Spuneti nu mobilei din PAL

Organizatia Mondiala a Sanatatii considera , folosita in adezivii ce intra in procesul de productie al PAL-ului si MDF-ului, o substanta cancerigena. Un parinte nu poate trece cu vederea ca PAL-ul contine formaldehida, care este toxica pentru om si in mod special pentru copii. Mobila sta in lumina soarelui, umezeala din camera copilului variaza, iar PAL-ul…

Citește mai departe

Pansament biodegradabil pentru organele interne

Tehnica japoneza de mare precizie a dat nastere unui pansament biodegradabil foarte fin, destinat ranilor interne. O echipa de cercetatori japonezi de la Universitatea Waseda a creat o membrana adeziva foarte fina si aproape invizibila in scopul vindecarii organelor interne dupa o interventie chirurgicala. Aceasta este fabricata dintr-o substanta biodegradabila, chitosan, care „se dizolva” in…

Citește mai departe

Ecopsihologia – relatia om-natura

In esenta, ecopsihologia sugereaza existenta unei relatii sinergetice intre binele omului si al planetei, nevoia unuia asupra existentei celuilalt, relatia om-natura. Ecopsihologia conecteaza psihologia si ecologia. Implicatiile politice si practice rezida in a prezenta oamenilor modele de tratare a alienarii si modele de a construi o societate sanatoasa si o cultura valoroasa. Theodore Roszak este…

Citește mai departe

Iaurt din lapte proaspat, pacaleala de la Brenac

Iaurtul din lapte proaspat Brenac (2,8% grasime) nu este chiar asa de proaspat cum spune eti-che-ta, pentru ca laptele a trecut printr-un pro-ces de industrializare. Poate laptele a fost proaspat inainte de pasteurizare, insa trecand prin acest proces nu mai corespunde acestei caracteristici, apreciaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Mai mult,…

Citește mai departe

Urme de pesticide si in produsele bio

Unele alimente ecologice comercializate in spatiul comunitar contin reziduuri de pesticide. Cade astfel mitul potrivit caruia produsele organice sunt total lipsite de substante chimice. Produsele bio sunt vandute la preturi exorbitante, pe motiv ca nu sunt tratate cu chimicale si nu sunt contaminate cu substante de sinteza. Legumele, fructele si cerealele ecologice se obtin prin…

Citește mai departe

Controale pe litoral

In data de 9 iulie, inspectorii sanitar-veterinari, care activeaza pe litoral au verificat, in statiunile Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Neptun, 2 Mai si Mangalia, 43 unitati de alimentatie publica, constatand abateri de la legislatia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor. Sanctiunile aplicate de inspectori au constat in 18 amenzi, in cuantum de 78.000 lei, iar…

Citește mai departe

Respira amoniac

De aproape o saptamana, locuitorii din Targu-Mures respira un aer intepator. Si asta pentru ca de la combinatul chimic Azomures au fost emise in atmosfera cantitati mari de amoniac. Autoritatile locale au intrat in alerta dupa ce mai multi locuitori s-au plans de mirosul neplacut. Concentratia de amoniac in aer este dubla fata de limita…

Citește mai departe

Porcii trebuie protejati de virusul gripal A (H1N1) aparut la om

Potrivit AFP, virusul gripei A (H1N1) se propaga cu usurinta in randul porcilor, potrivit unui studiu experimental, care preconizeaza prevenirea contaminarii acestor animale de catre oamenii gripati pentru a evita un efect de bumerang. Studiul este publicat in Jurnalul de Virologie Generala al societatii europene de microbiologie generala. Virusologii institutului Friedrich Loeffler (Germania) au infectat…

Citește mai departe

Ceapa te apara de bolile cardiovasculare!

Specialistii in nutritie spun ca ceapa stimuleaza rinichii sa elimine din toxine, purifica organismul si accelereaza tranzitul intestinal lent. „Ceapa este bogata in quercetina, fitonutrien, antioxidant care se mai regaseste si in mere. Acest antioxidant are capacitatea de a apara organismul impotriva radicalilor liberi, a cancerului, a tulburarilor circulatorii si a bolilor cardiovasculare”, explica dr….

Citește mai departe

Sunca cu E-uri pentru copii

Polifosfatul, caragenanul si nitritul de sodiu sunt trei aditivi alimentari care nu sunt indicati in alimentatia copiilor si totusi se gasesc pe lista de ingrediente a produsului „Dodolina”, sunca de pui pentru cei mici. Sunca de pui pentru copii „Dodolina” (Unicarm) este un produs care nu are ce cauta in dieta copiilor din cauza aditivilor…

Citește mai departe

Raport UE: pesticide si in alimentele organice!

