Ce pericole il pandesc pe omul modern

Traieste mai mult decat stramosul lui. Dar, spre deosebire de el, omul modern este mai fragil din punct de vedere fizic, puterea lui constand mai ales in capacitatile intelectuale. Progresul tehnic, care ne-a facut viata mai comoda, este si principalul dusman al sanatatii. Dar nu este singurul.sedentar

La o prima vedere, principala diferenta dintre reprezentarile omului de Neanderthal si cele ale omului din societatea moderna consta in lipsa tonusului muscular in cazul celui din urma.

De exemplu, in vreme ce abdomenul indivizilor primitivi era acoperit de muschi, cel al femeii sau al barbatului de astazi este acoperit de un strat de grasime „periculoasa”.

O dovada a fortei vanatorului de acum 20.000 de ani este o amprenta plantara cu o adancime de cativa centimetri, descoperita in Australia. Specialistii spun ca acest lucru demonstreaza ca omul preistoric alerga cu o viteza care o depasea cu mult pe cea a alergatorilor de la Jocurile Olimpice.

Masinile si liftul scad nevoia de miscare

Explicatia pentru forma fizica precara a omului modern este simpla, iar „vinovatul” este el insusi. Din dorinta de a-si usura viata si de a-si spori gradul de comoditate, el a creat masinile, scarile rulante si liftul.

Insa toate acestea anuleaza orice necesitate de miscare si, de aceea, omul de astazi este sedentar. Din acest motiv, au luat nastere o varietate de boli care in trecut nu existau, sustin specialistii.

Ne punem creierul la bataie

Pe masura ce a evoluat, omul si-a pierdut din abilitatile fizice. Asta deoarece in prezent nu mai este nevoit sa vaneze decat divertisment, nu mai trebuie sa munceasca pamantul cu proprii-le forte, ci exista masini speciale pentru acest lucru, si, in cele mai multe cazuri, nu mai trebuie sa lupte pentru supravietuire.

Acum, cel mai exploatat organ al nostru, atat pentru supravietuire, cat si pentru dobandirea succesului profesional este creierul. Unii specialisti considera chiar ca, in timp ce din punct de vedere fizic omul a involuat, el a evoluat pe plan cerebral. Asa se explica de ce in ultimele sute de ani au aparut si unele tulburari cerebrale si psihice noi.

Avem relatii sociale si intime virtuale

Nici interactiunile sociale, nici relatiile de cuplu nu mai sunt la fel de cand a luat amploare fenomenul Internet. Acum, discutiile se poarta pe forumuri, exista comunitati virtuale, prietenii online, chiar si sex virtual.

Consecinta este ca majoritatea celor care isi transpun viata pe Internet nu mai stiu sa interactioneze cu oamenii din viata reala, se fastacesc atunci cand sunt nevoiti sa poarte o discutie fata in fata si intampina dificultati atunci cand trebuie sa depaseasca o situatie delicata. In plus, studiile arata ca realitatea virtuala ne ameninta imaginatia si ne inhiba trairile afective.

Copiii cresc in fata televizorului

Din cauza timpului indelungat petrecut in fata televizorului inca de la varste foarte fragede, multi copii se dezvolta cu dificultate. Studii recente au scos la iveala ca o mare parte din micutii care sunt asezati in fata televizorului de la un an spun primele cuvinte de-abia in jurul varstei de trei ani, iar acestea sunt, de obicei, cuvinte auzite la televizor.

Telefonul mobil si calculatorul au devenit instrumente indispensabile

Potrivit specialistilor, copiii care stau mai mult la televizor si la calculator decat afara, cu alti copii, pierd sansa de a invata pe pielea lor ce este bine si ce este rau si libertatea de a-si dezvolta increderea in propriul corp si in propria judecata. De asemenea, acestia invata ce este comportamentul social de la programe precum Big Brother, in loc sa si-l dezvolte ei insisi.

Stresul, cauza a bolilor moderne

In ultimii 100 de ani, presiunea creata de societatea moderna (lipsa timpului, problemele de la serviciu, progresul tehnologic etc.) a dus la aparitia unui nou factor de risc pentru sanatate: stresul.

Potrivit specialistilor, stresul cronic duce la cresterea nivelului de cortizol (cunoscut sub numele de hormon al stresului) si de insulina si la inhibarea unor hormoni care au rolul de a facilita asimilarea substantelor nutritive din hrana.

Consecinta principala a acestui proces, numit stres metabolic, duce la acumularea de grasime in zona abdominala, la dezvoltarea unor procese inflamatoare in corp si la dezvoltarea stresului oxidativ, care grabeste degradarea celulara.

