Presedintele BEI a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile

Romania a coborat drastic in topul celor mai atractive piete pentru investitii in energie regenerabila

Romania a coborat pe pozitia 35 in clasamentul celor mai atractive piete din lume pentru investitii in energie regenerabila, conform ultimului raport EY. Daca in 2011, Romania se afla pe locul 13 la nivel mondial intre tarile cele mai atractive pentru astfel de investitii, schimbarile legislative din ultimii patru ani si lipsa predictibilitatii acestora au…

Citește mai departe
tin minte ca ai zis ceva de

Un raport Greenpeace arata de ce marile companii de energie vor sa mentina UE dependenta de importurile de combustibili fosili

In timp ce liderii Uniunii Europene se pregatesc sa decida asupra viitorului energetic al Europei, un nou raport detaliaza motivele pentru care marile companii energetice vor ca UE sa isi continue dependenta de combustibili fosili in ciuda costului politic, de mediu si financiar pentru europeni, se arata intr-un comunicat de presa al Greenpeace. Prezentam comunicatul…

Citește mai departe

Ce presupune strategia energetica pentru 2014 – 2035

In urma incheierii primei faze de consultare publica pe tema noii strategii energetice a Romaniei pentru perioada 2014-2035, Departamentul pentru Energie a elaborat un prim set de concluzii preliminare. Aceste concluzii vor face obiectul unor analize complexe si aprofundate, care vor fi elaborate in lunile urmatoare. De asemenea, Departamentul pentru Energie a finalizat constituirea echipei…

Citește mai departe
Europa ar putea economisi miliarde de euro daca si-ar propune obiective mai ambitioase pentru energia regenerabila

Europa ar putea economisi miliarde de euro daca si-ar propune obiective mai ambitioase pentru energia regenerabila

Daca Europa nu isi va propune un set de obiective ambitioase si cu caracter obligatoriu pentru 2030 iar statele membre ale Uniunii Europene vor dezvolta politici energetice contradictorii, costurile cu sistemul energetic vor creste cu 2 miliarde de euro anual pana in 2030. Aceasta este una din principalele concluzii ale unui nou raport publicat astazi…

Citește mai departe
România ar putea fi inundat? de foarte mult? energie ieftin? odat? cu dezvoltarea interconexiunilor

Romania ar putea fi inundata de foarte multa energie ieftina odata cu dezvoltarea interconexiunilor

Cu cat Romania isi va dezvolta mai mult interconexiunile cu sistemele energetice ale statelor vecine exista riscul ca in tara noastra sa fie inundata de energie ieftina importata din tarile din jur, ceea ce ar afecta producatorii locali scumpi, a avertizat, Ciprian Diaconu, membru in directoratul Transelectrica, la Forumul „Romania 2020: Politici sustenabile pentru energii…

Citește mai departe

Congresul de Energie si Echipamente Electrice din Romania (CEEER) 2013 are loc in perioada 10-11 Septembrie 2013

Congresul de Energie si Echipamente Electrice din Romania (CEEER) 2013 are loc in perioada 10-11 Septembrie 2013, la Palatul Parlamentului, in Salile Nicolae Balcescu si Drepturile Omului, in paralel cu cel mai amplu targ de automatizari si echipamente electrice din Europa Centrala si de Sud-Est, IEAS 2013 – International Electric and Automation Show. CEEER este formulat si…

Citește mai departe
Târgul Interna?ional RoEnergy se va desf??ura la Timi?oara în perioada 5-7 noiembrie 2013

Saptamana europeana a energiei durabile 2013 – 24/06/2013

In perioada 24-28 iunie, in cadrul Saptamanii europene a energiei durabile 2013, asociatii, intreprinderi, centre de cercetare, organizatii neguvernamentale si autoritati locale isi prezinta proiectele de promovare a energiei durabile. Romania participa la Saptamana energiei durabile din acest an cu o serie de manifestari organizate de asociatii, universitati si intreprinderi private. Potrivit site-ului oficial dedicat…

Citește mai departe

Dezastrul de la Fukushima schimba Romania. Vom da 10 MILIARDE de euro pentru „visul nuclear” al tarii

Catastrofa de la Fukushima si criza economica mondiala au repozitionat strategiile nucleare ale statelor lumii. Unele dintre ele, precum Franta sau Germania, au zis stop investitiilor, iar altele, printre care Turcia, Polonia, Cehia, China sau India, le-au accelerat. Dupa cativa ani de amorteala, Romania a readus pe tapet proiectul de constructie a reactoarelor 3 si…

