Drepturile indigenilor din Amazon

Drepturile populatiei indigene din Amazon sunt in pericol pe masura ce marile proiecte de dezvoltare si infrastructura desfasurate acolo distrug cultura si pamanturile autohtone. Alianta Pachamama lucreaza impreuna cu partenerii sai in padurile ecuadoriene pentru a pastra si intari drepturile localnicilor. Exista aproximativ 370 milioane de indigeni in lume, majoritatea neavand drepturi umane reale. In…

Citește mai departe
De la utilizarea petrolului, până la poluarea oceanelor: Cinci lucruri suprinzătoare despre impactul industriei materialelor plastice asupra mediului

De la utilizarea petrolului, pana la poluarea oceanelor: Cinci lucruri suprinzatoare despre impactul industriei materialelor plastice asupra mediului

Un raport lansat la Forumul Economic Mondial de la Davos prezinta date uimitoare despre uriasul impact pe care dezvoltarea rapida a industriei materialelor plastice il are asupra mediului, informeaza The Guardian. Industria mondiala a plasticului are nevoie de o reforma drastica. Aceasta este concluzia raportului care prezinta cinci informatii surpinzatoare. Industria de mase plastice foloseste…

Citește mai departe

UE investeste 75 de milioane de euro in regiunile de frontiera dintre Romania si Serbia pentru protectia mediului

Noul program transfrontalier Interreg-IPA, adoptat astazi de Comisia Europeana, vizeaza protejarea mediului in regiunile de frontiera dintre Romania si Serbia. Zona vizata de program se afla in centrul macroregiunii europene a Dunarii. Bazinul Dunarii acopera mai mult de jumatate din frontiera dintre cele doua tari. Programul se va axa pe dezvoltarea unor infrastructuri de transport…

Citește mai departe

Prima mare reforma in agricultura in ultimii zece ani. Schimbarile vor intra in vigoare in 2016

Activistii din domeniul agriculturii din Romania dau vina pe PAC pentru permiterea consolidarii pozitiei companiilor mari, care ocupa tot mai mult din piata (sub 1% din companii lucreaza aproape jumatate din terenul agricol), intr-o tara cu numarul cel mai mare de ferme de familie din Uniunea Europeana – aproape 3.9 milioane, sau 32% din total. STUDIU DE…

Citește mai departe
Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre

Comisia Europeana propune autorizarea importurilor de OMG-uri in UE, in ciuda opozitiei statelor membre

Comisia Europeana propune autorizarea importurilor de OMG-uri in UE, in ciuda opozitiei statelor membre. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker isi incalca astfel promisiunea de a democratiza deciziile referitoare la OMG-uri in UE Bruxelles, 22 Aprilie 2015 – Comisia Europeana a publicat astazi o propunere de a amenda regulamentul asupra importurilor de organisme modificate genetic in UE….

Citește mai departe
Presedintele BEI a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile

Romania a coborat drastic in topul celor mai atractive piete pentru investitii in energie regenerabila

Romania a coborat pe pozitia 35 in clasamentul celor mai atractive piete din lume pentru investitii in energie regenerabila, conform ultimului raport EY. Daca in 2011, Romania se afla pe locul 13 la nivel mondial intre tarile cele mai atractive pentru astfel de investitii, schimbarile legislative din ultimii patru ani si lipsa predictibilitatii acestora au…

Citește mai departe

Scrisoare deschisa catre Prim-mistrul Republicii Moldova de la ONGurile de mediu

Catre: Domnul Iurie Leanca, Prim-ministru al Republicii Moldova Subiect: Societatea civila solicita consultarea sa in vederea asigurarii integritatii si capacitatii profesionale necesare unei candidaturi adecvate a potentialului Ministru al Mediului. Stimate Domnule Prim-ministru al Republicii Moldova, Luand nota de formarea Aliantei pentru o Moldova Europeana si subliniind importanta deosebita a unei bune guvernari in aceasta…

Citește mai departe

Doina Pana: E pe teava implementarea unui sistem urias care va rezolva furaciunea din paduri

