Nu ignorati poftele alimentare!

Lipsa unor vitamine si minerale de care organismul are nevoie pentru a functiona normal ne determina sa mancam necontrolat. Cauza poftelor alimentare exagerate trebuie identificata la timp, deoarece excesele alimentare se pot transforma in dependenta. Poftele alimentare exagerate apar pe fondul unui stil de viata dezordonat, spun nutritionistii. Saritul peste micul dejun, mancatul la ore…

Citește mai departe

Adevarat si fals despre alimentele bio

Nu toate produsele ecologice sunt obtinute la fel, iar calitatile alimentelor etichetate cu sigla „natural” nu echivaleaza cu ale celor „bio”. Pentru ca un aliment sa fie considerat biologic trebuie sa nu fie tratat cu produse chimice si sa aiba pe ambalaj metoda de productie folosita si sigla organismului de certificare. La noi in tara…

Citește mai departe

Cafeaua, sanatoasa in doze moderate

Antioxidantii din cafea stimuleaza capacitatea mentala, insa daca depasiti doza zilnica recomandata pot aparea efecte adverse. Mai multe studii care au evaluat impactul consumului de cafea asupra sanatatii au fost realizate in ultimii ani, iar rezultatele arata ca un consum moderat de cafea poate avea efecte benefice. Specialistii sustin ca, atata timp cat nu se…

Citește mai departe

Cum ajung lactatele sa „fure” calciul din oase

Laptele si branza se pot tranforma in „hoti” de calciu, daca nu le consumam corespunzator. In plus, ele pot favoriza producerea fracturilor, nefiind recomandate persoanelor cu osteoporoza, sustin medicii. Laptele, branza si cascavalul sunt recunoscute ca surse de calciu, insa atunci cand sunt consumate in exces, ne scot calciul din oase, atentioneaza medicii. „Laptele si…

Citește mai departe

Mararul, principalul inamic al celulitei

Mararul si patrunjelul nu trebuie mancate doar pe post de condiment, ci in cantitati mai mari. In acelasi timp ardeii, castravetii, rosiile, ceapa, ridichile, usturoiul verde si morcovul reprezinta o sursa bogata de vitamine si minerale, informeaza cotidianul Gandul. Potrivit medicului nutritionist Mihaela Bilic „mararul este principalul inamic al celulitei, iar patrunjelul contine mai multa…

Citește mai departe

Oboseala trece cu apa

Pentru a alunga oboseala e, in primul rand, nevoie sa beti apa, pentru ca toate fluidele corpului, inclusiv sangele, o contin. Si alimentele care au apa, cum ar fi iaurtul, broccoli, morcovii, pepenele verde, portocalele sau grape fruitul, sunt foarte utile. „Chiar si o usoara deshidratare poate face ca sangele sa se ingroase, fortand inima…

Citește mai departe

Lista celor trei alimente esentiale pentru barbati si femei

Fasolea, iaurtul si fructele de padure sunt recomandate femeilor, iar bananele, stridiile si pestele gras sunt ideale pentru barbati, sustin nutritionistii. Pentru ca suntem diferiti, nutritionistii atentioneaza ca exista anumite alimente care au beneficii asupra organismului unuia dintre sexe. Astfel, potrivit specialistilor, exista afectiuni specifice barbatilor si boli de care sufera mai mult femeile, iar…

Citește mai departe

Cate E-uri se ascund intr-o felie de paine

Dupa procesul tehnologic de macinare a graului, painea rezultata este una „aproape lipsita de substante nutritive”, sustin nutritionistii Painea este un aliment obtinut din faina, apa, drojdie si sare si este denumita dupa tipul de faina folosit si gradul de extractie al acesteia: paine neagra, semialba, intermediara, alba sau graham, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi,…

Citește mai departe

Deputatii spun ca ouale romanesti sunt bune si ca acuzatiile aduse producatorilor sunt „o diversiune”

Deputatii din Comisia de agricultura considera ca informatiile potrivit carora doua treimi din productia autohtona de oua ar fi periculoasa pentru consumatori reprezinta „o diversiune” aruncata pe piata cu scopul de a speria consumatorii si a-i indeparta de productia romaneasca. Membrii Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor i-au audiat, astazi, pe reprezentantii ANSVSA (Autoritatea Sanitar-…

Citește mai departe

Fara vitamine si minerale in exces!

