2014 ar putea fi anul când topirea calotei glaciare din Antarctica de Vest a devenit ireversibilă

2014 ar putea fi anul cand topirea calotei glaciare din Antarctica de Vest a devenit ireversibila

2014 ar putea fi anul cand topirea calotei glaciare din Antarctica de Vest a devenit ireversibila. Nivelul oceanelor ar putea creste cu 3 metri. ghetarPotrivit „Washington Post“, topirea din Antarctica de Vest e doar primul pas dintr-o tragedie globala. In 2015, gheata din Antarctica de Est ar putea disparea in acelasi ritm. Astfel, nivelul marilor…

Citește mai departe

Studiu. Oamenii nu cred in incalzirea globala. Dovezile care arata ca Planeta are o data de expirare

Un studiu al Pew Research Center, publicat saptamana trecuta, arata ca 50% din oamenii obisnuiti cred in incalzirea globala. In acelasi timp, 87% din cercetatori considera ca acest fenoemn este real. Care sunt dovezile, totusi, ca avem de-a face cu acest lucru? In primul rand, putini oameni accepta faptul ca umanitatea a accelerat incalzirea globala….

Citește mai departe
Al cincilea raport de evaluare privind schimb?rile climatice

Calculele de pana acum sunt gresite. Expertii avertizeaza ca in realitate clima se incalzeste mult mai repede

Timp de peste 30 de ani, cercetatorii au masurat gresit incalzirea apelor din marile emisferei sudice, astfel ca datele pe care le avem acum sunt gresite, anunta expertii. Prin urmare, clima s-a incalzit in realitate de doua ori mai mult decat cifrele enuntate anterior. Paul Duback, de la Lawrence Livermore National Laboratory din California, a…

Citește mai departe

10 lucruri esentiale despre incalzirea globala, explicate de oamenii de stiinta

Un grup de cercetatori a incercat sa dea raspuns la cele mai arzatoare intrebari legate de schimbarile climatice din ultimii ani. USA Today noteaza ca observatiile lor au fost publicate in cartea „Climate Change: Evidence and Causes”, publicata sub egida Academiei Nationale de Stiinte din Statele Unite. Cum stiu cercetatorii ca recentele schimbari climatice sunt cauzate…

Citește mai departe

Ce zone si orase din Romania ar putea fi inghite de ape in urma incalzirii globale

Incalzirea globala poate provoca efecte devastatoare, iar Romania nu va fi ferita de cresterea nivelului marilor si oceanelor, cauzata de topirea ghetarilor. Martin Vargic, student la o universitate din Slovacia, a studiat aceasta porblema si a realizat o harta care arata care vor fi zonele inundate in eventualitatea unui scenariu extrem, scrie Business Insider. apocalipsa“Potrivit…

Citește mai departe

Fenomenele naturale si extinctia speciilor

Extinctia este fenomenul de disparitie brusca sau treptata a unui grup (populatie, specie, familie, ordin etc.) de vietuitoare. In general, sunt supuse pericolului de extinctie speciile care nu au capacitate adaptativa foarte mare, mai exact organismele strict specializate care nu se pot adapta schimbarilor ambientale. Istoria vietii pe Pamant a fost marcata de numeroase episoade…

Citește mai departe
România ar putea fi inundat? de foarte mult? energie ieftin? odat? cu dezvoltarea interconexiunilor

ANRE: Consumul brut de energie electrica se estimeaza ca va scadea cu 7%, pana la finele anului

Consumul brut de energie electrica in 2013 este estimat ca va scadea cu 7%, prin extrapolare, pana la finele anului, raportat la 2012, a declarat, joi, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Emil Calota. Potrivit acestuia, consumul brut de energie electrica si consumul de energie in total au scazut pe de o parte…

Citește mai departe
Tarif mai mic pentru energia electric? produs? din surse regenerabile

Romania a atras investitii de peste 4,4 miliarde de euro in sectorul energiilor regenerabile

Investitiile in energia eoliana au atras cea mai mare parte a fondurilor. Se inregistreaza intarzieri in tipurile de energie regenerabila unde Romania are cel mai mare potential de dezvoltare. Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), a anuntat joi, intr-o dezbatere de la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, ca…

