22 de localitati din Valcea au fost afectate de alunecari de teren severe in ultimele trei luni

    Zilele trecute, conducerea Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF) Valcea a prezentat o situatie a localitatilor de pe raza judetului Valcea, afectate de alunecarile de teren produse in ultimele trei luni. In Baile Olanesti, pe str. Epuresti, nr. 6 alunecarea de teren aflata in monitorizarea CLSU Baile Olanesti este activa si se afla in afara…

    Citește mai departe

    Arcuda, un paradis al Biodiversitatii

    World Conservation Union a raportat ca la fiecare 20 de minute, cel putin o specie din lumea plantelor sau animalelor dispare. Numarul speciilor amenintate cu extinctia totala, in urmatoarele decenii, este apreciat la 50.000 pe an. Biodiversitatea, in splendoarea ei, este profund si ireversibil afectata. Iresponsabilitatea omului fata de natura, a inceput sa genereze studii…

    Citește mai departe
    Elevii de azi, ecologistii de maine

    Elevii de azi, ecologistii de maine

    La Scoala Gimnaziala Nr. 7 din Resita a avut loc, miercuri dupa-amiaza, o actiune dedicata evenimentului ecologic care se apropie – „Luna Padurii“ – si care se sarbatoreste anual intre 15 martie si 15 aprilie. Din dorinta de a infrumusetea parcul scolar, elevii clasei a III-a A, alaturi de parinti si bunici, au plantat peste…

    Citește mai departe
    Reteaua de economie ecologica si durabila in Europa

    Pompele solare de apa in agricultura – un moft sau un factor economic

    Apa in general si irigatiile in particular sunt un subiect de actualitate. Luand in considerare deficientele sistemului actual de irigatii, pompele de apa solare pot fi o solutie fiabila la problemele cu care se confrunta agricultorii. Deasemenea folosirea pompelor de apa solare nu este limitata la irigatii ci pot fi utilizate si in zootehnie, piscicultura,…

    Citește mai departe
    Clujenii vor s? reînvie livezile tradi?ionale din Ardeal

    Clujenii vor sa reinvie livezile traditionale din Ardeal

    Asociatia Educational Ecologica Ecotransilvania (AEEE) va demara un proiect de conservare a livezilor extensive si a soiurilor pomicole locale ce isi propune sa contribuie la pastrarea peisajului reprezentativ al Ardealului. Costul proiectului se ridica la 77.523 de euro, din care 66.000 prin granturi europene. Acesta trateaza problema disparitiei soiurilor si varietatilor pomicole locale, a abandonului…

    Citește mai departe
    Darmanesti: „Viitorul scolii este verde”, un proiect in sprijinul protejarii mediului

    Darmanesti: „Viitorul scolii este verde”, un proiect in sprijinul protejarii mediului

    In perioada 15 aprilie – 31 iulie se desfasoara, la Darmanesti, proiectul „Viitorul scolii este verde”, finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania, prin Programul Spatii verzi. Proiectul, initiat de Asociatia „O Sansa Scolii”, avand ca parteneri Liceul Tehnologic Darmanesti si Primaria orasului, isi propune amenajarea unui spatiu verde in curtea scolii, in vederea…

    Citește mai departe

    Pomi fructiferi plantati in cadrul campaniei „Gandeste verde, vezi verde”

    Elevii clasei a VII-a a Li­ceului Pedagogic „Dimitrie Tichindeal” au plantat po­mi fructiferi in cadrul campaniei „Gandeste verde, vezi verde”. Acestora li s-au ala­turat Nicolae Iotcu, prese­din­tele Consiliului Jude­tean Arad. Campania este or­ganizata de CJA, avand ca partener Inspectoratul Sco­lar Judetean. „Consideram aceasta campanie, de constientizare a importantei consumului de fructe si legume proas­pe­te, una…

    Citește mai departe

    TSD Constanta a derulat o ampla actiune de plantare de copaci in parcul din cartierul Poarta 6

    Constienti de necesitatea refacerii suprafetelor verzi din orasul Constanta, tinerii social-democrati au ales ca si de aceasta data sa se implice in mod activ in protejarea mediului inconjurator. Acestia au plantat sambata, aproximativ 500 de puieti de salcam si pomi fructiferi in parcul din cartierul Poarta 6. Tinerilor PSD-isti li s-au alaturat de asemenea si…

    Citește mai departe
    Retrocedarea în natur? duce la desfiin?area Sta?iunii clujene de cercetare în pomicultur?

