RABO: Cum poate fi scazut consumul de energie al cladirilor?

Noi prevederi pentru reducerea consumului de energie al cladirilor

La propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), Guvernul a aprobat, in cadrul sedintei din data de 27 ianuarie 2016, Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, republicata, potrivit unui comunicat al MDRAP, dat publicitatii vineri, 29 ianuarie 2016. Vasile Dincu, viceprim-ministru: „Am propus colegilor din Guvern o…

Citește mai departe

PATRES: O treime din producatorii de energie regenerabila, in pragul insolventei

PATRES – Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania a dezbatut, la intalnirea anuala, schimbarile legislative din domeniul energiei regenerabile. In opinia investitorilor, din modificarile legislative necoordonate cu nevoile pietei va rezulta intrarea in insolventa a circa o treime din producatorii de energie din surse regenerabile, mai ales ca nivelul finantarilor…

Citește mai departe
Noua politică UE pentru biocarburanți anulează emisii de 320 de milioane de tone de CO2

Noua politica UE pentru biocarburanti anuleaza emisii de 320 de milioane de tone de CO2

Parlamentul European a votatpentru oprirea sustinerii neconditionate a biocarburantilor din culturile terestre (culturi de plante sau arbori folosite pentru obtinerea de biocombustibili), ca alternativa pentru reducerea emisiilor din transport. Astfel, doar 7% din biocarburantii utilizati in Uniunea Europeana vor proveni din culturi terestre. Votul a marcat sfarsitul reformeiacestor politici daunatoare si va determina o apreciere…

Citește mai departe
Iohannis a retrimis Parlamentului Legea de modificare a Codului Silvic: Crează premisa unui tratament juridic discriminator

Iohannis a retrimis Parlamentului Legea de modificare a Codului Silvic: Creaza premisa unui tratament juridic discriminator

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis, luni, Parlamentului, Legea pentru modificarea si completarea Codului Silvic, spre reexaminare, pe motiv ca are prevederi de natura sa limiteze activitatea operatorilor economici si creaza premisa legislativa a unui tratament juridic discriminator. Klaus Iohannis precizeaza ca motivul retrimiterii legii pentru modificarea si completarea Codului Silvic la Parlament se refera la…

Citește mai departe
Tranziţia energiei la BMW: peste 50% din electricitatea utilizată provine din surse regenerabile

Tranzitia energiei la BMW: peste 50% din electricitatea utilizata provine din surse regenerabile

Cu ocazia conferintei de presa anuale pentru bilant, BMW Group a anuntat ca, pentru prima data in istoria concernului, 51% din electricitatea pe care o utilizeaza la nivel mondial este furnizata din surse regenerabile. Acesta este un punct de reper semnificativ pentru companie, obiectivul sau fiind ca, pe parcursul anilor urmatori, sa creasca treptat ponderea…

Citește mai departe
Presedintele BEI a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile

Romania a coborat drastic in topul celor mai atractive piete pentru investitii in energie regenerabila

Romania a coborat pe pozitia 35 in clasamentul celor mai atractive piete din lume pentru investitii in energie regenerabila, conform ultimului raport EY. Daca in 2011, Romania se afla pe locul 13 la nivel mondial intre tarile cele mai atractive pentru astfel de investitii, schimbarile legislative din ultimii patru ani si lipsa predictibilitatii acestora au…

Citește mai departe
Fruntasi la consum de energie verde

Fruntasi la consum de energie verde

Romania ocupa locul opt intre statele membre ale Uniunii Europene /UE/ dupa ponderea energiei obtinute din surse regenerabile in consumul final brut, in 2013, arata datele prezentate, marti, de Oficiul european de Statistica (Eurostat), transmite Agerpres (10 martie). Cea mai mare pondere a energiei obtinute din surse regenerabile in consumul total in 2013 s-a inregistrat…

Citește mai departe

CEZ a reclamat Romania la Bruxelles privind amanarea acordarii certificatelor verzi

CEZ a reclamat Romania la Comisia Europeana in legatura cu decizia guvernului de a amana acordarea unor certificate verzi catre producatorii de energie regenerabila, grupul ceh estimand ca ar putea pierde astfel 6 miliarde coroane (230 milioane euro), potrivit Patria.cz. Guvernul a decis, la inceputul lunii iunie, sa amane acordarea unui certificat din cele doua…

Citește mai departe
Guvernul analizează modificarea schemei de sprijin pentru energia verde

Guvernul analizeaza modificarea schemei de sprijin pentru energia verde

Guvernul analizeaza modificarea schemei de sprijin pentru producerea de energie regenerabila, dupa ce reducerea, in 2013, a stimulentelor acordate producatorilor din sector a dus la restrangerea investitiilor. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat ca Guvernul discuta cu producatorii si Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) pentru a gasi solutii astfel incat investitiile in energie…

Citește mai departe

„Retelele inteligente vor fi coloana vertebrala a viitorului sistem energetic fara emisii de carbon”

Noua paradigma in domeniul serviciilor energetice este conceptul retelelor inteligente, care presupune asigurarea, la nivelul fiecarui utilizator, a energiei in cantitatea si calitatea de care are nevoie, atunci cand are nevoie, in conditiile utilizarii unui volum minim de resurse de materii prime si materiale si a unui impact minim asupra mediului inconjurator, a declarat Prof….

Citește mai departe

Noi amendamente pentru producatorii de energie din surse regenerabile

In cursul zilei de 2 februarie, la Comisia pentru industrii si servicii a avut o intalnire cu domnul Ionel David – Presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana in vederea analizarii impactului noilor amendamente propuse de catre ANRE, asupra producatorilor de energie din surse regenerabile. Aceste amendamente vizeaza promovarea sistemului feed-in-tariff pentru producatorii de energie din surse regenerabile…

Citește mai departe
Hidroelectrica vrea să investească în acest an 300 milioane euro în retehnologizarea a trei hidrocentrale

Hidroelectrica va scoate in februarie la vanzare 33 de microhidrocentrale pentru 19 milioane euro

Producatorul de energie Hidroeletrica, aflat in insolventa, va organiza in luna februarie o licitatie pentru vanzarea a 33 microhidrocentrale din cele 128 de unitati pe care le mai are, la un pret de pornire de 84,7 milioane lei (18,8 milioane euro), potrivit administratorului judiciar al companiei. „In luna februarie vom scoate la vanzare un nou…

Citește mai departe
Germania s-a înverzit: Energia regenerabilă a avut pentru prima dată cea mai mare contribuţie în asigurarea consumului

Germania s-a inverzit: Energia regenerabila a avut pentru prima data cea mai mare contributie in asigurarea consumului

Energia regenerabila a avut cea mai importanta contributie in alimentarea cu energie a Germaniei, potrivit unor date care arata o schimbare dramatica a celei mai mari economii europene catre energia curata, scrie Financial Times. Aproape 26% din productia de energie a Germaniei a venit din surse regenerabile, potrivit cifrelor publicate de Agora Energiewende, un think-tank…

Citește mai departe
ANRE a decis: consumatorii de electricitate vor subvenţiona mai multă energie regenerabilă în acest an

ANRE a decis: consumatorii de electricitate vor subventiona mai multa energie regenerabila in acest an

„Pentru anul 2015 cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 11,9% din consumul final brut de energie electrica“, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE). Pentru 2014 cota obligatorie a fost stabilita de Guvern la 11,1%, impactul in facturi…

Citește mai departe
Piaţa de energie. Vântul, soarele şi apa au primit anul trecut peste 400 mil. € din „subvenţiile“ pentru energie verde

Prabusirea pretului petrolului „arde“ energia din surse regenerabile

Prabusirea preturilor petrolului, cu aproximativ 45% anul acesta, a determinat scaderea semnificativa a actiunilor unora dintre cele mai mari companii din sectorul energiei verzi, precum cel mai mare producator de turbine eoliene la nivel mondial, compania olandeza Vestas, sau producatorul chinez de panouri solare Yingli Green Energy, scrie The Financial Times. Titlurile Vestas au inceput…

Citește mai departe
Cel mai mare proiect în domeniul eficienței energetice va fi prelungit

Republica Moldova: Cel mai mare proiect in domeniul eficientei energetice va fi prelungit

In cadrul sedintei Consiliului Proiectului Energie si Biomasa Moldova (PEBM), ce a avut loc la 11 decembrie, s-a anuntat ca datorita succesului inregistrat, proiectul va fi prelungit pentru o perioada de trei ani. „Acesta este un adevarat proiect de success. Tin sa aduc multumiri echipei proiectuli pentru eforturile depuse si sincere felicitari pentru rezultatele obtinute,…

Citește mai departe
Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, participă, în perioada 9-12 decembrie, la reuniunea la nivel înalt a celei de-a XX-a Conferințe a Părților (COP20), a Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (UNFCCC), eveniment ce se desfasoară la Lima, în Peru. În cadrul intervenției sale din 10 decembrie, ministrul Mediului din România a vorbit despre eforturile Uniunii Europene în ceea ce privește lupta împotriva schimbărilor climatice: ”După cum știți, statele membre ale Uniunii Europene au decis deja să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030, față de nivelul anului 1990. Este un efort semnificativ, însă insuficient la nivel global, câtă vreme ponderea emisiilor UE este de doar 8% din totalul emisiilor globale. Avem nevoie ca și alții să urmeze acest exemplu, în contextul reuniunii de anul viitor, de la Paris”, a declarat Attila Korodi. În ceea ce privește necesitatea adoptării unor politici climatice eficiente, ministrul Mediului a oferit ca exemplu România care, în ultimii 20 de ani, a reușit performanța de a-și reduce emisiile pe cap de locuitor cu 55%. ”În ceea ce privește energia regenerabilă, la nivelul anului 2013, contribuția energiei din surse regenerabile în coșul total de consum al României a atins un procent de 40%. Acest succes s-a putut atinge cu eforturi importante și costuri semnificative pentru populație, însă s-a tradus și prin crearea de locuri de muncă și introducerea de noi tehnologii în economie. Spre exemplu, cifrele vorbesc despre crearea a aproximativ 10.000 de locuri de muncă și injectarea a circa 4,5 miliarde de euro în economia României până în 2030, numai în ceea ce privește sectorul energiei eoliene”, a explicat ministrul Attila Korodi. Eforturile celor peste 10.000 de delegați prezenți la COP20 au ca obiectiv consolidarea bazelor pentru încheierea noului Acord Global în domeniul schimbărilor climatice. Acest acord cadru este așteptat să fie semnat în decembrie 2015, la Paris și va intra în vigoare din 2020. Acordul trebuie să includă toate cele peste 190 de State Părți ale UNFCCC. Acestea trebuie să prezinte contribuții naționale obligatorii, menite să anihileze riscul major de creștere a temperaturii globale cu peste 2 grade Celsius, față de perioada preindustriala. Dincolo de acest prag, exista un risc major ca efectele schimbărilor climatice să devină ireversibile și extrem de agresive. Chiar dacă se negociază intens de mai bine de 10 zile, negociatorii nu au reușit să să ajungă la un consens, nici asupra textului propunerii de decizie negociat sub Platforma Durban (ADP), nici asupra elementelor draftului de acord pentru 2015. În mod contrar, textele au crescut în mărime și complexitate. În marja acestei reuniuni, a fost organizată și întâlnirea membrilor Biroului permanent al Adunării Generalea ONU de Mediu (UNEA). Discuțiile s-au axat pe tematica COP20 privind schimbările climatice, precum și asupra organizării celei de-a doua Reuniuni a UNEA, care va avea loc în 2016. În calitatea sa de vicepreședinte al UNEA, ministrul Attila Korodi a asigurat membrii Biroului de sprijinul României în ceea ce privește implementarea rezoluțiilor primei reuniuni a UNEA, care a avut loc în luna iunie, la Nairobi, în Kenya.

Romania sprijina eforturile UE in ceea ce priveste lupta impotriva schimbarilor climatice

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, participa, in perioada 9-12 decembrie, la reuniunea la nivel inalt a celei de-a XX-a Conferinte a Partilor (COP20), a Conventiei-cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC), eveniment ce se desfasoara la Lima, in Peru. In cadrul interventiei sale din 10 decembrie, ministrul Mediului din Romania a vorbit…

Citește mai departe
Romania este la un pas de tinta de energie regenerabila

Republica Moldova: Tarif mai mic pentru energia electrica produsa din surse regenerabile

ANRE micsoreaza tariful pentru energia electrica din surse regenerabile, pentru patru producatori de energie solara, la care le-a fost aprobat tariful de furnizare a energiei electrice in retea. Acestia vor primi cu patru bani mai putin decat tariful aprobat pentru producatorii de energie fotovoltaica in 2013. De astazi intra in vigoare tarifele la energia electrica…

Citește mai departe
Interes international crescut pentru Tarnita – Lapustesti. Se prelungeste termenul de inscriere la proiect

Interes international crescut pentru Tarnita – Lapustesti. Se prelungeste termenul de inscriere la proiect

Ca urmare a interesului manifestat de un numar mare de potentiali investitori pentru participarea la procedura de selectie, societatea de proiect Hidro Tarnita SA anunta prelungirea termenului prevazut in Anuntul Publicitar pentru depunerea documentelor de participare la etapa de precalificare si negociere preliminara si neangajanta, in vederea implementarii Proiectului CHEAP Tarnita-Lapustesti, de la data de…

Citește mai departe
Germania s-a înverzit: Energia regenerabilă a avut pentru prima dată cea mai mare contribuţie în asigurarea consumului

Proiectele de energie regenerabila au ajuns la o capacitate de 4.725 MW la finele lunii septembrie

Capacitatile de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o putere instalata totala de 4.725 MW la finele lunii septembrie a acestui an, potrivit datelor centralizate de Transelectrica. Astfel, in sistem existau proiecte eoliene cu o putere de 2.805 de MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totala de 1.245 de MW, microhidrocentrale de…

Citește mai departe
Constantin (MADR): Pe terenurile arabile nu va mai fi permisă amplasarea de panouri fotovoltaice

O centrala hidro si 4 fotovoltaice, acreditate pentru certificate verzi

Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a acreditat, in sedinta din 15 octombrie, patru centrale fotovoltaice si o microhidrocentrala pentru a beneficia de schema de sprijin prin certificate verzi, potrivit unui document al institutiei. Capacitatile de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o putere instalata totala…

Citește mai departe
Comisia European? a aprobat schema de reducere a certificatelor verzi pentru marii consumatori de energie din România

Comisia Europeana a aprobat schema de reducere a certificatelor verzi pentru marii consumatori de energie din Romania

Comisia Europeana a constatat ca schema Romaniei de reducere a certificatelor verzi, constand in diminuarea contributiilor anumitor consumatori energointensivi la finantarea energiei din surse regenerabile, respecta normele UE privind ajutoarele de stat, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Conform concluziilor Comisiei, compensarea partiala a costurilor legate de finantarea sprijinului pentru…

Citește mai departe
Presedintele BEI a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile

Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede ca producatorii de energie regenerabila care dezvolta centrale mai mari de 250 MW sa ceara individual avizul Comisiei Europene

Guvernul a aprobat un proiect de Lege prin care se prevede ca producatorii de energie regenerabila care dezvolta centrale electrice cu o capacitate mai mare de 250 MW sa notifice individual Comisia Europeana in vedere obtinerii avizului necesar pe a putea beneficia de schema de sprijin prin acordarea de certificate verzi. Pana acum, notificarea individuala…

Citește mai departe