Spatiul, ultima pubela

Pe masura ce explorarea spatiului extraterestru a devenit o activitate la ordinea zilei, de la descoperirea razelor cosmice in 1912 cu ajutorul unui balon, pana la turismul spatial, inaugurat in 2001, sau prima lansare a unui nanosatelit romanesc, ecologia intergalactica a fost si a ramas un subiect pe cat de fierbinte, pe atat de controversat….

Citește mai departe
Avertismentul lui Stephen Hawking: Sfârşitul civilizaţiei este aproape. Toţi suntem vinovaţi

    Avertismentul lui Stephen Hawking: Sfarsitul civilizatiei este aproape. Toti suntem vinovati

    Uitati de asteroizi, plagi sau de alte calamitati. Fizicianul si cosmologul britanic Stephen Hawking spune ca ne confruntam cu o amenintare mult mai apropiata – este vorba despre propriul nostru comportament. ”Esecul uman pe care mi-as dori sa il corectez este agresivitatea”, i-a spus Hawking castigatoarei unui concurs organizat in Londra. ”Probabil ca a reprezentat…

    Citește mai departe
    Declara?ie public? a oamenilor de ?tiin??: Brian May cere ca eforturile pentru detectarea asteroizilor periculo?i s? se intensifice

      Declaratie publica a oamenilor de stiinta: Brian May cere ca eforturile pentru detectarea asteroizilor periculosi sa se intensifice

      Muzicianul britanic Brian May, membru al formatiei Queen, s-a alaturat unui grup de cercetatori care militeaza pentru intensificarea eforturilor de creare a unui sistem de detectare a asteroizilor periculosi pentru Terra. Chitaristul Brian May, care este si astrofizician, fostul astronaut Ed Lu, etologistul Richard Dawkins si cercetatorul Bill Nye au emis recent „100X Asteroid Declaration”,…

      Citește mai departe
      Memorie biologica: Poate schimba frica parintilor ADN-ul copiilor?

      Rasa umana, in pericol?

      Cele mai mari amenintari pentru omenire nu sunt reprezentate de razboaie nucleare sau de catastrofe naturale, ci de propriile noastre experimente stiintifice. Asadar, este posibil ca omenirea sa dispara pe propria-i mana, dupa ce a supravietuit unor fenomene extreme vreme indelungata. O echipa internationala de oameni de stiinta, matematicieni si filosofi de la Institutul pentru…

      Citește mai departe

        NASA: Scoarta lunara, aproape pulverizata de meteoriti

        Scoarta lunara a fost aproape in intregime pulverizata din cauza „bombardamentelor” cu asteroizi si comete din trecutul satelitului natural al Terrei, potrivit masuratorilor efectuate de sondele americane din misiunea spatiala GRAIL. Aceasta concluzie i-a surprins pe oamenii de stiinta americani, al caror studiu a fost publicat miercuri in revista Science. „Stiam ca planetele telurice din…

        Citește mai departe

        Compania rusa Planetary Resources se va ocupa cu mineritul pe asteroizi

        O companie rusa investeste cateva milioane de dolari in Planetary Resources care se va ocupa cu mineritul pe asteroizi. Compania rusa 12BF Globan Ventures a carei activitate se desfasoara in domeniul energiei alternative investeste in compania de minerit extraterestru, informatie confirmata de directorul general si coproprietarul firmei ruse, Ilya Golubovich. Suma nu a fost dezvaluita,…

        Citește mai departe

          Meteoritii mari din centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter au fost principalii furnizori de apa pentru Terra

          Meteoritii mari din centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter, si nu cometele de la periferia rece si indepartata a sistemului nostru solar, au fost principalii ‘furnizori’ de apa pentru Terra, sustin astronomi americani, intr-un articol aparut in ultima editie a revistei Science. Stocurile initiale de apa din sistemul solar au fost concentrate sub forma…

          Citește mai departe

          Un asteroid se apropie de Terra

          „Din fericire acesta nu ne va lovi, dar aminteste de faptul ca Pamanul poate fi o tinta si trebuie sa supraveghem asteroizii care se apropie”, spune Emily Baldwin pentru The Times. Un asteroid de marimea unui autobuz se va apropia de Pamant in cursul zilei de astazi, dar vestea buna pe care o dau specialistii…

          Citește mai departe

          O supernova ar putea fi stramosul nostru direct

          Explozia unei supernove in apropierea sistemului nostru solar ar fi putut influenta aparitia Soarelui si a planetelor. Una dintre cele mai impresionante revelatii care au fost oferite de catre astronomie este una fundamentala, asa cum explica Carl Sagan: „We are star stuff”, traducerea cea mai simpla fiind „suntem alcatuiti din resturi de stele”. Elementele mai…

          Citește mai departe

          Un asteroid a trecut la o distanta mica de Pamant

          Asteroidul 2009 DD45 a trecut la 60.000 de kilometri distanta de Pamant la inceputul acestei saptamani, anunta CNN. Potrivit astronomului Robert McNaught, de la Australian National University, aceasta distanta este doar de doua ori mai mare decat cea de la Pamant la satelitii geostationari. Aflat in Australia, in apropiere de Sydney, McNaught a descoperit asteroidul…

          Citește mai departe

          Terra, grav amenintata din spatiu

          Aproximativ 900 de asteroizi si comete cu potential de pericol isi pot intersecta traiectoria cu Pamantul. Observatiile astronomice din ce in ce mai performante releva ca, anual, sunt descoperite in spatiul indepartat 80 de noi corpuri ceresti periculoase (PHOS) care ar putea lovi planeta noastra, informeaza site-ul Flashespace.com. Este vorba de asteroizi si comete cu…

          Citește mai departe

          Cateva cuvinte despre Pamant

          Pamantul (sau Terra, uneori numita Planeta Albastra) este a treia planeta ca distanta fata de Soare in sistemul nostru solar si a cincea ca dimensiuni. Face parte dintre planetele interioare ale sistemului solar (planetele aflate in interiorul centurii de asteroizi a Sistemului Solar). Este cea mai mare din categoria planetelor telurice si singura cunoscuta pana…

          Citește mai departe

          Mori de vant in largul marii

          Turbinele eoliene montate pe platforme plutitoare, ancorate precum geamandurile, au sansele cele mai mari de a scapa in cazul producerii unui cataclism natural. Indiferent daca va fi vorba de schimbarea climei, ciocnirea cu un asteroid sau un cutremur catastrofal, centralele electrice plutitoare pot supravietui valurilor gigantice care vor urma dezastrului. Aceste platforme cu generatoare de…

          Citește mai departe