    Retrocedarea in natura duce la desfiintarea Statiunii clujene de cercetare in pomicultura

    Specialistii Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura din Cluj-Napoca, impreuna cu colegii lor din institutii cu acelasi profil din Blaj, Livada, Bistrita, Iernut, Tirgu-Mures si Turda solicita Guvernului si Parlamentului sa interzica retrocedarile in natura ale terenurilor statului aflate in administrarea statiunilor de cercetare din domeniul agricol, pentru ca acestea sunt unitati strategice in dezvoltarea economica…

    Citește mai departe

    Cum vor sa salveze cercetatorii soiurile romanesti pe cale de disparitie

    Initiativa apartine cercetatorilor Centrului de Cercetari Biologice din Jibou, care vor sa se asigure, astfel, ca pomii fructiferi traditionali vor supravietui in timp. Ei au inceput deja sa lucreze la crearea unei „banci de gene” vie, pe un teren al Gradinii Botanice din oras. Biologul Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetari Biologice Jibou, spune ca…

    Citește mai departe

    Fermierii ieseni au descoperit o noua metoda pentru a supravietui crizei: agricultura ecologica.

    Reprezentantii Directiei pentru Agricultura Judeteana (DAJ) lasi au inregistrat o suprafata cultivata in sistem ecologic de 6.745 de hectare. Cei mai multi dintre fermieri cultiva cereale, pomi fructiferi sau cresc animale Tot mai multi fermieri ieseni aleg sa practice un tip de agricultura cu produse care, desi mai costisitoare, sunt din ce in ce mai…

    Citește mai departe

    Culisele unei afaceri de succes! Iata cum se pot obtine bani buni din agricultura

    Fermierii ieseni au descoperit o noua metoda pentru a supravietui crizei: agricultura ecologica • Reprezentantii Directiei pentru Agricultura Judeteana (DAJ) Iasi au inregistrat o suprafata cultivata in sistem ecologic de 6.745 de hectare • Cei mai multi dintre fermieri cultiva cereale, pomi fructiferi sau cresc animale Tot mai multi fermieri ieseni aleg sa practice un…

    Citește mai departe
    PNDR 2014-2020 prevede o alocare de 200 de milioane de euro pentru agricultura ecologic?

    Plantatii bio in colaborare cu Guvernul elvetian

    O noua reusita a Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura Valcea Plantatii bio in colaborare cu Guvernul elvetian Pomicultura ecologica prinde radacini in Valcea, Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura (SCDP) colaborand la acest proiect cu Guvernul elvetian. Inginerul Ion Botu, directorul Statiunii de Cercetare, este convins ca schimbul de experienta va fi…

    Citește mai departe

    Crengutele tinere ale unor pomi fructiferi ( mar, prun, par, visin ) sunt remedii naturale mai putin cunoscute

    In compozitia chimica a acestor leacuri vegetale exista substante active importante de care organismul nostru are nevoie : vitaminele A, B, C, PP, saruri minerale de potasiu, taninuri, flavonoizi, pectine, acizi organici. O cura cu extractele obtinute din aceste ramurele are rezultate remarcabile dovedite in combaterea virusurilor, in lupta cu bacteriile si microorganismele, contribuind astfel…

