Vin din struguri eco: Un strop de esenta pura

Productia autohtona de vin din struguri ecologici este mica: nici 200.000 de litri anul acesta. Vorba aceea, „esentele tari se tin in recipiente mici”. Romania are foarte putine suprafete cu vita-de-vie certificata ecologic: 65,63 ha anul trecut, potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii. Pe langa acestea, in 2007 mai erau alte 212,56 ha aflate in perioada de…

Citește mai departe

Produsul zilei: Baton de cocos cu mango

Batonul de cocos si mango bio este fabricat de firma americana Oskri Organics. Produsul contine 59% cocos deshidratat, 37% sirop de orez si 4% mango. Acest „dulce” este liber de gluten si lactoza, motiv pentru care poate fi consumat fara probleme de persoanele cu intoleranta la aceste substante. Potrivit etichetei nutritionale, un baton de 53…

Citește mai departe

Supa de gaina, medicament

Celebra supa de gaina, faimoasa pentru calitatile sale de medicament impotriva racelii, poate impiedica si cresterea presiunii sangelui, arata un studiu realizat de cercetatorii din Japonia. Conform autorilor testului, pieptul de pui contine proteine colagenice, care au efecte antihipertensive. Insa japonezii atrag atentia asupra faptului ca produsul nu are in compozitia sa o cantitate atat…

Citește mai departe

Carnig – 35% curcan, 65% E-uri si piei

Sunca de curcan Carnig este un produs din categoria mezelurilor care are in compozitie o cantitate foarte mare de carne dezosata mecanic (MDM) amestecata cu aditivi alimentari. Consumatorii care vor cumpara acest produs din dorinta de a avea o alimentatie mai sanatoasa si mai saraca in grasimi vor avea surpriza nepla-cuta sa constate ca s-au…

Citește mai departe

Heidi – Ciocolata cu conservanti

Ciocolata alba cu felii de portocala confiata Heidi este un produs care are in compozitie mai mult zahar decat unt de cacao, ceea ce duce la un dezechilibru nutritional mare. Ciocolata analizata contine conservanti intr-o cantitate mult mai mare decat unt de cacao, care ar trebui sa fie ingredientul principal. Conservantii utilizati au efecte adverse…

Citește mai departe

Soferii, mai poluati decat pietonii

Instalatiile de masurare a poluantilor din aer sunt amplasate la aproape trei metri de sol si nu reflecta pericolul la care sunt expusi conducatorii auto. Acestia inhaleaza noxele direct de la tevile de esapament. In intersectiile aglomerate, soferii sunt expusi poluarii cu gaze de esapament mai mult decat pietonii sau biciclistii. Traficul foarte aglomerat, dar…

Citește mai departe

„Painea de fite”, preferata produselor ecologice

Presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica, Ion Toncea, ne-a spus ca, in Capitala, Naturalia reprezinta singurul producator de paine bio, certificat de mai multe organisme internationale si nationale. „Am remarcat si tineri si pensionari interesati sa achizitioneze paine ecologica, care nu pareau neaparat instariti. Eu bag mana in foc pentru produsele Naturalia, sunt suta la…

Citește mai departe

Dulciuri colorate chimic

Copiii nu ar trebui sa consume bomboanele Brando pentru ca, din cauza continutului mare de coloranti azoici, vor suferi grave tulburari de comportament. Bomboanele Brando „cu suc de fructe si vitamina C in 5 arome (capsuni, mere, zmeura, portocale, lamaie)” sunt un produs zaharos cu profil nutritional extrem de dezechilibrat, obtinut aproape integral din sirop…

Citește mai departe

Impotriva alimentelor clonate

Un sondaj Eurobarometer a scos la iveala faptul ca cetatenii Uniunii Europene nu privesc deloc cu ochi buni consumul de alimente provenite de la animale clonate. Acesta va fi utilizat de Comisia Europeana pentru a analiza care este cu exactitate situatia animalelor clonate. CE mentionase anterior ca piata alimentelor va exploda cel mai devreme in…

Citește mai departe

Prognoza – Febra eco va continua

In 2010, la nivel global, se vor cheltui circa 70,2 miliarde de dolari pe alimente ecologice, produse fara pesticide, ingrasamine chimice, E-uri si alte astfel de toxine. Piata globala a alimentelor bio a crescut rapid in ultimii ani, cu o rata de circa 19%-20% (in 2007). Cresterea preocuparii consumatorilor pentru sanatate si protectia mediului constituie…

Citește mai departe

Lectii pentru panificatie eco

In orasul italian Bologna si-a deschis portile prima scoala pentru operatorii specializati in panificatie ecologica. Asociatia Pasta Madre a lansat aceasta ini-tia-tiva care se adreseaza persoanelor doritoare sa deschida o fabrica de paine bio, brutarilor care vor sa treaca de la conventional la eco si celor care vor sa se recalifice, noteaza site-ul Organic Market….

