Culita Tarata, regele porumbului mutant

1.000 de hectare de porumb modificat genetic au fost cultivate anul trecut in Insula Mare a Brailei de omul de afaceri Culita Tarata. Judetele Braila, Calarasi, Arad, Teleorman si Giurgiu sunt in topul zonelor in care se cultiva organisme modificate genetic (OMG). Din cele 3.000 de hectare de porumb modificat genetic care au fost cultivate…

Citește mai departe

Explozie de culturi modificate genetic si in 2010

Dupa Statele Unite, Brazilia va deveni anul acesta cel mai mare producator de produse modificate genetic. Industria preconizeaza pentru 2010 cresteri masive in productia de boabe de soia, porumb si bumbac modificat genetic, in mai multe zone ale lumii. Potrivit raportului anual al Serviciului International pentru Achizitionarea Aplicatiilor Agricole Biotehnologice, in 2009 culturile modificate genetic…

Citește mai departe

Romania si-a injumatatit anul trecut suprafata cultivata cu porumb modificat genetic, la 3.000 de hectare

Culturile de plante modificate genetic din Uniunea Europeana au scazut semnificativ in 2009, ca urmare a neincrederii populatiei si a efectelor nocive pe care le au asupra mediului. Potrivit Greenpeace, in Romania suprafata cultivata cu porumb modificat genetic s-a injumatatit anul trecut fata de 2008, ajungand la 3.000 de hectare. In Romania, anul trecut au…

Citește mai departe

Porumbul modificat genetic, cultivat si in Romania, este toxic pentru organele interne

Agent Green cere ministrului Mediului, Laszlo Borbely, sa protejeze sanatatea oamenilor si a mediului de riscurile OMG si sa interzica importul si cultivarea porumbului modificat genetic MON810. Agent Green a facut public un nou studiu realizat de Universitatile din Rouen si Caen care arata ca porumbul modificat genetic MON810 cultivat si in Romania prezinta semne…

Citește mai departe

Tantari modificati genetic, folositi in lupta contra malariei

Primii tantari modificati genetic, al caror organism distruge parazitul vinovat de declansarea malariei, Plasmodium falciparum, ce se dezvolta de regula in corpul acestor insecte, au fost creati de cercetatorii americani. „Acestia sunt primii tantari modificati genetic pentru a fi rezistenti la parazitul Plasmodium, gratie unei transformari a sistemului lor imunitar”, a declarat George Dimopoulos, profesor…

Citește mai departe

OMG, la judecata

A venit toamna si ecologistii ies la atac. Asociatia Agent Green a dat in judecata Ministerul Agriculturii si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului pe motiv ca refuza sa desecretizeze Registrul national al cultivatorilor de organisme modificate genetic. Activistii mediului sunt preocupati de zonele in care se cultiva in prezent porumb modificat genetic (MON810 al companiei…

Citește mai departe

Alimente modificate genetic

Organismele modificate genetic (OMG) sunt, asa cum le spune si numele, organisme la care materialul gene-tic (ADN-ul) a fost modificat intr-un mod ne-natural folosindu-se tehno-logii de recombinare a ADN-ului. Principiul de producere a unui orga-nism modificat genetic consta in prelevarea de material genetic, modificarea acestuia prin procedee de laborator si introdu-cerea intr-un alt organism, in…

Citește mai departe

Orez modificat genetic care previne hipertensiunea

O echipa de cercetatori japonezi a descoperit un modificat genetic continand, in cantitati semnificativ importante, proteine cunoscute pentru activitatea lor anti-hipertensiva. Hipertensiunea este cauza majora a bolilor cardio-vasculare si a accidentelor cerebrale care afecteaza 1 miliard de persoane din lumea intreaga. Crescand cantitatea unei proteine numite GABA, cercetatorii au constatat o scadere a presiunii sangvine…

Citește mai departe

Franta declara razboi porumbului modificat genetic

Franta contesta modul de evaluare a impactului varietatii MON810 asupra sanatatii si a mediului. Ultimul raport al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara arata ca porumbul MON810 nu prezinta niciun risc pentru sanatate sau pentru mediu. Autoritatile de la Paris au respins, la sfarsitul saptamanii trecute, raportul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA), conform caruia cultivarea…

Citește mai departe

Porumbul modificat genetic, reconfirmat

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a reconfirmat intr-un raport publicat zilele trecute ca porumbul modificat genetic MON810 nu prezinta riscuri pentru sanatatea oamenilor si a animalelor sau pentru mediul inconjurator. Documentul publicat pe site-ul institutiei arata ca porumbul produs de compania americana Monsanto poate fi cultivat in continuare si ca alimentele cu ingrediente din…

Citește mai departe

Porumbul modificat genetic MON810 nu este periculos pentru sanatate sau mediu – Bruxelles

Autoritatea europeana pentru siguranta alimentelor (EFSA) a stabilit marti ca porumbul modificat genetic MON810, interzis in sase tari europene, nu prezinta un pericol pentru sanatate sau pentru mediu, anunta AFP. „Expertii in organisme modificate genetic de la EFSA au concluzionat ca porumbul 810 nu prezinta riscuri pentru sanatatea oamenilor si a animalelor si nu constituie…

