E sezonul rosiilor: iata zece lucruri surprinzatoare prea putin cunoscute despre banalele tomate

Rosiile modificate genetic – tratament pentru prevenirea bolilor de inima

Plantele de tomate modificate produc o substanta care actioneaza la fel ca si colesterolul „bun” si reduce ateroscleroza – acumularea depunerilor care astupa arterele, potrivit Descopera.ro. Studiul a fost realizat pe soareci de savantii de la Universitatea California – Los Angeles. Rozatoarele au fost hranite cu un produs realizat din rosii modificate genetic (o pulbere…

Citește mai departe

Stop risipei de alimente!

Tarile vestice arunca aproape jumatate din mancarea lor, nu pentru ca e necomestibila, ci doar pentru ca nu arata imbietor. Datele socante legate de deseurile alimentare, sunt aprofundate de Tristram Stuart pe Ted.com, facand astfel apel la utilizarea responsabila a resurselor globale. Pe masura ce o tara prospera, investeste din ce in ce mai mult…

Citește mai departe

Legumele tin bolile la distanta

Legumele tin bolile la distanta. Asadar, sa ne bucuram de cele care, in plina toamna, inca sunt pe piata. Varza, conopida, rosiile sau morcovii sunt doar cateva dintre legumele care ne pregatesc organismul pentru anotimpul rece. Conopida intareste inima. Pentru ca are o valoare calorica destul de scazuta, conopida este indicata persoanelor care urmeaza o cura…

Citește mai departe

Terapia cu fructe si legume rosii

Culoarea rosie a legumelor si fructelor este data de licopen, cel mai puternic antioxidant natural Legumele si fructele rosii sint printre cele mai valoroase alimente pentru ca au in compozitia lor licopen, un colorant rosu, natural, anticancerigen, puternic antioxidant. Misteriosul licopen, descoperit abia acum doua decenii, e in centrul a numeroase studii, cu fiecare noua…

Citește mai departe
Romania, locul 10 in UE la risipa de alimente

12 alimente, armele care ne ajuta in lupta impotriva cancerului

Cereale. Fructe. Legume. Zarzavaturi. Ciuperci. Ceai verde. Ghimbir. Miere. Peste. Lactate. Vin. Apa. Sunt alimentele benefice pentru protejarea sanatatii, pentru indepartarea pericolului numit cancer, care nu ar trebui sa ne lipseasca din farfurie. Este concluzia capitolului « Armele care ne ajuta in lupta impotriva cancerului », din volumul « Nu hrani cancerul », elaborat de…

Citește mai departe

Rosiile, medicamentul verii

Nu numai ca sunt una dintre principalele legume de sezon, insa tomatele reprezinta si o veritabila sursa de sanatate. Fiind extrem de bogate in vitamine, minerale si antioxidanti, rosiile ne ajuta sa prevenim riscul anumitor afectiuni. Iata de ce este important ca vara sa facem o cura de rosii. Specialistii nutritionisti spun ca nu ar…

Citește mai departe

Agricultura in centrul Clujului

Cine spune ca agricultura se poate face doar la tara? Asociatia Eco Ruralis dovedeste contrariul cu o gradina amenajata chiar in centrul Clujului, in curtea interioara a unui imobil. De pe o suprafata de aproximativ sapte metri patrati, membrii asociatiei au mancat deja nenumarate portii de salate, ciorba de fasole sau sote de dovlecei. Chiar…

Citește mai departe

Rosiile ecologice sunt bogate in antioxidanti

Nivelul de antioxidanti din tomatele organice este mai mare decat cel din legumele cultivate conventional, arata un studiu recent realizat de oamenii de stiinta spanioli. Rosiile, indiferent de provenienta lor, sunt bogate in antioxidanti din categoria polifenolilor, dar oamenii de stiinta de la Universitatea din Barcelona au constatat ca soiurile provenind din agricultura organica prezinta…