Citește mai departe

Lumea apelor: Cum vor arata orasele americane daca va creste nivelul marilor

Cele mai faimoase orase de pe coastele SUA vor fi inghitite de apa, daca nivelul marilor va creste asa cum prezic cercetatorii. Orasele americane, inghitite de ape, din cauza cresterii nivelului marilor Cercetatorul Nickolay Lamm, din Pittsburgh, a creat fotografii uimitoare care infatiseaza destinatii faimoase din SUA, precum Washington, New York sau Miami, scufundate sub aproape…

Citește mai departe

Cand gheata se topeste, Pamantul scuipa foc: legatura dintre incalzirea globala si catastrofele vulcanice

Este cunoscut faptul ca activitatea vulcanica are potentialul de a cauza variatii ale climei, pe termen scurt. Acum, o echipa de stiinta de la GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel din Germania si de la Universitatea Harvard au descoperit ca procesul functioneaza si invers. Mai exact, ei sustin ca activitatea vulcanica poate fi influentata…

Citește mai departe

Incalzirea globala se accelereaza. Tari precum Bangladeshul ar putea disparea pana la sfarsitul secolului

Nivelul marilor creste din cauza incalzirii globale cu 60 la suta mai repede decat prevazuse in 2007 grupul de experti al ONU pentru clima, GIEC, arata un studiu stiintific recent, preluat de portalul elvetian 20minutes.ch. Studiul a fost realizat de trei experti in clima si publicat in revista britanica “Environmental Research Letters”. “Cea mai fiabila”…

Citește mai departe

Agentia Europeana de Mediu a publicat raportul „Schimbarile climatice, impact si vulnerabilitate in Europa 2012”

Agentia Europeana de Mediu (AEM) a publicat raportul „Climate change, impacts and vulnerability in Europe 2012” („Schimbarile climatice, impact si vulnerabilitate in Europa 2012”)*. Raportul constata inregistrarea unor temperaturi medii mai ridicate in Europa, precum si scaderea precipitatiilor in regiunile sudice si cresterea acestora in Europa de nord. Calota glaciara din Groenlanda, gheata plutitoare din…

Citește mai departe

Conform unor studii EPA, nivelul global al marii a crescut cu 20 de centimetri din 1870 pana acum

Conform unor studii EPA, nivelul global al marii a crescut cu 20 cm din 1870 pana acum. In urma schimbarilor climatice care sunt intr-un continuu proces de desfasurate, Groenlanda si Antarctica sunt zone unde gheata se topeste incet-incet. Acest lucru face ca nivelul marilor sa creasca, iar unele insule sunt in pericol sa fie acoperite…

Citește mai departe

Schimbarile climatice si interesele speciale

Schimbarile climatice reprezinta adesea unul dintre cele mai controversat subiect din arena internationala, antrenand in discutii atat ramurile stiintifice, cat si politice si sociale. Organismele internationale emit ori de cate ori au ocazia scenarii apocaliptice, granturile de cercetare pe seama acestui subiect se inmultesc pe zi ce trece, iar mass-media hiperbolizeaza fenomenul pe fondul rating-ului. Ciudat…

Citește mai departe

Nivelul marilor va creste cu circa 1,4 metri pana in anul 2100, in conditiile in care gheata polara se topeste

Nivelul marilor va creste cu circa 1,4 metri pana in anul 2100, in conditiile in care gheata polara se topeste, potrivit unui studiu privind schimbarile climatice in Antarctica, informeaza BBC News online. Realizat de Scientific Committee on Antarctic Research (SCAR), studiul mentioneaza ca apele calde ale marilor accelereaza topirea ghetei din Antarctica, in conditiile in…

Citește mai departe

Calotele glaciare se topesc la jumatate din viteza estimata initial, spune un nou studiu

Cu toate astea, luna trecuta, o calota glaciara de patru ori mai mare decat Manhattanul, s-a rupt dintr-un ghetar din Groenlanda. Calotele glaciare din Groenlanda si din Antarctica de Vest se topesc la jumatate din viteza estimata, au anuntat cercetatorii. Oamenii de stiinta au masurat schimbarile din calotele glaciare prin analizarea schimbarilor din campul gravitational…

