În jurul Mării Negre, prin cinci documentare de la Pelicam

Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni vă invită și în acest an într-o călătorie cinematografică în jurul Mării Negre. Cele cinci filme din secțiunea Black Sea Docs de anul acesta sunt pretextul perfect pentru a descoperi viața și natura din Delta Dunării, strâmtoarea Bosforului sau nesfârșitul Siberiei. Cea de-a șaptea ediție…

Citește mai departe

Pelicam și Greenpeace România lansează „Sunetele Pădurilor: Pădurea nu e un film mut”

Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni Pelicam a ajuns la cea de-a șaptea ediție și va avea loc anul acesta între 21 și 24 iunie la Tulcea. Cel mai important festival de gen din România revine cu o selecție proaspătă de documentare de mediu apreciate la festivaluri internaționale, dar și cu dezbateri, workshop-uri,…

Citește mai departe

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni

A sasea editie a Pelicam incepe maine la Tulcea cu o zi plina de proiectii pentru copii. Vineri sunt programate filmele pentru adolescenti, iar sambata si duminica vedem si dezbatem filmele din toate cele patru competitii Pelicam. Ne intalnim la Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Arta, campingul Pelicam pe malul lacului Ciuperca, dar si…

Citește mai departe

Renasterea castanului american prin intermediul biotehnologiilor. Metoda prin care cercetatorii vor sa salveze aceasta specie

Castanul american era candva un frumos copac cu lemn masiv care se gasea in padurile de foioase din estul Statelor Unite, in special in muntii Apalasi. El ajungea la 24-36 de metri inaltime si avea un diametru de aproape 2,5 metri. Padurile de castan ofereau adapost si hrana animalelor salbatice. In plus, reprezentau o sursa…

Citește mai departe
Ciuperca lui Dumnezeu (Agaricus blazei muril)

Ciuperca lui Dumnezeu (Agaricus blazei muril)

Ciuperca lui Dumnezeu contine 120 de elemente, fiind bogata in proteine, vitamine si minerale. Contine o serie de steroizi care opresc dezvoltarea celulelor canceroase. Are proprietatea de a diminua efectele secundare ale chimioterapiei si radioterapiei, facand sa creasca imunitatea organismului. Specialistii au observat ca efectul antitumoral este de 100%. Ciuperca ajuta in diabet, vitalizand pancreasul…

Citește mai departe
Cele mai rare flori de pe Terra

Cele mai rare flori de pe Terra

Pe Terra exista plante care abia au fost descoperite sau sint foarte putin cunoscute, se afla deja in pericol de disparitie. Printre acestea se remarca: 1. Strongylodon macrobotrys Aceasta este o planta agatatoare, originara din padurile tropicale din Filipine. Face parte din familia care include mazarea si fasolea si poate atinge lungimi de trei metri….

Citește mai departe
Via?a salamandrelor europene este amenin?at? de o ciuperc? misterioas?

Viata salamandrelor europene este amenintata de o ciuperca misterioasa

Zeci de salamandre moarte au fost gasite recent in Belgia, expertii gandindu-se la amenintarea raspandirii in toata Europa a unei misterioase ciuperci fatale acestor amfibieni. Semnalat prima oara in Olanda in 2008, acest tip de micoza a ucis aproape 96% din salamandrele din tara, obligand autoritatile sa adune exemplarele sanatoase in gradini zoologice, arata asociatia…

Citește mai departe

Culturile de banane din Asia, America Latina si Africa sunt compromise din cauza unui virus nou aparut

Culturile de banane din Asia, America Latina si Africa sunt compromise din cauza unui virus nou aparut, care le distruge miezul. Acesta nu poate fi stopat cu pesticide iar specialistii vorbesc despre o “Apocalipsa a bananelor”, 85% din productia mondiala putand fi in pericol. Conform Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, Boala Tropicala Panama…

Citește mai departe
“Super-ciupercile” ar putea rezolva o problem? fiziologic? foarte comun? azi

“Super-ciupercile” ar putea rezolva o problema fiziologica foarte comuna azi

Din ce in ce mai multe persoane sufera de deficiente de vitamina D, ca urmare a reducerii timpului petrecut in aer liber. O noua tehnologie are insa capacitatea de a furniza organismului uman vitamina D necesara prin intermediul unui aliment obisnuit: ciupercile comestibile expuse pentru un timp foarte scurt luminii ultraviolete sunt imbogatite considerabil in…

Citește mai departe

Cum ne vor ajuta ciupercile sa salvam lumea

Ne pot apara de atacuri cu arme biologice. Pot curata apele si solul de petrol si alte substante chimice periculoase, pot ajuta chiar la decontaminarea solului poluat radioactiv. Sunt sursa unor medicamente cu efecte remarcabile si a mii de potentiale leacuri inca necunoscute, pentru multele boli ale omenirii. Ciupercile – aceste forme de viata stranii…

Citește mai departe
Pesticidele din lapte - corelate cu boala Parkinson

Laptele din Serbia este contaminat! Rezultatele controalelor privind hrana animalelor vor fi difuzate luni

Anumite sortimente de lapte comercializate pe scara larga in Serbia sunt testate de autoritati pentru a se vedea daca sunt contaminate cu aflatoxina, o bacterie care provoaca cancer. Potrivit Associated Press, informatiile au declansat panica in tara vecina, autoritatile solicitand consumatorilor sa isi pastreze calmul in asteptarea rezultatelor. Mai multe sortimente de lapte au fost…

Citește mai departe

Agarikon: ciupercile antice care uimesc medicina moderna

Majoritatea medicamentelor moderne isi au originea in natura. Desi unele ciuperci au fost folosite in terapii de mii de ani, inca descoperim potentiale medicamente ascunse in interiorul lor. Pentru multi ani, Paul Stamets specialist ciuperci si membru al Scolii Medicale din Arizona, a studiat Agarikon, o ciuperca neobisnuita, originara din padurile de conifere ale Americii…

Citește mai departe

Pot fi animalele capabile de fotosinteza?

Considerata multa vreme o abilitate specifica plantelor, algelor si ciupercilor, „fabricarea” intracelulara de substante organice utilizand ca sursa de energie lumina solara – proces din care face parte si fotosinteza – pare sa fie totusi mult mai raspandita in lumea vie decat ne-am fi imaginat. Rezultatele unor studii recente sugereaza ca o insecta din grupul…

Citește mai departe

Ciuperca miraculoasa capabila sa ne scape de muntii de deseuri din poliuretan

Omenirea risca sa fie sufocata de adevaratii munti din poliuretan, pe care chiar ea le produce, ca deseuri. Toate sunt considerate materiale fara posibilitati de biodegradare, agresive fata de mediu. Cercetatorii n-au alta solutie, decat stocarea lor in conditii care sa polueze cat mai putin spatiul si conditiile noastre de viata. Dar, continuand astfel este…

Citește mai departe

Parc botanic pe Dealul Ciuperca

Executivul a obtinut votul consilierilor locali pentru lansarea temei de proiectare pentru lucrarea „Valorificarea rezervatiei de zona verde Dealul Ciuperca – Podgoria Varadinum”, in legatura cu demersul de transformare a Strandului Municipal in statiunea de wellness Nymphaea Oradea. Pentru elaboraea documentatiei tehnico-edilitare s-a aprobat alocarea a 50.000 de lei de la bugetul local. „Sunt acolo cateva…

Citește mai departe

Caldura favorizeaza depigmentarea pielii

Din cauza transpiratiei excesive, unele bacterii de la nivel cutanat se inmultesc exagerat si duc la aparitia pitiriazisului versicolor. Aceasta boala apare frecvent la pubertate, atunci cand modificarile hormonale determina cresterea in exces a productiei de sebum. Pitiriazisul versicolor este o afectiune cutanata benigna cauzata de ciuperca Pityrosporum orbiculare (Malassezia furfur) care se gaseste, in…

Citește mai departe

Ciuperca toxica din regiunea chineza Yunnan, vinovata de moartea a 400 de persoane

Provincia Yunnan este cunoscuta pentru varietatea larga de ciuperci salbatice, multe dintre ele fiind exportate la preturi exorbitante. Astfel, investigatorii s-au concentrat asupra ciupercilor, peste 90% din decese fiind inegistrate in perioada culesului acestora, in lunile iulie si august. O mica ciuperca, numita de localnici „mica alba”, ar fi provocat sute de decese in sud-vestul…

Citește mai departe