Albina sălbatică din Europa, pe cale de dispariție

Cercetarile oamenilor de stiinta confirma indoielile cu privire la decizia de interzicere a unor pesticide

Dupa reglementarile din 2013 care au dus la interzicerea unor insecticide din grupa neonicotinoidelor, care au facut obiectul catorva studii privind mortalitati la albine, fermierii din Europa au inceput sa foloseasca pesticide mai vechi, la care mai multi daunatori au dezvoltat rezistenta. Acum, din cauza infestarii cu daunatori, putem asista la o scadere de pana…

Citește mai departe
Mierea de rapi?? protejeaz? rinichii, pancreasul ?i oasele

Mierea de rapita protejeaza rinichii, pancreasul si oasele

Rapita salbatica este apreciata ca fiind una dintre cele mai eficiente plante oleaginoase din lume. Planta contine cele mai importante substante active ce mentin organismul nostru in forma: proteine, hidrati de carbon, calciu, fier, fosfor, potasiu, celuloza, glucide, grasimi, mucilagii, vitamine (A, B1,B2, C), niacin si beta-caroten. De aceea, nutritionistii o recomanda pentru uz intern,…

Citește mai departe
Alimente f?r? reziduuri de pesticide

Alimente fara reziduuri de pesticide

In aceasta perioada, Politia Fitosanitara preleva probe din cartofi. Conform Planului National de Monitorizare a Reziduurilor de Pesticide in fructe, legume si cereale, inspectorii Politiei Fitosanitare din cadrul Directiei pentru Agricultura Bihor, au prelevat pana la aceasta data un numar de 51 de probe. Aceste probe au fost luate de la mere, pere, struguri de…

Citește mai departe
Murele, „medicamentul” gustos la îndemâna oricui

Murele, in topul celor mai sanatoase fructe din lume. Iata de ce merita consumate cat mai des

Dintre toate fructele de sezon, murele sunt, cel mai probabil, cele mai sanataoase fructe disponibile, avand un aport de substante benefice net superior altor fructe. Adevarate “bombe” de vitamine, murele se gasesc foarte usor in aceasta perioada, atat in supermarketuri cat si la tarabele din piata. 100 de grame de mure consumate pe saptamana pot…

Citește mai departe

Veninul unei specii de melci marini, un analgezic mai puternic decat morfina

Veninul redutabilei moluste-rapitor, melcul marin din specia ‘conus geographus’, ar putea fi utilizat ca analgezic mai puternic si care sa dea mai putina dependenta decat morfina, informeaza publicatia franceza Le Nouvel Observateur. Combaterea durerii cronice cu ajutorul uneia din cele mai veninoase animale marine din cate exista: o asemenea idee au avut cercetatori australieni. Animalul…

Citește mai departe

Extractul de afine este un bun remediu natural pentru tensiunea arteriala crescuta

Un popular supliment alimentar, extractul de afine, este un bun remediu natural pentru tensiunea arteriala crescuta. Bogate in antioxidanti cunoscuti sub numele de antocianine, afinele ajuta la mentinerea tensiunii arteriale sub control prin stimularea sanatatii vaselor de sange. Desi cercetarile privind utilizarea extractului de afine in tratamentul hipertensiunii arteriale sunt foarte limitate, un studiu experimental…

Citește mai departe

Ghid al plantelor medicinale

Afla care sunt principalele proprietati ale plantelor si cum poti sa le folosesti. AGRISE (RIBES UVA-CRISPA) Agrisele au o mare valoare medicinala, fiind bogate in saruri minerale si vitamine. Substante active importante: vitaminele A, B1, B2, C si P, calciu, potasiu, sodiu, fosfor, acizi – mai ales acidul citric, dar si acidul malic sau tartric,…

Citește mai departe

Antibiotic natural – usturoiul

Proprietatile nutritive ale usturoiului si cepei sunt marcate in special de prezenta unor importante cantitati de vitamine, mai ales A, B1, B2, C si a unor substante minerale utile printre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu. Documente dintre cele mai vechi amintesc de efectele terapeutice ale usturoiului. De exemplu constructorii de piramide din Egiptul…

Citește mai departe

Painea bio din grau spelta asigura necesarul zilnic de aminoacizi, vitamine si minerale

Faina integrala contine de trei ori mai multe vitamine si de cinci ori mai mult calciu, magneziu, fosfor, comparativ cu faina alba. Totusi, faina integrala este un ingredient care nu ingrasa Avantajul painii ecologice consta in faptul ca ingredientele folosite la producerea acesteia nu sunt contaminate cu produse chimice. Agricultura ECO foloseste cereale atent selectionate,…

Citește mai departe

Ciresele – beneficii pentru sanatate si viata lunga

Ciresele, fructe gustoase pe care omul le consuma de secole, sunt bogate in vitamine, minerale si antioxidanti, astfel incat aduc multe beneficii sanatatii si sporesc longevitatea. CIRESELE: CONTINUT Cirestele contin: vitamine: betacaroten, vitamina C, vitamina PP, vitamina K, vitamine din complexul B; minerale: clor, sodiu, potasiu, magneziu etc; antioxidanti; substante active; 10 BENEFICII ALE CIRESELOR…

Citește mai departe

Crengutele tinere ale unor pomi fructiferi ( mar, prun, par, visin ) sunt remedii naturale mai putin cunoscute

In compozitia chimica a acestor leacuri vegetale exista substante active importante de care organismul nostru are nevoie : vitaminele A, B, C, PP, saruri minerale de potasiu, taninuri, flavonoizi, pectine, acizi organici. O cura cu extractele obtinute din aceste ramurele are rezultate remarcabile dovedite in combaterea virusurilor, in lupta cu bacteriile si microorganismele, contribuind astfel…

