Dieta copiilor de astazi duce lipsa, clar, de multe vitamine vitale si minerale. Care e motivul? Probabil faptul ca petrecem mult timp in casa in fata televizorului sau a computerului. Sau poate pentru ca suntem o natiune de „microunde”…mereu luand masa pe fuga, ceea ce ne afecteaza sanatatea. Poate de vina e si abundenta si accesibilitatea alimentelor procesate de pe piata.
Lipsa vitaminelor si mineralelor necesare, la care se adauga colorantii chimici, conservantii si aromele influenteaza in mod direct cresterea imbolnavirilor si problemelor comportamentale. Parintii grijulii vor ce e mai bine pentru copiii lor, iar asta inseamna o dieta care sa le asigure aceste substante vitale. Iata cateva trucuri!
Elementul lipsa: vitamina D. Iesi afara! Corpul produce aceasta vitamina atunci petreci timp stand la soare. Desi este indicat sa folosesti o crema cu factor de protectie solara, aceasta poate impiedica productia vitaminei D (care este, de fapt, un hormon, si nu o vitamina). Deci, petreceti 20 de minute pe zi stand la soare fara sa folositi crema cu factor de protectie solara; nu exista riscul arsurilor de piele. Daca vremea nu va permite, luati un supliment. Optati pentru un supliment D3 care este o versiune naturala (spre deosebire de D2 care este obtinut pe cale chimica) si care este, in plus, mai usor de asimilat de catre organism. De asemenea, consumati alimente bogate in vitamina D, cum ar fi laptele si cerealele.
Iata cateva alimente care contin vitamina D si sunt sanatoase si perfecte pentru copii:
Ton (o portie de 3 uncii= aprox. 85 g): 200 unitati-cumparam ton proaspat si il punem in conserve.
Galbenus de ou (un galbenus): 25 unitati- fie sub forma de salata, oua fierte tari sau oua umplute.
Ciuperci Shittake (8 uscate) 500 unitati- preparate in diverse feluri.
Lapte de soia (o cana): 200 unitati sau mai mult, depinzand de sortiment si marca (slab, normal, imbunatatit)- se poate prepara cacao cu lapte, ciocolata cu lapte sau cu afine sau coacaze (ambele cu continut mare de antioxidanti ).
Elementul lipsa: Magneziu (80mg pentru 1-3 ani; 130mg pentru 4-8 ani; 240mg pentru 9-13 ani). Acest nutrient este elementul-cheie pentru absorbtia calciului. Magneziul si calciul au un rol foarte important in viata copiilor si a adultilor, ajutandu-i sa aiba parte de un somn odihnitor in timpul noptii, regland glucidele din sange si contribuind la un sistem imunitar echilibrat, printre altele. Copiii care au un deficit de magneziu pot prezenta semne de neliniste/picioare care tremura, adorm greu, pot fi hiperactivi, pot avea probleme intestinale, slabiciune sau oboseala.
Moduri de a asigura necesarul de magneziu in organismul copiilor:
Seminte de dovleac ( 2 uncii) 300mg. Foarte populare, acestea se pot consuma prajite. Clatiti, adaugati ulei si sare si dati la cuptor pana se prajesc.
Unt de migdale ( 2 masuri) 98mg. Optati pentru unt de migdale cu jeleu, ungeti pe biscuiti si savurati.
Strecurati si niste spanac in retete (o jumatate cana) 75mg. Deceptively Delicious are foarte multe retete care va arata cum sa folositi legumele in prepararea prajiturilor sau a altor dulciuri.
Fulgii de ovaz sunt de asemenea o excelenta sursa de magneziu(o jumatate cana) 56mg. Consumati batoane energizante la micul dejun, in componenta carora intra si banane, fructe care contin magneziu, in medie 30mg per fruct.
In continuare avem o reteta care asigura o alimentatie bogata in magneziu, zinc si calciu. Se potriveste perfect in pachetelul pentru scoala.
Black Bean Dip
o jumatate cana de boabe de fasole ,tinute la inmuiat 5 zile pentru a germina(dupa aceasta perioada ar trebui sa fie moi; se poate folosi si fasole gatita sau conservata, insa in acest caz se pierde din valoarea nutritionala)
o jumatate cana de spanac, ale carui frunze pot fi maruntite sau rupte
un catel de usturoi maruntit
sucul de la 2-3 lamai
sare dupa gust
Se amesteca cu mixerul pana se obtine consistenta dorita. Se pot consuma in combinatie cu diverse alimente. Adaugati seminte de dovleac prajite, legume proaspete sau batoane energizante de ovaz pentru un pachetel sanatos si hranitor.
Mananci bine! Te simti bine! Pentru ca „esti ceea ce mananci”!
Sursa: ecochildsplay.com