Tribunalului Caras-Severin a anulat acordurile de mediu pentru 4 microhidrocentrale ce ar fi urmat sa fie construite intr-un sit Natura 2000

Tribunalului Caras-Severin a anulat acordurile de mediu pentru 4 microhidrocentrale ce ar fi urmat sa fie construite pe Raurile Bistra Marului, Sucu si Olteana, rauri care fac parte din situl Natura2000 Muntii Tarcu, potrivit Coalitia Natura 2000 Romania. Decizia nu este definitiva. „Federatia Coalitia Natura 2000, a solicitat in instanta anularea acordurilor de mediu inca…

Citește mai departe

Statul are primele probleme la proiectul de un miliard de euro de la Tarnita

Statul intampina deja primele probleme la proiectul energetic declarat de interes strategic national privind dezvoltarea unei hidrocentrale de acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti, a carui constructie nici nu a inceput. Guvernul a inceput discutiile cu cinci consortii de companii chineze pentru constructia hidrocentralei, proiect datand din perioada lui Nicolae Ceausescu, dar are mari probleme in a…

Citește mai departe
Hidroelectrica vrea să investească în acest an 300 milioane euro în retehnologizarea a trei hidrocentrale

Hidroelectrica vrea sa investeasca in acest an 300 milioane euro in retehnologizarea a trei hidrocentrale

Hidroelectrica vrea sa investeasca in acest an 300 milioane euro in retehnologizarea a trei hidrocentrale si ar putea sa cumpere microhidrocentrale in tari vecine Romaniei, precum si capacitati de cateva sute de megawatt in centrale eoliene dezvoltate pe piata locala. „Vrem sa achizitionam capacitati de productie in tari limitrofe Romaniei. Posibil sa cumparam cateva sute…

Citește mai departe

Investitiile necesare in energie: 100 mld. euro in 20 de ani

Obiectivele noii strategii energetice sunt securitatea alimentarii cu energie, mentinerea unui pret suportabil la consumatorii finali si protectia mediului, iar necesarul de investitii in sector se ridica la 100 miliarde euro pana in 2035, potrivit unui document elaborat de Departamentul pentru Energie. pub Cele mai bune companii recruteaza pe eJobs. Aplica acum! „Pentru a atrage…

Citește mai departe
Termocentralele pe cărbune nu pot ţine pasul cu energia verde

Nicolescu: Carbunele ramane un combustibil primar strategic pentru mixul energetic al Romaniei

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, afirma ca un combustibil primar strategic pentru mixul energetic al Romaniei ramane carbunele, motiv pentru care si-ar dori ca minerii sa poata produce mai mult si sa fie platiti in consecinta. pub Schimb gratuit de anvelope in reteaua Peugeot! Vezi toate detaliile promotiei! Prezent la Deva la sedinta Comisiei…

Citește mai departe
Compania care va administra centrala Tarni?a, proiect de 1 miliard de euro, va fi scutit? de mai multe taxe

Compania care va administra centrala Tarnita, proiect de 1 miliard de euro, va fi scutita de mai multe taxe

Compania care va administra viitoarea hidrocentrala Tarnita-Lapusesti, proiect de peste 1 miliard de euro, va fi scutita de mai multe taxe si tarife, iar unitatea de productie a electricitatii va fi declarata de interes strategic national. Compania care va opera unitatea de productie si stocare a electricitatii de la Tarnita, judetul Cluj, nu va plati…

Citește mai departe
Hidroelectrica vrea să investească în acest an 300 milioane euro în retehnologizarea a trei hidrocentrale

Iesenii nu sunt interesati sa investeasca in hidrocentrale si termocentrale

Perioada de inscriere in cadrul programului „RO06 – Energie Regenerabila Rondine” s-a finalizat. Nici o firma sau insitutie din Iasi nu s-a inscris in programul derulat de Administratia Fondului pentru Mediu. Prin intermediul acestui program, se puteau obtine fonduri europene pentru investitii initiale si retehnologizarea hidrocentralelor sau centralelor de producere a energiei termice ce utilizeaza…

Citește mai departe
Experimentul EFdeN: cum arat? casa din ora? în care se pot cultiva ro?ii, care produce mai mult? energie decât consum? ?i în care controlul ma?inii de sp?lat se face cu un smartphone?

