Cum arata calota glaciara din Groenlanda. Cercetatorii au realizat prima harta 3D

Prima harta 3 D a calotei glaciare din Groenlanda, oferind informatii detaliate despre varsta si structura diferitelor straturi de gheata, a fost elaborata cu ajutorul datelor furnizate de Agentia spatiala americana (NASA), conform paginii de internet a acestei institutii americane. Realizarea a fost posibila prin coroborarea unor informatii anterioare cu cele obtinute cu un radar…

Citește mai departe
munţi înalţi de 2.700 metri

Munti inalti de 2.700 metri sub calota glaciara

Descoperire uimitoare in Antarctica. O echipa de cercetatori veniti din mai multe colturi ale lumii, coordonata de profesorul Timothy Creyts, geofizician la Universitatea Columbia, a obtinut noi date si imagini cu Muntii Gamburtseve, aflati la 4 km adancime sub calota glaciara din Antarctica. Cercetatorii au folosit doua aeronave speciale, echipate cu radar care poate penetra…

Citește mai departe
Lumea ascunsa de sub calota glaciara

Lumea ascunsa de sub calota glaciara

Cea mai detaliata harta realizata vreodata dezvaluie lumea ascunsa de sub calota glaciara din Arctica si Antarctica. Noul atlas al lumii publicat de Times (Times Comprehensive Atlas of the World) arata ca sub stratul de gheata se afla un mega-canion mai vast decat Marele Canion din Statele Unite si un lant muntos de dimensiunea Alpilor,…

Citește mai departe
Ghea?a din Groenlanda este înnegrit? de funingine rezultat? din arderea p?durilor ?i din procese industriale.

Ce se intampla cu planeta? Gheata neagra din Groenlanda ii socheaza pe oamenii de stiinta

Cercetatorii care au realizat o serie de fotografii pentru a studia calota glaciara din Groenlanda sunt alarmati: insula este acoperita, pe mari intinderi, de zapada si gheata intunecate, innegrite de funingine. Fenomenul este ingrijorator, deoarece, spun specialistii, innegrirea ghetii poate duce la topirea ei mai rapida. Jason Box, din cadrul Geological Survey of Denmark and…

Citește mai departe
Ai auzit de Seiful Apocalipsei? Ce au conservat cercet?torii aici pentru a salva omenirea

Ai auzit de Seiful Apocalipsei? Ce au conservat cercetatorii aici pentru a salva omenirea

Cercetatorii au infiintat seiful apocalipsei, o banca de seminte situata pe insula Spitsbergen, arhipelagul Svalbard, in scopul de a conserva in conditii de siguranta biodiversitatea agricola si sa salveze speciile de plante aflate pe cale de disparitie. Svalbard Global Seed Vault, Banca Mondiala de Seminte Svalbard, poate trece drept un decor dintr-un film futurist al…

Citește mai departe

Incalzirea globala a topit ultima regiune stabila din calota glaciara a Groenlandei

Ultima portiune stabila din calota glaciara a Groenlandei, dupa ce a rezistat multa vreme asalturilor incalzirii globale, a inceput la randul ei sa se diminueze, marind contributia acestei regiuni a globului la cresterea nivelului marilor, potrivit unui studiu publicat duminica. Potrivit acestui studiu, publicat pe site-ul revistei Nature Climate Change, cresterea importanta a temperaturilor din…

Citește mai departe
Cum vor chinezii sa combata poluarea atmosferica

90% din populatia urbana a Uniunii Europene este expusa poluarii cu particule fine peste nivelul maxim admis de OMS

Raportul Agentiei Europene de Mediu arata ca peste 90% din populatia urbana a Uniunii Europene este expusa poluarii cu particule fine peste nivelul maxim admis de Organizatia Mondiala a Sanatatii. In plus, 98% dintre europeni sunt expusi unor concentratii de ozon la nivelul solului peste recomandarile OMS. Cu toate acestea, producatorii de autovehicule refuza sa…

Citește mai departe
Lumea ascunsa de sub calota glaciara

Un lac din Antarctica, ingropat sub calota glaciara, este populat de zeci de specii de organisme unicelulare

O comunitate microbiana prospera, care se hraneste cu dioxid de carbon, traieste in apele lacului Whillans din Antarctica, un lac putin adanc, ingropat insa sub calota glaciara, conform unui raport stiintific prezentat cu ocazia intrunirii anuale a Uniunii americane de Geofizica, conform LiveScience. Mostrele de apa recoltate in ianuarie 2013 din lacul Whillans sunt dominate…

Citește mai departe

Schimbarile climatice afecteaza Arctica in mod diferit de Antarctica

Calota glaciara marina ce inconjoara continentul Antarctica a atins un nivel record al intinderii, semnalat la 26 septembrie – 18,6 milioane de kilometri patrati – cea mai intinsa suprafata a calotei glaciare de sud observata din 1979 si pana in prezent, de la inceputul masuratorilor acestei suprafete, in conditiile iernii australe, conform LiveScience citat de…

Citește mai departe

Meteorologii avertizeaza: Clima se va schimba extrem pe Terra

Schimbarile climatice pe Terra au loc sub ochii nostri si vor continua sa se amplifice, potrivit sefului Organizatiei Mondiale Meteorologice (OMM), Michel Jarraud. Calota glaciara se topeste, desi fenomenul El Nina a avut ca efect, racirea apei oceanului Pacific. In 2012, temperaturile extreme si vremea violenta au afectat intreaga planeta, avand drept consecinte canicula, seceta,…