    Citește mai departe

    6 mai – Ziua Internationala a Permaculturii

    In fiecare an pe 6 mai sarbatorim Ziua Internationala a Permaculturii. Permacultura este o abordare a asezarilor umane si a proiectarii sistemelor agricole care imita relatiile gasite in natura. Un sistem care se auto-sustine: Permacultura proiecteaza mediul astfel incat acesta sa se auto-sustina. Se bazeaza pe principii ecologice si biologice, folosind de multe ori modele care…

    Citește mai departe

    Copiii si natura, sarbatoriti la Sibiu

    Scoala cu clasele I-VIII nr. 24 din Sibiu impreuna cu Scoala Naturii in Natura marcheaza intr-un mod inedit Ziua Internationala a Copilului. Astfel, astazi, 1 iunie, de la ora 10, copiii vor fi sarbatoriti impreuna cu mediul, printr-o serie intreaga de manifestari. Inaugurarea Gradinii Botanice si Dendrologice Scolare pentru educatia ecologica a elevilor si a…

    Citește mai departe

    Campanie de plantare finalizata in Saraiu

    Primaria comunei Saraiu a desfasurat in aceste saptamani, programul de plantare a puietilor de salcam cat si a pomilor fructiferi cu sprijinul Consiliului Judetean Constanta. Administratia locala din comuna Saraiu, a finalizat lucrarile de plantare a pomilor fructiferi, din cadrul Programului de reinfiintare a livezilor, demarat inca din toamna anului 2010 de Consiliul Judetean Constanta…

    Citește mai departe

    Plantare de primavara la Belciugatele

    Sambata, 9 aprilie si duminica 10 aprilie au loc actiuni de plantare de copaci Voluntarii asociatiei de mediu Terra Ecologica planteaza in fiecare sambata copaci forestieri si pomi fructiferi in localitati din jurul Bucurestiului. „In aceasta saptamana vom planta in comuna Belciugatele, judetul Calarasi”. Pentru mai multe detalii organizatorice, puteti trimite mail la adresa [email protected]

    Citește mai departe

    Vascul combate cancerul

    De la vasc se folosesc doar frunzele, pentru ca bobitele sunt toxice. El se dezvolta pe ramurile unor pomi fructiferi sau pe cele ale unor arbori. Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si nutritie, recomanda folosirea vascului care creste pe mar, par, prun, brad si pe mesteacan intre lunile octombrie si decembrie…

    Citește mai departe

    Suprafata cultivata cu legume ecologice a crescut in 2009 cu 15,7%, la 300 hectare

    Suprafata cultivata cu legume ecologice a crescut anul acesta cu 15,7% la circa 300 hectare, comparativ cu anul 2008, cand aceasta a fost de 259,27 hectare, potrivit datelor furnizate agentiei NewsIn de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Astfel, potrivit MAPDR, in 2009 s-au cultivat 130 hectare de mazare si fasole pastai, 20 hectare…

    Citește mai departe

    MAPDR estimeaza o productie de fructe ecologice de 3.700 tone, cu 12,8% mai mare fata de 2008

    Productia totala de fructe certificate ecologic estimata pentru anul acesta este de aproximativ 3.700 tone, cu 12,8% mai mare fata de anul precedent, cand s-au obtinut circa 3.280 tone, potrivit datelor furnizate agentiei NewsIn de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Astfel, MAPDR estimeaza ca in acest an se vor obtine 1.900 tone de…

    Citește mai departe

    MAPDR: Suprafata cultivata cu pomi fructiferi ecologici a crescut anul acesta cu 3,7%, la 820 ha

    Suprafata cultivata cu pomi fructiferi ecologici a crescut anul acesta cu 3,7% de la 790,565 hectare, in 2008, la circa 820 hectare, in special, datorita extinderii zonelor cultivate cu meri si nuci ecologici, potrivit datelor furnizate agentiei NewsIn de Ministerul Agriculturii. Astfel, in 2009, au fost cultivate 430 hectare de meri ecologici, 40 hectare de…

    Citește mai departe