Leonardo DiCaprio, in audienta la Papa Francisc, cu care a discutat despre mediu.

Papa Francisc l-a primit joi, in audienta privata, la Vatican, pe celebrul actor american Leonardo DiCaprio, cu care a discutat in principal despre modalitati de protejare a mediului inconjurator, informeaza ziarul La Repubblica, prezentand imagini de la intrevedere. Actorul american, al carui tata este de origine italiana, a fost primit joi la ora 11.30 la…

Citește mai departe

Ziua Internationala a Pamantului: SUA anunta masuri contra schimbarilor climatice

Presedintele SUA, Barack Obama, care are in programul din aceasta saptamana mai multe actiuni menite sa sublinieze ‘efectele reale’ ale schimbarilor climatice si eforturile sale de combaterea a acestui fenomen, va vizita miercuri, cu ocazia Zilei Internationale a Pamantului, un parc natural din statul Florida, scrie EFE. Parcul Everglades este ‘unul dintre cele mai speciale…

Citește mai departe
Acord mondial pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Acord mondial pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera

Tarile negociatoare in vederea incheierii, in 2015, a unui pact multilateral pentru limitarea incalzirii climatice au ajuns duminica, la Lima, la un acord privind viitoarele lor angajamente ce vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, a anuntat ministrul peruvian al mediului, Manuel Pulgar Vidal, informeaza AFP. Proiectul textului, care va servi drept document…

Citește mai departe
Incalzirea globala ameninta omenirea: Pas urias facut pentru salvarea planetei

Incalzirea globala ameninta omenirea: Pas urias facut pentru salvarea planetei

Tarile negociatoare in vederea incheierii, in 2015, a unui pact multilateral pentru limitarea incalzirii climatice au ajuns duminica, la Lima, la un acord privind viitoarele lor angajamente ce vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, a anuntat ministrul peruvian al mediului, Manuel Pulgar Vidal. Proiectul textului, care va servi drept document de baza…

Citește mai departe
Negocierile pentru Climat: Seful IPCC, acuzat de hartuire sexuala intr-un moment cheie al negocierilor

Pentagonul considera ca schimbarile climatice prezinta riscuri imediate pentru securitatea nationala

Cresterile generale de temperatura, topirea rapida a ghetarilor si alte efecte ale schimbarii climatice prezinta „riscuri imediate” pentru securitatea nationala a Statelor Unite si operatiunile lor militare si umanitare in lume, a avertizat luni Pentagonul. Intr-un raport prezentat ca o foaie de parcurs pentru adaptarea la schimbarea climatica, Departamentul american al Apararii a explicat ca…

Citește mai departe
Presedintele BEI a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile

Exemplul Belgiei pentru independenta energetica: cooperativele de energie regenerabila la care oricine poate participa

Oficialitatile europene se uita la exemplul Belgiei, care a infiintat cooperative energetice, pentru a mari independenta energetica a Uniunii Europene (UE), dar si pentru a reduce emisiile de carbon din atmosfera, scrie EurActiv. UE a cheltuit anul trecut aproape 1,25 miliarde de euro pe zi pe importurile de energie, potrivit celor mai recente estimari ale…

Citește mai departe

Rovana Plumb, la Conferinta ONU privind Schimbarile Climatice: Trebuie sa actionam acum si sa actionam toti.

Ministrul Rovana Plumb, la Conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice: Trebuie sa actionam acum si sa actionam toti.. Suntem deja in criza de timp Joi, 21 noiembrie, ministrul Rovana Plumb a intervenit in numele Romaniei in plenul Conferintei Natiunilor Unite in domeniul schimbarilor climatice (COP 19), conferinta al carei segment la nivel inalt se deruleaza la…

Citește mai departe

Cicloanele vor deveni tot mai violente si mai bogate in precipitatii, avertizeaza climatologii

Climatologii nu au stabilit inca existenta unei legaturi formale intre cicloane si procesul de incalzire globala, dar se asteapta in viitor la fenomene meteo tot mai violente ca urmare a cresterii temperaturii oceanelor, se arata luni intr-un comentariu AFP. In timp ce Filipinele isi numara mortii dupa trecerea taifunului Haiyan (numarul celor decedati ar putea…

Citește mai departe

Conferinta ONU pe tema climei de la Doha s-a incheiat cu un acord care salveaza protocolul de la Kyoto

Conferinta ONU pe tema climei de la Doha s-a incheiat cu un acord care salveaza protocolul de la Kyoto, deocamdata singurul plan pentru combaterea schimbarilor climatice care impune reguli din punct de vedere legal. Importanta acordului este, insa, mai mult simbolica, pentru ca se angajeaza sa-l respecte tari care luate la un loc sunt responsabile…

Citește mai departe

Conferinta ONU privind schimbarile climatice, marcata de dispute

O propunere de ajutorare a tarilor sarace, care sufera din cauza incalzirii globale, a provocat dispute la Conferinta ONU privind schimbarile climatice. Cei 200 de reprezentanti reuniti in capitala Qatarului, Doha, nu s-au putut intelege ca statele bogate sa compenseze pierderile suportate de tarile sarace. Dupa o noapte intreaga de discutii, membrii delegatiei Statelor Unite…

