energie din deșeuri vs zero waste

9 motive pentru a renunța la transformarea deșeurilor în energie și a îmbrățișa principiul Zero Waste

Incinerarea este adesea prezentată ca o soluție inteligentă pentru a scăpa de problema deșeurilor și chiar de producere a energiei din acest proces. Însă studiile ne arată că lucrurile nu stau deloc așa. În acest moment, în Europa se ard peste 80 de milioane de tone de gunoi. Pentru că UE face presiuni în direcția…

Citește mai departe
stonehemp green homes

Premieră în România: O casă din cânepă, în construcție la Sibiel

Clădirile izolate cu cânepă devin din ce în ce mai populare în România. Din vara acestui an, însă, vom avea pentru prima dată pe piața românească o clădire construită chiar din cânepă. Va fi ridicată conform criteriilor caselor verzi și va obține certificarea Green Homes din partea Romania Green Building Council. Aflați cine sunt cei…

Citește mai departe

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni

A sasea editie a Pelicam incepe maine la Tulcea cu o zi plina de proiectii pentru copii. Vineri sunt programate filmele pentru adolescenti, iar sambata si duminica vedem si dezbatem filmele din toate cele patru competitii Pelicam. Ne intalnim la Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Arta, campingul Pelicam pe malul lacului Ciuperca, dar si…

Citește mai departe
Audit la Romsilva. Corpul de control al premierului verifică activitatea fostului şef al Regiei

Audit la Romsilva. Corpul de control al premierului verifica activitatea fostului sef al Regiei

Secretarul de stat in Ministerul Mediului, Erika Stanciu, a declarat marti ca, in aceasta saptamana, Corpul de control al premierului se afla la Romsilva, urmand sa analizeze activitatea pe perioada in care institutia a fost condusa de Adam Craciunescu (foto). “Saptamana acesta, Corpul de control al premierului este la Romsilva. Cred ca va analiza si…

Citește mai departe

Renasterea castanului american prin intermediul biotehnologiilor. Metoda prin care cercetatorii vor sa salveze aceasta specie

Castanul american era candva un frumos copac cu lemn masiv care se gasea in padurile de foioase din estul Statelor Unite, in special in muntii Apalasi. El ajungea la 24-36 de metri inaltime si avea un diametru de aproape 2,5 metri. Padurile de castan ofereau adapost si hrana animalelor salbatice. In plus, reprezentau o sursa…

Citește mai departe

Sunetele a peste 9.000 de specii de pasari si animale, accesibile oamenilor din toata lumea

Laboratorul de ornitologie al Universitatii Cornell, din Statele Unite ale Americii, adaposteste cea mai mare arhiva digitala din lume care reproduce sunetele emise de pasari si animale. Colectia contine aproape 150.000 de inregistrari digitale, care stocheaza sunete produse de 9.000 de specii. Curatorul audio Greg Budney sustine ca aceasta arhiva a revolutionat dmoeniul ornitologic, intrucat oameni din toata…

Citește mai departe

Ecologie à la Botosani, cel mai verde oras al Romaniei: copacii sunt lasati sa creasca prin acoperisurile cladirilor

Un nou stil arhitectural urban a luat nastere la Botosani, din dragoste pentru natura. O patroana de magazin si un proprietar de cabinet medical au lasat copacii sa treaca prin acoperisul cladirilor, oferind o priveliste inedita. Oamenii spun ca iubesc natura si nu s-au indurat sa taie arborii care ar fi trebuit sa faca loc…

Citește mai departe

FOTO: Fermierii francezi au blocat sase drumuri dinspre Spania si Germania pentru a impiedica patrunderea produselor straine in tara

Agricultorii francezi au declarat luni ca au blocat si au intors din drum 300 de camioane care importa produse alimentarea din Germania. Sase drumuri dinspre Spania si Germania au fost blocate de fermieri, care protesteaza din cauza scaderii preturilor la produsele alimentare autohtone, care i-a adus in pragul falimentului. Protestul fermierilor are ca scop impiedicarea…

Citește mai departe

Ministrul Mediului, despre Sebes: Vrem locuri de munca, dar nu cu riscul de a imbolnavi populatia

In Sebes, la inceputul anului, timp de trei luni, localnicii au iesit in strada pentru a-si cere dreptul la aer curat si a opri deschiderea de catre Kronospan a unei noi fabrici de formaldehida, substanta clasificata de un Regulament al Comisiei Europene drept cancerigena si mutagena. Saptamana trecuta, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a organizat o…

Citește mai departe

O sociologie a fanului / studiu.

