Desant in bucataria otomana

Datorita stilului lor de viata din perioada nomada, in Asia Centrala, la inceputul mileniului al II-lea, turcilor le era imposibil sa cultive legume si cereale ori sa planteze livezi. In timpul putin pe care il petreceau „pe loc” preferau sa cultive cateva legume care aveau o perioada de maturizare rapida, intre acestea numarandu-se si doua-trei…

Citește mai departe

MAPDR estimeaza o productie de fructe ecologice de 3.700 tone, cu 12,8% mai mare fata de 2008

Productia totala de fructe certificate ecologic estimata pentru anul acesta este de aproximativ 3.700 tone, cu 12,8% mai mare fata de anul precedent, cand s-au obtinut circa 3.280 tone, potrivit datelor furnizate agentiei NewsIn de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Astfel, MAPDR estimeaza ca in acest an se vor obtine 1.900 tone de…

Citește mai departe

Urmand o dieta „mediteraneana”, reducem riscul de aparitie a depresiei

Cel putin asa arata un studiu intreprins recent de catre departamentul de Medicina Preventiva si Sanatate Publica al Universitatii din Navarra, Spania. In urma acestuia, cercetatorii au ajuns la concluzia ca o dieta sanatoasa, bazata preponderent pe legume si fructe, este benefica nu numai asupra sanatatii fizice, dar si asupra celei psihice, riscul de aparitie…

Citește mai departe

Afectiuni combatute prin dieta

Desi unele afectiuni se pot „citi” usor prin semnele pe care ni le arata corpul, specialistii atentioneaza ca acest lucru nu se poate substitui vizitelor medicale Vergeturile, insomniile sau transpiratiile excesive pot semnala lipsa anumitor vitamine sau minerale din organism, spune omul de stiinta Jim Campbell, intr-un articol aparut in ziarul Daily Mail. Totusi, odata…

Citește mai departe

Pranzul bio, alternativa la mancarea din legume tratate

Cerealele si fructele din agricultura conventionala au resturi de pesticide, iar pasarile si porcii din crescatorii sunt indopati cu nutreturi. Ciorba ori tocanita pregatita din legume si din carne luate de la supermarket sau de pe tarabele din piata este „asezonata” cu ingrasaminte chimice. Substantele folosite pentru tratarea culturilor agricole obisnuite provoaca boli si polueaza…

Citește mai departe

Centrala de la Cernavoda va avea un echipament nou pentru probe de mediu, de 100.000 euro

Centrala Nuclearo-Electrica (CNE) de la Cernavoda va avea un echipament nou pentru probe de mediu, ce va fi achizitionat in urma unei licitatii la inceputul anului viitor, investitia ridicandu-se la 100.000 euro, a declarat joi seful Laboratorului de Control al Mediului, Cristina Bucur. „Echipamentele au fost toate schimbate, de-a lungul timpului. Vrem sa mai achizitionam…

Citește mai departe

Banatenii cresc bananieri

Temperaturile tot mai ridicate le permit speciilor care cresc in tarile calde sa reziste in Romania. In gradinile din Timisoara sunt arbori de cauciuc si de vanilie. Arborii exotici suporta insa cu greu variatiile mari de temperatura de la vara la iarna caracteristice climatului de la noi. Banatenii au inceput sa creasca in gradinile lor…

Citește mai departe

Trateaza cistita cu plante

Nevoia permanenta de a urina, durerile abdominale si usturimile sunt semne ale cistitei. Cauzata de bacterii si agravata de frig, afectiunea trebuie tratata rapid, pentru ca, altfel, ea poate conduce la aparitia insuficientei renale. Odata diagnosticata, cistita poate fi ameliorata rapid cu ajutorul remediilor naturiste, lipsite de efecte secundare. Coada-calului Pentru cistita, specialistii recomanda baile…

Citește mai departe

Regiunea Mekong se afla in pericol

Schimbarile climatice si cresterea nivelului marilor afecteaza deja bazinul Mekong, din sud-estul Asiei si pune in pericol vietile a milioane de oameni. Conform unui raport elaborat de World Wide Fund for Nature (WWF), inundatiile, secetele, eroziunile, valurile de caldura si nivelul ridicat al apelor pun in pericol culturile de orez, de fructe sau de cafea,…

Citește mai departe

Prunele previn bolile de inima

Aceste fructe pot trata mai multe afectiuni Prunele, mai ales uscate, fac minuni in sezonul rece. Bogate in vitamine, minerale, calciu, fier si seleniu, aceste fructe cresc imunitatea si pot preveni aparitia mai multor afectiuni, printre care si a celor cardiace. Iata ce alte efecte benefice au prunele: – trateaza anemia si asteniile; – normalizeaza…

Citește mai departe

Poftiti la Targul BIO la Muzeul Satului!

Jurnalul National va invita in acest sfarsit de saptamana la Targul BIO organizat la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitala sa redescoperiti alimentele si cosmeticele bio, fara chimicale. Din oferta nu lipsesc legumele de sezon, delicioase branzeturi si lactate, paste fainoase, miere, cereale, sucuri de fructe si legume, fructe uscate, ceaiuri si produse…

Citește mai departe

Savureaza, bea si fa miscare!

Mariann Fischer Boel, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a lansat o noua campanie in favoarea unei alimentatii sanatoase dedicata scolarilor europeni. Trei manifestari itinerante, organizate sub sloganul „Savureaza, bea si fa miscare”, vor trece prin sapte tari europene, oferind copiilor sansa de a participa la activitati si jocuri educative. Comisia Europeana a lansat totodata…

Citește mai departe

Alunele de padure reduc riscul bolilor cardiovasculare

Datorita continutului lipidic si raportului dintre acizii grasi polinesaturati si saturati, alunele sunt recunoscute ca avand efecte benefice asupra inimii Alunele de padure au un continut caloric crescut, acestea fiind bogate in grasimi nesaturate, minerale, vitamine si proteine, spun medicii nutritionisti. „Au un continut bogat de minerale, care stimuleaza sistemul imunitar si cresc capacitatea de…

Citește mai departe

Fura-le secretele de sanatate!

Afla ce fac locuitorii altor tari pentru a tine bolile departe. Mergi pe bicicleta dimineata si seara, trage un pui de somn dupa-amiaza, mananca usturoi, peste si soia, bea vin rosu si vei fi sanatos tun! N-o spunem noi, o demonstreaza obiceiurile altor popoare, care se folosesc de toate acestea pentru a tine bolile departe……

Citește mai departe

Paine cu seleniu pentru o viata mai lunga

Painea fortifiata cu seleniu este o necesitate pentru populatia din Marea Britanie, cred specialistii in alimentatie din aceasta tara, dupa ce au efectuat o serie de studii. Medicii nutritionisti britanici sunt de parere ca imbogatirea graului cu seleniu ar avea drept efect scaderea numarului de bolnavi, dar si cresterea sperantei de viata. Ei au aratat…

Citește mai departe

Rosii bio si de un kilogram bucata

Mirel Popa este singura persoana fizica din Brasov care cultiva legume in sistem ecologic. Legumele nu sunt tratate cu substante chimice de sinteza, ci cu extracte naturale din plante. Varza de vara Gloria, rosiile de Codlea, fasolea aurie de Bacau si castravetele Mondial sunt doar cateva dintre soiurile autentice cultivate de Mirel Popa in gradina…

Citește mai departe

Sa consumam produse bio!

E de preferat sa consumam produse provenite din agricultura biologica. Agricultura bio este sanatoasa in masura in care interzice complet folosirea pesticidelor. Cercetarile mai multor profesori au demonstrat influenta  negativa pe care o au pesticidele pentru sanatate, asadar, pentru a ramane sanatosi trebuie sa mancam bio! Pe de alta parte, agricultura bio respecta mediul inconjurator…

Citește mai departe

Iaurt cu mult zahar

Iaurtul Muller Froop contine o cantitate mare de zaharuri (zahar si glucoza), motiv pentru care nu este un produs care poate fi recomandat tuturor categoriilor de consumatori, cum s-ar intampla in cazul iaurturilor simple. Pe eticheta iaurtului Muller Froop scrie ca nu are conservanti si nici coloranti artificiali, ceea ce este adevarat. Insa, aceasta nu…

Citește mai departe