Tort cu sapte aditivi alimentari

Tortul cu crema de cacao Kuchen Meister este un produs dezechilibrat nutritional, cu un exces de glucide cu index glicemic ridicat si lipide de ori-gine vegetala. Glucidele-zahar, sirop de glucoza fructoza, dextroza, amidon de grau, amidon modificat – streseaza pancreasul endocrin, fortandu-l sa produca o cantitate mare de insulina, intr-o perioada scurta de timp, avertizeaza…

Citește mai departe

Dependenta dulce

Zaharul creeaza dependenta, arata un studiu pe animale realizat de cercetatori de la Universitatea din Princeton. Profesorul Bart Hoebel, cel care a coordonat studiul, a aratat ca exista toate elementele unei dependente in cazul consumului de zahar. Prin aceasta descoperire, cercetatorul spera sa faca primul pas spre explicarea mecanismului de aparitie a bulimiei. De asemenea,…

Citește mai departe

Cafea 3 in 1 cu mult fosfor

Boutique cafe, „3 in 1 coffee sugar cream”, este un produs ce are un exces de fosfor ce afecteaza sanatatea oaselor. Produsul poarta denumirea de cafea, insa aceasta ocupa o pondere destul de mica, 8,5%. In schimb, sintagma 3 in 1 se refera mai degraba la zahar, margarina si fosfor. Aceste trei ingrediente sunt nocive…

Citește mai departe

Contaminare – Nu mai avem carne cu dioxina, am mancat-o!

Un sfert din cantitatea de carne contaminata cu dioxina a fost confiscata de inspectorii sanitar-veterinari, restul a ajuns deja pe mesele noastre. Daca a mai ramas ceva neconsumat, se va trimite producatorilor pentru distrugere. Inspectorii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au efectuat 2.948 de controale, dintre care 358 in unitati de transare…

Citește mai departe

Cod impotriva junk-food

Cresterea numarului de copii obezi a facut autoritatile sa ia masuri impotriva practicilor inselatoare din domeniul publicitatii la alimente. Astfel, a fost lansat „Codul etic pentru publicitatea adresata copiilor, referitoare la produsele alimentare”. Codul obliga producatorii de alimente sa actioneze ferm in directia respectarii unor norme etice generale de publicitate adresate copiilor, privind alimentele. Normele…

Citește mai departe

Pantalonii ecologici

Fabricantii de bluejeans incep sa se orienteze spre materiale reciclate. Spiritul reciclarii i-a cucerit si pe producatorii de bluejeans, care au inceput fie sa introduca in material fibre extrase din sticle de plastic, fie sa transforme traditionalul bumbac direct in hartie si carton. Cei peste 64 de expozanti care au participat la salonul international „Denim…

Citește mai departe

O lume numai pentru femei…

Cercetatorii au descoperit ca sexul vertebratelor se schimba. Masculii a mii de specii incep sa aiba trasaturi feminine, printr-o reducere a dimensiunilor organelor lor de reproducere, o tendinta de hermafroditism si prezenta unor hormoni care nu apartin genului lor. Vina pentru acest fenomen revine celor 100.000 de agenti chimici deversati in pamant, apa si atmosfera….

Citește mai departe

Poluarea efemineaza barbatii

Miile de chimicale deregleaza sexul si schimba comportamentul uman, precum si cel animal. Conform unui studiu efectuat de organizatia ecologista Chem Trust, barbatii sunt in pericol de a deveni efeminati, noteaza „The Telegraph”. Oamenii de stiinta avertizeaza ca poluantii care sunt eliminati in urma activitatilor umane imita hormonii sexuali feminini, iar chimicalele care se gasesc…

Citește mai departe

Margarina pentru brad

Inainte de a va cumpara bomboanele pentru bradul de Craciun, nu va uitati doar la culoarea ambalajului! Chiar daca arata extraordinar de frumos si se potrivesc cu globurile si beteala, pot avea in compozitie ingrediente care va pun in pericol sanatatea. Bomboanele de pom cu cocos in glazura de cacao, Kpkuszos, fac parte din categoria…

Citește mai departe

Cubulete cu sare si aditivi

Vreti o supa limpede de legume? Nimic mai simplu! Producatorul „cubuletelor pentru supa limpede de legume” ne spune ca „dintr-un cubulet dizolvat in jumatate de litru de apa in clocot rezulta imediat o supa de legume limpede gustoasa”. Pare o solutie simpla si ieftina, dar sa citim cu atentie eticheta! Primul ingredient este sarea. Acest…

Citește mai departe

Smak sintetic cu pretentie de hrean ras

Hreanul ras Smack nu mai pastreaza nimic din efectele benefice ale acestei legume, pentru ca este amestecat cu o multime de aditivi alimentari, care nici nu erau necesari intr-un astfel de produs. Indulcitorii, zaharina si acesulfam K, si conservantul benzoat de sodiu sunt considerati de lumea stiintifica cu un puternic potential cancerigen, iar metabisulfitul de…

Citește mai departe

Sursele naturale de nutrienti din alimente

Vitaminizarea alimentelor este, poate, cel mai complex proces tehnologic, datorita sensibilitatii deosebite a acestora, dar mai ales datorita necesitatii standardizarii. Pentru vitaminizarea produselor alimentare se pot folosi atat vitamine naturale, cat si sintetice. Din ce in ce mai mult, numerosi producatori isi indreapta atentia asupra utilizarii vitaminelor naturale, deoarece se constata efecte fiziologice mai bune,…

Citește mai departe

Descoperire pentru sucul de merisor

Adaugarea de concentrat de suc de merisor in carnea de vita poate reduce riscul de aparitie a bacteriei E. coli, arata un studiu american. Cercetatorii de la Universitatea din Maine au aratat ca folosirea sucului de merisor drept conservant are efecte antimicrobiale, in special in produsele din carne tocata de vita. De asemenea, are beneficii…