Experimentul EFdeN: cum arata casa din oras in care se pot cultiva rosii, care produce mai multa energie decat consuma si in care controlul masinii de spalat se face cu un smartphone?

„Casa inteligenta nu mai e considerata o moda, ci un fenomen care va lua amploare in viitor“, spune Florentina Totth, presedintele Schneider Electric Romania, unul dintre cei mai importanti  furnizori de echipamente si servicii pentru industria energetica. In aproximativ o luna de zile, 70 de studenti din Romania vor expune la Versailles, in fata palatului…

Citește mai departe
Bani de la Banca Mondial? pentru Hidrocentrala de la Râul Mare Retezat

Bani de la Banca Mondiala pentru Hidrocentrala de la Raul Mare Retezat

Hidrocentrala de la Raul Mare Retezat va fi retehnologizata cu bani de la Banca Mondiala. Hidroelectrica mai asteapta doar scrisorile de garantie de la Ministerul Finantelor. raul mare retezat 1 8ad592928b2918 Bani de la Banca Mondiala pentru Hidrocentrala de la Raul Mare Retezat rau mare retezat hidroelectrica banca mondiala zhdInvestitia este absolut necesara, pentru ca…

Citește mai departe
Prima amenajare hidroenergetic? cu acumulare prin pompaj din România, la Frunzaru

Prima amenajare hidroenergetica cu acumulare prin pompaj din Romania, la Frunzaru

Razvan Nicolescu, Ministrul Energiei, a fost prezent, vineri, la Hidrocentrala de pe Olt de la Frunzaru, la punerea in functiune a primei amenajari hidroenergetice cu acumulare prin pompaj din Romania. Aceasta este cea de-a cincea hidrocentrala retehnologizata astfel din judet, dupa Ipotesti, Draganesti, Rusanesti si Izbiceni. Retehnologizarea permite hidrocentralelor sa produca energie cu apa repompata…

Citește mai departe
Prima amenajare hidroenergetic? cu acumulare prin pompaj din România, la Frunzaru

Pásztor Sándor, secretar de stat in Ministerul Mediului, anunta ca s-au deblocat proiectele hidrotehnice pentru Bihor

Dupa ce a condus, intai ca director executiv si apoi ca director tehnic, Administratia Bazinala de Apa Crisuri, oradeanul Pásztor Sándor s-a mutat la Bucuresti pe o functie mai mare. Numit de o luna secretar de stat la Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura al Ministerului Mediului, Pásztor si-a propus sa isi foloseasca experienta in…

Citește mai departe

Consumul final de electricitate in primele doua luni ale acestui an a scazut cu 0,3% fata de perioada similara din 2013

Consumul final de electricitate in primele doua luni ale acestui an a scazut cu 0,3% fata de perioada similara din 2013, ajungand la 8,74 miliarde kWh, in timp ce exporturile de energie electrica au crescut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Exportul de energie electrica a fost de 885,6 milioane kWh, in crestere cu…

Citește mai departe

    Egg – cea mai verde insula de pe planeta

    Insula Egg situata in Scotia, in arhipelagul Hebrides Interne, este considerata cea mai verde nu numai din cauza prezentei peisajului neatins de mana omului. Mica insula de nord a coastei de vest a tarii ofera o gama larga de strategii durabile, pentru ca in functie de conditiile meteorologice insula poate primi pana la 90 %…

    Citește mai departe
    Prima amenajare hidroenergetic? cu acumulare prin pompaj din România, la Frunzaru

    Guvernul da unde verde proiectului hidrocentralei Turnu-Magurele – Nicopole

    Guvernul a aprobat, joi, constituirea unei companii de proiect mixte romano-bulgare pentru dezvoltarea unei hidrocentrale pe Dunare la Turnu Magurele – Nicopole, arata un memorandum citat de Mediafax. Astfel, conform unei estimari preliminare, puterea instalata a viitoarei hidrocentrale va fi de circa 400 MW, ceea ce va contribui la cresterea sigurantei energetice a Romaniei si…

    Citește mai departe
    Împrumut de 68 milioane de euro pentru un parc eolian

    Razboi eolian pe litoral: Guvernul, acuzat ca a inchis usa in nas dezvoltatorilor de turbine

    Patronii „reactoarelor verzi“ sunt la cutite cu Cabinetul Ponta. Intarzierea promulgarii Ligii certificatelor verzi si reducerea ajutorului de stat a nemultumit profund Asociatia Romana pentru Energie Eoliana. Potrivit acesteia, investitorii in turbine pierd 25 de euro pentru fiecare megawatt livrat statului roman. Asociatia Romana pentru Energie Eoliana reclama „un atac brutal asupra industriei eoliene“ din…

    Citește mai departe

    Energia verde „poate crea dezechilibre in sistem”

    Directorul Complexului Energetic Hunedoara spune ca producatorii de energie eoliana nu pot furniza constant electricitate iar pauzele de livrare „creeaza dezechilibre”. Investitiile in energia verde ii nemultumesc pe producatorii de energie traditionala, dar sunt bine primite de autoritatile locale, datorita impactului pe care il au asupra activitatii economice din zonele in care ajung, Mai multe…

    Citește mai departe

    Constructia microhidrocentralei pe raul Budusel, blocata de ecologisti cu o plangere prealabila

    In Bistrita-Nasaud sunt 47 de microhidrocentrale construite pe rauri de munte din care functioneaza jumatate. Nu mai este nevoie de inca una care sa distruga tot arealul de la marginea sitului Cusma care face parte din reteaua Natura 2000. Ecologistii din judet au depus o plangere prealabila la APM Bistrita-Nasaud ca sa blocheze procedura de…

    Citește mai departe
    Populatii viabile de sturioni salbatici

    Romania si Bulgaria au o responsabilitate foarte mare pentru protectia sturionilor din Dunare

    Romania si Bulgaria sunt singurele tari din Uniunea Europeana care au pe teritoriul lor populatii de sturioni, motiv pentru care au si o responsabilitate mare pentru protectia lor, a declarat marti, in cadrul unei conferinte internationale la Sofia, Jutta Jahrl, reprezentanta a organizatiei WWF-Austria. Ea a subliniat ca autoritatile cele doua tari au luat o…

    Citește mai departe

    Custodele sitului Natura 2000 Cusma da aviz favorabil pentru o microhidrocentrala

    O firma din judetul Cluj intentioneaza sa amenajeze o microhidrocentrala in situl Natura 2000 Cusma pe raza comunei Cetate. Asociatia Proprietarilor de Padure din Comuna BIstrita Bargaului, custodele sitului, spune ca nu are nimic impotriva fiindca trebuie incurajate investitiile in zona. Totusi, situl Cusma face parte din reteaua Natura 2000, iar ursii de la Dealul…

    Citește mai departe
    Prima amenajare hidroenergetic? cu acumulare prin pompaj din România, la Frunzaru

    Cine cumpara o hidrocentrala?

    Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, a vandut numai 3 mici hidrocentrale din cele 14 pe care le-a scos la o licitatie organizata in perioada 23-24 ianuarie Hidroelectrica a incasat doar 2,5 milioane de euro din cele 10,4 milioane de euro care ar fi intrat in conturile companiei daca ar fi reusit…

    Citește mai departe
    Dezbatere: Microhidrocentralele de pe râurile Mara ?i Cos?u, energie verde sau dezastru ecoturistic în Maramure?ul Istoric?

    Protocolul Varga – WWF Romania baga bete in roate MHC-urilor. Investitia de la Colibita risca sa ramana doar pe hartie!

    Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, a semnat, marti, un protocol cu WWF Romania, prin care s-a angajat sa suspende de la 31 ianuarie autorizarea microhidrocentralelor in ariile protejate si sa fie elaborata o lege pentru desemnarea zonelor unde aceste investitii nu pot fi realizate. In judetul Bistrita-Nasaud exista deja aproximativ 35 de…

    Citește mai departe

    Microhidrocentralele de pe raul Buzau, puse pe butuci de ONG-urile prietenoase cu mediul?

    Printr-un protocol semnat recent de ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, de la 31 ianuarie va fi suspendata constructia de microhidrocentrale in ariile protejate. Totodata, urmeaza sa fie elaborata si o lege pentru desemnarea zonelor unde astfel de investitii nu pot fi realizate. Decizia are la baza reclamatiile primite de la mai multe…

    Citește mai departe
    Ponta a inaugurat o hidrocentral? de 160 de milioane de euro la Racovi?a

    Hidrocentrala de 160 de milioane de euro de la Racovita, judetul Sibiu, a fost inaugurata joi

    Premierul Victor Ponta a inaugurat, joi, Centrala Hidroelectrica Racovita, din judetul Sibiu, a carei constructie a fost inceputa inainte de 1989, investitia totala de 160 de milioane de euro. Ponta a sosit la CHE Racovita alaturi de reprezentati ai autoritatilor judetene din Sibiu si a taiat panglica impreuna cu ministrul Nita si presedintele directoratului Hidroelectrica,…

    Citește mai departe
    Elevi din toate judeţele dunărene participă la o acţiune de ecologizare a fluviului

    Romania si Bulgaria analizeaza posibilitatea construirii unei noi hidrocentrale pe Dunare

    Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat, joi, ca Romania si Bulgaria analizeaza posibilitatea construirii unei noi hidrocentrale pe Dunare. „Am discutat despre perspectivele finalizarii pana in decembrie anul acesta a interconectorului de gaz Giurgiu-Ruse, un proiect extrem de important si, de asemenea, analizam, ambele parti, posibilitatea construirii unei noi hidrocentrale pe Dunare“, a spus…

    Citește mai departe
    Google si Microsoft investesc in energie eoliana

    Productia de energie a eolienelor s-a dublat in primele cinci luni ale anului si a ajuns la o pondere de 8,8%.

    Productia din centralele electrice eoliene in primele cinci luni s-a ridicat la 2.158,8 milioane KWh, in crestere cu 1.107,9 milioane KWh fata de aceeasi perioada a anului precedent, scrie energyreport.ro. Ponderea acestei resurse a ajuns la 8,8% din resursele de energie electrica in perioada ianuarie – mai, indica Institutul National de Statistica (INS). Printre schimbarile…

    Citește mai departe
    B?ie?ii verzi au învins

    In Romania, proiectele de energie regenerabila se vindeau „la cheie”, dar acum totul a inghetat

    Declaratiile si masurile adoptate de Guvern, de descurajare a industriei energiei regenerabile, au afectat si o piata mai putin vizibila – consultanta. Mii de proiecte „la cheie” au ramas fara cumparatori, dupa ce investitorii au renuntat la planuri de sute de milioane de euro, sustine Gabriel Marian Stefanescu, consultant in domeniu. „Este excedent pe piata….

    Citește mai departe
    B?ie?ii verzi au învins

    A fost publicata ordonanta care modifica schema de sprijin pentru energie verde. Care sunt noile prevederi?

    La finalul saptamanii trecute a fost publicata in Monitorul Oficial ordonanta de urgenta prin care se modifica Legea 220/2008 prin care se stabileste schema de sprijin pentru energia verde. Potrivit documentului, nu mai primeste certificate verzi energia produsa in centrale fotovoltaice situate pe terenuri care, la data intrarii in vigoare a documentului, erau in circuitul…

    Citește mai departe