Incalzirea globala aduce afectiuni noi

Teoriile ecologiste arata ca neglijenta omului modern fata de natura este un alt factor care ne pune viata in pericol. Reducerea semnificativa a spatiului verde a produs, conform specialistilor, modificari periculoase ale climei pe Glob.

Din aceasta cauza, anotimpurile incep sa nu se mai deosebeasca intre ele, iar temperaturile extreme fac victime peste tot in lume. Un exemplu in acest sens este valul de canicula din 2003, care a cauzat peste 20.000 de decese in Europa.

In plus, modificarile climei duc la raspandirea bolilor infectioase, care pana nu demult erau stopate de vremea rece. Potrivit specialistilor, peste cativa ani vor ajunge si in zona noastra bolile de la tropice. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca numarul deceselor provocate de incalzirea globala a fost de 150.000 in anii 2000 si ca va creste in viitor.

Specialistul nostru – Lena Rusti, psiholog psihoterapeut

Efortul cel mai mare depus de organismul nostru are loc in procesul de adaptare, care ne asigura echilibru si capacitatea de a face fata realitatii, cu toate schimbarile ei. Cu cat schimbarile sunt mai multe, mai frecvente sau mai provocatoare, cu atat efortul depus de noi este mai mare. Asa apare efectul stresului, care implica o mobilizare suplimentara a organismului.

Pe termen scurt, aceasta mobilizare poate fi benefica, insa pe termen lung efectele sale duc atat la tulburari psihice, cat si la tulburari psihosomatice. Tulburarile de anxietate si cele de stare sunt exemplele cel mai usor de corelat presiunii vietii moderne, in care progresul tehnologic are un aport important.

Procesul de adaptare este diferit la copii fata de adulti. Spre deosebire de adulti, care isi rigidizeaza multe dintre comportamente, opinii sau moduri de reactie, copiii sunt mult mai flexibili si se adapteaza mult mai usor. Ceea ce pentru unii adulti poate deveni o realitate stresanta poate deveni un mediu natural pentru un copil.

5 afectiuni ale societatii noastre de consum

In ultimii ani, s-a inregistrat o crestere a incidentei depresiei

In timp ce la inceputul anilor 1900 principala problema de sanatate o reprezentau bolile infectioase, in prezent, majoritatea au fost eradicate, atat datorita igienei, cat si datorita progreselor stiintifice majore din ultimii 100 de ani.

Tot multumita inovatiilor din domeniul medical, a scazut rata mortalitatii infantile, iar speranta de viata a crescut. Cu toate acestea, stilul de viata modern a dus la dezvoltarea unor afectiuni care in trecut fie nu existau, fie erau destul de rare.

1 Sindromul metabolic

Aproximativ 35 la suta din barbati si 33 la suta din femei prezinta sindrom metabolic, un complex de dereglari care favorizeaza instalarea unor boli grave frecvente in secolul al XX-lea si al XXI-lea: bolile cardiovasculare si diabetul de tip II.

Este caracterizat prin asocierea mai multor probleme de sanatate, printre care rezistenta la insulina, un nivel crescut al insulinei in organism, hipertensiune arteriala, un nivel crescut al trigliceridelor si al colesterolului „rau” (LDL) si valori scazute ale nivelului colesterolului „bun” (HDL), cresterea cantitatii de albumina in urina si coagularea prea rapida a sangelui.

Principala cauza a sindromului metabolic este cantitatea mare de grasime abdominala, specifica sedentarilor cu o alimentatie dezechilibrata si cu un nivel crescut de stres. Sindromul metabolic sta la baza bolilor cardio-vasculare, principala cauza de deces in tara noastra.

2 Cancerul

Pe locul al doilea in topul cauzelor de deces la noi in tara si in lume se situeaza cancerul. In cazul barbatilor, cel mai frecvent tip de cancer este cel pulmonar, iar la femei, cel de san, urmat de cancerul de col uterin.

Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza ca 50 la suta din totalul cazurilor de cancer au drept cauza principala stilul de viata nesanatos, restul de 50 la suta fiind determinate de modificarile structurii genetice si de ereditate. Potrivit aceleiasi surse, aproximativ 85 la suta din totalul formelor de cancer pot fi prevenite.

3 Boala pulmonara obstructiva cronica

Peste 600.000 de romani sufera de bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC), afectiune incurabila provocata in principal de fumat. Tusea, expectoratia, senzatia de sufocare in timpul efortului, dificultatea de a urca treptele si chiar de a ne imbraca sunt simptomele care anunta instalarea BPOC.

Boala este frecventa in randul barbatilor de peste 40 de ani care fumeaza de mai bine de zece ani si este responsabila de aproximativ trei milioane de decese anual in intreaga lume.

4 Alzheimer

Este o boala descoperita destul de recent de oamenii de stiinta si are legatura, in primul rand, cu cresterea sperantei de viata a populatiei, fiind o afectiune care apare mai ales dupa varsta de 65 de ani.

Maladia Alzheimer apare in urma acumularii de proteine la nivelul creierului, sub forma de placi sau de noduri care „sufoca” celulele creierului responsabile cu memoria.

5 Depresia si anxietatea

Desi nu sunt afectiuni noi, depresia si anxietatea au capatat amploare in ultimii ani din cauza cresterii nivelului de stres in randul populatiei si petrecerii unui timp indelungat in casa ori la birou, unde nu exista suficienta lumina naturala (lumina solara determina un nivel crescut de serotonina, hormon al bunei-dispozitii). Din aceleasi motive, aceste tipuri de afectiuni psihice sunt tot mai frecvente si in randul copiilor.

Au aparut infectii multirezistente

Progresele medicinii moderne au determinat aparitia unui numar mare de medicamente cu rolul de a tine in frau infectiile de natura bacteriana ori virala. Insa numarul mare de antibiotice cu spectru larg (eficiente in mai multe tipuri de infectii) a determinat si o amplificare a fenomenului de administrare necorespunzatoare.

Din cauza tratarii incorecte a infectiilor, unele bacterii au devenit rezistente la tratament, ceea ce a dus la aparitia unor afectiuni foarte dificil de tratat, uneori fatale. Exemple de astfel de infectii sunt cele cu Stafilococul auriu multirezistent si tuberculoza multirezistenta.

Stresul irita intestinele

Durerile abdominale, balonarea si scaunele neregulate (constipatie alternata cu diaree) care persista mai mult de trei luni pot fi simptome ale sindromului de intestin iritabil.

Aceasta afectiune recent descoperita de cercetatori are drept cauza principala nivelul crescut de stres, care modifica motilitatea intestinala, asociat cu o dieta bogata in alimente grase, in cafea, in alcool si saraca in fibre. Pentru a contracara aceasta afectiune, specialistii recomanda o dieta in care predomina cerealele si legumele proaspete.

Specialistul nostru, Dr. Radu Leon George – medic de familie, competenta in fiziokinetoterapie

Bolile noi sunt in mare parte afectiunile provocate de virusuri. Cele aparute in ultimele zeci de ani au suferit mutatii genetice adaptative ale ADN-ului viral, care incearca sa depaseasca metodele de tratament.

In plus, tratamentele descoperite in urma nenumaratelor cercetari medicale, folosite in mod abuziv sau in doze incorecte, au determinat aparitia microbilor rezistenti la tratamente. Bolile provocate de virusuri pot merge de la gripa (sezoniera sau porcina) la sindromul de oboseala cronica (provocat de un retrovirus) sau chiar la cancerul de col uterin, provocat de virusul papiloma uman.

De asemenea, diabetul si obezitatea sunt patologii in continua ascendenta, probabil din cauza unui stil de viata mai putin organizat. Insa, poate, afectiunile cu cea mai mare pondere din ultimul timp, mai ales in randul populatiei tinere, sunt cele neuropsihiatrice, in special depresia.

Surmenaj

Stresul continuu la birou si lucrul peste program duc la epuizare profesionala.

Aliati impotriva bolilor secolului

Cruditatile contin enzime care favorizeaza asimilarea substantelor nutritive

Ar trebui sa mancam ca in Paleolitic

Desi intregul organism uman a evoluat foarte mult in ultimii 50.000 de ani, sistemul digestiv a ramas aproximativ la fel. Asta in primul rand pentru ca hrana noastra a suferit modificari majore intr-un timp foarte scurt, nepermitand organelor digestive sa se dezolte astfel incat sa o prelucreze fara probleme.

In primul rand, pentru a nu suprasolicita metabolismul, care este pus la grea incercare de alimentele procesate, nutritionistii recomanda consumul de fructe si de legume crude. Acestea sunt bogate in enzime care favorizeaza metabolizarea lor fara un efort suplimentar din partea organismului.

Bineinteles, din dieta nu trebuie sa lipseasca proteinele de origine animala, in special carnea si pestele, bogate in zinc, fier si in alte elemente nutritive necesare functionarii organismului la parametri optimi. Acestea constituiau principala hrana pentru vanatorul preistoric. Deoarece carnea nu poate fi consumata cruda din cauza bolilor pe care le poate provoca, este bine ca dieta sa cuprinda, de asemenea, fibre. Acestea se asimileaza cel mai bine din legume si din cereale.

