Consumul produselor bogate in colesterol, coroborat cu un regim de viata sedentara, provoaca, zi de zi, la nivel mondial tot mai multe bolile cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale, care se numara printre primele locuri in lista cauzelor de deces la nivel mondial
Irinel Popescu: Trebuie un efort organizatoric care sa permita spitalelor sa contribuie la cresterea numarului de donatori de organe
Colesterolul este un lipid important, care se produce in ficat si constituie un material esential ”de constructie” pentru toate celulele corpului uman. In cantitati mari, insa, colesterolul este foarte periculos. Fiind in exces in organism, acesta incepe sa se „lipeasca” de peretii interiori ai vaselor sangvine. Ingustarea vaselor de sange determina cresterea presiunii asupra peretilor acestora si duce, in cele din urma, la dezvoltarea aterosclerozei.
Care sunt cauzele pentru acumularea excesiva a colesterolului?
• Consumul alimentelor grase si cu prea multe calorii si un stil de viata sedentar – sunt conditiile ideale pentru formarea surplusului de colesterol. O cantitate mare de grasimi, care patrund in organism, nu reusesc sa fie prelucrate si patrund direct in sange.
• Totusi, organismul nostru are nevoie de o anumita cantitate de colesterol, care reprezinta o componenta importanta a proceselor metabolice. O insuficienta de colesterol in organism va fi compensata prin procesarea carbohidratilor. Anume acest colesterol se va depune pe peretii vaselor de sange.
• Utilizarea unor cantitati mari de alcool, fumatul si consumul excesiv de cafea. Utilizarea indulcitorilor artificiali in loc de zahar poate provoca o crestere brusca a nivelului de insulina si apoi a colesterolului.
Va prezentam cateva din produsele, a caror utilizare va putea reduce nivelul asa-numitului colesterol rau:
1. Semintele de in. Acestea constituie o excelenta sursa de acizi grasi omega-3, care poseda efect antiinflamator. Lignanii si fibrele reduc in mod direct nivelul ridicat de colesterol. Cele mai folositoare sunt semintele de in macinate. In acest scop,se recomanda prepararea urmatorului amestec: Macinam intr-un blender cate o lingurita de seminte de in, nuci si fructe de padure congelate, adaugam ¼ de banana, 150 g de iaurt cu grasime de 1%.
2. Lintea, fasolea, mazarea. Pot fi consumate sub forma de piure sau supa deasa. Plantele boboase protejeaza sistemul cardiovascular de ateroscleroza.
3. Fulgii de ovaz contin fibre solubile, care absorb si elimina colesterolul si nu-i permit sa patrunda in sange.
4. Merele. Contin pectine, care absorb excesul de colesterol. Polifenolii existenti in pielita sunt antioxidanti puternici, care vindeca ficatul si contribuie la eliminarea colesterolului din organism.
5. Migdalele contin grasimi mononesaturate, fibre si vitamina E. Vitamina E este un antioxidant puternic, care blocheaza lipirea depunerilor de colesterol pe peretii interiori ai vaselor de sange.
6. Usturoiul. Uleiul eteric din usturoi contine alicina, care influenteaza asupra reducerii lipoproteinelor de densitate mica.
7. Ceaiul verde contine taninuri, care amelioreaza metabolismul grasimilor si reduc colesterolul. Aceste substante au si proprietati antioxidante.
Un mod de viata sanatos – este calea cea mai buna pentru normalizarea nivelului colesterolului. Acesta presupune un regim alimentar echilibrat si un efort fizic moderat, care ar ajuta organismul sa mentina nivelul colesterolului in limitele normale.