luna, in portii de 100 de grame, in timp ce carnea de pui, ca si cea de peste, poate fi consumata de doua ori pe saptamana.

Este, de asemenea, foarte important cu ce alimente asociem carnea la aceeasi masa. Cele mai sanatoase combinatii se fac cu salata verde sau cu legume gatite la abur, iar cele mai nocive cu cartofi prajiti si cu paste fainoase.

Pestele, beneficii maxime

Dintre sursele de proteine animale, cea mai buna ramane pestele. Acesta contine cantitati foarte mici de tesut conjunctiv, ceea ce face ca proteinele sa se asimileze foarte usor.

De asemenea, contine cantitati crescute de acizi grasi esentiali de tip Omega 3, 6 si 9, care previn multiple boli, precum si depunerile de colesterol pe vasele de sange.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *