Padure cvasivirgina distrusa in Muntii Ciucas – Protest: activistii Greenpeace blocheaza o exploatare forestiera ilegala intr-o padure cvasivirgina administrata de Romsilva

10 activisti Greenpeace (din Romania) au blocat utilajele unei exploatari forestiere ilegale dintr-o padure cvasivirgina din muntii Ciucas. Activistii cer Ministerului Apelor si Padurilor sa impuna oprirea taierilor in padurile virgine si cvasivirgine si sa le protejeze prin realizarea de urgenta a unui inventar national. Greenpeace Romania a notificat Garda Forestiera Prahova si Garda de Mediu. Exploatarile…

Citește mai departe

Let`s Do It, Romania! si Teach for Romania lanseaza „Let’s Share & Care!”, primul centru de minerit urban pentru combaterea risipei si sustinerea educatiei in comunitatile defavorizate

Mineritul urban este alternativa la mineritul traditional si consta in recuperarea resurselor din deseuri, de la metale din deseuri electronice pana la materiale de constructii din demolari, prin repararea, reutilizarea sau reciclarea acestora. O initiativa care promoveaza mineritul urban este „Let’s Share & Care!” lansat de Let’s do it, Romania!, care isi propune sa sustina copiii…

Citește mai departe

Miting impotriva poluarii Salinei Slanic Prahova

Asociatia „INVATĂ SĂ INVETI” organizeaza pe 26 august 2015 o ADUNARE PUBLICĂ AUTORIZATĂ in fata sediului Societatii Nationale a Sarii – SALROM.  Scopul acestei adunari publice este acela de a manifesta IMPOTRIVA POLUĂRII SALINEI SLĂNIC PRAHOVA, de catre microbuzele care emit noxe, transportand zilnic (de mai bine de un an) turisti. Militam pentru punerea DE…

Citește mai departe

    Mai multe localitati din Prahova, amenintate cu alunecarile de teren

    La nivelul judetului Prahova au fost evaluate si intocmite note de constatare pentru un numar de 17 localitati afectate de alunecari de teren, astfel: Breaza, Urlati, Baltesti, Bertea, Brebu, Ceptura, Chiojdeanca, Cornu, Drajna, Gura Vitioarei, Izvoarele, Predeal Sarari, Salcia Soimari, Sotrile, Surani si Telega. In urmatoarea perioada, comisia stabilita prin ordin al prefectului se va…

    Citește mai departe

    Fosta rampa de gunoi Teleajen se va imbogati cu inca un hectar de padure

    Pentru al treilea an consecutiv, Clubul Rotary Ploiesti organizeaza in aceasta primavara o actiune de plantare de copaci la marginea orasului, in cadrul unui proiect ambitios ce vizeaza crearea unei „centuri verzi” care va inconjura municipiul, protejandu-l de efectele poluarii. In acest demers, rotarienilor ploiesteni le vor fi alaturi Primaria si Serviciul de Gospodarire Urbana,…

    Citește mai departe

    Campanie de colectare de deseuri electrice la Valenii de Munte

    In perioada 20-21 martie 2015, Asociatia RoRec (www.rorec.ro) desfasoara cate o actiune de colectare a deseurilor electrice si electronice (DEEE) (http://www.rorec.ro/recicleaza-cu-noi/de-ce-cum-ce-colectam/) in Teisani si Valenii de Munte, judetul Prahova. Cetatenii interesati sa se debaraseze corect de deseurile electrice pot apela TelVerde 0800 444 800, serviciul de preluare gratuita de la domiciliu sau sediu de firma…

    Citește mai departe
    Premii de sute de mii de dolari pentru proiecte pe mediu

    Rafinariile din Prahova care nu au aplicat masurile de protectia mediului impuse de UE

    Garda de Mediu Prahova a prezentat, in cadrul Colegiului Prefectural, sinteza activitatii pe 2014. Cu aceasta ocazie, s-a aflat si care sunt rafinariile din judet, care nu au finalizat toate masurile impuse de Uniunea Europeana in privinta protectiei mediului. Din cele 5 unitati economice aflate sub incidenta prevederilor Directivei 96/61/CE, aflate sub monitorizare, 4 nu…

    Citește mai departe

    Alianta Franceza din Ploiesti a lansat un proiect care incurajeaza lectura si respectul fata de mediu

    Alianta Franceza din Ploiesti a marcat, ieri, implinirea a 25 de ani de activitate prin inaugurarea unui nou proiect cultural intitulat „Un livre, un jardin/ O carte, o gradina”, dedicat elevilor prahoveni. La manifestarea organizata la sediul institutiei au participat Christophe Gigaudaut, consilier al Ambasadei Frantei si directorul Institutului Francez din Bucuresti, profesorul Tiberiu Lazar,…

    Citește mai departe

      Administratia Fondului pentru Mediu: Mai putin de o treime din beneficiarii Rabla isi si cumpara masini noi

      Mai putin de o treime dintre cei care obtin prima de casare in programul Rabla o si folosesc pentru a cumpara o masina noua, iar spre masinile mai putin poluante se indreapta mai degraba cetatenii decat institutiile si companiile, potrivit datelor furnizate de Administratia Fondului pentru Mediu. Potrivit datelor transmise de Administratia Fondului pentru Mediu…

      Citește mai departe
      12 firme, inchise temporar pentru poluarea mediului

      12 firme din Prahova, inchise temporar pentru poluarea mediului

      In opinia unora dintre agentii economici din judet, protejarea mediului inconjurator reprezinta, din pacate, o chestiune facultativa, atata vreme cat nu-i afecteaza in mod direct. Ca acesta-i adevarul stau marturie si cele 70 de sanctiuni contraventionale (in valoare totala de 2.603.000 lei) aplicate, in cursul anului trecut, de catre inspectorii Comisariatului Judetean Prahova al Garzii…

      Citește mai departe
      Produsele ecologice românești, prea puţine în hipermarketuri

      Produsele ecologice romanesti, prea putine in hipermarketuri

      Fructele si legumele romanesti provenite din agricultura ecologica sunt ca si inexistente pe rafturile marilor retele de retail. La lapte, in schimb, exista un singur brand certificat ecologic, in timp ce la oua circa 10% din vanzari reprezinta oua ecologice, potrivit studiului „Retailer Scorecard“, publicat in noiembrie 2014 de WWF Romania. Chiar daca ponderea marfurilor…

      Citește mai departe
      AmCham: Modificările la Codul Silvic ar putea avea efecte dezastruoase pe termen mediu şi lung

      Directia Silvica Prahova a recuperat, in instanta, 3.723 hectare de padure

      La finalul anului recent incheiat, Directia Silvica (D.S.) Prahova a reusit sa recupereze 3.723 hectare de padure, in urma unui proces castigat in instanta impotriva Asociatiei Ceata Mosnenilor Izvorani. In acelasi timp, DS Prahova mai are pe rolul instantelor, in diverse faze de judecata, aproximativ 20 de procese pentru recuperarea unor suprafete de fond forestier…

      Citește mai departe
      ANRP, noi sesizări privind retrocedările de terenuri: Vizate, peste 2.600 de hectare de pădure din județul Prahova

      ANRP, noi sesizari privind retrocedarile de terenuri: Vizate, peste 2.600 de hectare de padure din judetul Prahova

      Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor(ANRP) cere noi verifica in cazul retrocedarilor de teren. Pe 17 decembrie 2014, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a solicitat organelor de cercetare penala sa verifice modul in care s-a realizat retrocedarea a doua suprafete de teren forestier din Valea Doftanei (judetul Prahova). 2.689 ha de padure ar fi fost…

      Citește mai departe
      Ministrul Mediului, despre consecintele reexaminarii Codului Silvic - critica decizia lui Iohannis

      Anchetele privind retrocedarile iau amploare. ANRP cere verificari pentru 2.700 ha de padure restituite mostenitorilor Cantacuzino

      Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a solicitat organelor de cercetare penala sa verifice modul in care s-a facut retrocedarea a doua suprafete de teren forestier insumand 2.689 de hectare in localitatea Valea Doftanei din judetul Prahova, in perioada 2006-2009. Terenurile ar fi fost retrocedate mostenitorilor lui Nicolae Cantacuzino, mai exact Ioanei Maria Cantacuzino, potrivit…

      Citește mai departe
      Prefectul Sorin Răducan, la simpozionul cu tema „Clima: De la cunoaştere la acţiune”, organizat de Centrul Meteorologic Regional Oltenia

      Lupta impotriva schimbarilor climatice are incepand de astazi 5 noi tineri ambasadori

      5 elevi provenind de la scoli din judetele Prahova, Bacau, Dambovita, Hunedoara si din Bucuresti sunt de astazi noii ambsadori ai luptei impotriva schimbarilor climatice, fiind premiati de catre ambasadoarul Norvegiei la Bucuresti, Excelenta Sa Doamna TOVE Bruvik Westberg, in cadrul galei de premiere a concursului Tinerii Ambasadori in Lupta cu Schimbarile Climatice, desfasurata astazi,…

      Citește mai departe
      Audit la Romsilva. Corpul de control al premierului verifică activitatea fostului şef al Regiei

      Adam Craciunescu (Romsilva): Statul roman a ramas proprietarul unei suprafete de aproape 270.000 de hectare de padure

      Statul roman a ramas proprietarul unei suprafete de aproape 270.000 de hectare de padure in urma proceselor castigate in instanta de Regia Nationala a Padurilor (RNP) – Romsilva in ultimii doi ani, a declarat, marti, directorul general al RNP – Romsilva, Adam Craciunescu, in conferinta de bilant. „In urma cu doi ani si jumatate aveam…

      Citește mai departe
      Fosta rampa de gunoi a Ploiestiului se va transforma in zona verde

      Fosta rampa de gunoi a Ploiestiului se va transforma in zona verde

      Depozitul neconform de la marginea Ploiestiului – fosta rampa de gunoi – se va transforma, pana la finalul anului 2015, in zona verde. Lucrarile pentru inchiderea respectivului depozit si stadiul construirii statiilor de transfer a deseurilor aferente Sistemului de Management Integrat al Deseurilor (SMID) in judetul Prahova au fost prezentate, ieri, la Consiliul Judetean Prahova,…

      Citește mai departe
      Ministrul Mediului Gratiela Gavrilescu, a semnat contractul pentru Proiectul ”Calea verde spre dezvoltare durabila”

      Gratiela Gavrilescu, candidatul PLR la Ministerul Mediului, este inconjurata de afaceri dubioase

      Dezvaluiri surprinzatoare au fost facute despre afacerile deputatului Gratielei Gavrilescu, ministrul propus la Mediu de Partidul Liberal Reformator (PLR) condus de Calin Popescu Tariceanu, in Guvernul Ponta IV, informeaza postul B1 Tv citand presa locala. In urma cu doi ani, o firma ce apartinea cumnatului Gratielei Gavrilescu a incheiat trei contracte cu Spitalul Judetean de…

      Citește mai departe
      Două arii protejate prahovene vor beneficia, în anii următori, de acţiuni pentru apărarea ecosistemelor pe baza unor planuri complexe de management realizat de specialişti, dar şi de o mai bună promovare turistică. Este vorba despre Pădurea Glodeasa din Valea Doftanei - una dintre puţinele păduri virgine din România - şi despre Lacul Bâlbâitoarea din comuna Bătrâni, ambele aflate în custodia Muzeului de Ştiinţele Naturii Prahova. Cele două zone sunt de o frumuseţe rară şi adăpostesc specii de plante, animale şi reptile ocrotite prin lege. Pădurea Glodeasa - o pădure virgină de circa 400 de ani - se află în proprietatea statului şi are 434,9 ha. Pădurile de fag de aproximativ 200 de ani, tufişurile alpine şi boreale, pădurile de fag de tip Luzulo-Fagetum sunt printre cele mai valoroase habitate de aici. Există şi alte plante rare, unele pe cale de dispariţie. Biologii fac eforturi să protejeze, mai departe, şi fauna, printre speciile ocrotite de lege fiind: Ursus arctos, Bombina variegata (o specie de broască), Triturus montandoni (o şopârlă). Lacul Bâlbâitoarea ( în foto) se întinde pe 3 ha şi este în proprietate privată în procent de aproape 100%. Acesta are zone cu turbării active (zone mlăştinoase, bogate în vegetaţie, din ale căror resturi se formează turba- un tip de cărbune), fiind situat în cea cea mai sudică parte a continentului european. Printre speciile de plante protejate de lege se află Roua cerului - o plantă carnivoră unică în România (în foto). De asemenea, în aria protejată se află Bombina variegata, dar şi alte specii de vieţuitoare de importanţă deosebită. În 2012, Muzeul de Ştiinţele Naturii Muzeul (care este custode pentru cele două situri) a lansat proiectul „Fundamentarea Managementului Conservativ şi Participativ al siturilor Natura 2000 Pădurea Glodeasa şi Lacul Bâlbâitoarea din judeţul Prahova”, ce beneficiază de fonduri europene (1.327.900 lei). Cele două obiective sunt catalogate drept situri de importanţă comunitară şi era nevoie de o astfel de iniţiativă pentru a le proteja şi conserva. După cum ne-a precizat Magdalena Banu, de la Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii, manager al proiectului, aceata este în stadiu avansat. Până acum, proiectul a fost supus dezbaterii publice, s-au elaborat planurile de management pentru situri, iar reprezentanţii comunităţilor din Valea Doftanei şi Bătrâni au fost informaţi despre valoarea ariilor protejate. Totodată, s-au efectuat operaţiuni de cartare, de inventariere a speciilor şi de identificare a posibilelor ameninţări ale ariilor protejate. În prezent, planurile de management se află la Direcţia Biodiversitate de la Ministerul Mediului Schimbărilor Climatice, instituţia urmând să le avizeze. De anul viitor, ele vor fi puse în practică. Mai concret, reprezentanţii muzeului şi ai celelorlalte instituţii implicate - Direcţia Silvică, autorităţi locale etc - se vor asigura că ecosistemele nu sunt afectate de poluări sau de alte acţiuni ale omului. Acţiunile de informare în legătură cu valoarea acestor arii protejate vor continua, dar se doreşte şi punerea în valoare a acestor zone din punct de vedere turistic. Activităţile turistice trebuie organizate, însă, astfel încât să nu fi puse în pericol habitatele, de o deosebită importanţă la nivel european. „Se doreşte crearea posibilităţii realizării unor vizite ghidate în aceste zone şi a creionării unor trasee marcate. Sperăm să se dezvolte o reţea de ghizi locali care să dea explicaţii turiştilor, dar să facă şi educaţie ecologică. Cele care ar trebui să se ocupe de promovarea turistică sunt autorităţile locale”, ne-a precizat Magdalena Banu.

      Padurea Glodeasa si Lacul Balbaitoarea – zone protejate si atractii pentru turismul ecologic

      Doua arii protejate prahovene vor beneficia, in anii urmatori, de actiuni pentru apararea ecosistemelor pe baza unor planuri complexe de management realizat de specialisti, dar si de o mai buna promovare turistica. Este vorba despre Padurea Glodeasa din Valea Doftanei – una dintre putinele paduri virgine din Romania – si despre Lacul Balbaitoarea din comuna…

      Citește mai departe
      ANRP sesizeaz? Parchetul privind retrocedarea a 980 de hectare de p?dure din M?gureni-Prahova

      ANRP sesizeaza Parchetul privind retrocedarea a 980 de hectare de padure din Magureni-Prahova

      Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a sesizat, vineri, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti in legatura cu modul in care au fost retrocedate 980 de hectare de padure in localitatea Magureni din judetul Prahova, in perioada 2006-2009. Sesizarea s-a facut ca urmare a concluziilor echipei de control a ANRP, care a extins…

      Citește mai departe
      Turismul balnear românesc ?chioap?t? si nici rezerva?iile naturale n-o duc mai bine

      Turismul balnear romanesc schioapata si nici rezervatiile naturale n-o duc mai bine

      Romania se afla pe primul loc din Europa in privinta izvoarelor termale si minerale, insa doar 12% dintre acestea sunt exploatate din punct de vedere turistic. La ora actuala, din pachetul de servicii, numai 10-15% reprezinta tratamentul propriu-zis, restul procentelor fiind ocupate de cazare, alimentatie publica si comert. In ciuda crizei economice, specialistii in domeniu…

      Citește mai departe
      Parchetul Ploie?ti, sesizat pentru retrocedarea a 980 de hectare de p?dure din Magureni

      Parchetul Ploiesti, sesizat pentru retrocedarea a 980 de hectare de padure din Magureni

      Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat, vineri, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti in legatura cu modul in care au fost retrocedate 980 de hectare de padure in localitatea Magureni din judetul Prahova, in perioada 2006-2009. Sesizarea s-a facut ca urmare a concluziilor echipei de control a ANRP, care a extins verificarile…

      Citește mai departe
      ANRP sesizeaz? Parchetul privind retrocedarea a 980 de hectare de p?dure din M?gureni-Prahova

      ANRP sesizeaza Parchetul privind retrocedarea a 980 de hectare de padure din Magureni-Prahova

      Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a sesizat, vineri, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti in legatura cu modul in care au fost retrocedate 980 de hectare de padure in localitatea Magureni din judetul Prahova, in perioada 2006-2009. Sesizarea s-a facut ca urmare a concluziilor echipei de control a ANRP, care a extins…

      Citește mai departe
      Parcuri fotovoltaice la Produleşti

      La Valea Calugareasca, parc de panouri fotovoltaice unic la nivel european

      Fostul combinat Romfosfochim de la Valea Calugareasca – considerat o adevarata „bomba chimica” a judetului Prahova – va deveni zona nepoluata. Dovada in acest sens este parcul de panouri fotovoltaice amenajat pe o suprafata de 26 de hectare, prima parte a proiectului fiind finalizata ieri. Conform reprezentantilor firmei romanesti cu capital italian care realizeaza lucrarile,…

      Citește mai departe
      Ziua Interna?ional? a Animalelor, s?rb?torit? la Zoo Bucov ?i la Muzeul de ?tiin?ele Naturii din Ploie?ti

      Ziua Internationala a Animalelor, sarbatorita la Zoo Bucov si la Muzeul de Stiintele Naturii din Ploiesti

      Ziua Internationala a Animalelor, 4 octombrie, va fi marcata in Ploiesti prin doua evenimente la care invitatii principali sunt copiii. Reprezentantii Parcului Memorial „Constantin Stere” de langa Ploiesti organizeaza, in noaptea de 3 spre 4 octombrie 2014, cea de-a doua editie a evenimentului Noaptea la Zoo. Parintii ii pot aduce pe copii intr-un tur unic,…

      Citește mai departe
      La Ploiesti, conferinta cu tema „Agricultura ecologica – oportunitate pentru Romania”

      La Ploiesti, conferinta cu tema „Agricultura ecologica – oportunitate pentru Romania”

      Camera de Comert si Industrie (CCI) Prahova organizeaza maine, la Ploiesti, incepand cu orele 10.00, conferinta „Agricultura ecologica – oportunitate pentru Romania”, dedicata celor care doresc sa porneasca o afacere in acest domeniu de mare viitor, in convergenta cu obiectivele strategiei nationale agricole de export. In acelasi timp, evenimentul respectiv isi propune sa informeze si…

      Citește mai departe
      Peti?ie împotriva construirii unei biserici pe platoul Bucegi

      Petitie impotriva construirii unei biserici pe platoul Bucegi

      Peste 15.000 de persoane au semnat o petitie online impotriva construirii unei biserici pe platoul Bucegi. Ecologistii cer Consiliului Judetean Prahova sa nu aprobe acest proiect. Arhiepiscopia Bucurestilor a demarat procedura de obtinere a avizelor necesare zidirii unei biserici pe Platoul Bucegi. Potrivit unui comunicat al BOR,  pana in prezent au fost obtinute terenul in folosinta gratuita  in…

      Citește mai departe