Deputatul PSD Doina Pana a declarat ca dupa ce ”cu furaciunea din exterior rezolva ”Radarul padurilor”, cu furaciunea din interior va rezolva alt sistem”. Ea a adaugat ca ministrul Mediului a preluat si propunerea cu ”Radarul balastierelor”: ”Sunt singurul ministru care nu numai a constatat ce se intampla cu padurile”. ”Am incheiat mandatul de ministru…

Citește mai departe
Pretul petrolului si economia lumii

Pretul petrolului si economia lumii

Scaderea pretului la petrol va stimula avansul economiei mondiale, dar prezinta riscuri pentru statele producatoare, inclusiv Rusia, a afirmat, luni, la Washington, directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, acesta fiind primul comentariu al oficialului FMI dupa declinul de 18% al titeiului inregistrat luna trecuta, transmite Bloomberg, citata de Agerpres (2 decembrie). Pentru Rusia,…

Citește mai departe
Romsilva recupereaza padurile statului in instanta

Fenomenul retrocedarilor ilegale. In ultimii ani, zeci de mii de hectare de padure au fost restituite pe baza unor documente false si ajutorul unor hotarari judecatoresti

Inspectorii Curtii de Conturi au inventariat, in urma cu doi ani, cele mai mari suprafete de paduri retrocedate unor falsi mostenitori. Astfel, s-a ajuns in situatia absurda ca 9.000 de hectare de padure sa ajunga in posesia femeii care facea curat in odaia adevaratului mostenitor. Fata din casa a primit prin testament un pat si…

Citește mai departe
Obama a discutat cu Putin probleme legate de Ucraina, Iran si Siria

Investigatie RISE Project: Dedesubturile celei mai mari afaceri cu paduri

Afacerea retrocedarii celei mai mari paduri din Romania, cu o suprafata de doua ori mare decat a Bucurestiului, s-a transformat intr-un urias caz de coruptie in care sunt amestecati politicieni influenti, judecatori si afaceristi controversati, scrie site-ul de investigatii RISE Project. Acestia s-au aliat, conform procurorilor, pentru a pune mana pe padure prin decizii strambe in…

Citește mai departe

Analiza: Codrul nu-i frate cu Codul Silvic – Asociatia Transilvania Verde

O analiza critica a proiectulului de lege adoptat de Senat pentru modificarea Codului Silvic. Valoarea taierilor ilegale de paduri constatate de autoritati ajunge la 5 miliarde de euro in perioada 1990-2011[1]. Pentru a contura insa dimensiunea reala a problemei generate de defrisarile din tara noastra, ar trebui cuantificate si valoarea taierilor ilegale neconstatate sau musamalizate…

Citește mai departe
Furtul din p?durile ??rii: 5 miliarde de euro

Furtul din padurile tarii: 5 miliarde de euro

Valoarea taierilor ilegale de paduri constatate de autoritati ajunge la 5 miliarde de euro in perioada 1990-2011, conform statisticilor Asociatiei Transilvania Verde (ATV). Organizatia a realizat o analiza critica a proiectulului de lege adoptat de Senat pentru modificarea Codului Silvic. Pentru a contura dimensiunea reala a problemei generate de defrisarile din tara noastra ar trebui…

Citește mai departe

Ministerul Mediului va fi reorganizat

Ministerul Mediului va fi reorganizat. Despre aceasta a anuntat, in cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, ministrul Mediului, Valentina Tapis. Potrivit spuselor sale, acest lucru este prevazut de proiectul Legii privind protectia mediului inconjurator, care urmeaza sa fie examinat si adoptat de Parlament. „De o importanta majora pentru noi este proiectul Legii privind protectia mediului…

Citește mai departe
Daciana Sârbu, aleas? vicepre?edint? a Comisiei de mediu din Parlamentul European

Daciana Sarbu, aleasa vicepresedinta a Comisiei de mediu din Parlamentul European