Citește mai departe

Porumbul modificat genetic MON810 nu este periculos pentru sanatate sau mediu

Autoritatea europeana pentru siguranta alimentelor (EFSA) a stabilit marti ca porumbul modificat genetic MON810, interzis in sase tari europene, nu prezinta un pericol pentru sanatate sau pentru mediu, anunta AFP. „Expertii in organisme modificate genetic de la EFSA au concluzionat ca porumbul 810 nu prezinta riscuri pentru sanatatea oamenilor si a animalelor si nu constituie…

Citește mai departe

Se prabusesc miturile despre alimentele modificate genetic: „mutantii” protejeaza mediul, agricultura clasica este mai toxica

Dezvoltarea plantelor modificate genetic a starnit, de-a lungul timpului, nesfarsite controverse. Publicul le-a intampinat cu ostilitate in Europa si cu speranta in SUA ori in tarile asiatice. Reactia consumatorilor a fost generata de campaniile de imagine, pro sau contra, plasate intre cele doua extreme: „aceste alimente vor salva lumea de la foamete” sau „vor imbolnavi…

Citește mai departe

De veghe-n lanul de porumb modificat genetic. MON 810, alungat din Germania

Regulat si ritualic, Grolm Imker si ortacii sai ataca porumbul modificat genetic. Autorul initiativei „Gendreck weg!” (Afara cu mizeria genetica!) e un fundamentalist al razboiului cu Monsanto, gigantul concern agrar si tehnologic american. 14 aprilie a fost o zi a victoriei, pentru Imker si pentru ecologisti: ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner, a anuntat public…

Citește mai departe

Porumbul modificat genetic, interzis la nemti

Germania este, dupa Franta, Grecia, Austria si Ungaria, a cincea tara europeana care refuza cultivarea porumbului MON810. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor sustine ca porumbul interzis de cele cinci state nu prezinta niciun pericol pentru sanatate sau pentru mediu. Ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner, a anuntat zilele trecute ca varietatea de porumb modificat genetic…

Citește mai departe

EEUU autorizeaza primul medicament obtinut din lapte de capre modificate genetic

Animalele au fost modificate genetic pentru a produce o proteina benefica in tratamentul pacientilor cu deficienta ereditara de antitrombina. Doua sute de exemplare de capre modificate genetic, crescute intr-o ferma din Massachusetts in conditii de stricta securitate, sunt noua „farmacie” pentru pacientii cu o deficienta congenitala rara de coagulare. Pentru prima data, agentia de medicamente…

Citește mai departe

Alimentele modificate genetic influenteaza fertilitatea

Un studiu prezentat de Ministerul austriac al Agriculturii si Sanatatii, in cadrul unui seminar stiintific ce a avut loc in Viena, indica faptul ca organismele modificate genetic pot afecta capacitatea de reproducere, de aceea specialistii cer retragerea acestor produse. Studiul indica faptul ca fertilitatea soarecilor de laborator hraniti cu porumb modificat genetic a fost serios…

Citește mai departe

Porumbul modificat genetic, bun pentru Franta

Nu s-au gasit dovezi ca varietatea Mon810 este daunatoare sanatatii sau mediului. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor considera „nejustificata” decizia Frantei de a interzice culturile modificate genetic. Decizia Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) arata ca „nu exista nicio dovada ca porumbul modificat genetic Mon810 prezinta vreun risc pentru sanatatea oamenilor sau a animalelor ori…

Citește mai departe

Protest Greenpeace: Guvernul, criticat pentru importurile de porumb modificat genetic

Organizatia ecologista Greenpeace a criticat ieri, dur, Guvernul Tariceanu pentru ca nu a finalizat procedurile pentru interzicerea cultivarii porumbului modificat genetic MON810, planta care produce propriul pesticid toxic pentru sanatate si pentru mediu. Greenpeace arata ca in acest fel se incalca legislatia in domeniu, care cere evaluarea riscurilor organismelor modificate genetic (OMG) si a pesticidelor,…

Citește mai departe

Nanobateriile isi trag energia din virusuri

In loc sa fie starpite, virusurile sunt folosite pentru a construi ieftin si simplu surse mici de energie. In experimentele lor initiale, inginerii de Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au modificat genetic virusuri si au obtinut o proteina ce atrage bucatile din metal. Acum, ei au folosit aceasta caracteristica pentru a construi componentele-cheie ale…

Citește mai departe

OMG contamineaza bio

Vizitati magazinul bio online www.Biolateria.ro Peste 3.000 de produse bio sau produse naturiste de la cei mai premiati producatori Bio din lume. Convietuirea agriculturii ecologice cu cea transgenica este practic imposibila, potrivit unui studiu facut de cercetatorii spanioli. Un cercetator de la Institutul de Stiinte ale Mediului si Tehnologie al Universitatii Autonoma din Barcelona a…

Citește mai departe

PERICOL DE CONTAMINARE

Agentia pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie (FSA) face apel la companiile din industria alimentara sa se asigure ca orezul importat din China si utilizat in Regat nu este contaminat cu bacteria GM Bt63. Un purtator de cuvint al FSA a declarat ca producatorii utilizeaza orezul pe propria raspundere si ca nu exista pericolul infectarii…

Citește mai departe