Obstacole serioase pe drumul spre România circulară

Sistemul garanție-returnare, SGR pe scurt, este un instrument de mediu util prin care se obțin rapid rezultate. Sistemul presupune plata unei garanții pentru ambalajul băuturii cumpărate, pe care o recuperezi când îl returnezi gol în magazin. Este un sistem național, bazat pe stimulente financiare (garanțiile), care conduce rapid la rate de colectare ridicate. SGR rezolvă atât…

Citește mai departe

Tinta de „Zero Deseuri” – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?

Povestea de la Targu Lapus a inceput in urma cu 10 ani, cand, Primaria orasului a decis inceperea demersurilor de reducere progresiva a cantitatii deseurilor colectate de la populatie. Sistemul a intrat in functiune in 2010, odata cu obtinerea unei finantari din Fonduri Europene si prevedea implementarea unei strategii eficiente de gestionare a deseurilor menajere….

Citește mai departe

Cel mai contaminat judet din tara

Judetul Caras-Severin se afla, alaturi de Hunedoara, in fruntea listei cu cele mai contaminate judete din tara. Este vorba despre o clasificare a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, in functie de contaminarea solului si a apelor subterane, precum si a riscurilor provocate de acestea pentru sanatatea umana si pentru mediu. Potrivit unui comunicat din partea…

Citește mai departe

Ghidul fermierului pentru finantarea agriculturii traditionale si pentru protectia mediului

WWF-Romania impreuna cu Fundatia Adept si Fundatia Mihai Eminescu Trust lanseaza Ghidul pentru sprijinirea fermierilor in accesarea de fonduri pentru mentinerea practicilor durabile de management al terenurilor in siturile Natura 2000 din Podisul Hartibaciului–Tarnava Mare. Intr-un studiu Gallup pentru WWF de anul acesta, a iesit la iveala nevoia localnicilor din Podisul Transilvaniei de a primi…

Citește mai departe

„Dezastru ecologic”: Arborii din Parcul Drumul Taberei, inaugurat in luna mai, au inceput sa se usuce

Arborii din Parcul Drumul Taberei din Capitala, redeschis in urma cu doua luni, incep sa se usuce. Problema a fost semnalata de cetatenii din grupul de initiativa civica Salvati Parcul Drumul Taberei, pe Facebook, informeaza Romania Curata. Oamenii cer Garzii de Mediu si Primariei Sector 6  sa rezolve problema. “Dezastru ecologic in Parcul Drumul Taberei….

Citește mai departe

La Deta in jude. Timis a fost lansat primul sistem de iluminat stradal care foloseste energie regenerabila

Duminica, 2 august, au fost aprinse pentru prima data ledurile alimentate cu energie solara. Cincizeci de stalpi obisnuiti de iluminat cu becuri clasice de 250 – 280 de wati au fost inlocuiti la Deta cu un sistem care foloseste energie solara pentru iluminatul public. Investitia a fost posibila datorita accesari de fonduri europene, mai precis…

Citește mai departe

Romania primeste 350 de milioane de euro pentru biodiversitate

Alocarea financiara destinata conservarii biodiversitatii prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 /POIM/ va fi de 350 milioane euro, cu aproximativ 130 de milioane de euro mai mult decat in exercitiul financiar 2007-2013, potrivit organizatiei de mediu World Wide Fund of Nature /WWF/, care precizeaza ca noul program aprobat de Comisia Europeana /CE/ contine recomandarile WWF…

Citește mai departe

Mai multe fonduri europene pentru natura pana in 2020

Programul Operational Infrastructura Mare 2014 -2020 (POIM), aprobat oficial de Comisia Europeana, contine recomandarile WWF in ce priveste integrarea biodiversitatii ca obiectiv trasversal in program, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa primit la redactie din partea WWF Danube Carpathian Programme Romania. Programul are acum o axa prioritara dedicata finantarii proiectelor pentru natura, dar ia in…

Citește mai departe

Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina, comoara naturii de la poalele Masivului Sureanu

