Cum se realizeaza colectarea separata in municipiul Cluj Napoca?

In contextul situatiei precare a gestionarii deseurilor la Cluj Napoca am stat de vorba cu specialistul de mediu din cadrul ROSAL GRUP, unul dintre cei doi operatori de salubritate care deservesc cetatenii orasului. Adina Miclaus – reporter Ecomagazin: Ce populatie deserveste Rosal in Cluj Napoca? Nicoleta Pop, Specialist de Mediu ROSAL GRUP: In ceea ce…

Citește mai departe

Tinta de „Zero Deseuri” – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?

Povestea de la Targu Lapus a inceput in urma cu 10 ani, cand, Primaria orasului a decis inceperea demersurilor de reducere progresiva a cantitatii deseurilor colectate de la populatie. Sistemul a intrat in functiune in 2010, odata cu obtinerea unei finantari din Fonduri Europene si prevedea implementarea unei strategii eficiente de gestionare a deseurilor menajere….

Citește mai departe

Uniunea Europeana limiteaza folosirea pungilor subtiri de plastic

Parlamentul European a aprobat marti legislatia care vizeaza reducerea semnificativa a utilizarii pungilor de plastic, cele mai folosite ambalaje si cele mai poluante, potrivit unui comunicat al legislativului european ”Aceasta lege va crea o situatie favorabila pentru toata lumea” a spus raportorul Margrete Auken (Verzi/ALE, DK), raportorul in Parlament. ”Vorbim despre o mare problema de…

Citește mai departe

Otrava din PET: cum ne poate imbolnavi de cancer un recipient de plastic refolosit

Studii recente au demonstrat faptul ca apa imbuteliata in sticle de plastic se transforma intr-o adevarata otrava, avand o mare concentratie de bacterii nocive, atunci cand este expusa constant razelor solare. Desi incolora si cu aspect cristalin, apa contine microorganisme ce se dezvolta in ritm exponential. Printre altele, apar culturi de Cyptosporidium care sunt  responsabile…

Citește mai departe
Program na?ional de reciclare: Bolivia transform? plasticul în mobilier pentru ?coli

Korodi: Consumul de pungi de plastic a scazut cu 25%. De la anul se va lua in considerare reducerea plasticului din ambalaje

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a anuntat ca la anul se va discuta cu producatorii de ambalaje, pentru ca acestia sa reduca cantitatea de plastic folosita pentru construirea materialelor in care sunt ambalate produsele de toate tipurile. Attila Korodi a explicat ca reducerea consumului de pungi de plastic in Romania este o prioritate a institutiei pe…

Citește mai departe

Masuri impotriva pungilor de plastic poluante

Statele membre vor fi obligate sa reduca utilizarea pungilor de plastic obitnuite, care sunt cele mai poluante, cu cel putin 80% pana in 2019, conform propunerilor legislative adoptate de Parlament miercuri. Deputatii recomanda utilizarea taxelor, a restrictiilor pe piata sau masurile de interzicere. Deseurile din pungi de plastic reprezinta o mare problema de mediu, intrucat…

Citește mai departe

Masinile alimentate cu pungi de plastic ar putea combate criza carburantilor si cea ecologica

Un proces prin care pungile de plastic sunt transformate in combustibil diesel, gaze naturale si alte produse petroliere utile ar putea rezolva doua crize dintr-o data: criza carburantilor si criza ecologica produsa de poluarea cu pungi de plastic, care afecteaza grav ecosistemele, scrie descopera.ro. Prelucrarea pungilor de plastic prin acest proces furnizeaza mai multa energie…

Citește mai departe

Referendum pentru interzicerea importurilor de deseuri, organizat in Albania

Convocarea pentru luna decembrie a acestui an, la initiativa cetatenilor, a unui referendum privind interzicerea importurilor de deseuri arunca Albania intr-o dilema: sa inceteze sa mai aduca gunoaie din exterior si, astfel, sa-si protejeze mediul, sau sa continue sa sprijine industria recent aparuta, dar lucrativa a reciclarii? Asa-numita ‘Alianta impotriva gunoaielor’ (AKIP), care reuneste asociatii…

Citește mai departe

Taxa „pe punga” naste business-uri: 100.000 de euro din sacose din panza naturala

Proiectul Atelierul de Panza, lansat in 2009 de asociatia ViitorPlus , ar putea genera anul acesta venituri de 100.000 de euro din 35.000 de sacose ce vor merge in locatii precum Carturesti sau OMV. Ce aspecte originale are business-ul? Asociatia a aflat de proiectul special Wall-Street.ro de sustinere a tinerilor antreprenori romani si a profitat…

Citește mai departe

Zeci de hectare de terenuri arabile din jurul depozitului de deseuri de la Muchea sunt acoperite aproape permanent de pungi si ambalaje de plastic

Zeci de hectare de terenuri arabile din jurul depozitului de deseuri de la Muchea, administrat de firma „Tracon”, sunt acoperite aproape permanent de pungi si ambalaje de plastic, imprastiate de vant * teoretic, depozitul ar trebui sa fie „ecologic”, deci cat se poate de prietenos cu mediul * din pacate, situatia din teren arata exact contrariul…

Citește mai departe
Luna P?mântului

Luna Pamantului

Pentru ca doar ceea ce se consuma se va produce in continuare si pentru ca reducerea consumului inseamna in primul rand schimbarea design-ului si a manufacturii materialelor si produselor (si ambalajele acestora) noi ca si cumparatori, suntem principalii agenti care putem face diferenta. Iata aici cateva sfaturi generale: Acorda prioritate produselor si alimentelor locale Poti…

Citește mai departe

Garda de Mediu Prahova a trimis atentionari catre toate primariile sa curete zonele de agrement dupa petrecerile de 1 Mai

Dupa Sarbatorile pascale, padurile de pe langa Ploiesti au ramas pline de gunoi, in urma celor care au petrecut la iarba verde. Pentru ca zonele de agrement sa nu mai fie poluate cu deseuri menajere, pungi de plastic si PET-uri, comisarii Garzii de Mediu s-au gandit sa treaca la amenzi. Fiecare primarie a fost atentionata…

Citește mai departe

Peste doua millioane de pungi de plastic inlocuite de „Sacosa de panza” in primul an de activitate

Anul 2010 a reprezentat un inceput bun pentru „Sacosa de panza”, un proiect social initiat de ViitorPlus – Asociatia pentru Dezvoltare Durabila, ce ofera o alternativa ecologica pungilor de plastic. Acesta a implinit in octombrie un an de existenta, an in care a crescut, a adunat multi sustinatori si a incercat sa-si faca auzita vocea…

Citește mai departe

Deseuri greu de aruncat

Cutiile de vopsea, electronicele si becurile se numara printre lucrurile de care scapam cel mai greu. Yahoo! Green a alcatuit o lista cu deseurile cel mai dificil de aruncat si ofera cateva sfaturi, general valabile, pentru a scapa de ele cat mai ecologic cu putinta. Bateriile Acumulatorii portabili si bateriile contin substante toxice si nu…

Citește mai departe

Povestile ursilor in cei doi ani de existenta a „LiBEARty”, la Zarnesti

In urma cu doi ani, la Zarnesti se inaugura rezervatia de ursi, de catre Asociatia „Milioane de Prieteni” si Asociatia Mondiala pentru Protectia Animalelor (WSPA). Rezervatia de la Zarnesti, din judetul Brasov, s-a nascut printr-un parteneriat public privat, iar Primaria Zarnesti a acordat pentru acest proiect 69 de hectare de padure. Spatiul a fost amenajat…

Citește mai departe

Gunoaiele de plastic au ajuns in Antarctica

Bucatile de plastic au fost culese pentru prima oara din Marea Amundsen. Intr-un studiu realizat in perioada 2007-2008, cercetatorii de la British Antarctic Survey si Greenpeace au investigat zona antarctica, inspectand atent suprafata apei. Au descoperit, chiar si in indepartatele mari Davis si Durmont D”Urville, sonde de plastic folosite la pescuit si chiar pahare. Mai…

Citește mai departe

11 sfaturi ecologice!

Environmental Network News ofera 12 sfaturi pentru un mediu mai curat. 1. Folositi becuri fluorescente! Desi sunt mai scumpe decat becurile incandescente, durata de viata este mult mai mare, iar pe termen lung banii sunt recuperati. Astfel se obtine si o scadere de 30% a consumului de energie. Becurile fluorescente consuma cu 75% mai putina…

Citește mai departe

Este usor sa fii „verde”

Cateva sfaturi pentru protectia mediului inconjurator: 1. Foloseste transportul in comun! Autobuzele si trenurile sunt de trei ori mai eficiente din punct de vedere energetic decat masinile proprietate personala. Mersul pe jos sau cu bicicleta te mentine in forma si nu dauneaza mediului. 2. Folositi becuri economice (fluorescente). Chiar daca sunt mai scumpe decat becurile…

Citește mai departe

Alege sacosele de panza!

Cred ca ar trebui sa existe inca din clasele primare o materie care sa ii educe pe copii cum sa aiba grija de natura. La cum stau lucrurile in momentul acesta, se pare ca nici educatia civica nu e de prea mare folos… In ultima vreme, supermarketurile au inceput sa vanda asa-numitele sacose reciclabile. Din…

Citește mai departe

Sa vorbim despre vreme…

Ai impresia ca verile sunt mai calduroase? Ca iarna e mai putina zapada si ca primavara soseste mai devreme in fiecare an? Sau poate ai vazut la televizor ca uraganele, ciclonii, furtuniile si inundatiile sunt din ce in ce mai frecvente? Schimbarile climatice sunt una dintre cele mai grave amenintari cu care se confrunta omenirea….

Citește mai departe

Britanicii pierd lupta cu pungile din plastic

Clientii supermarketurilor din Marea Britanie continua sa prefere pungile din plastic pentru transportul cumparaturilor. Anul trecut, sapte lanturi de supermarketuri britanice au constituit o alianta, care si-a propus sa implementeze o schema voluntara de reducere cu 50% a numarului de pungi din plastic oferite clientilor, comparativ cu 2006. Cifrele date publicitatii arata ca numarul pungilor…

Citește mai departe