Un studiu german arata ca prunele combat o maladie care ucide milioane de oameni

Un studiu german arata ca prunele combat o maladie care ucide milioane de oameni
Un studiu german arata ca prunele combat o maladie care ucide milioane de oameni
Un studiu german arata ca prunele combat o maladie care ucide milioane de oameni

Un studiu recent al cercetatorilor de la Universitatea din Berlin a aratat ca oamenii care consuma zilnic timp de 3 saptamani cel putin 6 prune proaspete sau uscate au mai putine probleme medicale cu oasele, cu nivelul de colesterol LDL si cu posibilitatea de a avea cancer de colon.

Prunele au si proprietati diuretice, de stimulare a sistemului nervos, decongestive, hepatice, dezintoxicante si laxative. Aceste fructe amelioreaza starile inflamatorii ale ficatului si splinei. De asemenea, prunele si sucul proaspat pregatit din ele contribuie la scaderea aciditatii sucului gastric, ceea ce le face sa fie un mijloc de tratament auxiliar in gastrite, ulcer stomacal si duodenal. Prunele imbunatatesc semnificativ starea bolnavilor de ateroscleroza, colecist, hipertensiune si rinichi.

Resveratrolul care se gaseste si in compozitia prunelor inchise la culoare, intre indigo si negru si visiniul cel mai inchis, este un colorant polifenolic, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum, de 4-5 ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic ca vitamina C.

Un pahar de suc de prune, inainte cu o jumatate de ora de mesele principale, ajuta la intarirea sistemului imunitar, creste rezistenta organismului la infectii, ceea ce este foarte bine tinand cont de faptul ca toamna e foarte aproape, si este un tonic eficient pentru sistemul nervos.

Sucul de prune, ca si fructul intreg, de altfel, este un laxativ natural, lucru pe care il stiu multe persoane cu probleme digestive si care adesea apeleaza la aceasta bautura. Ca laxativ natural, sucul de prune contribuie la eliberarea toxinelor din organism, dar si la eliminarea excesului de grasimi. Ceea ce trebuie sa stii e ca pentru a pierde din greutate trebuie sa bei zilnic doua pahare de suc de prune.

Pruna este si un fruct care are puternice calitati energizante. Acest lucru se datoreaza zaharurilor pe care le contine si care potenteaza capacitatea energetica a organismului, intervenind si stimuland sistemul muscular si nervos. Pentru cei care depun eforturi fizice mari, se recomanda mai ales folosirea fructelor uscate, deoarece au o valoare energetica de cinci ori mai mare decat cele proaspete.

Prunele ajuta la digestie si au un efect laxativ

Ele contin apa; zaharuri, distribuite intre glucoza, fructoza si zaharoza; fibre alimentare (celuloza si pectine); acizi organici, care favorizeaza eliminarea acidului uric; saruri minerale, in special potasiu; vitamine (B1, B2, B3, B6, C, E si D); antociani (in coaja), substante antioxidante care confera fructului culoarea specifica; tanini si substante amare, in frunze si scoarta pomului. Prunele uscate au un continut caloric mai ridicat decat cele proaspete si o concentratie mai mare de vitamine si saruri minerale.

Pentru ca deja a inceput sezonul prunelor, trebuie sa stiti ca specialistii recomanda o cura de opt-zece prune proaspete, dimineata, inainte de micul dejun, mai ales persoanelor care sufera de constipatie.

Alte 10 beneficii ale consumului de PRUNE

Stimuleaza memoria – Stiai ca daca mananci cel putin trei prune pe zi, antioxidantii puternici din acestea te ajuta sa elimini celulele deteriorate care iti afecteaza memoria?

Ideale la dieta – Prunele sunt sarace in calorii, ceea ce inseamna ca sunt benefice dietei tale. Fiecare pruna contine 30 de calorii, adica 1,5% din caloriile recomandate pentru fiecare zi pentru o dieta bazata pe 2.000 de calorii pe zi. Poti sa arzi caloriile din prune foarte usor: inotand 4-5 minute elimini 30 de calorii.

Previn bolile de inima – Prunele sunt foarte sarace in grasimi, fiecare fruct contine mai putin de 0,2 grame. In plus, ele nu contin grasimi saturate, care pot creste riscul atacului de cord prin cresterea colesterolului.

Sunt pline de carbohidrati buni – Daca dieta pe care o tii interzice consumul de carbohidrati, prunele pot fi printre putinele fructe pe care le poti consuma.
Atentie insa! Prunele uscate au o concentratie mare de carbohidrati care stimuleaza pancreasul sa secrete insulina, asa ca limitati-va la a consuma prune proaspete, daca nu vreti sa aveti probleme cu glicemia si un risc crescut de a face diabet.

Bogate in vitamina C – Prunele sunt o sursa buna de vitamina C, fiecare fruct contine 7% din aportul recomandat zilnic. Vitamina C este un antioxidant, asa ca iti poate apara celulele de o posibila degradare.
Vitamina C ajuta la producerea carnitinei, un produs sintetizat din aminoacizii lizina si metionina care joaca un rol important in metabolismul celulelor vii, in descompunerea tesutului adipos si in transformarea lui in energie.

Te fereste de cancer – O pruna de dimensiuni medii contine 113 mg de potasiu, mineral ce tine sub control tensiunea arteriala si reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale. Daca acest lucru nu v-a convins, pigmentul rosiatic-albastrui al prunelor, numit antocianina, poate ajuta la prevenirea diverselor tipuri de cancer.

Benefice pentru oase – Prunele contin si vitamina A, iar un singur fruct contine 8 % din aportul zilnic de vitamina, despre care este recunoscut faptul ca promoveaza refacerea si cresterea oaselor.

Pruna este si un fruct care are puternice calitati energizante. Acest lucru se datoreaza zaharurilor pe care le contine si care potenteaza capacitatea energetica a organismului, intervenind si stimuland sistemul muscular si nervos. Pentru cei care depun eforturi fizice mari, se recomanda mai ales folosirea fructelor uscate, deoarece au o valoare energetica de cinci ori mai mare decat cele proaspete.

Combat anemia – Mecanismul prin care prunele combat anemia si previn reaparitia acesteia nu este legat de continutul ridicat de fier al acestor fructe, ci datorita actiunii vitaminei C, care intervine in absorbtia fierului la nivelul organelor digestive, jucand astfel un rol indirect in prevenirea si tratarea anemiei feriprive.

Trateaza constipatia – Numerosi factori favorizeaza aceasta problema din ce in ce mai des intalnita printre adulti, precum: sedentarismul, alimentatia saraca in fructe si legume crude, consumul predominant de carne, lipsa sportului etc.

Consumul de prune ajuta in prevenirea si tratarea constipatiei, o portie de prune la 2-3 zile, de preferabil dupa-amiaza, fiind recomandata gratie continutului crescut de celuloza si mucilagiu, care au actiune benefica asupra intestinului, stimuland tranzitul intestinal si conferind astfel un efect laxativ.

Fructele proaspete de prun se folosesc si in cosmetica pentru tenurile cu pori deschizi. Ele se zdrobesc si se aseaza pe fata, realizand o masca astringenta, timp de 20 minute, dupa care se spala cu apa calduta.

Previn diabetul – Diabetul se caracterizeaza prin tulburari ale metabolismului glucozei si variatiile acesteia in sange. Desi au un continut moderat de glucide, prunele proaspete prezinta proprietati de reglare a glicemiei si previn aparitia diabetului prin stimularea metabolismului glucid.

Atentie! Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care sufera deja de diabet zaharat pentru ca au o concentratie ridicata de glucide, dar in schimb se pare ca prunele uscate ajuta in cura de slabire. De asemenea, consumul de prune este contraindicat in boala diareica acuta sau cronica si in caz de suferinte renale, cum sunt pietrele la rinichi.

Cand alegem si consumam PRUNE, este bine sa tinem seama de urmatoarele idei si recomandari

– Prunele trebuie sa fie carnoase, stralucitoare, fara ciuperci, relativ moi si cu bruma alba pe ele.
– Perioada de prospetime se prelungeste prin pastrarea la frigider, in recipiente etans, unde rezista pana la 6 luni.
– Prunele foarte uscate se inmoaie in apa fierbinte, cateva minute.
– Daca se pun la copt, se tin in apa sau suc inainte si timpul de coacere va fi mai scurt.
– Amestec de fructe uscate – se taie prunele si se amesteca cu alte fructe uscate si nuci.
– La copt – se reduce cantitatea de grasime, dar se obtine un aluat mai moale prin inlocuirea unei cantitati de grasime cu aceeasi cantitate de piure de prune.
– Peste clatite sau gogosi se pot pune prune oparite sau inmuiate.
– Umpluturi – adaugati prune sau magiun de prune in prajiturile sau placintele preferate.

Se recomanda sa se consume foarte proaspete. Prunele se pot usca. Pentru efecte imediate in durerile de gat dizolvati o lingura de jeleu de prune intr-o cana de apa fierbinte in care ati adaugat suc de lamaie si putina scortisoara si beti acest amestec inainte de culcare.

Stiati ca… in 1905, un cultivator de prune din California a decis sa “angajeze” 500 de maimute pentru a-si culege recolta. Din nefericire, angajatii-maimuta au mancat toate prunele pe care le-au cules…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *