Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri

Acvila tipatoare Arlie se intoarce in Brasov. Vine din Namibia si parcurge 25.000 de kilometri

In Romania, se stie sigur ca vine primavara daca incepe migratia acvilelor tipatoare mici. Iar pe 8 februarie, acvila Arlie, monitorizata de ornitologi prin emitator satelitar, a inceput migratia catre cuibul ei din judetul Brasov, anunta Societatea Ornitologica Romana. Arlie este o femela de acvila tipatoare mica si a fost inelata si dotata cu un…

Citește mai departe
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri

Prima acvila tipatoare mica observata prin satelit s-a intors acasa cu 10 zile mai devreme decit anul trecut

Prima acvila tipatoare mica, echipata cu transmitator satelitar, s-a intors anul acesta din migratie in 31 martie, cu mult mai devreme decit in anii anteriori. In 2014, acvila Arlie ajunsese in Romania in data de 9 aprilie – a anuntat, la sfirsitul saptaminii trecute, Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii „Grupul Milvus”. „Pasarea a…

Citește mai departe
Cinci licee din Banatul Montan se pregătesc să devină ambasadori ai naturii sălbatice

Biodiversitate remarcabila in Podisul Transilvaniei

Din 2011 si pana in vara acestui an, o echipa de biologi coordonata de WWF-Romania a derulat in Podisul Hartibaciului-Tarnava Mare o serie de expeditii stiintifice. Rezultatele acestor activitati au fost acum centralizate, alcatuind un tablou impresionant al patrimoniului natural din Transilvania. WWF-Romania anunta pe aceasta cale cele mai importante rezultate ale cercetarilor si indeamna…

Citește mai departe
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri

Acvila Arlie, monitorizata satelitar de ornitologii romani, a revenit in Romania dupa o calatorie de aproape 25.000 de kilometri

Acvila Arlie, monitorizata satelitar de ornitologii romani, a revenit in Romania dupa o calatorie de aproape 25.000 de kilometri. Pasarea a traversat 3 continente, 17 tari si a revenit la cuibul din Berivoi, Fagaras, potrivit informatiilor furnizate de Societatea Ornitologica Romana (SOR). Acvila Narcis, monitorizata si ea prin satelit in ultimii ani, a disparut de…

Citește mai departe

Conferinta internationala la Sibiu pe tema protejarii Acvilei Tipatoare Mici

Ornitologi din 14 tari se intalnesc timp de doua zile in judetul Sibiu, la o conferinta internationala pe tema protejarii Acvilei Tipatoare Mici. Actiunea are loc in perioada 31 octombrie – 2 noiembrie, la Balea Cascada si face parte din proiectul LIFE, dedicat conservarii speciei Acvila Tipatoare Mica. Proiectului LIFE este implementat de Agentia pentru…

Citește mai departe

CJ Covasna conditioneaza constructia fabricii de cherestea de la Reci de masuri de protejare a naturii si biodiversitatii

Conducerea Consiliului Judetean Covasna considera ca viitoarea fabrica de cherestea pe care concernul austriac Holzindustrie Schweighofer vrea sa o construiasca in localitatea Reci ar putea avea efecte negative asupra peisajului si biodiversitatii, prin urmare solicita ca in Raportul de mediu sa fie incluse masuri de prevenire, reducere si compensare a acestora. In urma analizarii Raportului…

Citește mai departe
Societatea Ornitologica Romana: A fost montat ultimul transmi??tor satelitar pe o acvil? ?ip?toare mic?

Societatea Ornitologica Romana: A fost montat ultimul transmitator satelitar pe o acvila tipatoare mica

O echipa mixta a Societatii Ornitologice Romane, a Asociatiei ”Grupul Milvus” si a Agentiei Pentru Protectia Mediului Sibiu a montat ultimul transmitator pe o acvila tipatoare mica, in zona localitatii Berivoi din situl Natura 2000 Piemontul Fagaras. Pasarea capturata se afla in al patrulea an de viata si are greutatea de 1,515 kg. In decursul…

Citește mai departe

Poiectul pentru salvarea acvilei tipatoare mici, aproape de final. Planuri indraznete: concesionare de fond forestier pentru salvarea speciei

