Floarea-soarelui cu mai multe seminte

Un hibrid rezistent si productiv de floarea-soarelui va lua nastere in urma unui proiect de cercetare international. Americanii si francezii vor da bani grei pentru studierea secventei ADN a florii-soarelui, in vederea obtinerii unui soi care sa furnizeze mai multa hrana si bioetanol. Cercetatorii si-au pregatit bine planul: vor sa incruciseze o floarea-soarelui obisnuita cu…

Citește mai departe

Top 5 surse naturale de viata lunga

Efectele negative ale radicalilor liberi sunt considerate de oamenii de stiinta ca fiind cauzele principale ale imbatranirii premature. Afla ce alimente bogate in antioxidanti trebuie incluse in dieta, pentru a te proteja impotriva lor. Desi multi antioxidanti pot fi obtinuti din surse alimentare, este dificil sa asimilezi necesarul zilnic doar dintr-o singura categorie de alimente….

Citește mai departe

ADN-ul balenelor ne prezinta viata lor

Un studiu de 15 ani despre balenele cu cocoasa din emisfera sudica a reusit sa demonstreze ceva nou cu privire la imperecherea balenelor, lucru putin cunoscut pana acum. Astfel, s-a observat ca unele balene fac o calatorie intre oceanele Atlantic si Indian pentru a se imperechea. Cercetatorii al caror studiu a fost publicat in revista…

Citește mai departe

ADN-ul leopardului Amur aduce speranta pentru aceasta specie

ADN-ul leopardului Amur aduce speranta pentru aceasta specie aflata pe cale de disparitie. Numarul de exemplare apartinand uneia dintre cele mai amenintate specii de mamifere este scazut, dar stabil, potrivit unui studiu asupra ADN-ului leopardului Amur realizat de WWF in Rusia. Cercetarea asupra speciei leopardului Amur (leopardul siberian), specie afla pe cale de disparitie si…

Citește mai departe

In 2012 ne vor -praji- radiatiile?

Toate previziunile sumbre, care dau anul 2012 ca fiind cel in care lumea se va sfarsi, ar putea avea o explicatie stiintifica. Savantii sustin ca atunci s-ar putea inversa polii magnetici ai Pamantului, Nordul devenind Sud, si invers. Pe ce se bazeaza aceasta ipoteza? Un grup de geofizieni din Germania a descoperit ca, de cand…

Citește mai departe

IBM face microcipuri cu ADN uman

Compania IBM doreste sa produca noi microcipuri care sa fie unice pe piata de profil. In timp ce alti producatori de chipuri doresc sa realizeze produse cat mai mici si cat mai ieftine, cei de la IBM vor sa foloseasca ADN uman pentru realizarea chipurilor. Conform unui studiu publicat in revista Nature Nanotechnology, citata de…

Citește mai departe

EEUU autorizeaza primul medicament obtinut din lapte de capre modificate genetic

Animalele au fost modificate genetic pentru a produce o proteina benefica in tratamentul pacientilor cu deficienta ereditara de antitrombina. Doua sute de exemplare de capre modificate genetic, crescute intr-o ferma din Massachusetts in conditii de stricta securitate, sunt noua „farmacie” pentru pacientii cu o deficienta congenitala rara de coagulare. Pentru prima data, agentia de medicamente…

Citește mai departe

O noua specie de pinguini descoperita in Noua Zeelanda pe baza analizelor de ADN preistoric

O echipa formata din specialisti ai Universitatii din Adelaide, ai Universitatii din Otago si ai Muzeului Canterbury din Noua Zeelanda a identificat o specie de pinguini necunoscuta pana acum in timpul unui studiu ce viza pinguinul cu ochi galbeni, una dintre cele mai rare specii de pinguini. Pinguinul cu ochi galbeni este subiectul unei campanii…

Citește mai departe

Tehnologii – Alimente din laborator

Unii cercetatori considera metodele de inginerie genetica parte integranta a biotehnologiilor. Termenul generic „Organisme modificate genetic” este utilizat pentru a desemna plante, animale sau microorganisme care au ADN introdus in celule prin alte mijloace decat conjugarea bacteriana naturala sau fecundarea naturala. Modificarea genetica a fost posibila o data cu elucidarea structurii ADN-ului. Watson si Crick…

Citește mai departe

Brando – Zahar colorat

Brando, bomboane cu suc de fructe, vitamina C si aroma de mere, au in compozitie „sirop de glucoza (din griu), zahar, corector de aciditate-acid citric E 330, pulbere de mere 1%, vitamina C E 300, aroma de mar verde (artificiala), coloranti artificiali (E 104 – galben de chinolina, E 131 – albastru patent)”. Valoarea energetica…

Citește mai departe