Citește mai departe

Selectia axata strict pe culoarea si aspectul exterior al rosiilor a dus la pierderea gustului

Un nou studiu privind gustul disparut al rosiilor „moderne” realizat de cercetatorii germani si americani a descoperit ca selectia axata strict pe culoarea si aspectul exterior al rosiilor a dus la pierderea genelor responsabile de continutul de zaharuri si arome. „Descoperirea este un mare pas inainte in cercetarile noastre, care au ca scop intelegerea tuturor…

Citește mai departe

Experimentul care a demonstrat ca rosiile din comert sunt create de chimisti

Legumele si fructele, in special cele aduse din import, sunt create prin tehnologii neconventionale. Rosiile cresc pe soluri sintetice, iar substantele nutritive sunt create de chimisti in laboratoare. De aceea, cercetatorii din horticultura au facut un experiment! Ce se gaseste acum pe tarabele romanesti pastreaza doar forma legumelor si fructelor de altadata, scrie stiridebuzau.ro. Costel…

Citește mai departe

Cea mai buna solutie pentru hidratare si energizare in zilele caniculare este ceaiul verde neindulcit

Cea mai buna solutie pentru hidratare si energizare in zilele caniculare este ceaiul verde neindulcit, spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Dr. Gheorghe Mencinicopschi: ceaiul verde este cel mai bun energizant in zilele de canicula Deshidratarea si moleseala care ne fac „legume” in zilele de canicula pot fi atacate si prin remedii naturiste,…

Citește mai departe
Cat de mult ingrasa bauturile carbogazoase? Ce au descoperit specialistii

O directiva UE interzice adaugarea de indulcitori in sucurile de fructe.

In viitor, sucurile de fructe nu vor mai contine, prin definitie, indulcitori. Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat, astazi, in cadrul unei reuniuni a ministrilor mediului la Bruxelles, o directiva care interzice adaugarea de indulcitori in sucurile de fructe. Nectarurile, facute din piure de fructe la care se adauga apa, pot contine indulcitori, dar…

Citește mai departe

Vine valul toxic de la unguri

Unda de poluare cu substante otravitoare a ajuns deja la Dunare, la intrarea in Serbia, iar astazi este asteptata sa patrunda in apele teritoriale romanesti. Autoritatile romane sunt in alerta maxima. La Bazias, la intrarea Dunarii in Romania, echipe de biologi si chimisti preleveaza in permanenta probe din apele fluviului. Noroiul rosu toxic, deversat de…

Citește mai departe

„Alethea”, amintiri turcesti despre viitorul Rosiei Montane

„Aurul inseamna stralucire, bogatie si, de cele mai multe ori, conflicte. Incepand cu 1989, o serie de companii miniere multinationale s-au aratat interesate sa extraga aur din Turcia. Eurogold, o companie australiano-canadiana, a fost una dintre ele. Procesul tehnologic propus presupunea deversarea de cianuri, ceea ce a ingrijorat comunitatile din zona. Cu toate ca localnicii…

Citește mai departe

Rosiile sunt sarbatorite la Macea la „Festivalul paradaicilor” in acest week-end

Cunoscuti producatori de rosii, cei din localitatea Macea, judetul Arad sarbatoresc in acest sfarsit de saptamana leguma care le asigura subzistenta in cadrul celei de-a doua editi a Festivalului Paradaicilor. Organizatorii spun ca isi doresc prin acest festival sa-i sprijine pe producatorii locali de rosii si au fost incurajati de rezultatele primei editii a manifestarii…

Citește mai departe

Rosiile tratate pot fi toxice, spun cercetatorii

Cercetatorii atrag atentia ca substantele folosite de legumicultorii romani pentru coacerea mai rapida a produselor, pot fi toxice. Agricultorii romani forteaza cresterea fructelor si legumelor, ca sa faca fata concurentei produselor din import. Oamenii folosesc substante chimice indeosebi la cultivarea rosiilor. „Din dorinta de a castiga bani rapid, producatorii folosesc tot felul de substante si…