Citește mai departe

Mancare bio pentru elevi

Vizitati magazinul bio online www.Biolateria.ro Peste 3.000 de produse bio sau produse naturiste de la cei mai premiati producatori Bio din lume. Elevii din clasele primare vor primi pran-zuri gratis in cadrul unui program-pilot implementat in doua regiuni ale Angliei. Mesele servite celor mici vor cons-ta din produse proaspete, sanatoase, or-ganice, potrivit BBC. Impreuna cu…

Citește mai departe
H&M ofer? clien?ilor din Irlanda ?i Marea Britanie cinci euro respectiv lire pentru fiecare saco?? de haine vechi

Salon de moda eco

In perioada 17-19 octombrie, Elvetia va gazdui pentru prima data un salon de haine si bijuterii „etice”. Aici vor fi pre-zen-tate haine la moda, facute din mate-ria-le eco-prietenoase, etice (care nu au fost obtinute prin exploatarea muncii co-pii-lor, de exemplu). Vor avea loc doua concursuri pentru stilisti si de-signeri de bijuterii, dar si conferinte si…

Citește mai departe

Flori organice

Cultivarea florilor si a plantelor ornamentale in sistem ecologic se bucura de un succes tot mai mare in Japonia. Cea mai mare parte din productie pleaca la export inclusiv in Europa si SUA. Yoshihiro Suzuki, unul dintre pionierii cultivarii florilor bio, a intrat in aceasta afacere in urma unui accident. In timpul unor cursuri pentru…

Citește mai departe

Produsul zilei – Seminte de dovleac

Semintele de dovleac Solaris Plant pro-vin din agricultura ecologica, fara pesticide si alte chimicale de sinteza toxice. Sunt o buna sursa de magne-ziu, fosfor, zinc, cupru, proteine si vitami-ne. Se-min-te-le de dovleac – cele neprajite – au si proprietati terapeutice: elimina parazitii in-tes-tinali, stimuleaza activitatea rinichilor si regleaza coleste-rolul. Cura cu seminte de dovleac face…

Citește mai departe

Crocque monsieur – Sandvis care nu respecta legea

Crocque monsieur este un sandvis achi-zi-tionat de la Hipermarketul Cora Lu-je-rului. Etichetarea lui este facuta minimal, astfel incat consumatorul nu isi poate da seama ce mananca cu adevarat. Oricum, se vedea prin ambalaj faptul ca are in compozitie: „toast alb, sunca, cas–caval, smantana, rosii, ardei”. Mai im-portant era de precizat care sunt ingre-dien-tele toastului, ale…

Citește mai departe

Sondaj – Natural si sanatos

Alimentele, in special fructele si legumele, sunt preferate de consumatori in special in functie de culorile pe care le au, astfel fiind si asociate cu efectele benefice pe care le pot avea asupra sanatatii noastre, arata un studiu realizat de compania Euromonitor International. Rezultatele testului au fost prezentate in cadrul Summitului European pentru Siguranta Alimentara,…

Citește mai departe

Biotehnologie – Intre trecut si viitor

Biotehnologia este o stiinta care combina reusit cuceririle stiintifice din biologie cu cele de tehnologie in vederea ameliorarii permanente a vietii oamenilor. Biotehnologiile alimentare sunt cunoscute din vremuri imemoriale, cand omul pesterilor, devenit din vanator agricultor, si-a pastrat se-min-te-le cerealelor celei mai bogate recolte pentru a le folosi in anul agricol urmator, a crescatorului de…

Citește mai departe

Chinezi intoxicati cu apa

Aproape 450 de persoane s-au imbolnavit in sudul Chinei dupa ce au baut apa contaminata, relateaza BBC. Patru dintre acestia, care provin din doua sate din provincia Guangxi, au fost intoxicati cu arsenic, din cauza reziduurilor industriale de la o companie metalurgica. Pe 3 octombrie, acestia au inceput sa prezinte diverse simptome: li s-au umflat…

Citește mai departe

Atentie la guma guar

Reprezentantii industriei alimentare au intrat in alerta maxima dupa ce autoritatile din Cehia au detectat o doza prea mare de guma guar (E 412) intr-un lot de produse importat din India. Pentru a evita orice pericol, Comisia Europeana a limitat importurile de alimente din aceasta tara. Incidentul nu este o premiera negativa in ceea ce…

Citește mai departe

Uleiuri sanatoase

Cercetatorii de la Universitatea din Nancy, Franta, continua sa argumenteze ca alimentatia echilibrata nu trebuie sa excluda prezenta lipidelor in dieta zilnica, dincolo de aspectul ingrijorator al cresterii incidentei obezitatii in randul populatiei adulte, cauzate de modificarea notabila a stilului de viata modern. Ne hranim ca in Neanderthal, dar consumul energetic este deseori limitat la…

Citește mai departe

Specialitate de porc cu multe E-uri

Ceafa (specialitate vid) Campofrio este de fapt un produs umflat arficial cu ajutorul apei in care s-au dizolvat aditivi alimentari pentru a-i da o consistenta si o culoare cat mai atragatoare. Cei noua aditivi alimentari par sa faca din aceasta ceafa de porc o specialitate. Din pacate, una care ne poate dauna sanatatii. Drept stabilizatori…

Citește mai departe
9 alimente miraculoase pentru sanatatea ta

Curry colorat chimic

Consumatorii care cumpara curry crezand ca vor manca ceva natural pot avea o surpriza. Autoritatile britanice au descoperit ca majoritatea producatorilor folosesc pentru o culoare mai intensa aditivi alimentari foarte periculosi: E102 tartrazina, E124 rosu ponceau, E110 sunset yellow, E122 carmoizina, E129 rosu allura. Un sfert din produsele de tip curry verificate de inspectorii britanici…

Citește mai departe

Dropsurile Barbie agita copiii

Dropsurile „Candy Lipstick Barbie” este un produs care prin modul de prezentare se adreseaza exclusiv copiilor. Din pacate, compozitia este una foarte nociva. Principalul ingredient al dropsurilor este zaharul. Acesta, impreuna cu glucoza, ii imprima produsului un index gli-cemic foarte ridicat, ceea ce streseaza pancreasul endocrin. De asemenea, este demonstrat faptul ca zaharul consumat in…

Citește mai departe

Subventii pentru bio majorate

Vizitati magazinul bio online www.Biolateria.ro Peste 3.000 de produse bio sau produse naturiste de la cei mai premiati producatori Bio din lume. Francezii suplimenteaza subventiile pentru sectorul bio. Ministrul Agriculturii din Franta, Michel Barnier, a anuntat ieri un sprijin suplimentar anual de 12 milioane de euro pentru bio, bani care ar trebui sa stimuleze cresterea…

Citește mai departe

Gastronomie bio la TV

Un show TV din Statele Unite promoveaza mancarea organica. Mai precis, este vorba despre specialitati vegetariene gatite din ingrediente bio. Show-ul este difuzat in Los Angeles, New York, San Francisco, Oakland si San Jose. Bucatarul Bryan Au dezvaluie tainele prepararii a patru „creatii” din best seller-urile „Raw in ten minutes” si „Raw food in ten…

Citește mai departe

Comert echitabil

Produsele cu inscriptia „comert echitabil” sunt tot mai cautate. Astfel, Fairtrade UK a anuntat ca vanzarile au crescut cu 72% in 2007, ajungand la 500 de milioane de lire sterline, circa 70% din englezi fiind la curent cu ceea ce inseamna inscriptia „comert echitabil”. Asociatia a declarat ca furnizorii lor sunt fermieri din 54 de…

Citește mai departe

Bumbac din Africa

Fabricile de textile din Franta importa bumbac bio din Africa. Regiunea Bretania si Uniunea Economica si Monetara a Africii de Vest au pus la punct un program de dezvoltare in valoare de 743.000 de euro si care se intinde pe trei ani. Programul presupune exportul a 3.000 de tone de bumbac organic provenind din Mali…

Citește mai departe

Iaurt de baut

Iaurtul de baut cu mure si coacaze negre Andechser Natur este un produs certificat bio. Este preparat din lapte de vaca pasteurizat, piure de mure (7%), sirop de coacaze negre (6%) si contine agent de ingrosare pectina, faina de seminte de carruba si extract de sfecla rosie. Cu exceptia fainei de seminte de carruba, toate…

Citește mai departe

Ulei pentru cafea

Toppingul analizat este un adaos lichid sau semilichid utilizat pentru imbunatatirea calitatilor senzoriale ale produselor de tip desert sau salate. Toppingul Adora are un profil nutritional foarte dezechilibrat, fiind practic o emulsie apa-ulei, dar din pacate grasimea vegetala este hidrogenata (tip margarina), nociva pentru sanatate. In conditiile in care margarina (ulei solidificat prin procedee chimice)…

Citește mai departe

Oalele si canile de lut, daunatoare

Oalele si canile de lut, smaltuite dupa tehnica traditionala, cu plumb, dauneaza grav atat sanatatii olarilor, cat si celor care consuma alimente acide din ele, motiv pentru care ar trebui interzise de la comercializare, dar si in cramele si restaurantele cu specific romanesc, a declarat miercuri, la Sibiu, cercetatorul Horst Klusch, de la Centrul Judetean…

Citește mai departe