De ce avem nevoie de antioxidanti

Dieta bogata in antioxidanti poate avea rol de medicament profilactic in societatea moderna, in care procesele oxidative sunt mult mai accentuate decat in trecut. Expunerea neprotejata la radiatiile ultraviolete puternice (din cauza subtierii stratului de ozon), poluarea si substantele sintetice din alimente sporesc deteriorarea celulelor prin oxidare, fenomen cunoscut sub numele de stres oxidativ.

Alimentele cu o culoare naturala intensa, cum sunt broccoli, morcovii, rosiile, vinetele si fructele de padure, contin cel mai mare nivel de antioxidanti, substante capabile sa combata stresul oxidativ.

Luminoterapie pentru sedentari

Daca ai o activitate de birou prelungita, iar dupa serviciu esti prea obosit sa mai iesi la plimbare in aer liber, ar trebui sa apelezi la luminoterapie, recomanda specialistii. Principalul efect al acestui tip de tratament este reducerea stresului si cresterea nivelului de serotonina in organism.

Studiile arata ca lipsa luminii naturale face ca serotonina sa fie transformata in melatonina, un hormon implicat in mentinerea ritmului circadian (noapte-zi). Nivelul crescut de melatonina este asociat cu aparitia tristetii inexplicabile, cu stari de somnolenta si cu insomnie in timpul noptii, simptome specifice depresiei.

Sindroame date de calculator

Folosirea prelungita a calculatorului, atat la serviciu, cat si acasa, duce la instalarea unor tulburari specifice. De exemplu, persoanele care isi petrec mult timp in fata monitorului pot experimenta sindromul „vederii de calculator”, manifestat prin inrosirea ochilor, usturimi, vedere dubla si incetosata cu unul sau cu ambii ochi, dificultati de a deosebi culorile, sensibilitate la lumina si chiar dureri in zona cefei sau spatelui.

De asemenea, utilizarea necorespunzatoare si fara pauze a tastaturii si a mouseului pot duce la instalarea sindromului de canal carpian. Aceasta este o afectiune caracterizata prin dureri aparute la incheietura mainii, care iradiaza spre oasele degetelor, de-a lungul nervului median al mainii.

Sedentarii au dureri de spate

Cele mai frecvente dureri acuzate de omul modern sunt cea de cap si durerile localizate la nivelul spatelui, tot mai frecvente in aceasta epoca. Principala cauza o constituie, desigur, statul pe scaun timp indelungat intr-o pozitie care pune presiune pe coloana vertebrala.

Pentru a preveni scolioza, discopatia, spondiloza si alte afectiuni care apar din aceste cauze, specialistii recomanda atat pauzele dese in timpul orelor de munca la birou, cat si kinetoterapia, un tip de tratament profilactic prin miscare si prin masaj terapeutic.

Sportul stimuleaza metabolismul

Cu cat masa musculara este mai bine dezvoltata, cu atat rata metabolismului este mai accelerata. Un metabolism stimulat inseamna un risc redus de a suferi de obezitate, de boli cardiovas-culare, de diabet de tip II si de cancer.

Potrivit specialistilor, in cazul unei persoane sanatoase, cu o dieta echilibrata, poate fi suficient sa faca miscare moderata, de genul plimbarilor in ritm alert timp de 30 de minute, de trei ori pe saptamana.

Insa persoanele cu probleme de greutate si cu risc cardiovascular ar trebui sa efectueze exercitii cu greutati, deoarece acestea cresc rata metabolismului mai rapid si mai eficient.

Specialistul nostru, Livia Nena – biolog nutritionist

Exista din ce in ce mai multe diferente intre alimentatia zilelor noastre, cea moderna, si alimentatia din trecut (chiar si cea de acum aproximativ 50-100 de ani). Majoritatea alimentelor din dieta omului modern sunt modificate genetic sau contin substante chimice care le modifica gustul, culoarea, compozitia etc.

Din ce in ce mai putine alimente sunt consumate in starea lor naturala. Ingrasamintele chimice din fructe si din legume, afanatorii din paine, conservantii din preparatele din carne si din lapte, colorantii, aditivii de gust, aromele artificiale din alimente, toate acestea duc la o intoxicare a organismului prin efectul lor cumulat.

La nivel celular, pot avea loc alterari si degenerari ireversibile, ce se traduc prin boli severe, culminand cu cancer localizat la nivelul diferitelor organe.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *