Sucurile de legume sunt folosite ca adjuvant in multe boli cronice. Iata in continuare cateva, cu largi utilizari in medicina naturista si in cosmetica.
Sucul de hrean contine vitaminele C, A, B1 si B2, ulei volatil, substante asemanatoare antibioticelor. Se obtine prin presarea rondelelor de hrean care au fost anterior tinute in sirop de zahar. Se recomanda administrarea lui copiilor anemici sau fara pofta de mancare, una-doua lingurite inainte de fiecare masa. Sucul de hrean curata si regenereaza mucoasele, fiind recomandat in astm bronsic, rinite, sinuzite, in amestec egal cu zeama de lamaie, din care se iau una-doua lingurite pe zi timp de cateva saptamani.
Sucul de hrean este interzis persoanelor cu hemoroizi, hemoptizi sau dereglari ale ritmului cardiac. Atentie! Daca este folosit o perioada lunga, poate sa irite mucoasa gastrica.
Sucul de pastai de fasole verde are calitati diuretice si depurative. Se foloseste in litiaza renala, guta, reumatism, diabet si la curatarea tenului in acnee. Este tonic cardiac si hepatic, cazuri in care se bea simplu (aproximativ 100 de mililitri pe zi) sau in combinatie (o parte de suc de pastai la trei parti de suc de morcovi si doua de suc de laptuca).
Sucul de gulie se consuma simplu sau in amestec cu suc de morcov si papadie in decalcifieri ale oaselor si dintilor, indeosebi la copii. Gulia este puternic alcalina, de aceea se recomanda folosirea ei in hiperaciditate gastrica. In acest caz se bea o jumatate de cana de suc inainte de fiecare masa.
Sucul de ardei gras se foloseste impreuna cu sucul de morcovi, in parti egale, in colici intestinale, ca detoxifiant si pentru intarirea unghiilor si a parului.
Sucul de ceapa contine uleiuri volatile benefice pentru caile respiratorii. Fluidizeaza mucozitatile si ajuta la eliminarea lor. Se beau una-doua linguri dupa fiecare masa. Are si proprietati antiseptice, fiind recomandat pentru tamponarea zonelor cu afte si ulceratii. Aplicat de trei-patru ori pe saptamana, indeparteaza negii si pistruii.
Sucul de castraveti este poate cel mai bun diuretic natural. Se recomanda in litiaza renala, guta si artrita. Marunteste calculii renali, mai ales daca este folosit in amestec (o parte suc de castraveti la trei parti de sfecla rosie, 11 parti de suc de morcovi si una de zeama de lamaie).
Usor laxativ, sucul de castraveti calmeaza colicile, iar prin continutul de minerale previne caderea parului si ajuta la intarirea unghiilor. In cosmetica, sucul de castraveti este recomandat tenurilor grase cu porii dilatati, dar si celor uscate, in amestec cu ulei de migdale.
Sucul de papadie se obtine din planta intreaga, mai putin tulpinile cu flori. Contine taninuri, rezine, principii amare, substante antibiotice, fitosteroli, colina, vitamine, fiind un excelent tonifiant si detoxifiant. Este recomandat in eczeme, guta si reumatism. Pentru tratamentul dischineziei biliare se folosesc 13 linguri de suc de papadie pe zi, timp de trei-sase saptamani, ajutand la dublarea secretiei biliare si eliminarea ei. Sucul de papadie indeparteaza pistruii si curata tenul.
Sucul de usturoi este indicat pentru stimularea poftei de mancare si secretiei gastrice. Proprietatile bactericide il recomanda ca adjuvant in colita de fermentatie. Contine substante volatile care ajuta in emfizem pulmonar, astm bronsic, sinuzite incipiente si chiar in tuberculoza pulmonara. Pentru toate aceste cazuri se iau una-doua lingurite de suc de usturoi pe zi. Pentru viermi intestinali, se beau dimineata pe stomacul gol 200 ml de lapte in care s-au adaugat 20 ml de suc de usturoi. In cazul oxiurilor, cura se asociaza si cu bai de sezut cu 10 ml suc de usturoi diluat la 100 ml de apa.
Sursa: Gazeta de Sud