Citește mai departe

Viitorul Alimentatiei „The future of food” – Film Documentar

Viitorul Alimentatiei, in engleza „The future of Food”, este o investigatie minutioasa despre adevarurile deranjante din spatele alimentelor neetichetate si modificate genetic care au navalit in magazine in ultimele decenii. Filmul da voce fermierilor care au au fost afectati de aceste thnologii. Implicatiile asupra sanatatii oamenilor, politicile guvernamentale si globalizarea fac toate parte dn multele…

Citește mai departe

Produsul zilei: Tagliatelle ecologice – Tagliatelle cu ou Selezioni

Monograno – Valentino Felicetti – sunt produse in Italia din ingrediente exclusiv ecologice. Consumandu-le, nu va veti „otravi” organismul cu pesticide si alte chimicale si va veti bucura de savoarea unei specialitati tipic italiene. Compania Selezioni Monograno – Valentino Felicetti – are o experienta de 100 de ani in productia de paste fainoase. Aceste Tagliatelle…

Citește mai departe

Apa si E-uri cancerigene

Swiss, bautura racoritoare carbogazoasa cu indulcitori si aroma de fructe de padure, este un adevarat amestec de substante chimice. Daca ar fi consumata in fiecare zi, ar aduce o multime de probleme de sanatate. Apa este singurul ingredient natural al bauturii. In rest, au fost adaugate tot felul de prafuri pentru a parea un produs…

Citește mai departe

Vin din struguri eco – „Lumea Noua” ia cu asalt piata mondiala

Sustenabilitatea si responsabilitatea sociala sunt tot mai importante pe piata vinurilor din struguri ecologici. Tarile din sudul Europei Occidentale, care domina vanzarile, trebuie sa faca fata ofensivei Africii de Sud, Argentinei sau a Californiei, care isi dezvolta puternic productia bio. Cele mai importante tari producatoare de vin, Italia, Franta si Spania, domina piata si in…

Citește mai departe

Produsul zilei:”Domino”

Ciocolatele Domino cu mere si martipan marca Rosengarten sunt un „dulce” certificat bio. Asta inseamna ca sunt preparate din ingrediente obtinute din agricultura fara pesticide si organisme modificate genetic, fara adaos de E-uri toxice. Potrivit etichetei, produsul contine umplutura de mere – 38%, martipan – 20% si un aluat din: sirop de zahar, faina de…

Citește mai departe

Imbogatirea nutritiva a produselor alimentare

Procesele de industrializare ale productiei de alimente din ultimele decenii au condus invariabil la saracirea acestora de principii nutritive, mai ales cele cu rol biocatalitic. In acceptiunea oamenilor de stiinta, imbunatatirea valorii nutritive a produselor alimentare presupune fie restabilirea concentratiei naturale a componentelor, fie suplimentarea cu nutrienti peste concentratia naturala a produsului respectiv, fie imbogatirea…

Citește mai departe

Masuri impotriva trichinelozei

Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Gorj a intreprins masurile necesare pentru controlul carnii porcilor sacrificati inainte de sarbatorile de iarna, in vederea depistarii operative a cazurilor de trichineloza. Medicul Ion Iliuta, seful DSVSA Gorj, a afirmat ca atat laboratorul de analize, cat si personalul institutiei sunt la dispozitia cetatenilor pentru controlul carnii, o…

Citește mai departe

Agentia Internationala pentru Energie Atomica vrea sa foloseasca radiatiile ca sa ne hraneasca mai „bine”

Pentru a scapa de foametea mondiala, Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a propus marti utilizarea pe scara larga a tehnicii de iradiere a semintelor, care se pare ca ar da, in acest fel, un randament sporit, relateaza AFP, citata de NewsIn. „AIEA cere insistent reactivarea tehnologiilor nucleare de productie agricola ca mijloc de a…

Citește mai departe

Salata de carne cu zahar

Salata Saladio se vrea a fi o delicatesa, insa din cauza compozitiei nu reuseste sa fie altceva decat un amestec de grasimi, zaharuri si aditivi, la fel ca produsele din generatia sa. Saladio, „delicatesa salata de carne”, este un produs foarte dezechilibrat din punct de vedere nutritional. Aceasta are in compozitie o cantitate foarte mare…

Citește mai departe

Becurile economice si pungile reciclabile, prea scumpe pentru romani

Organizatiile ecologiste arata cu degetul inspre supermarketuri, deoarece acestea nu iau in serios masurile de reducere a consumului de energie promovate la nivel national si international. Doar 5 din 14 lanturi comerciale au anuntat, la solicitarea Greenpeace, ca intentioneaza sa vanda numai becuri economice in urmatorii trei ani. Retailerii au fost insa mai stimulati in…

Citește mai departe

Grasime total chimica

Margarina „To sandwiches” este un produs foarte periculos pentru sanatatea consumatorilor, deoarece este fabricat din grasimi modificate prin procedee chimice. Pentru a le da consistenta dorita, producatorul a adaugat si aditivi alimentari cu potential periculos asupra organismului. Uleiurile vegetale rafinate hidrogenate reprezinta un real pericol pentru sanatatea tuturor consumatorilor. Celor bolnavi le poate agrava suferinta,…

Citește mai departe

Campanie pentru vaccinarea mistretilor

Pe raza judetului Salaj, medicii veterinari ai Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj au demarat o ampla campanie de vaccinare la mistreti, impotriva pestei porcine, transmite corespondentul AMOS News (Informatia.ro). Pentru aceasta campanie, judetului Salaj i-au fost repartizate 10.000 de doze de vaccin, urmand ca acestea sa fie amplasate pe 33 de…

Citește mai departe