Drumuri rustice, zone arabile intinse, paduri si situri arheologice unice deschid peisajul de poveste pe care il ofera calatorului Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina. Reper important pe lista patrimoniului natural al Romaniei, zona delimitata de varfuri montane cu goluri carstice si cursuri de apa de cand lumea atrage anual turisti de peste tot. Cine…

Citește mai departe

Afacerea de succes a taranului modern: agricultura eco pe bani europeni

Ion Joarza (38 de ani), din localiatea sibiana Presaca, a reusit sa transforme agricultura ecologica, direct pe teren, fara solarii, intr-o afacere de succes, in care si-a implicat intreaga familie. In familia lui Ion Joarza (38 de ani) din localitatea sibiana Presaca, agricultura se practica de generatii, din cultivarea pamantului si din cresterea animalelor au…

Citește mai departe

    Cluj Napoca: Sistemul de Management Integrat al Deseurilor amanat. Dirigentie la DNA

    Inginerul desemnat de Atzwanger pentru a asigura dirigentia de santier, Tahal Consulting Engineers, a incasat aproape doua milioane de lei pentru supravegherea lucrarilor din contractele pentru Sistemul de Management Integrat al Deseurilor, desi obligatiile sale au fost realizate numai in proportie de aproximativ 75%. Conducerea Consiliului Judetean Cluj a declarat ca Tahal a trimis o…

    Citește mai departe
    Depozitul ecologic de la Moara, judetul Suceava

    Depozitul ecologic de la Moara, judetul Suceava

    Depozitul ecologic de la Moara prima investitie din cadrul proiectului “sistem integrat de management integrat al deseurilor” finantat din fonduri europene este aproape de finalizare. Lucrarile au fost demarate in vara anului 2010 si au fost preluate din toamna anului 2012 de consortiul format din firma suceveana „General Construct”, grupul „Efacec” din Portugalia si filiala…

    Citește mai departe

    Ce spun expertii despre sistemul de gestionare a deseurilor din judetul Hunedoara

    In urmatoarea perioada, vor fi organizate licitatiile pentru desemnarea operatorilor care vor functiona la deponeul ecologic de gunoi de la Barcea Mare. Autorizatia de construire a obiectivului a fost eliberata, sustine Dorin Gligor, vicepresedintele CJ Hunedoara, ca atare, investitia poate demara in forta. Pentru a afla mai multe amanunte in legatura cu proiectul cofinantat cu…

    Citește mai departe
    Proiectele de mediu, culturale şi infrastructură sunt prioritare în cadrul SUERD

    Proiectele de mediu, culturale si infrastructura sunt prioritare in cadrul SUERD

    Presedintele Consiliului Director al Asociatiei „Comunitatile Locale Riverane Dunarii” (CLDR), primarul orasului Harsova, Tudor Nadrag, a declarat miercuri, la Giurgiu, cu ocazia lucrarilor privind participarea comunitatilor locale la oportunitatile date de Programul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii (SUERD) ca depunerea proiectelor de mediu, culturale si de infrastructura sunt prioritare in cadrul acestuia, „parteneriatul german…

    Citește mai departe
    În etapa a doua a Proiectului Energie şi Biomasă urmează a fi instalate din fonduri europene 80 de centrale termice pe bioenergie în instituţii publice

    In etapa a doua a Proiectului Energie si Biomasa urmeaza a fi instalate din fonduri europene 80 de centrale termice pe bioenergie in institutii publice

    Potrivit serviciului de presa al Ministerului Economiei, 20 de sate si orase mici din regiunea de sud a R. Moldova si UTA Gagauz Yeri au trecut prima etapa de selectie in concursul de racordare a institutiilor publice la sisteme de incalzire pe biomasa din fondurile europene ale Proiectului Energie si Biomasa. Comitetul de selectare al…

    Citește mai departe

    Apa geotermala din Carei: Afaceri de multe milioane cu redeventa modica

    Urmare a semnalarilor Buletin de Carei despre exploatarea nelegala a resurselor naturale din perimetrul careian, in beneficiul unei firme private, cu acordul tacit al primariei Carei, aceasta din urma initiaza demersuri pentru punerea in curat a afacerii derulate pe parcursul ultimilor 12 ani. Astfel, dupa ani si ani de exploatare pe sest, in 20 noiembrie…

    Citește mai departe
    Fermierii care nu respectă normele privind ecocondiţionalitatea vor fi excluşi de la plată!

