Carnea, fructele si legumele – alimentele cu cele mai multe pesticide

Ne bucuram de abundenta de fructe si legume aratoase pe tarabele din piata si pe rafturile din supermarketuri, scoatem bani grei din buzunar pentru a le cumpara, dar ignoram de multe ori faptul ca acestea nu sunt atat de sanatoase, pe cat de frumoase. Riscul de a ne expune pesticidelor creste cu cat legumele si fructele sunt mai aspectuoase. Semnalul este cu atat mai important cu cat pe piata autohtona se gasesc fructe si legume produse in America de Sud, Africa sau Orient. Nutritionistii spun insa ca nu conteaza numarul pesticidelor, ci cantitatea lor. Carnea contine de opt ori mai multe pesticide fata de zarzavaturi si de 40 de ori mai multe fata de radacinoase.

alimente cu pesticide
Consumand fructe si legume tratate chimic, o persoana este expusa, in medie, la circa 10 pesticide pe zi, sustine o organizatie americana nonprofit, „Grupul de lucru pentru mediu inconjurator”.
In fruntea listei vegetalelor pline de chimicale troneaza fructele. Testele privind reziduurile de pesticidele efectuate pe acestea au aratat ca piersicile, nectarinele, merele, capsuni, ciresele, strugurii si perele au un mare continut de chimicale, in majoritatea mostrelor. „97,3% dintre nectarinele testate au aratat prezenta pesticidelor, un procent similar fiind observat si in cazul piersicilor. De asemenea, 94,1% din merele testate au aratat prezenta chimicalelor”, arata specialistii ONG-ului. In plus, piersicile si merele au avut cele mai multe pesticide detectate pe o singura mostra: 9, in timp ce pe strugurii de import si pe zmeura au fost detectate 8 substante. In urma examinarii, s-au descoperit combinatii de pana la 53 de pesticide, pe mostrele de piersici si 50 pentru cele de mere si 38 pentru zmeura. In privinta legumelor, ardeiul gras, telina, salata verde, cea creata si morcovii sunt legumele cu riscul cel mai ridicat de a expune consumatorul la substante nocive. Astfel, un ardei gras poate contine pana la 11 pesticide, in timp ce salata verde si tulpina de telina, 9, arata studiul.

Vinetele si varza, printre legume „curate”

Pe de alta parte, ceapa, sparangelul, porumbul, mazarea, varza, vanata, brocoli si rosiile contin cele mai putine chimicale, sustine organizatia. „Reziduuri de pesticide sunt rare in aceste legume. Spre exemplu, probabilitatea ca rosiile sa aiba mai mult de o substanta chimica nociva e de 13,5%. Ceapa si porumbul au aproape zero astfel de sanse”, se arata in ghidul citat. In privinta fructelor, cele mai „curate”sunt urmatoarele: avocado, ananas, mango, kiwi, papaya, pepene rosu si grapefruit. „Mai putin de 10% din mostrele testate au aratat prezenta substantelor nocive, iar intr-un procentaj mai mic de 1% s-a putut observa mai mult de un pesticid”, se mentioneaza in document. Ghidul cumparatorului face referire la cele mai populare 47 de fructe si legume si a fost realizat in urma testarii a 87.000 de probe, in perioada 2000-2007, de catre Departamentul pentru Agricultura si Agentia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii.

Cele mai multe pesticide, in carne

Carnea contine de 10 ori mai multe pesticide fata de fructe si de 11 ori fata de legume, avertizeaza doctorul Virgiliu Stroescu. „Problema este pusa tendentios in acest studiu. Nimeni nu neaga faptul ca in produse exista pesticide. In total sunt 900 de pesticide si 40.000 de derivate, asa ca, practic, traim cu pesticide zi de zi. Numai ca in studiu se vorbeste doar de numarul pesticidelor. Ceea ce este cu adevarat relevant este cantitatea acestora in produsele consumate”, ne-a declarat doctorul Stroescu. Potrivit acestuia, cantitativ, cele mai multe pesticide sunt in carne, peste si in carnea de pasare, care contine 0,281% pesticide. Laptele are 0,112% pesticide, adica de patru ori mai putin decat carnea. In ulei sunt 0,04%, in zarzavat 0,036%, adica de opt ori mai putine pesticide decat in carne. Fructele au 0,027% pesticide, legumele 0,026%, cerealele 0,008%, adica de 35 de ori mai putine decat in carne, radacinoasele 0,007% si cartofii 0,003%, adica de 93,7 ori mai putine pesticide decat in carne.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *