O victorie de etapă în lupta cu poluarea naturii cu plastic

Comisia Europeană face un pas în față în lupta cu poluarea cu plastic, prin noi legi care vor reduce poluarea cu plastic de unică folosință Sarah Baulch, de la Environmental Investigation Agency, a declarat în numele coaliției Rethink Plastic: „Comisia a răspuns apelului cetățenilor europeni care cereau abordarea impactului devastator pe care îl are poluarea cu…

Citește mai departe

Ministerul Mediului și AFM, repetenți la economie circulară

Ministrul Mediului și Vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu au demonstrat ieri că pentru ei și pentru instituțiile pe care le conduc reciclarea este principala (dacă nu chiar singura) măsură prin care vor să facă tranziția spre o economie circulară. Aș vrea să le atrag atenția că prevenirea generării de deșeuri se află mult mai sus…

Citește mai departe

Cum salvezi un pui de pasăre

Anual, mii de pui de pasăre sunt preluați din natură, doar pentru că oamenii nu știu cum să îi salveze. Sunt mici, pufoși, simpatici și par neajutorați, dar de cele mai multe ori le facem mai mult rău decât să îi salvăm. Iar cel mai neinspirat gest, de departe, este să îi luăm acasă.  …

Citește mai departe

Fairphone – entuziasm și dezamăgire. Un telefon perfectibil, pentru consumatori eco-responsabili

Compania olandeză Fairphone mai are câțiva pași de parcurs până să poată spune că oferă clienților telefonul perfect. Noi credem însă că produce cel mai sustenabil și cel mai etic telefon mobil prezent pe piață în acest moment. Pe ce ne bazăm? Fairphone este o companie olandeză care vrea să revoluționeze modul în care sunt…

Citește mai departe

Primăria Sălacea vrea să trimită cu 80% mai puține deșeuri la groapa de gunoi, până în 2019

Angajamentul face parte dintr-o strategie asumată recent de Primăria Sălacea, prin care comuna bihoreană se alătură rețelei internaționale „Orașe Zero Waste”. Deocamdată, deșeurile sunt colectate separat doar la nivel redus, căci locuitorii nu sunt motivați să sorteze. Însă, prin introducerea unui tarif diferențiat, lucrurile s-ar putea schimba. Până în 2020, Primăria vrea să adopte și…

Citește mai departe

Bursele Every Can Counts îşi caută titularii

  Every Can Counts România dă startul înscrierilor la competiţia de burse adresată studenţilor pasionaţi de protecţia mediului. Tema competiţiei este propunerea unei campanii pentru implementarea programului de reciclare a dozelor din aluminiu Every Can Counts în facultatea la care studenţii sunt înscrişi. Opt burse în valoare de 2400 euro vor susţine cele mai bune…

Citește mai departe

Incepe o noua editie a campaniei prin care sunt colectate dozele pe litoral

Every Can Counts Romania porneste motoarele reciclarii dozelor din aluminiu in cadrul unei noi editii a campaniei „ExtravaCANza – Si mama recicleaza!”. In luna iulie, turistii care isi petrec concediul pe litoral vor putea uita de grija deseurilor, avand in dispozitie un aparat inteligent in care pot recicla dozele din aluminiu. Organizatorii campaniei au pregatit…

Citește mai departe

Deputatii ar putea vota azi eliminarea sistemului garantie-returnare pentru ambalaje

Sistemul depozit, cunoscut si sub denumirea de sistem garantie-returnare, aplicat ambalajelor precum recipiente de sticla si PET, doze de aluminium, a fost introdus prin ordonanta de urgenta in iunie 2016. Acesta este un instrument utilizat cu succes in numeroase tari precum Belgia, Croatia, Estonia, Finlanda, Germania, Suedia, Olanda, Spania pentru reducerea deseurilor de ambalaje generate. Belgia detine un sistem…

Citește mai departe

Artwork din mucuri de tigara la Constanta! 10 kg de deseuri ”pescuite” din adancul Marii Negre

Un artwork inedit, peste 300 de turisti informati despre #plajecurate si 10 kg de deseuri scoase din Marea Neagra de catre 37 de scafandri. Aceasta este ”prada” obtinuta in urma evenimentului organizat de ONG Mare Nostrum in weekendul care a trecut! Evenimentul Mare Nostrum pentru #plajecurate a starnit curiozitatea tuturor turistilor aflati pe faleza Cazino Constanta in…

Citește mai departe

Let`s Do It, Romania! si Teach for Romania lanseaza „Let’s Share & Care!”, primul centru de minerit urban pentru combaterea risipei si sustinerea educatiei in comunitatile defavorizate

Mineritul urban este alternativa la mineritul traditional si consta in recuperarea resurselor din deseuri, de la metale din deseuri electronice pana la materiale de constructii din demolari, prin repararea, reutilizarea sau reciclarea acestora. O initiativa care promoveaza mineritul urban este „Let’s Share & Care!” lansat de Let’s do it, Romania!, care isi propune sa sustina copiii…

Citește mai departe

Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Waste” finantat de catre Continental Automotive Corporation

Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Waste” finantat de catre Continental Automotive Corporation, unul dintre cei mai mari poluatori din Romania, implicat in poluarea cu emisii toxice rezultate din productia si tratarea termica a anvelopelor. “Zero Deseuri/Zero Waste” este o metodologie formata dintr-un set de solutii care includ sortarea la sursa, colectarea…

Citește mai departe

Prea multe substante cu risc in produsele cosmetice pentru copii

Marea majoritate a produselor cosmetice utilizate in Franta ca articole de toaleta pentru copii contin substante cu un „risc ridicat”, a avertizat organizatia neguvernamentala Women in Europe for a Common Future (WECF) intr-un studiu publicat luni, informeaza pe site-ul sau ziarul Le Monde. Asociatia, care se bazeaza pe o retea formata din 150 de organizatii…

Citește mai departe

Ministrul Mediului, dupa intalnirea cu reprezentantii industriei alimentare: Romania nu mai poate mima reciclarea

Autoritatile sunt deschise la identificarea de solutii privind problemele ridicate de catre producatorii din industria alimentara, iar in acest sens va fi infiintat un Grup de lucru pentru regandirea intregului sistem de reciclare din Romania, a carei prima intalnire ar putea avea loc deja in aceasta saptamana, a declarat, luni, pentru AGERPRES, ministrul Mediului, Apelor…

Citește mai departe

Numarul castorilor din judetul Brasov creste de la an la an

In ultimul an, castorii au invadat judetul Brasov. Prefectura a cerut efectuarea unui recensamant al locuintelor castorilor, in urma informatiilor furnizate de catre administratiile locale. Numai in zona aeroportului Ghimbav au fost raportate 35 de exemplare protejate de lege. Expertii de la Ministerul Mediului sustin insa ca animalele nu afecteaza constructia aeroportului international Brasov-Ghimbav. In…

Citește mai departe

Asociatia Milvus a lansat, in premiera nationala, linia verde pentru animale

Unica retea de salvare a animalelor salbatice ranite din Romania are o linie verde telefonica, de saptamana trecuta. Numarul de telefon 0722-533.816 este disponibil 24 de ore si poate fi apelat de cei care gasesc animale ranite. Lansarea numarului a avut loc la Zanza Cafe din Tirgu Mures, saptamana trecuta, cu participarea reprezentantilor Asociatiei „Milvus…

Citește mai departe

Biosilva cere CJ un plan de reconstructie ecologica a Vf. Mestecanis

Asociatia Biosilva solicita Consiliului Judetean Suceava sa prezinte un plan de reconstructie ecologica a Varfului Mestecanis – grav afectat de constructia “depozitului ecologic de deseuri” si sa propuna noi solutii pentru implementarea Sistemului Integrat de Management al Deseurilor in Judetul Suceava asumat prin proiectul finantat prin Programul Operational Sectorial – Mediu in valoare de peste…

Citește mai departe

Primaria Constanta cauta voluntari pentru ingrijirea cainilor fara stapan de la Biobaza!

Primaria Constanta cauta voluntari pentru ingrijirea cainilor fara stapan! Peste doua zile expira contractul cu societatea care se ocupa de maidanezi, iar pana la infiintarea serviciului propriu al Primariei este nevoie de sprijinul voluntarilor. Simpli constanteni, ONG-uri, dar si cabinete veterinare pot depune solicitari de voluntariat la sediul Primariei din strada Mihail Kogalniceanu. Cei interesati…

Citește mai departe

Medicii veterinari, chemati sa adere voluntar la o retea nationala pentru salvarea animalelor salbatice ranite

Reprezentantii Asociatiei pentru Protectia Pasarilor si a Naturii ‘Grupul Milvus’ din Targu Mures, in colaborare cu Asociatia Vets4Wild, au anuntat marti, intr-o conferinta de presa, ca se incearca constituirea unei retele nationale de prim ajutor in cazul animalelor salbatice ranite, formata din medici veterinari voluntari din tara. Doctorul veterinar Levente Borka a declarat ca aceasta…

Citește mai departe
Semnal de alarmă privind Marea Mediterană: Este "pe cale de a se epuiza"

Semnal de alarma privind Marea Mediterana: Este „pe cale de a se epuiza”

Organizatia de mediu World Wildlife Fund (WWF) din Franta avertizeaza ca Marea Mediterana este „pe cale de a se epuiza” din cauza unei „dezvoltari economice originale” care ameninta ecosistemele deja degradate si speciile periclitate, informeaza agentia France Presse. Potrivit unui raport WWF, Marea Mediterana, care adaposteste intre 4% si 18% dintre speciile marine cunoscute raspandite…

Citește mai departe
Un ONG din Cluj-Napoca propune ”exproprierea pentru spații verzi”

Un ONG din Cluj-Napoca propune ”exproprierea pentru spatii verzi”

Societate Organizata Sustenabil (SOS) cere Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca bugetarea multi-anuala a exproprierilor pentru spatii verzi. Legea nr. 33 / 1994 (Republicata 2011) privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica prevede inclusiv posibilitatea exproprierii spatiilor verzi la art. 6: ”terenurile necesare constructiilor de locuinte sociale si altor obiective sociale de invatamant, sanatate, cultura, sport”….

Citește mai departe
Greenpeace și Bankwatch semnalează funcționarea în condiții nelegale a unității 7 de la termocentrala Turceni

Greenpeace si Bankwatch semnaleaza functionarea in conditii nelegale a unitatii 7 de la termocentrala Turceni

Doua organizatii non-guvernamentale care lupta pentru protectia mediului, atrag atentia ca CEO a repus in functiune un grup energetic din cadrul termocentralei Turceni, desi acesta nu indeplineste conditiile de functionare conform legislatiei privind emisiile industriale. Reprezentantii Greenpeace Romania si Bankwatch au sesizat astazi Garda de Mediu Gorj pentru a efectua un control, in urma caruia…

Citește mai departe

Ghidul fermierului pentru finantarea agriculturii traditionale si pentru protectia mediului

WWF-Romania impreuna cu Fundatia Adept si Fundatia Mihai Eminescu Trust lanseaza Ghidul pentru sprijinirea fermierilor in accesarea de fonduri pentru mentinerea practicilor durabile de management al terenurilor in siturile Natura 2000 din Podisul Hartibaciului–Tarnava Mare. Intr-un studiu Gallup pentru WWF de anul acesta, a iesit la iveala nevoia localnicilor din Podisul Transilvaniei de a primi…

Citește mai departe

Salvam cioatele, ca paduri nu prea mai sunt

Ministerul Mediului a elaborat un proiect privind infiintarea unui Consiliu National pentru Silvicultura, care va avea rol strict consultativ, fara conducere, a carui unica competenta va fi de a emite doar avize Nostra Silva, organizatia care se lupta de ani buni sa salveze ce a mai ramas din padurile Romaniei, cere ministerului sa imbunatateasca acest…

Citește mai departe

COMUNICAT: Cantitatea de gunoaie din Cluj poate fi redusa cu 58%

La prima sedinta a Consiliului Consultativ pe tema gestionarii deseurilor in jud. Cluj au fost identificate urmatoarele solutii: separarea deseurilor la sursa pe trei fractii (biodegradabil, reciclabil, rezidual), colectarea separata a acestor deseuri, in zile diferite, implementarea sistemului PAYT (platesti-pentru-cat-arunci), tratarea fractiei biodegradabile colectate separat, prin compostare si/sau digestie anaeroba pentru producerea de biogas. Totodata,…

Citește mai departe

Se cauta voluntari pentru cea mai mare actiune de impadurire – vor fi plantati 1 milion de puieti

Primariile, ONG-urile, companiile si institutiile din Timisoara si din judetul Timis sunt chemate la cea mai mare actiune de impadurire din Romania: Vor fi plantati 1 milion de puieti. „Sambata, 24 octombrie, sub deviza „Plantam! Ingrijim! Impadurim!” plantam 1.000.000 de puieti si apoi ii ingrijim pana ajung la maturitate”, spune Simona Calapod, networking ONG. Proiectul…

Citește mai departe

Romania primeste 350 de milioane de euro pentru biodiversitate

Alocarea financiara destinata conservarii biodiversitatii prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 /POIM/ va fi de 350 milioane euro, cu aproximativ 130 de milioane de euro mai mult decat in exercitiul financiar 2007-2013, potrivit organizatiei de mediu World Wide Fund of Nature /WWF/, care precizeaza ca noul program aprobat de Comisia Europeana /CE/ contine recomandarile WWF…

Citește mai departe