Lectia de agricultura ecologica de la Topa: Doi soti reusesc sa administreze cu succes o ferma bio gandita ”ca afara”

Ferma ecologica Topa este un model de afacere care respecta toate rigorile agriculturii bio si, pe deasupra, reuseste, an de an, sa se transforme intr-o adevarata scoala de ucenicie pentru agricultorii care vor sa renunte la chimicale. Sotii Cismas, Dan si Tincuta, administreaza o ferma ecologica in satul Topa, la opt kilometri de Sighisoara, in…

Citește mai departe

Sucurile naturale – cheia unui organism sanatos!

O dieta sanatoasa asigura un nivel optim de energie si vitalitate, un temperament echilibrat si, bineinteles, o stare excelenta de sanatate. In plus, exercitiile fizice, alaturi de o atitudine optimista, sunt esentiale pentru o viata armonioasa si sanatoasa. Ce inseamna o dieta sanatoasa? Consumul de fructe si legume proaspete este unul dintre elementele fundamentale –…

Citește mai departe

Pesticidele cresc riscul de afectiune cardiovasculara

Expunerea la pesticide este foarte periculoasa pentru sanatatea aparatului cardiovascular. Iata rezultatul unui studiu aparut in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism in cadrul caruia cercetatorii portughezi atrag atentia asupra efectelor nocive ale chimicalelor policlorinate dintre care face parte si DDT-ul. Desi acesta a fost interzis in mult tari inca din anii ’70, se foloseste…

Citește mai departe

Despre agricultura ecologica

Se discuta putin, accidental si deloc convingator, prin partile locului, despre promovarea „agriculturii ecologice”, sintagma protejata si atribuita Romaniei de UE, pentru definirea acestui sistem de agricultura similar cu conceptele de „agricultura organica” sau „agricultura biologica”, utilizate in alte state membre. Rostul agriculturii ecologice este acela de a produce hrana mai curata, mai potrivita metabolismului…

Citește mai departe
Produsele ecologice românești, prea puţine în hipermarketuri

Produsele ecologice romanesti, prea putine in hipermarketuri

Fructele si legumele romanesti provenite din agricultura ecologica sunt ca si inexistente pe rafturile marilor retele de retail. La lapte, in schimb, exista un singur brand certificat ecologic, in timp ce la oua circa 10% din vanzari reprezinta oua ecologice, potrivit studiului „Retailer Scorecard“, publicat in noiembrie 2014 de WWF Romania. Chiar daca ponderea marfurilor…

Citește mai departe
Produse ecologice

Niciun mare retailer nu vinde fructe si legume ecologice romanesti

Niciunul dintre retailerii importanti din Romania nu comercializeaza fructe si legume autohtone ecologice, iar pe rafturile supermarketurilor si hipermarketurilor se gaseste un singur brand de lapte ecologic, astfel ca sustinerea acestor produse ramane la nivel declarativ, potrivit WWF. World Wide Fund for Nature (WWF) a publicat a treia editie a studiului Retailer Scorecard, care analizeaza…

Citește mai departe
Colect? de fructe ?i legume pentru s?raci

Colecta de fructe si legume pentru saraci

Saptamana viitoare vor fi derulate actiuni de voluntariat sub genericul „Saptamana legumelor si fructelor donate”. Campania este organizata in cadrul Strategiei Nationale de Actiune Comunitara (SNAC) si, potrivit conducerii Inspectoratului Scolar Judetean, are scopul de a sensibiliza elevii si profesorii cu privire la situatia dificila in care se afla copiii afectati de lipsa de alimente….

Citește mai departe
Nimeni nu s-a n?scut vegetarian…

Nimeni nu s-a nascut vegetarian…

In Germania exista cam sapte milioane de vegetarieni (8-9% din populatie), iar 1,5% sunt vegani (cei care exclud din alimentatie toate produsele animale, inclusiv laptele, ouale si chiar mierea). Nimeni nu s-a nascut vegetarian, iar dieteticienii ne-au invatat ca o alimentatie echilibrata este benefica pentru toate varstele. Sportivii, de exemplu, suprasolicitati fizic si supravegheati dietetic,…

Citește mai departe
Comercian?ii care vând produse ecologice ambalate ?i etichetate sunt exonera?i de la înregistrarea în sistem

Targ de produse traditionale si ecologice, la Ministerul Agriculturii

Un nou targ al producatorilor de produse traditionale si ecologice are loc in weekend la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) din Bucuresti. La evenimentul intitulat „Moldova lui Stefan in Bucuresti, obiceiuri si traditii stramosesti”, producatori din 17 judete, cu preponderenta din zona Moldovei, isi vor promova produsele traditionale de calitate: legume si fructe…

Citește mai departe

Doar noua fermieri gorjeni au solicitat la APIA Gorj accesarea masurilor de sprijin pentru agricultura ecologica

Doar noua fermieri gorjeni au solicitat la APIA Gorj accesarea masurilor de sprijin pentru agricultura ecologica. Desi sunt multi producatori care practica aceasta forma de agricultura in Gorj, acestia nu se ingramadesc sa acceseze fondurile europene, iar reprezentantii Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura pun acest lucru in baza reticentei fermierilor de a-si inregistra…

Citește mai departe
Culturi de legume ?i fructe din vestul ??rii, polenizate natural de bondari adu?i din Belgia

Culturi de legume si fructe din vestul tarii, polenizate natural de bondari adusi din Belgia

De cativa ani, zeci de fer­mieri din vestul tarii se lauda ca produc rosii si alte legume la fel de gustoase ca cele din gradina bunicii. As­ta, dupa ce au renuntat la polenizarea manuala artificiala cu substante chimice si folosesc bondari importati din Belgia, care poleni­zea­za florile natural. O firma din Arad infiin­tata inca din…

Citește mai departe

Fructele si legumele care ne imbolnavesc. Unele contin 15 tipuri de pesticide

Merele si rosiile sunt primele pe lista fructelor si legumelor care contin cele mai multe pesticide. Un sfert din produsele vandute clientilor contin reziduuri de pesticide, spun inspectorii sanitar-veterinari. Importurile masive de fructe si legume de peste granita contribuie la aceasta statistica negativa, pentru ca mancam produse cultivate in pamant romanesc doar sase luni pe…

Citește mai departe

10 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a deveni vegan

Trecerea la dieta care exclude toate produsele de origine animala se face treptat. Nu le inlocui cu fast-food, dulciuri si alimente nesanatoase! Dieta vegana presupune eliminarea produselor de origine animala, adica oua, carne si lactate. De asemenea, multe dintre persoanele care urmeaza aceasta dieta au decis sa nu mai poarte articole de imbracaminte/incaltaminte din piele…

Citește mai departe
Cât ne costă să ne tratăm de pe urma alimentelor cu pesticide

ANSVSA nu va ezita sa interzica importul de legume si fructe din Turcia, daca aduc atingere sigurantei cetateanului

ANSVSA nu va ezita sa interzica importul sau tranzitul de legume si fructe din Turcia, daca aduc atingere sigurantei cetateanului, a declarat, marti, Vladimir Manastireanu, directorul Autoritatii, prezent la conferinta “Zilele Agriculturii Romanesti”. PESTICIDE in exces. ANSVSA ar putea interzice importurile de legume si fructe din Turcia “Supraveghem indeaproape tot ce intra din tarile terte….

Citește mai departe
MADR: 7 mil euro alocate pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole ecologice!

Constantin: “In 2013 vor fi create 35 de centre de colectare, care vor furniza legume-fructe pentru piata romaneasca”

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat, joi, ca in acest an se vor crea, la nivel national, 35 de centre moderne de colectare, care vor furniza legume si fructe pentru marile piete de desfacere din Romania. ”Am spus intodeauna ca pentru a promova produsele romanesti ar trebuie sa organizam mai bine piata, sa cream acele…

Citește mai departe
Ce ascunde eticheta: “Tymbark Nectar piersici” induce în eroare consumatorii

Ce ascunde eticheta: “Tymbark Nectar piersici” induce in eroare consumatorii

Iata doar cateva motive pentru care sucurile comerciale (inca) se vand la o rata destul de ridicata:  marketing-ul care le promoveaza ca pe “bauturi provenite din Natura”, folosind cuvinte cheie precum “nectar”, “bogat in vitamine”, “cu pulpa” credinta generala falsa ca un suc de fructe nu poate contine altceva decat “fructe”, si deci nu poate…

Citește mai departe
daca am probleme de

Agricultura ecologica, o solutie pentru fermierii romani

Ritmul mediu anual de crestere este de 23%, dezvoltarea sectorului ecologic este dovedita in principal de cresterea numarului de producatori implicati Fermierii spun ca pregatirea terenului, certificarea producatorilor bio si exportul de produse ecologice sunt de durata Avand un ritm mediu anual de crestere de 23%, dezvoltarea exponentiala a sectorului ecologic din Romania este dovedita…

Citește mai departe