In luna decembrie a acestui an, reprezentantii Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului Sibiu (AJPMS) pun punct unuia dintre cele mai importante proiecte derulate din anul 2010, „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”. Nu se opresc aici, insa, avand in vedere, pe viitor, concesionarea de fond forestier in judetele Sibiu, Mures si Brasov, intrucat restrangerea suprafetelor…

Citește mai departe

Siturile Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras amenintate de 33 microhidrocentrale

Cele mai mari amenintari pentru situl de importanta comunitara Muntii Fagaras si cel de protectie speciala avifaunistica Piemontul Fagaras, administrate de Ocolul Silvic Rasinari si Ocolul Silvic Izvorul Florii (Avrig), sunt cele 33 de microhidrocentrale, din care aproximativ jumatate sunt deja construite in vaile acestor munti, iar restul se afla in diferite stadii de proiect….

Citește mai departe

Puii de acvila tipatoare mica sunt din nou primii au luat primii drumul pribegiei

Activitatea de urmarire a acvilelor tipatoare mici pe care au fost montate transmitatoare satelitare in cadrul proiectului LIFE dedicat conservarii acestei specii, implementat de catre Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu alaturi de partenerii sai Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii „Grupul Milvus” si Societatea Ornitologica Romana a continuat anul acesta. Conform datelor primite…

Citește mai departe

Populatia de acvila tipatoare mica din Romania este estimata intre 2000 – 2300 de perechi

Acvila tipatoare mica (Aquila pomarina) reprezinta o pasare migratoare considerata a fi “in declin” pe suprafata intregii arii de raspandire, fiind estimata la 20.000 de perechi la nivel global. Romania ofera speciei una dintre cele mai importante zone de cuibarit. Ca rezultat al celor mai recente studii, populatia de acvila tipatoare mica din Romania este…

Citește mai departe

S-a intors din migratie prima dintre acvilele echipate cu transmitator satelitar in cadrul proiectului LIFE

In data de 3 aprilie 2012 a sosit in zona de cuibarit Narcis, prima acvila tipatoare mica dintre cele echipate cu transmitator satelitar in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”. Migratia mai multor acvile tipatoare mici din Romania este urmarita prin intermediul transmitatoarelor satelitare, o metoda foarte eficienta pentru a afla traseul…

Citește mai departe

Programul LIFE al Comisiei Europene sarbatoreste 20 de ani de la infiintare

Programul LIFE al Comisiei Europene, creat special pentru a finanta proiecte de conservarea naturii si protectia mediului in statele membre UE, sarbatoreste 20 de ani de la infiintare. Pentru a celebra oportunitatile deschise de acest program de finantare, proiectul LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania” lanseaza un concurs special care sa ajute la promovarea…

Citește mai departe

Echiparea cu transmitatoare satelitare cinci acvile tipatoare mici

In luna iulie 2011 o echipa mixta de specialisti provenind de la Societatea Ornitologica Romana, Asociatia Grupul Milvus si Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu au capturat, inelat si echipat cu transmitatoare satelitare cinci acvile tipatoare mici (Aquila pomarina) in Aria de Protectie Speciala Avifaunistica Piemontul Fagaras. Transmitatoarele satelitare au fost montate pe doi adulti…

Citește mai departe

Sosesc acvilele tipatoare mici!

Benjamin, una dintre cele sase acvile tipatoare mici pe care au fost montate transmitatoare satelitare in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”, a ajuns cu bine acasa, la capatul unui drum istovitor de peste 10.000 de km, din Africa de Sud pana in Romania. Traseul parcurs de Benjamin, ca si al celorlalte…

Citește mai departe

Acvila tipatoare mica, urmarita prin satelit

In cadrul unei actiuni a Grupului Milvus, doi adulti de acvila tipatoare au fost capturati in situl Natura 2000, in judetul Sibiu. Pasarile au fost marcate si le-a fost aplicat un transmitator prin satelit, cu ajutorul caruia va fi posibila urmarirea miscarii acvilelor timp de cel putin un an. Astfel, se vor obtine informatii importante…

Citește mai departe