organic
Productia de legume, fructe si carne organice nu foloseste substante chimice (pesticide, hormoni, etc), la fel ca si cea obisnuita.

Alimentele ecologice sau organice sunt produsele de origine animala sau vegetala care au fost obtinute fara utilizarea substantelor chimice sintetice sau a componentelor modificate genetic, nu au fost expuse iradierii iar in urma producerii lor mediul inconjurator nu a avut de suferit, sustin specialistii.

Potrivit acestora, pentru a se considera organica, productia agricola sau zootehnica trebuie sa se desfasoare conform principiilor ecologice, timp de minimum 3 ani.

„Productia de legume, fructe si carne organice nu foloseste substante chimice (pesticide, hormoni, etc), la fel ca si cea obisnuita. Spre exemplu, marul cultivat in mod conventional contine in jur de 30 de substante artificiale, concentrate in coaja, chiar si dupa spalare. Produsele organice contin cu cel putin 50% mai multe vitamine, minerale, enzime si fitoelemente comparativ cu cele conventionale. Cromul este un micronutrient deficitar in dieta moderna si se afla mai concentrat cu 78% in alimentele ecologice. Seleniul este un antioxidant puternic care ne protejeaza de radicalii liberi si are un nivel de concentrare in alimentele organice mai mare cu 400% fata de cele conventionale. Calciul are biodisponibilitate cu 70% mai mare in alimentele ecologice. Litiul, folosit in tratarea diverselor forme de depresie, este cu 200% mai concentrat in alimentele ecologice si magneziul necesar sistemului muscular, cu 140%”, a explicat pentru AGERPRES nutritionistul Lygia Alexandrescu.

Ea a precizat ca alimentatia organica este singurul mod practic de evitare si protest impotriva culturilor si produselor modificate genetic.

Alexandrescu a sustinut ca lactatele bio provin din ferme in care animalele nu sunt tratate si hranite cu amestecuri de antibiotice, hormoni si alte medicamente care promoveaza cresterea productiei.

„Laptele crud este bogat in probiotice, in omega-3 si sarac in omega-6 (care este raportul ideal intre cele doua grasimi esentiale). Incarcat cu peste 60 de enzime digestive, factori de crestere si imunoglobuline (anticorpi), enzime ce sunt distruse in timpul pasteurizarii, bogat in vitamine (A, B, C, D, E si K) in forme bioprezente si un amestec foarte echilibrat de minerale (calciu, magneziu, fosfor si fier), a caror absorbtie este sporita de Lactobacilli vii, laptele crud contine mult acid linoleic conjugat (CLA) si colesterol neoxidat benefic”, a afirmat nutritionistul.

Potrivit ei, gustul si aroma fructelor si legumelor ecologice sunt diferite de al celor crescute conventional, in Romania definirea si, mai ales, certificarea clara a produselor alimentare ecologice sau organice fiind la inceput de drum.

„Deocamdata, cel putin din inertie, speranta noastra de a ne apropia de natura ramane tot in piata, la producatori, insa nu stim nici cat de „curat” sunt cultivate si crescute aceste produse. Sa nu uitam insa ca vremurile s-au schimbat si in zonele rurale si ca paradisul gradinii de vara in vacanta la bunici au cam disparut. Asadar, pana cand vor exista si la noi organisme care sa certifice si sa comunice cu responsabilitate cat de curat este un aliment, sa incercam sa mancam cat mai natural si mai echilibrat si sa evitam cat mai mult produsele semipreparate, sarea, zaharul, grasimile, aditivii alimentari, macar atat cat ne sta in putinta”, a sfatuit Lygia Alexandrescu.

AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here