Citește mai departe

Capsunile si rosiile protejeaza tenul de radiatiile UV

Razele UVA si UVB sunt responsabile de aparitia imbatranirii precoce a pielii, avertizeaza medicii dermatologi. Potrivit specialistilor, trecerea timpului, vantul, poluarea, fumul de tigara sunt alti factori care agreseaza tenul si accelereaza aparitia ridurilor, mai ales in zonele de expresie, precum cea a gurii si a ochilor. Pentru a preveni efectele nocive ale razelor soarelui,…

Citește mai departe

Rosiile ajuta la protejarea sistemului respirator

Tomatele contin licopen, substanta eficienta in controlarea inflamatiilor pulmonare si in reducerea riscului de dezvoltare a astmului, sustin cercetatorii. Un grup de cercetatori de la Universitatea din Newcastle, Marea Britanie, au descoperit ca rosiile ajuta la scaderea riscului de imbolnavire de astm sau infectii pulmonare. Potrivit oamenilor de stiinta, licopenul continut de rosii este eficient…

Citește mai departe

Expozitie de alimente bio

O expozitie culinara de alimente ecologice a fost organizata timp de doua zile la Colegiul National „Alexandru Lahovary” din Ramnicu Valcea, informeaza Agerpres. Au fost prezentate produse fara aditivi alimentari, cum ar fi dulceata de visine, naturala, laptele de tara, rosiile de gradina, dovleacul copt. Sursa: Adevarul

Citește mai departe

Rosiile ajuta la mentinerea greutatii

Tomatele contin in compozitia lor anumite substante care inhiba pofta de mancare, releva o cercetare recenta Uita de dietele drastice si de exercitiile fizice care iti dau dureri musculare, este sfatul cercetatorilor de la Universitatea Reading. Specialistii spun ca rosia este ingredientul-minune mai ales cand dorim sa ne mentinem silueta sau vrem sa scapam de…

Citește mai departe

Pranzul bio, alternativa la mancarea din legume tratate

Cerealele si fructele din agricultura conventionala au resturi de pesticide, iar pasarile si porcii din crescatorii sunt indopati cu nutreturi. Ciorba ori tocanita pregatita din legume si din carne luate de la supermarket sau de pe tarabele din piata este „asezonata” cu ingrasaminte chimice. Substantele folosite pentru tratarea culturilor agricole obisnuite provoaca boli si polueaza…

Citește mai departe

Rosii bio si de un kilogram bucata

Mirel Popa este singura persoana fizica din Brasov care cultiva legume in sistem ecologic. Legumele nu sunt tratate cu substante chimice de sinteza, ci cu extracte naturale din plante. Varza de vara Gloria, rosiile de Codlea, fasolea aurie de Bacau si castravetele Mondial sunt doar cateva dintre soiurile autentice cultivate de Mirel Popa in gradina…

Citește mai departe

Fructe si legume care previn imbatranirea

Fructele de padure, strugurii si rosiile se numara printre cele mai importante zece fructe si legume care ne ajuta, prin consumul lor, in lupta pentru pastrarea tineretii, informeaza cotidianul Gandul. Afinele, merisorul, capsunele si zmeura sunt foarte bogate in antioxidanti, substante care impiedica imbatranirea prematura a celulelor. „Afinele contin mai multi antioxidanti, decat orice alt…

Citește mai departe

Fasolea fara gaze, vanata alba si pepenele

Dupa sute de experimente, cercetatorii romani au reusit sa obtina soiuri de fructe si legume care ies din tiparele formelor obisnuite. Inventiile in alimentatie cu rezultate, daca nu bizare, cel putin nastrusnice si-au facut aparitia si in urma muncii de cercetare a specialistilor romani. Zeci de ani petrecuti prin laboratoare, apoi in camp, la cules…

Citește mai departe