Citește mai departe

Mirajul gazului de sist

In fiecare an, spre sfirsitul verii, se pune aceeasi intrebare in mai multe tari europene: cea a pretului gazului pentru incalzire si electricitate in timpul iernii. Si 2012 nu este o exceptie. Dar de data aceasta, Bruxelles este cel care a deschis ostilitatile, mai ales pentru a determina daca Gazprom abuzeaza de pozitia sa dominanta…

Citește mai departe

Cofinantare masiva a proiectelor din energie

Suma de 725 milioane euro este disponibila pentru cofinantarea proiectelor din energie, in 2011, cea mai mare concurenta fiind inregistrata pe segmentul energiei din surse regenerabile, a declarat directorul Directiei de Politici Energetice din Ministerul Economiei, Alexandru Sandulescu.”725 milioane euro sunt disponibili pentru cofinantare de proiecte. Cea mai mare concurenta o avem pe zona de…

Citește mai departe

Care sunt cele mai ecologice companii IT?

In prezent, tot mai multe dintre activitatile noastre cotidiene apeleaza la serviciile de tip cloud. Printre aceste activitati se numara interactiunea cu prietenii pe Facebook, utilizarea email-ului, streaming-ul online de continut audio si video sau stocarea online a fisierelor. Toate aceste activitati, dar si altele de acest tip, par inofensive pentru mediu la prima vedere….

Citește mai departe
CE stabileste prioritatile in domeniul energiei pentru 2020

CE stabileste prioritatile in domeniul energiei pentru 2020

Intr-o comunicare prezentata astazi intitulata „Energie 2020„, Comisia Europeana a stabilit prioritatile pentru urmatorii zece in ceea ce priveste asigurarea unei energii competitive, durabile si sigure la nivel european. Astfel, sunt avute in vedere cinci directii esentiale pentru care Comisia va avansa initiative si propuneri legislative concrete in urmatoarele 18 luni. Acestea vizeaza: 1. Reducerea consumului…

Citește mai departe

Pretul electricitatii, bomba cu ceas

Obligatiile de mediu impuse de Uniunea Europeana pentru limitarea poluarii vor creste tarifele la energie in urmatorii ani. Populatia ar putea simti un soc al preturilor la energie in anul 2013, cand centralele vor plati pentru toata cantitatea de emisii poluante. Masurile luate la nivelul Uniunii Europene pentru reducerea emisiilor poluante pun presiuni enorme asupra…

Citește mai departe

Producatorii de electricitate din sursa solara ar putea primi sase certificate verzi,in loc de patru

Producatorii de electricitate din energie solara ar putea primi sase certificate verzi, in loc de patru, iar anul 2014 ca termen limita pentru realizarea investitiilor ar putea fi eliminat, a declarat luni directorul de Politici energetice din cadrul Ministerului Economiei, Alexandru Sandulescu. Astfel, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si Ministerul Economiei (ME)…

Citește mai departe

GE isi extinde capacitatile din Rusia pentru a raspunde nevoii tot mai mari de energie a clientilor

GE Energy a inceput lucrarile de constructie la noul Centru de Tehnologie Energetica al GE din regiunea Kaluga, Rusia, situat la 180 kilometri sud-vest de Moscova. Centrul tehnologic permite o extindere mai mare a capacitatilor de care dispune GE in aceasta tara in vederea livrarii produselor si serviciilor sale catre clientii din Rusia si Comunitatea…

Citește mai departe

Experti din Marea Britanie atentioneaza asupra posibilelor pene de curent

Conform unui sondaj realizat de BBC, experti din domeniul energetic atentioneaza ca, in conditiile actuale, Marea Britanie s-ar putea confrunta cu un risc „inacceptabil” de pene de curent in urmatorii 10 ani . S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca, pana in 2015, noua centrale electrice alimentate cu carbune sau gaze naturale vor trebui inchise…

Citește mai departe

Solutii viabile pentru reducerea consumurilor de energie in sectorul rezidential si tertiar

Energia este necesara pentru dezvoltarea sociala si economica a societatii. Dependenta producerii de energie fata de resursele conventionale si contributia asupra cresterii emisiilor cu efect de sera constituie motive importante pentru o utilizare rationala a energiei in scopul reducerii consumului. Avand in vedere stadiul de dezvoltare al societatii actuale, nu se poate pune problema eliminarii…