Citește mai departe
Oxfam: 1% dintre oameni posedă mai mult decât ceilalți 99%

Rovana Plumb: Sprijinirea economiei „verzi” poate fi un instrument de combatere a saraciei

17 octombrie este data la care se marcheaza, in toata lumea, “Ziua internationala pentru eradicarea saraciei”. Scopul acestei zile, definite in 1999 de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) este acela de a atrage atentia asupra nevoii de a transforma eradicarea saraciei intr-o prioritate globala. Romania a aparut constant, in ultimii ani, in randul…

Citește mai departe
Fondul forestier de stat s-a redus cu 17% în zece ani

Impiedicarea regresiunii si afirmarea progresului dreptului mediului, o prioritate deopotriva juridica si ecologica

Intre 13 si 22 iunie 2012 s-a desfasurat in Brazilia, la Rio de Janeiro, Conferinta ONU privind dezvoltarea durabila, supranumita „Rio+20”, in marcarea implinirii a doua decenii de la Summitul Terrei (iunie 1992), organizat in aceiasi mare metropola sud-americana. Reprezentanti ai 193 de tari, dintre care 88 sefi de stat si de guvern au reafirmat…

Citește mai departe

Ministrul Mediului: Adaptarea la schimbarile climatice, ingreunata la nivel institutional

Romania are in vedere faptul ca principalele constrangeri si bariere in ceea ce priveste adaptarea eficienta la schimbarile climatice sunt la nivel institutional, tehnologic si financiar, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely, la reuniunea Consiliului Informal de Mediu al UE. Ministrul Mediului si Padurilor László Borbély a participat in perioada 10-12 iulie 2011 la reuniunea…

Citește mai departe

Valeriu Tabara, premiu „negativ” la Green Awards, pentru sustinerea organismelor modificate genetic

Asociatiile Salvati Dunarea si Delta, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Terra Mileniul III, WWF si Alma-Ro au premiat vineri, 3 iunie, jurnalistii si politicienii care s-au remarcat pozitiv si negativ pe frontul de mediu in perioada iunie 2010 – mai 2011. Cea de-a patra editie a Green Awards – Premiile pentru cele mai importante performante…

Citește mai departe
Centrul pentru Resurse Juridice ?i Funda?ia Cultural? Ro?ia Montan?: RMGC dezinvormeaza

Declaratia comuna – ICOMOS Romania/Pro Patrimonio/Academia Romana referitor la Rosia Montana

Specialisti in domeniul patrimoniului cultural si natural s-au intrunit la Bruxelles in ziua de 30 Noiembrie 2010, la initiativa organizatiei Pro Patrimonio#, sub patronajul europarlamentarului roman Daciana Sarbu. Scopul intalnirii a fost rediscutarea sitului istoric minier Rosia Montana (anticul Alburnus Maior), parte unica si inestimabila a patrimoniului universal, aflat in pericol de iminenta disparitie daca…

Citește mai departe

Romania va aloca Republicii Moldova 15 milioane de euro pentru combaterea schimbarilor climatice

Romania, desi afectata de efectele crizei, va continua sa sustina angajamentele UE legate de sprijinirea tarilor in curs de dezvoltare, in perioada 2010 – 2012 urmand sa aloce Republicii Moldova contributia sa la finantarea internationala timpurie, a declarat ministrul Laszlo Borbely, la Cancun. Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a subliniat, in cadrul Conferintei de…

Citește mai departe

Conventia ONU pentru biodiversitate a semnat un acord pentru protejarea a 17% din suprafata de uscat si a 10% din oceane pana in 2020

Participantii la summitul ONU pe biodiversitate din Japonia au cazut de comun acord sambata, 30 octombrie, sa extinda regiunile protejate pe uscat si in mediul marin, in speranta ca vor incetini ritmul disparitiei animalelor si plantelor lumii si vor preveni pagubele aduse ecosistemelor. Dupa negocieri-maraton care au depasit cu cateva ore programul prestabilit, delegatii au…

Citește mai departe

SOS Lacul Snagov!

Ariile protejate reprezinta o solutie eficienta si ieftina pentru atenuarea impactului schimbarilor climatice – aceasta este concluzia ultimului raport publicat de International Union for Conservation of Nature, Organizatia Nature Conservancy, United Nations Development Programme, Wildlife Conservation Society, World Wide Fund for Nature si Banca Mondiala. Ultima cale de acces la lac a fost distrusa! Fostul…

Citește mai departe

Catastrofa incalzirii la nivel planetar

Emisiile globale ridica temperatura Pamantului cu 4 grade Celsius, cu doua peste estimarile optimiste de la Copenhaga. Studiile recente arata ca obiectivul agreat de peste 100 de sefi de stat in decembrie anul trecut va fi dublat pana in 2100, ajungand la 4 grade. Pamantul se indreapta spre o crestere a temperaturii medii de aproximativ…

Citește mai departe

Comando pentru salvarea biodiversitatii – Agenda FP

Oameni de stiinta din toata lumea vor fi cooptati intr-un panel global pentru stabilirea politicilor stiintifice necesare prezervarii biodiversitatii si serviciilor aduse de ecosisteme. Intre timp, pierderile naturale care secatuiesc economiile devin ireparabile. Recentul studiu Global Biodiversity Outlook – 3 arata ca guvernele lumii nu si-au atins tintele cu privire la pastrarea diversitatii biologice pe…

Citește mai departe

Problema complexa a migratiei, discutata la Copenhaga

Problema extrem de complexa a migratiei induse de schimbarile climatice si de mediu necesita eforturi sustinute, anunta International Organization for Migration (IOM), problema readusa in discutie cu ocazia Zilei Internationale a Migratiei. Recent incheiata, Conferinta ONU pe Problema Schimbarilor Climatice a incercat, in ultima zi a reuniunii, semnarea unui acord la nivel mondial, prin liderii…

Citește mai departe

Avatar, o eco-propaganda si un promotor al eco-terorismului?

Un film realizat la Hollywood despre dragostea fata de natura a reusit sa transforme strigatele neputincioase ale ecologistilor in magie pura. Pamantul a fost secat de resurse, fortand oamenii sa distruga alte planete pentru materiale pretioase. O astfel de planeta, Pandora, este extrem de bogata intr-o substanta denumita „unobtanium”, considerata de oameni foarte valoroasa. Singura…

Citește mai departe

Un oficial al administratiei Obama a declarat ca SUA, India si Africa de Sud au ajuns la un acord consistent cu privire la schimbarile climatice.

Intelegerea a fost catalogata ca fiind un prim pas in combaterea incalzirii globale, insa insuficienta dupa parerea unora pentru planurile de termen lung in acest sens. Intelegerea dintre cele trei state a fost stabilita vineri la conferinta ONU asupra climatului desfasurata in Copenhaga la care au participat presedintele american Barack Obama, premierul chinez We Jiabao,…

Citește mai departe

Mahmoud Ahmadinejad: Toate tarile trebuie sa poata utiliza energia nucleara

Toate tarile trebuie sa poata utiliza „energiile nepoluante si regenerabile”, printre care si cea nucleara, a afirmat joi presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, la conferinta ONU privind clima, de la Copenhaga. „Toate tarile trebuie sa aiba acces la noile tehnologii pentru a-si diversifica sursele de energie si a fi in masura sa foloseasca energii nepoluante si…

Citește mai departe

Actorii matricei climatice

In editia de ieri, cotidianul britanic „Financial Times” i-a parodiat pe trei dintre liderii mondiali prezenti la conferinta ONU pe teme climatice de la Copenhaga. Au devenit personaje ale filmului Matrix presedintele SUA, Barack Obama (stanga), prim-ministrul japonez Yukio Hatoyama (centru) si cancelarul german Angela Merkel. Este de asteptat ca, la 18 decembrie, peste 100…

Citește mai departe

Polonezii sunt dispusi la sacrificii pentru a lupta impotriva incalzirii climatice, arata un sondaj

Lupta impotriva schimbarilor climatice este indispensabila, chiar si cu pretul unei incetiniri a ritmului de crestere economica, apreciaza 69% dintre polonezi, potrivit unui sondaj publicat astazi, transmite AFP. Aproape toti polonezii (96%) cred ca tehnologiile curate si sursele regenerabile de energie ar trebui dezvoltate de tara lor, a carei principala resursa in prezent este carbunele….

Citește mai departe

Credibilitatea politicienilor este in joc la summitul de la Copenhaga, avertizeaza Frattini

Seful diplomatiei italiene, Franco Frattini, apreciaza ca liderii lumii trebuie sa-si asume angajamente concrete la summitul ONU privind clima care va avea loc la Copenhaga in decembrie, deoarece „se afla in joc credibilitatea politicienilor in fata opiniei publice mondiale”, relateaza AFP. „Nu ne putem permite sa ratam provocarea de la conferinta ONU de la Copenhaga”,…

Citește mai departe

Topirea permafrostului ameninta industria gazo-petroliera rusa, avertizeaza Greenpeace

Topirea permafrostului (strat de sol inghetat mereu) ameninta industriile gazo-petroliere ruse si dimineaza teritoriul Rusiei, cea mai mare tara din lume, a afirmat vineri organizatia ecologista Greenpeace, informeaza AFP. Companiile ruse trebuie sa cheltuiasca pana la 55 de miliarde de ruble (1,3 miliarde de euro sau 1,9 miliarde de dolari) pe an pentru a repara…

Citește mai departe

Incalzirea globala ameninta industria gazo-petroliera rusa

Rusia ar putea pierde din teritoriu si si-ar putea vedea profitabila industrie amenintata din cauza ca incaszirea globala determina topirea permafrostului (strat de sol si de roci care nu se dezgheata nici in timpul verii – n.r.), avertizeaza Greenpeace. Potrivit unui raport prezentat de organizatia ecologista, companiile ruse din domeniul gazo-petrolier trebuie sa cheltuiasca pana…

Citește mai departe