    Fermierii care nu respecta normele privind ecoconditionalitatea vor fi exclusi de la plata!

    Potrivit unui proiect de Ordin al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, incepind din acest an fermierii care solicita plati directe din fonduri europene si bugetare, prin anumite scheme si masuri de sprijin din PNDR 2014-2020, vor trebui sa respecte normele privind ecoconditionalitatea. Normele de ecoconditionalitate cuprind standarde privind bunele conditii agricole si de mediu ale…

    Citește mai departe

    Proiect pentru monitorizarea ariilor din Iasi

    Agentia pentru Protectia Mediului Iasi va demara in urmatoarea perioada o campanie de monitorizare a ariilor protejate din judet. Specialistii de mediu vor inventaria si cartografia zonele protejate din judet, speciile de pasari si animale din ariile protejate si vor intreprinde masuri speciale de conservare a speciilor si a habitatelor naturale. De asemenea, acestia vor…

    Citește mai departe

    Gerea solicita Comisiei Europene ca proiectele de energie nucleara sa fie finantate din fonduri europene. Alte sapte state cer acelasi lucru

    Andrei Gerea, ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, a trimis o scrisoare Comisiei Europene (CE) in care cere Executivului comunitar sa caute mecanisme de finantare din bani europeni a proiectelor de productie a energiei nucleare. Misiva a fost trimisa din calitatea de presedinte al grupului statelor membre pro-nucleare, fiind semnata si…

    Citește mai departe
    Consiliul Județean Cluj împarte răspunderea pentru dezastrul de la Centrul pentru Deșeuri

    Consiliul Judetean Cluj imparte raspunderea pentru dezastrul de la Centrul pentru Deseuri

    Consiliul Judetean Cluj cere primarilor din judet sa cofinanteze proiectul Centrului de Deseuri, intr-o ultima incercare de a salva acest obiectiv. Primarii sustin ca au primit instiintari din partea Consiliului Judetean ca trebuie sa plateasca milioane de lei pentru lucrarile la Centrul de Deseuri, bani pe care primarii nu ii au. Alti primari au fost…

    Citește mai departe

    Cluj: Rampa de deseuri de la Pata Rat, inchisa din cauza depasirii capacitatii de stocare

    Rampa de deseuri a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rat a fost inchisa din cauza depasirii capacitatii de stocare, gunoaiele urmand sa fie duse la o rampa temporara, in conditiile in care noul centru de deseuri, cu finantare europeana, nu a fost finalizat de Consiliul Judetean. Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca au declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX ca…

    Citește mai departe

    Apele Romane implementeaza proiectul WATMAN in valoare de 63 milioane de euro

    Vineri, 6 februarie, la Administratiei Bazinale de Apa Olt, a avut loc o conferinta de lansare a proiectului „Watman – Sistem informational pentru Managementul Integrat al Apelor – Etapa I”, proiect prin care se pun bazele aplicarii strategiei nationale pentru managementul resurselor de apa, inclusiv a situatiilor generate de fenomene hidrologice extreme (seceta si ape…

    Citește mai departe

    Romania va lansa clusterul Bio-Danubius la cel mai mare targ de produse bio din lume

    Romania va lansa, saptamana viitoare, la cel mai mare targ de produse ecologice din lume – BioFach Nurnberg, clusterul Bio-Danubius care a fost constituit, vineri, la Tulcea cu scopul de a sustine si promova produsele agriculturii ecologice, turismul si biodiversitatea din aceasta zona a tarii, a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei Bio Romania, Marian Cioceanu….