Administrarea fara prescriptie a suplimentelor creste riscul aparitiei hemoragiilor. Vitaminele si mineralele luate in cantitati mari, fara recomandarea unui specialist pot afecta intregul organism, la fel sau chiar mai rau decat lipsa acestora. Vitaminele contribuie la mentinerea starii de sanatate prin reglarea metabolismului si prin participarea la procesele biochimice care intretin viata. Se numesc micronutrienti…

Citește mai departe

Medicii recomanda, de sarbatori, portii echilibrate de alimente si bauturi traditionale

Medicii recomanda ca, de sarbatorile de iarna, care dureaza aproape doua saptamani, sa fie consumate alternativ si echilibrat alimente si bauturi traditionale in locul preparatelor tip fast food si a sucurilor industriale, chiar daca tentatiile sunt mari, iar oferta foarte diversa. „Mai sunt doar cateva zile pana la Craciun, iar oamenii vor intra in febra…

Citește mai departe

Sarea – aliment indispensabil organismului

Nutritionistii recomanda consumul de sare imbogatita cu iod pentru a preveni tulburarile de natura endocrina Medicii nutritionisti spun ca sarea ajuta la mentinerea volumului lichidelor extracelulare, ceea ce o transforma intr–un aliment indispensabil organismului. „Doza optima este de 5 grame pe zi, considerand inclusiv sarea -ascunsa- in diferitele alimente, deoarece exista sare pana si in…

Citește mai departe

Morcovul de-al doilea patrar

Revolutia produselor organice capata proportii… astronomice. Pentru ca cea mai noua gaselnita in materie de nutritie sunt alimentele ecologice din ingrediente culese in functie de fazele Lunii. Se numeste „dieta biodinamica” si este o reactualizare a unor idei promovate in anii ’20 de un filosof austriac. Ce-are filosofia cu farfuria? Intrebare legitima la care cei…

Citește mai departe

Alunele de padure reduc riscul bolilor cardiovasculare

Datorita continutului lipidic si raportului dintre acizii grasi polinesaturati si saturati, alunele sunt recunoscute ca avand efecte benefice asupra inimii Alunele de padure au un continut caloric crescut, acestea fiind bogate in grasimi nesaturate, minerale, vitamine si proteine, spun medicii nutritionisti. „Au un continut bogat de minerale, care stimuleaza sistemul imunitar si cresc capacitatea de…

Citește mai departe

Marul ne protejeaza de nicotina

Compusii antioxidanti din coaja marului furnizeaza protectie UV, oferind pielii mai multa rezistenta la actiunea daunatoare a soarelui Un mar contine 5 grame de fibre, mai multe decat cerealele, spun medicii nutritionisti. In plus, specialistii completeaza ca substantele nutritive din acest fruct ajuta la prevenirea afectiunilor cardiace. „Marul este un adevarat izvor de fitonutrienti, care,…

Citește mai departe
EcoMetroArt

Oul ajuta la mentinerea greutatii

Oul este un aliment cu un raport scazut de calorii, iar medicii nutritionisti il recomanda in regimurile de slabire. Specialistii spun ca ouale creeaza o senzatie de satietate, iar cu un aliment bogat in proteine, pierzi mai putin muschi si mai multa grasime in timpul unei cure de slabire. In acelasi timp, nutritionistii adauga ca…

Citește mai departe

Mango ajuta la digestia alimentelor grase

BENEFIC – Bogat in vitamina C si caroten, fructul previne oboseala nervoasa, tensiunea mentala, isteria si insomniile Nutritionistii spun ca mango ince-tineste procesul de imbatranire datorita continutului de fitoelemente. In plus, medicul nutritionist Mihaela Bilic completeaza ca, datorita continutului de betacaroten, fructul intareste sistemul imunitar. „Mango ajuta la digestia alimentelor grase, deoarece usureaza absortia proteinelor…

Citește mai departe

Ceapa te apara de bolile cardiovasculare!

Specialistii in nutritie spun ca ceapa stimuleaza rinichii sa elimine din toxine, purifica organismul si accelereaza tranzitul intestinal lent. „Ceapa este bogata in quercetina, fitonutrien, antioxidant care se mai regaseste si in mere. Acest antioxidant are capacitatea de a apara organismul impotriva radicalilor liberi, a cancerului, a tulburarilor circulatorii si a bolilor cardiovasculare”, explica dr….

Citește mai departe

Dieta Keto

Multe persoane sunt interesate de o metoda eficienta pentru eliminarea kilogramelor in plus, dar v-ati gandit ca aceste diete prin care reduceti masa adipoasa reduc totodata si masa musculara? Multe diete duc la pierderea unor mase grase doar din anumite zone sau deshidrateaza organismul, scazand totodata si din masa musculara. Aceasta inseamna ca eliminarea acelor…

Citește mai departe

Interzicerea „grasimilor trans”

In luna martie a acestui an, Departamentul pentru Sanatate si Igiena Mentala din New York a solicitat celor 20.000 de restaurante si celor 14.000 de furnizori de alimente care aprovizioneaza orasul sa elimine uleiurile partial hidrogenate din bucatariile lor si sa furnizeze alimente fara continut de acizi grasi cu structura „trans” produsi pe cale industriala.

Citește mai departe