Prima expeditie a Asociatiei de Fotografie de Mediu si Ecologie

Proiectul “ Socorro 2015 ” vizeaza participarea pentru prima data a unor fotografi din Romania la un proiect international de fotografie subacvatica. Proiectul “Socorro 2015” vizeaza participarea pentru prima data a unor fotografi din Romania la un proiect international de fotografie subacvatica. Imaginile realizate in cadrul acestui proiect vor fi donate catre Pacific Manta Research…

Citește mai departe
Poluarea produsa de epavele You Xiu si Paris, tinuta sub control

Poluarea produsa de epavele You Xiu si Paris, tinuta sub control

Reprezentantii Comandamentul Operativ pentru Depoluare Marina au continuat sambata si dumunica operatiunile de identificare a sursei de poluare cu hidrocarburi in apropierea capatului digului de larg, in zona in care s-au scufundat in anul 1995 navele Paris si You Xiu. Din cauza vremii nefavorabile operatiunile de filmare subacvatica si cele de montare a barajului antipoluant…

Citește mai departe
Mâine începe Pelicam – trei zile de filme, workshop-uri, expozi?ii foto ?i concerte

Maine incepe Pelicam – trei zile de filme, workshop-uri, expozitii foto si concerte

Maine, 13 iunie, incepe Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni cu peste 30 de filme in premiera nationala aliniate la start. Incepem cu vernisajul expozitiei foto “Delta Dunarii, perspective noi”, o calatorie prin Delta Dunarii in 40 de cadre semnate de Staffan Widstrand, Magnus Lundgren, Florian Möllers si Cristian Mititelu-Raileanu, in cadrul…

Citește mai departe

Miscarile seismice din adancurile oceanului mondial pot influenta negativ procesul de incalzire globala, accelerandu-l

Un grup de cercetatori vulcanologi din Germania si Elvetia au stabilit, in urma studiilor efectuate, ca miscarile seismice din adancurile oceanului mondial pot influenta negativ procesul de incalzire globala, accelerandu-l. Problema este ca in timpul acestor cutremure subacvatice se produce o emisie de metan, eliberat din diferitele depozite ascunde pe fundul oceanelor. Acest lucru genereaza…

Citește mai departe

Pesti roboti creati pentru a imbunatati monitorizarea poluarii din apele marilor si oceanelor

Pestele robot a fost proiectat de oamenii de stiinta europeni pentru a imbunatati monitorizarea poluarii din apele marilor si oceanelor. Acesta a fost testat mai intai in laborator, iar mai apoi in apele marii din Golful Gijon, marti. Dezvoltatorii acestui proiect spera ca noua tehnologie, care reduce timpul de descoperire a poluantului de la saptamani…

Citește mai departe
Dobrogea ascunde cea mai mare rezerv? de ap? potabil? din România

S-a deschis expozitia „Dobrogea, intre pamant si mare, amprenta timpului si a omului”

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina – GeoEcoMar, in calitate de co-organizator, are placerea sa anunte deschiderea expozitiei „Dobrogea, intre pamant si mare, amprenta timpului si a omului”, un eveniment multiplu organizat sub egida Ambasadei Frantei in Romania. Expozitia, care se va desfasura in perioada 18 mai – 15 iulie 2012 si…

Citește mai departe

Ziua Mondiala a Mediului Marin

In fiecare an, pe data de 25 septembrie, se sarbatoreste Ziua internationala a mediului marin, eveniment care readuce in prim plan problematica poluarii si reducerii populatiei subacvatice la nivel mondial. Un raport intocmit de Institutul national de cercetare-dezvoltare marina (INCDM) Grigore Antipa releva faptul ca, in 2008, nivelul Marii Negre in zonele costiere ale Romaniei…

Citește mai departe

Cum pui dop unei scurgeri de petrol

Paza de coasta americana incearca sa limiteze pata de petrol din Golful Mexic. Agentiile americane au aprobat planul de utilizare a unor vehicule subacvatice pentru a sigila putul de petrol dupa scufundarea platformei de foraj, de saptamana trecuta. Putul, aflat in ocean, la aproximativ 1.500 de metri adancime, in largul coastei statului Louisiana, produce scurgerea…

Citește mai departe

Poluarea de la epave afecteaza litoralul

Petele de pacura aparute pe suprafata Marii Negre, ce provin de la un vas scufundat cu aproape 15 ani in urma, incep sa se extinda din cauza temperaturilor prea ridicate. Specialistii spun ca la contactul cu ultravioletele poluarea devine si mai periculoasa. Costurile interventiei pentru decontaminare se ridica la sute de mii de euro. In…

Citește mai departe

In 2012 ne vor -praji- radiatiile?

Toate previziunile sumbre, care dau anul 2012 ca fiind cel in care lumea se va sfarsi, ar putea avea o explicatie stiintifica. Savantii sustin ca atunci s-ar putea inversa polii magnetici ai Pamantului, Nordul devenind Sud, si invers. Pe ce se bazeaza aceasta ipoteza? Un grup de geofizieni din Germania a descoperit ca, de cand…

Citește mai departe

Aparatul pentru numarat pesti

Romania trebuie sa faca recensamantul pestilor. Nu e o gluma. Din datele specialistilor, tara noastra mai are 2% din numarul de pesti care exista cu 70 de ani in urma. Disparitia lor este legata in special de poluare. Multe specii au pierit pentru totdeauna, altele mai pot fi salvate doar daca se face un recensamant…

Citește mai departe

Portugalia isi ia energia din valuri

Portugalia a lansat la apa primul generator de curent electric ce foloseste exclusiv miscarea valurilor. La o distanta de cinci kilometri de coastele Portugaliei a fost instalat un dizpozitiv, Pelamis, ce pluteste la suprafata marii, trimitand curentul produs catre plaja Agucadoura, la nord de orasul Porto, transmite BBC. Lansarea la apa a fost intarziata cu…

Citește mai departe