O echipa mixta romano-suedeza cerceteaza istoria, etnologia, sociologia si ecologia fanului romanesc, cu rezultate folositoare. Cine nu a tinut niciodata o furca in mana si nu s-a bucurat de parfumul ierbii cosite si de linistea dintre dealurile de munte pline de capite? Peisajul cu clai este omniprezent in Romania, iar dintre produsele culturii noastre traditionale,…

Citește mai departe

Rezultatele protestului in strada: 600 de milioane de euro pentru agricultori in Franta

Ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll,(foto) a prezentat ieri, 22 iulie, un set de masuri financiare pentru sprijinirea fermierilor, in valoare totala de 600 milioane de euro. In principal sunt vizati crescatorii de animale, afectati de scaderea preturilor la carne si lapte. Acestia protesteaza de mai multe saptamani in nordul Frantei, in special blocand…

Citește mai departe

SCHWEIGHOFER acuzat ca a a indus/induce in eroare autoritatile si populatia cu privire la capacitatea de productie a fabricii de la Reci/CV

S.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER srl a indus/induce in eroare autoritatile si populatia cu privire la capacitatea de productie a fabricii de la Reci/CV Conform unor articole de presa din Austria, coroborate cu declaratii ale unor specialisti in domeniul prelucrarii lemnului din Romania, capacitatea maxima de productie a fabricii HS de la Reci, jud. Covasna va fi…

Citește mai departe

Otrava din PET: cum ne poate imbolnavi de cancer un recipient de plastic refolosit

Studii recente au demonstrat faptul ca apa imbuteliata in sticle de plastic se transforma intr-o adevarata otrava, avand o mare concentratie de bacterii nocive, atunci cand este expusa constant razelor solare. Desi incolora si cu aspect cristalin, apa contine microorganisme ce se dezvolta in ritm exponential. Printre altele, apar culturi de Cyptosporidium care sunt  responsabile…

Citește mai departe
Hunedoara: Prefectul Vasilescu intervine la ministrul Mediului în problema deşeurilor de plumb

Hunedoara: Prefectul Vasilescu intervine la ministrul Mediului in problema deseurilor de plumb

Intr-un comunicat transmis de Prefectura Hunedoara se precizeaza ca, in vederea gasirii unei rezolvari la problema deseurilor cu continut de plumb depozitate pe raza judetului nostru, prefectul Sorin Vasilescu (foto) a solicitat la inceputul lunii aprilie interventia directa a ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Leocadia Gavrilescu. Este pentru a doua oara cand s-a cerut…

Citește mai departe
În ce priveşte proiectul declarării Ţării Haţegului ca destinaţie ecoturistică: Primarul din Densuş vrea informaţii precise

    In ce priveste proiectul declararii Tarii Hategului ca destinatie ecoturistica: Primarul din Densus vrea informatii precise

    Proiectul initiat de Asociatia de Turism Retezat si Parcul National Retezat, potrivit caruia se doreste certificarea ca destinatie ecoturistica a Tarii Hategului, naste controverse in randul unor primari din zona. Acestia se gandesc la impactul birocratic sau chiar banesc, pe care il poate impune asupra populatiei un astfel de program. „Inca nu ne-am asociat in…

    Citește mai departe
    Haralambie Vochiţoiu: „Avem nevoie de o alternativă la capcana întinsă de Consiliul Judeţean cu groapa ecologică”

    Haralambie Vochitoiu: „Avem nevoie de o alternativa la capcana intinsa de Consiliul Judetean cu groapa ecologica”

    Valea Jiului ar putea avea propria uzina de prelucrat deseurile de toate tipurile. Zilele trecute, senatorul Haralambie Vochitoiu (foto), impreuna cu reprezentantii administratiei locale din sase orase si municipii din sudul judetului au avut o intalnire cu reprezentantii firmei Steel Management Corporation, care este interesata sa construiasca in zona o instalatie de reciclare prin dezintegrare…

    Citește mai departe
    În ce priveşte proiectul declarării Ţării Haţegului ca destinaţie ecoturistică: Primarul din Densuş vrea informaţii precise

      Cum vede primarul din Totesti ecoturismul in Tara Hategului

      In vederea atragerii vizitatorilor si a promovarii bogatului potential local, prin Asociatia de Turism Retezat si Parcul National Retezat, in Tara Hategului se deruleaza un proiect pentru obtinerea certificarii de destinatie eco a zonei, cu recunoasterea oficiala a Autoritatii Nationale pentru Turism. Astfel, se urmareste semnarea unui parteneriat intre autoritati publice, producatori autohtoni, asociatii si…

      Citește mai departe

      Prima expeditie a Asociatiei de Fotografie de Mediu si Ecologie

      Proiectul “ Socorro 2015 ” vizeaza participarea pentru prima data a unor fotografi din Romania la un proiect international de fotografie subacvatica. Proiectul “Socorro 2015” vizeaza participarea pentru prima data a unor fotografi din Romania la un proiect international de fotografie subacvatica. Imaginile realizate in cadrul acestui proiect vor fi donate catre Pacific Manta Research…

      Citește mai departe