    Citește mai departe
    Fermierii ieseni primesc subventiile pentru culturile ecologice

    Fermierii ieseni primesc subventiile pentru culturile ecologice

    Iesenii care au culturi in sistemul de agricultura ecologica vor primi subventiile incepand cu luna martie. Sumele incasate de acestia sunt de 500 de euro/hectar/an pentru cultivarea legumelor, 620 de euro/hectar/an pentru livezi, 530 de euro/hectar/an pentru vii si 365 de euro/hectar/an pentru cultivarea plantelor medicinale in regim ecologic. Intrucat aceste sector este unul care…

    Citește mai departe

    Moldovan: Multe lucruri de corectat in proiectul de management al deseurilor din Bistrita, unul prost gandit

    Proiectul de management integrat al deseurilor la nivelul judetului are multe lipsuri, a spus presedintele CJ Radu Moldovan, care a adaugat ca la Bistrita sunt cele mai mari probleme legate de colectare si ca trebuie facute corecturile necesare, inclusiv suplimentarea numarului de platforme cu containere. Presedintele CJ Radu Moldovan a vorbit in sedinta CJ despre…

    Citește mai departe
    Viitorul Paltinisului – Fără eoliene, dar cu multe pârtii de schi şi alte atracţii

    Viitorul Paltinisului – Fara eoliene, dar cu multe partii de schi si alte atractii

    Centrul de Cercetari pentru Managementul Dezastrelor de la Universitatea ”Babes Bolyai” din Cluj Napoca, a finalizat la comanda celor de la Consiliul Judetean Sibiu, un studiu de evaluare adecvata pentru Planul de Amenajare a Teritoriului Zonal Intercomunal Paltinis-Cindrel.paltinis foto Studiul care a fost depus la Agentia de Protectia Mediului Sibiu analizeaza in amanunt situatia actuala…

    Citește mai departe
    Nicio ofertă de navă pentru proiectul de gestionare a deşeurilor din Delta Dunării

    Nicio oferta de nava pentru proiectul de gestionare a deseurilor din Delta Dunarii

    Consiliul Judetean Tulcea a inceput corespondenta cu potentialii furnizori de nave pentru achizitia unui mijloc de transport a deseurilor din Delta Dunarii in zona de terasa a judetului, dupa ce ultimele doua licitatii organizate in acest scop nu au avut niciun ofertant. „Contractul pentru realizarea navei in cadrul proiectului ‘Sistem de management integrat al deseurilor…

    Citește mai departe
    Expozitie de ovine crescute ecologic cu vanzare prin licitatie la Vurpar, jud. Sibiu

    Intr-o comuna din Sibiu, fermierii cresc oile doar cu produse ecologice

    Tot mai multi consumatori din mediul urban tanjesc dupa gustul produselor autentice, ecologice. Crescatorii de animale din mediul rural au inteles acest lucru si incearca sa-l transforme intr-un avantaj. Spre exemplu, animalele din comuna sibiana Vurpar sunt hranite doar cu iarba de pe pasuni nepoluate sau furaje din seminte certificate ecologic, scrie digi24.ro. Unul cate…

    Citește mai departe
    Se înfiinţează „SMURD-ul pădurii”. O reacţie urgentă la paguba pe care au făcut-o anul trecut „hoţii ca-n codru”

    Se infiinteaza „SMURD-ul padurii”. O reactie urgenta la paguba pe care au facut-o anul trecut „hotii ca-n codru”

    Bilantul prejudiciilor aduse de defrisarile ilegale a crescut pe parcursul anului trecut cu peste 4 milioane de euro. Acum, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor spera ca a gasit masurile necesare pentru combaterea lor. Printre acestea se numara un sistem de interventie rapida, dupa modelul SMURD. Defrisarile ilegale din padurile din Romania au adus, doar in…

    Citește mai departe
    Parcul Natural Porţile de Fier, investiție de 800.000 lei

    Parcul Natural Portile de Fier, investitie de 800.000 lei

    Administratia Parcului Natural Portile de Fier a investit aproximativ 800.000 lei in constructia unei nave speciale destinata deplasarii pe Dunare a turistilor, a declarat directorul Marian Jiplea. Potrivit sursei citate, suma provine din fonduri europene atrase prin promovarea unui proiect al carui obiectiv este amenajarea pe o platforma plutitoare a unui centru de vizitare compartimentat,…

    Citește mai departe