Citește mai departe

Industria schimbarilor climatice. Cine PROFITĂ de „sfarsitul lumii”

Haosul pe scara larga se pare ca este generatorul unora dintre cele mai mari averi ale istoriei: razboiul, de exemplu, dar si revolutia industriala, cea digitala sau actuala criza financiara. Anumite persoane s-au imbogatit, iar altele au fost ruinate. In ultimele saptamani, Agentia Centrala de Inteligenta (CIA), Agentia Internationala a Energiei si Banca Mondiala, au…

Citește mai departe

Agentia Europeana de Mediu a publicat raportul „Schimbarile climatice, impact si vulnerabilitate in Europa 2012”

Agentia Europeana de Mediu (AEM) a publicat raportul „Climate change, impacts and vulnerability in Europe 2012” („Schimbarile climatice, impact si vulnerabilitate in Europa 2012”)*. Raportul constata inregistrarea unor temperaturi medii mai ridicate in Europa, precum si scaderea precipitatiilor in regiunile sudice si cresterea acestora in Europa de nord. Calota glaciara din Groenlanda, gheata plutitoare din…

Citește mai departe

Luna aceasta, calota glaciara din zona arctica a atins al doilea record de gheata minima

Luna aceasta, calota glaciara din zona arctica a atins al doilea record de gheata minima, iar oamenii de stiinta s-au reunit pentru a dezbate faptul ca publicul nu intelege ca „nu mai avem timp!”, in contextul noilor date stiintifice, relateaza Huffington Post. Centrul National pentru Studiul Ghetii si Zapezii a revelat ieri primele descoperiri ale…

Citește mai departe

Un canion de pana la 1.500 de metri adancime favorizeaza fenomenul topirii ghetarilor din Antarctica

Un canion de pana la 1.500 de metri adancime favorizeaza fenomenul topirii ghetarilor din Antarctica occidentala, potrivit cercetatorilor britanici care au descoperit aceasta vale gigantica in care patrund apele calde ale oceanului, pe sub calota. „Am descoperit un bazin sub calota glaciara, de o adancime de pana la 1,5 kilometri, conectat la stratul de gheata…

Citește mai departe

Calota glaciara a Groenlandei s-a topit in proportie de 97% la jumatatea lunii iulie, potrivit NASA

Calota glaciara a Groenlandei s-a topit in proportie de 97% la jumatatea lunii iulie, potrivit NASA, suprafata neacoperita de gheturi fiind acum de doua ori mai mare decat in verile din anii precedenti. Calota glaciara a Groenlandei s-a topit aproape in intregime. Harta care arata cea mai mare crestere din ultimii 30 de ani (Imagine:…

Citește mai departe

Un bloc de gheata de 260 de kilometri patrati s-a rupt dintr-un ghetar din Groenlanda

O calota glaciara de 260 de kilometri patrati s-a rupt dintr-un ghetar din Groenlanda, potrivit cercetatorilor de la o universitate americana, citati de presa internationala si de cea romana. Acesta este cel mai mare iceberg desprins dintr-o calota glaciara, din 1962. Blocul de gheata s-a separat de ghetarul Petermann, de pe coasta de nord-vest a…

Citește mai departe

Calota glaciara din Groenlanda este mai sensibila la modificarile climatice decat s-a crezut pana acum

Calota glaciara din Groenlanda, a carei topire contribuie la cresterea nivelului marilor, este mai sensibila la modificarile climatice decat s-a crezut pana acum, sugereaza un studiu publicat duminica de revista stiintifica Nature Climate Change, preluat de AFP si de Agerpres. Studii precedente au stabilit un prag de incalzire de +3,1 grade Celsius prin raport cu…

Citește mai departe

Descoperie impresionanta: S-a gasit cel mai vechi organism multicelular viu care s-a pastrat pe Pamant

Descoperie impresionanta in calota glaciara din Siberia. Oamenii de stiinta au gasit cel mai vechi organism multicelular viu care s-a pastrat pe Pamant. Cercetatorii au descoperit seminte ingropate in gheata – in regiunea Kolyma din Rusia moderna – de stramosii veveritelor de astazi, acum mai bine de 30.000 de ani, in timpul Erei Glaciare. Acestea…

Citește mai departe

Cercetatorii rusi au reusit sa incheie forajul efectuat in gheta, in Antarctica, la o adancime de 4000 de metri pentru a ajunge la apa unui lac

Cercetatorii rusi au reusit sa incheie forajul efectuat in gheta, in Antarctica, la o adancime de 4000 de metri pentru a ajunge la apa unui lac. Conform previziunilor, lacul tintit face parte dintr-o salba de asemenea rezervoare de apa neinghetata, aflate sub calota glaciara, a caror principala atractivitate pare sa fie vechimea de aproximativ 20…

Citește mai departe

Arctica, ultima frontiera pentru afaceri?

Topirea calotei glaciare din extremul nord ingrijoreaza ecologistii, inspaimanta cercetatorii viitorului si deschide un apetit nesperat in cercurile bussines. Resursele acestui teritoriu congelat incep sa-si arate dimensiunile de necrezut, iar subtierea stratului inghetat inseamna mari sperante privind posibilitatile de exploatare. Tarile riverane au si inceput sa-i dea tarcoale acestui El Dorado inghetat. Socotindu-se castigatori din…

Citește mai departe