Citește mai departe

UE inchide ochii in fata unor pesticide periculoase

Procedurile europene de omologare a pesticidelor sunt excesiv de tolerante. Aceasta este concluzia unui raport publicat la inceputul lunii aprilie de reteaua ecologista „Pesticide Action Network-Europe (PAN-Europe)”. Conform raportului, la care au colaborat organizatia franceza „Generations futures” si organizatia austriaca „GLOBAL 2000”, Comisia Europeana si statele membre ar fi permis omologarea unor pesticide suspecte de…

Citește mai departe

Axax Natura Verde – Noua gama eco de la Colgate-Palmolive

Colgate-Palmolive lanseaza noua gama eco de lichide universale pentru curatat suprafete. Noile AJAX NATURA VERDE ofera aceeasi eficienta a lui Ajax si, in plus, au in compozitie substante active de origine naturala, parfumuri cu uleiuri esentiale precum si formule biodegradabile in recipiente 100% reciclabile. Un studiu realizat pe un esantion reprezentativ de consumatori care au…

Citește mai departe

Gutuia stimuleaza functiile hepatice

Gutuia are proprietati astringente, aperitive si fortifiante. Principalele substante active (vitamina A, C si PP, cele din grupul B, potasiul, fosforul, calciul, acizii organici si substantele mucilaginoase) ii confera acestui fruct efecte terapeutice deosebite. „Substantele pectice din compozitia fructului reduc nivelul colesterolului -rau-, combat bolile cardiovasculare, elimina substantele toxice din organism si cresc pofta de…

Citește mai departe

Biocidele – Pesticide ecologice pentru combaterea parazitilor

„Biocidele”  pentru combaterea organismelor nocive si a germenilor patogeni urmeaza sa fie mai sigure , inclusiv din punct de vedere ecologic datorita legislatiei UE, votata miercuri, 22 septembrie, de Parlamentul European. Noile produse biodestructive vor dispune de o autorizare mai simpla pentru introducerea pe piata europeana. Raportul elaborat de catre deputata europeana Christa Klass (PPE,…

Citește mai departe

Cretusca, un calmant pentru durerile reumatice

Florile de cretusca, asemanatoare la aspect celor de soc, contin numeroase substante active importante, precum: taninuri, vanilina, glucozide, flavonoide, acid salicilic, fier, sulf si calciu. „Datorita compozitiei chimice, cretusca are proprietati antidiareice, antihemoragice, diuretice, cardiotonice si astringente. Planta este un remediu pentru mai mult de 70 de afectiuni, iar preparatele cu cretisoara au efecte pozitive,…

Citește mai departe

Medicamente in loc de alimente pe masa

Marile greseli de abordare a alimentului ne pot duce la o ineptie, aceea ca in loc de alimente sa avem pe masa noastra medicamente pentru a preveni boala si pentru a avea o calitate deosebita si o longevitate a vietii, sustine directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinico-p-schi, citat de Mediafax. Institutiile europene au…

Citește mai departe

Apa oxigenata contra bacteriilor

Aspectele igienice ale prelucrarii alimentelor includ curatenia si dezinfectarea. Curatenia presupune indepartarea resturilor mecanice prin operatii de spalare mecanica sau manuala prin intermediul apei sub presiune sau al solutiilor alcaline, urmata de clatire si dezinfectare. Dezinfectarea are un spectru larg de actiune asupra tuturor microorganismelor, fie ca este vorba despre drojdii, mucegaiuri sau bacterii. Din…

Citește mai departe

Vaccin din tutun pentru cancerul limfatic

In cazul limfomului non-Hodgkin (un tip de cancer care afecteaza limfocitele), cercetatorii de la Bayer au creat un nou tratament, care consta intr-un vaccin personalizat din frunze de tutun. Obiectivul terapiei este de a activa sistemul imunitar al pacientului, si astfel, acesta sa detecteze si sa distruga celulele maligne. In acest sens, specialistii folosesc o…

Citește mai departe

Profesorii aradeni si cei maghiari colaboreaza pentru obtinerea de extracte vegetale

Reprezentantii Universitatii de Vest „Vasile Goldis” au derulat impreuna cu Universitatea din Nyiregyhaza (Ungaria) un proiect de cercetare intitulat „Studiul in vitro al unor extracte vegetale de origine naturala, cu accent pe efectul lor potential antitumoral”. „Motivatia proiectului este determinata de cresterea pe plan mondial a morbiditatii tumorale care determina elaborarea unor terapii antitumorale eficiente….

Citește mai departe

Fructele exotice intaresc imunitatea

In acest sezon, vitaminele si mineralele de care avem nevoie pot fi asimilate dintr-o categorie de fructe pe care le gasim tot anul: fructele exotice. Iata ce contin ele si la ce sunt bune. Ananasul usureaza digestia Persoanele care au probleme digestive ar trebui sa consume ananas de cel putin trei ori pe saptamana, potrivit…

Citește mai departe

Beneficii pentru piele!

Fie ca aveti un ten uscat, gras, mixt sau acneic, pielea are nevoie de o ingrijire delicata. Utilizati cu incredere la produse naturale, certificate biologic. Pielea dumneavoastra nu are nici o afinitate cu ingredientele chimice de sinteza, inerte, pe care le absoarbe drept toxine, pe cand uleiurile vegetale, si extractele vegetale sunt substante active asimilate…

Citește mai departe

Mai putine pesticide si substante toxice in agricultura

Legile interzic folosirea substantelor toxice mutagene, cancerigene si a celor nocive pentru reproductie si sistemul endocrin. Pe 17 decembrie, Parlamentul si Consiliul au ajuns la un acord privind doua rapoarte elaborate de Hiltrud Breyer (Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, Germania) si Christa Klass (Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni, Germania). Acest pachet legislativ…

Citește mai departe