Citește mai departe

Cryosat 2, un satelit care masoara grosimea banchizelor polare, a fost lansat cu succes

Satelitul Cryosat 2, un instrument esential pentru intelegerea fenomenului de incalzire globala, a fost lansat joi, cu succes, prin intermediul unei rachete rusesti Dniepr, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, transmite AFP. Scopul satelitului este de a studia banchizele si ghetarii de pe Terra. Cryosat 2 inlocuieste satelitul CryoSat 1, a carui lansare a esuat…

Citește mai departe

Calota glaciara a Groenlandei, erodata de curentii marini

Calota glaciara a Groenlandei este erodata de curentii marini calzi ce urca de-a lungul fiordurilor si contribuie la topirea partii ghetarilor aflata sub nivelul marii, potrivit concluziilor a doua studii publicate de revista Nature Geoscience. Topirea calotei groenlandeze contribuie la cresterea nivelului marilor la nivel general, care a trecut de la, in medie, 1,8 milimetri…

Citește mai departe

Scenariul „2012” s-ar putea adeveri

In cadrul unei conferinte asupra chestiunilor climatice, sustinuta recent in Copenhaga, specialistii au ajuns la concluzia ca problema cresterii nivelului marilor ar putea fi mai grava decat se credea anterior. Robert Kopp, paleoclimatolog al Universitatii Princeton din New Jersey si colegii sai, au examinat ridicarea nivelului marilor in perioada celei mai recente etape interglaciare, de…

Citește mai departe

Regiunea Mekong se afla in pericol

Schimbarile climatice si cresterea nivelului marilor afecteaza deja bazinul Mekong, din sud-estul Asiei si pune in pericol vietile a milioane de oameni. Conform unui raport elaborat de World Wide Fund for Nature (WWF), inundatiile, secetele, eroziunile, valurile de caldura si nivelul ridicat al apelor pun in pericol culturile de orez, de fructe sau de cafea,…

Citește mai departe

Ce rapid se duc ghetarii!

Calotele de gheata de la Polul Nord, dar si de la Polul Sud se topesc cu o rapiditate mult mai mare decat prevedea orice estimare facuta in trecut. Mai mult, in anumite regiuni gheata dispare fara sa fie influentata de incalzirea globala, sustine un grup de oameni de stiinta. Conform analizei datelor furnizate de un…

Citește mai departe

Dislocarea ghetarului Sermeq Kullajeq in aisberguri „nu a fost nicicand asa de rapida”

Ghetarul Sermeq Kullajeq din vestul Groenlandei, clasat in patrimoniul mondial al umanitatii, a inceput sa se dezghete tot mai rapid, sub efectul incalzirii globale, iar perspectivele sunt „alarmante”, sustin mai multi specialisti, citati de AFP. Glaciologul danez Andreas Peter Ahlstroem sustine ca situtia acestui ghetar, unul dintre cei mai rapizi din lume, este „grava, dramatica”,…

Citește mai departe

Ghetarul Sermeq Kullajeq din Groenlanda se dezgheata tot mai rapid, sub efectul incalzirii globale

Ghetarul Sermeq Kullajeq din vestul Groenlandei, clasat in patrimoniul mondial al umanitatii, a inceput sa se dezghete tot mai rapid, sub efectul incalzirii globale, iar perspectivele sunt „alarmante”, sustin mai multi specialisti, citati de AFP. Glaciologul danez Andreas Peter Ahlstroem sustine ca situtia acestui ghetar, unul dintre cei mai rapizi din lume, este „grava, dramatica”,…

Citește mai departe

Temperaturile cresc foarte repede

Un sondaj realizat de Reuters, in randul oamenilor de stiinta, arata ca numeroase tari sunt vazute ca fiind responsabile pentru incalzirea globala si ca efecte puternice ale incalzirii se vor simti daca temperatura de pe glob va mai creste cu doar 2 grade Celsius. Noua din 11 specialisti intervievati, care se numara printre autorii documentului…

Citește mai departe