Un raport anual al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) indica pentru prima data existenta de pesticide si in produsele organice analizate, daramand mitul conform caruia aceste produse nu intra in contact cu substante sintetice, informeaza Euractiv. Autoritatea a analizat anul acesta, pentru prima data, atat mostre din produse organice, cat si alimente obisnuite. Din…

Citește mai departe

Norme noi pentru alimente sigure

Comisia Codex Alimentarius (CAC) a adoptat saptamana trecuta peste 30 de noi norme internationale pentru intarirea securitatii alimentelor in lume. CAC a fost creata in 1963 de Organizatia Mondiala pentru Alimentatie si Agricultura si de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Aceasta numara 181 de membri, la care se adauga si Comunitatea europeana. Sursa: Adevarul

Citește mai departe

Melamina infranta de cercetatori

Laboratoarele de control al sigurantei alimentului din intreaga lume sunt in sfarsit capabile sa detecteze falsificarea proteinelor din alimente si suplimente alimentare prin adaos de melamina. Nivelul substantelor toxice in probele de alimente si suplimente alimentare testate au fost identificate cu mare acuratete in peste 70% din laboratoarele supuse expertizarii de Centrul de cercetari al…

Citește mai departe

Ciocolata din margarina si zaharuri

Batonul de ciocolata Metro este un produs realizat in mare parte din zaharuri si uleiuri modificate chimic prin hidrogenare, cu o valoare energetica foarte mare si cu o multime de efecte adverse asupra sanatatii. Batonul Metro este dezechilibrat din punct de vedere nutritional, avand un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat si absorbtie…

Citește mai departe
O zi fara carne, miscarea globala vine in Romania!

Carnea bio, o necunoscuta pentru tara noastra

In timp ce tarile dezvoltate se axeaza pe productia de carne ecologica, in Romania, acest segment lipseste cu desavarsire.In Romania nu exista decat o asociatie specializata pe cresterea animalelor pentru carne bio. Prin urmare, productia este aproape zero. Carnea de pe piata romaneasca se obtine de la animale crescute in sistem conventional, si nu ecologic…

Citește mai departe

ANM publica harta radiatiilor. De ce trebuie sa ne ferim

Cresterea nivelului radiatiilor ultraviolete (UV), adica a intensitatii razelor soarelui afecteaza in primul rand sanatatea pielii si a ochilor. Dermatologii spun ca riscul de cancer de piele creste direct proportional cu nivelul radiatiilor UV, mai ales in perioada estivala cand soarele „arde”, la propriu. Pentru a veni in sprijinul populatiei, site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie…

Citește mai departe

„Ginseng romanesc” de Suceava

Unul dintre principalii furnizori ai Europei pentru planta medicinala arnica, produsa doar in Spania si in Romania, este judetul Suceava. Arnica, supranumita si „ginsengul Romaniei”, se gaseste doar in zonele montane si este un bun antiseptic, contribuind la vindecarea ranilor si a infectiilor, informeaza „Monitorul de Suceava”. Aceasta planta medicinala ajuta la cresterea imunitatii organismului,…

Citește mai departe

Iaurt din lapte proaspat, pacaleala de la Brenac

Iaurtul din lapte proaspat Brenac (2,8% grasime) nu este chiar asa de proaspat cum spune eti-che-ta, pentru ca laptele a trecut printr-un pro-ces de industrializare. Poate laptele a fost proaspat inainte de pasteurizare, insa trecand prin acest proces nu mai corespunde acestei caracteristici, apreciaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Mai mult,…

Citește mai departe

Franta declara razboi porumbului modificat genetic

Franta contesta modul de evaluare a impactului varietatii MON810 asupra sanatatii si a mediului. Ultimul raport al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara arata ca porumbul MON810 nu prezinta niciun risc pentru sanatate sau pentru mediu. Autoritatile de la Paris au respins, la sfarsitul saptamanii trecute, raportul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA), conform caruia cultivarea…

Citește mai departe

Radiatiile ultraviolete fac ravagii

In Europa s-a declansat o adevarata isterie fata de razele ultraviolete care au depasit de aproape zece ori valoarea suportata de piele. La noi, nimeni nu zice nimic, desi zece minute in plin soare pot transforma orice neg intr-unul malign. Se intampla si in vecini – Austria, Polonia, Ungaria, iar hartile realizate din satelit arata…

Citește mai departe

Cumparam oua cu hormoni ai stresului

Marea majoritate a oualor pe care romanii le cumpara de la magazine reprezina, in proportie de 90%, un real pericol pentru consumatori, potrivit reprezentantilor Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), citati de Antena 3. Este vorba despre ouale marcate cu cifra trei la inceputul codului, care ar proveni de la ferme unde conditiile in care traiesc…

Citește mai departe