Citește mai departe

Initiativa nationala pentru un Iluminat economic, lansata de Asociatia Romana a Electricienilor

Daca la sfarsitul mileniului trecut se spunea ca informatia este vitala pentru dezvoltarea omenirii, in ultima perioada am descoperit ca depindem intr-un mod tot mai insemnat de energie. Aceasta dependenta de energie ne afecteaza existenta, ea a devenit deja o problema vitala la nivel mondial. Noi, Asociatia Romana a Electricienilor, sustinem prin toate actiunile noastre…

Citește mai departe

Jurnalisti din Balcani investigheaza provocarile globale ale energiei

Dincolo de declaratiile oficiale, proiectul gazoductului South Stream este afectat de rivalitati locale. Bulgaria si Romania au viziuni si interese diferite in ce priveste strategiile de diversificare a resurselor energetice. Iar in Serbia un proiect de construire a unui complex de sporturi de iarna pune in pericol mediul inconjurator. Acestea sunt doar cateva din subiectele…

Citește mai departe

WWF critica din nou Comisia Europeana – UE are nevoie de energie fara carbon

Comisia Europeana a eliberat saptamana trecuta „Planul de actiune pentru securitatea energetica si solidaritate”, care trateaza unele dintre lacunele actualei politici energetice si de clima. Cu toate acestea, WWF (World Wide Fund for Nature) a observat mari contradictii in politicile sugerate, lipsa de ambitie si actiuni de mica relevanta pentru obiectivele de mediu si economice…

Citește mai departe

Uniunea Europeana are nevoie de o politica de energie fara carbon pana la jumatatea secolului

Comisia Europeana a eliberat saptamana trecuta „Planul de actiune pentru securitatea energetica si solidaritate” care trateaza unele din lacunele actualei politici energetice si de clima a UE, cum ar fi nevoia de a intari eficienta energetica si de a facilita accesul la energiile regenerabile. Cu toate acestea, WWF (World Wide Fund for Nature) a observat…

Citește mai departe

Inghesuiala pe aripile vantului

Pentru a aproba toate cererile pentru centralele eoliene este necesara dublarea sistemului national de transport al energiei. Transelectrica a primit, pana in prezent, cereri de racordare la retea a centralelor eoliene cu o capacitate de peste 12.000 MW, aproape cat intregul potential eolian al Romaniei, de 14.000 MW. Sistemul actual permite instalarea de eoliene care…

Citește mai departe

Romania isi propune ca pana in 2010 sa isi poata asigura 33% din consumul intern de energie din surse regenerabile

Pe fondul cresterii continue a pretului barilului de petrol la nivel mondial, Romania si-a propus ca obiectiv national in domeniul securitatii energetice ca, pana in 2010, 33% din consumul intern de energie sa fie acoperit de energie din surse regenerabile, a declarat miercuri Lusine Caracasian, director Cooperare interna si internationala in cadrul Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica (ANRE).

Citește mai departe

Piata energetica din Romania ar putea fi monitorizata de un observator energetic national

Directorul general al Directiei Generale de Politici Energetice din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor a declarat ca Romania va propune Comisiei Europene (CE) infiintarea unui observator energetic national care sa preia o parte din atributiile Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul energiei (ANRE) in ceea ce priveste monitorizarea pietei.

Citește mai departe

Licitatie pentru stabilirea amplasamentul unei noi centrale nuclearelectrice

Ministerul Economiei si Finantelor va organiza anul viitor o licitatie pentru desemnarea unei companii care sa faca studiul de prefezabilitate privind amplasamentul unei noi centrale nuclearelectrice, alta decat Cernavoda. Alexandru Sandulescu, directorul directiei de politici energetice din cadrul ministerului, a spus ieri ca in acest moment se lucreaza la elaborarea caietului de sarcini.

Citește mai departe

T. Basescu, dupa conferinta de la Vilnius: Energia este o marfa, nu un factor politic

Romania va sustine dezvoltarea cooperarii energetice in zona Marii Caspice si a Caucazului in scopul cresterii independentei energetice a Europei, a declarat, ieri, presedintele Traian Basescu, la intoarcerea de la Conferinta privind securitatea energetica ce a avut loc la Vilnius, in Lituania. „Energia trebuie considerata o marfa si nu un factor de influenta politica”, a spus seful statului, informeaza site-ul The Money Channel.

Citește mai departe