Eurodeputata social-democrata Daciana Sarbu, sotia premierului Victor Ponta si fiica senatorului de Timis Ilie Sarbu, a fost aleasa luni vicepresedinta a Comisiei de mediu, sanatate publica si siguranta alimentara (ENVI) din Parlamentul European. Aceasta a declarat ca se va lupta in continuare pentru promovarea stilului de viata sanatos. „Sunt foarte onorata si fericita si le…

Citește mai departe
Practici agricole ecologice prin proiectul PACINFO

Dezvoltarea durabila a Europei – „Goethe Project” TVA-ul Verde in agricultura si alimentatie

Institutul Social Democrat ”Ovidiu Sincai” in parteneriat cu Asociatia Bio-Romania va invita sa luati parte la o dezbatere de idei cu tema: Dezvoltarea Durabila a Europei – Goethe Project. TVA-ul verde in agricultura si alimentatie Simpozionul va avea loc in data de 29 aprilie, orele 14:00 – 18:00, la Palatul Parlamentului, Sala Constantin Stere, nivel…

Citește mai departe

Cooperarea romano-chineza in domeniul padurilor, conservarii zonelor umede si protectiei vietii salbatice

In 14 aprilie 2014, a fost semnat Memorandumul de intelegere intre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice si Departamentul Ape, Paduri si Piscicultura din Romania si Administratia de Stat pentru Silvicultura din Republica Populara Chineza privind Cooperarea in domeniul padurilor, conservarii zonelor umede si protectiei vietii salbatice. Memorandumul a fost semnat de catre Zhao Shucong, Administrator…

Citește mai departe

Romania si China vor coopera in domeniul padurilor. Ministrul Pana: Ambele parti vor avea de castigat

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice si Departamentul Ape, Paduri si Piscicultura din Romania si Administratia de Stat pentru Silvicultura din Republica Populara Chineza au semnat Memorandumul de intelegere privind cooperarea in domeniul padurilor, conservarii zonelor umede si protectiei vietii salbatice. Memorandumul a fost semnat de catre Zhao Shucong, Administrator al Administratiei de Stat pentru Silvicultura…

Citește mai departe

Germania: 30.000 de manifestanti impotriva reducerii subventiilor pentru energia regenerabila

Aproximativ 30.000 de persoane au manifestat sambata in mai multe orase mari din Germania pentru a protesta fata de reducerea subventiilor pentru energia regenerabila, in contextul in care tara este angajata intr-un ambitios program de tranzitie energetica, informeaza AFP. La Düsseldorf, Hanovra, München si in alte localitati, manifestantii au cerut accelerarea ritmului de instalare a…

Citește mai departe

Generation Awake, o campanie UE pentru economie mai eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor

The Campania Generation Awake se inscrie intr-un efort mai amplu al UE de a transforma economia europeana intr-o economie mai eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor. Campania este tintita in primul rand catre consumatorii cu varste intre 25 si 40 de ani si sprijina politicile menite sa mobilizeze autoritatile publice, intreprinderile si consumatorii…

Citește mai departe
Practici agricole ecologice prin proiectul PACINFO

UE: Politici agricole si de pescuit mai ecologice si mai echitabile

Politicile UE in domeniul agriculturii si pescuitului s-au aflat in centrul proiectului european timp de decenii, avand obiectivul de a furniza aprovizionarea corespunzatoare cu alimente pentru cetatenii UE si venituri echitabile pentru agricultori si pescari. In urma extinderilor UE si date fiind cererea de alimente de calitate superioara, preturile volatile, dezechilibrele in lantul aprovizionarii cu…

Citește mai departe

Noul ministru german al Agriculturii nu sustine masurile ecologice preferate de Bruxelles pentru cultivarea terenurilor agricole

Noul ministru german al Agriculturii a insistat joi asupra necesitatii cultivarii tuturor terenurilor agricole, exprimandu-si lipsa de simpatie fata de crearea de spatii ecologice sau mentinerea unor suprafete sub forma de parloaga, masuri ecologice preferate de Bruxelles, transmite AFP. ‘Avem o obligatie etica si morala sa producem, permanent, produse alimentare pe suprafetele pe care le…

Citește mai departe
"Un arbore pentru d?uinuirea noastr?!" În Republica Moldova vor fi s?di?i circa 300 de mii de copaci

Republica Moldova: Ministerul Mediului se apuca serios de extinderea suprafetelor cu vegetatie forestiera

Ministrul Mediului Gheorghe Salaru a trecut astazi in revista rezultatele inregistrate de minister in 2013 si perspectivele pentru 2014. Printre rezultate se numara adoptarea a 57 de acte normative, legi si strategii. In principal, este vorba despre adoptarea Strategiei de gestionare a deseurilor pentru anii 2013-2027, hotarirea Parlamentului privind fondarea Parcului National „Orhei”, legislatia secundara…

Citește mai departe
Pericolul din farfurie! Pe?tele cu cantit??i excesive de plumb

Unda verde pentru o noua politica durabila de pescuit a UE

Pachetul reformei politicii comune de pescuit (CFP), inclusiv masurile pentru a opri pescuitul excesiv si pentru a interzice aruncarea pestelui inapoi in ape, care au reprezentat obiectivele cheie ale PE, a fost aprobat in vot final de plen marti. Regulile de etichetare au fost, de asemenea, revizuite pentru a imbunatati informatiile oferite consumatorilor. Noua legislatie…

Citește mai departe
Cartea Alba a Agriculturii – 29 de propuneri pentru o agricultura moderna si durabila

Cartea Alba a Agriculturii – 29 de propuneri pentru o agricultura moderna si durabila

Camera Franceza de Comert si Industrie din Romania (CCIFER),  Ambasada Frantei in Romania si Sectia romana a Consilierilor pentru Comert Exterior ai Frantei au prezentat , la sfarsitul lunii octombrie, un set de 29 propuneri , reunite in Cartea Alba a Agriculturii.  Aceasta este rezultatul unui dialog public-privat si  doreste sa contribuie la dezvoltarea unei agriculturi…

Citește mai departe
Sorin Minea (Romalimenta): Ar trebui interzise importurile de produse modificate genetic în România

Sorin Minea (Romalimenta): Ar trebui interzise importurile de produse modificate genetic in Romania

Romania ar trebui sa interzica importurile de soia modificata genetic, atata timp cat agricultorului roman i s-a interzis prin legislatia europeana cultivarea acesteia, considera presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara – Romalimenta, Sorin Minea, intr-o dezbatere organizata de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti. ‘De ce suntem obligati sa importam soia modificata genetic, iar agricultorului…

Citește mai departe

Parlamentul a sustinut miercuri planurile de a suspenda temporar tranzactionarea unor permise CO2

Parlamentul a sustinut miercuri planurile de a suspenda tranzactionarea unor permise CO2 pentru a incuraja firmele sa investeasca in inovatiile cu emisii reduse de carbon, dupa ce le-a respins la limita in aprilie. De aceasta data deputatii au stabilit conditii mai stricte pentru suspendare. Masura are ca scop restabilirea efectului de incurajare pentru sistemul european…

Citește mai departe
România ar putea fi inundat? de foarte mult? energie ieftin? odat? cu dezvoltarea interconexiunilor

Eficienta energetica: Romania pierde anual 4,4 miliarde de dolari pe lantul de productie, transport si distributie de energie

Romania trebuie sa redefineasca strategia nationala privind eficienta energetica, in conditiile in care pierde anual 4,4 miliarde de dolari pe lantul de productie-transport-distributie, a declarat, joi, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu. „Trebuie acum sa redefinim strategia nationala privind eficienta energetica. Noi pierdem 27% in sistemul energetic. 27% este cea…

Citește mai departe

Politica agricola comuna „trebuie sa fie verde”

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, Asociatia operatorilor din agricultura ecologica Bio Romania organizeaza o conferinta ce propune viitorului agriculturii romanesti o reforma care sa aiba grija de mediu alegand resursele naturale in acest sens si nu copiind o agricultura europeana superintensiva, superchimizata. Una din componentele esentiale pentru viitorul agriculturii in urmatorii ani sunt legate…

Citește mai departe