Stomacul japonezilor contine cateva bacterii care ii ajuta sa digere mai usor portiile de sushi

Japonezii digera mai usor decat celelalte popoare portiile de sushi gratie unor bacterii din tubul digestiv care au imprumutat genele unor bacterii marine prezente intr-o specie de alge rosii, potrivit unui studiu publicat in revista Nature. Aceasta descoperire ilustreaza diversitatea metagenomului uman, care numara circa 100.000 de miliarde de microbi in tubul digestiv. Cercetatorii de…

Citește mai departe

Excesul de cafea duce la dereglari psihice

Cafeaua, datorita continutului ridicat de cofeina, stimuleaza sistemul nervos central, metabolismul, reduce oboseala fizica, amplifica agitatia, puterea de coordonare si concentrare, arata cotidianul „Gandul”. Contrar multor opinii, consumul de cafea nu elimina nevoia de somn, ci are doar rol energizant, sustin specialistii in nutritie ai site-ului steadyhealth.com. Potrivit acestora, acest aliment este considerat un drog,…

Citește mai departe

Mancare preparata cu produse expirate de doi ani

Miros de mucegai in camere, produse insuficiente si mancare facuta cu alimente expirate chiar si de doi ani au fost principalele nereguli gasite de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) la un control facut recent. Au fost verificate unitatile de cazare turistica si produsele alimentare specifice Sarbatorii Pascale. „Recomand turistilor sa acorde atentie spatiilor…

Citește mai departe
produse

Chimicalele din cosmetice grabesc pubertatea

Substantele chimice din ambalajele alimentelor, din parfumuri, din lotiuni si din sampoane deregleaza productia de hormoni si pot declansa pubertate precoce, potrivit cercetatorilor de la Scoala de Medicina „Mount Sinai” din New York, SUA. Acestia au analizat efectele pe care le au asupra sanatatii trei chimicale ce se regasesc in compozitia a numeroase ambalaje si…

Citește mai departe

Biberoanele din plastic ar putea fi toxice: Danemarca, trei state americane si Canada au interzis folosirea compusului chimic BPA in produsele pentru copii

Biberoanele din plastic ar putea fi toxice pentru copii. Comunitatea stiintifica din intreaga lume se afla in mijlocul unei controverse privitoare la prezenta substantei Bisfenol A (BPA) in materialul din care sunt facute majoritatea produselor din plastic. Danemarca, trei state americane si Canada au interzis prin lege folosirea compusului chimic in fabricarea biberoanelor. Dezbateri similare…

Citește mai departe

Fructele si legumele nu ne apara de cancer

Consumul regulat de fructe si legume are doar foarte mic impact in ceea ce priveste protejarea impotriva cancerului, arata un studiu recent la care au participat peste 500.000 de europeni. Intreaga mitologie cu privire la legumele si fructele care protejeaza organismul de diferite forme de cancer a fost rasturnata de cercetarea internationala care demonstreaza ca,…

Citește mai departe

Suplimente alimentare cu substante interzise, comercializate in Romania

Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor impreuna cu Agentia Anti-Doping vor verifica continutul si calitatea suplimentelor alimentare comercializate in Romania, dupa ce s-a constatat ca multe dintre produsele de pe piata contin substante interzise, nementionate pe eticheta. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si Agentia Nationala Anti-Doping (ANAD) au incheiat, marti, un protocol de colaborare care vizeaza…

Citește mai departe

Nasturelul combate dependenta de nicotina

Lastarii tineri si frunzele nasturelului se recolteaza primavara si se consuma proaspete, sub forma de salata. Planta contine cantitati importante de minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, calciu, iod, cupru, zinc, sulf) si de vitamine (C, in cantitate mare, A, B2 si E) si este recomandata in astenia de primavara, in convalescenta si in tratamentul bolilor…

Citește mai departe

Mararul, principalul inamic al celulitei

Mararul si patrunjelul nu trebuie mancate doar pe post de condiment, ci in cantitati mai mari. In acelasi timp ardeii, castravetii, rosiile, ceapa, ridichile, usturoiul verde si morcovul reprezinta o sursa bogata de vitamine si minerale, informeaza cotidianul Gandul. Potrivit medicului nutritionist Mihaela Bilic „mararul este principalul inamic al celulitei, iar patrunjelul contine mai multa…

Citește mai departe
Cum ne schimb? comportamentul mâncarea tip „junk food”?

Junk-food sau cocaina?

Potrivit cercetatorilor americani, consumul de junk-food sau supraalimentarea provoaca in timp scurt dependenta, similar celei induse de consumul de droguri. Studiul, coordonat de doi cercetatori de la Institutul de Cercetari Scripps Jupiter din Florida, are ca scop demonstrarea modului de instalare a dependentei de mancarea junk-food. Definitia din DEX a junk-food este mancare de tip…

Citește mai departe

Fulga cu E-uri

Laptele cu gust de capsuni Fulga are in compozitie o cantitate mare de zaharuri, fiind dezechilibrat din punct de vedere nutritional, ne spune profesorul doctor Gh. Mencinicopschi. Pe langa zaharuri, produsul mai contine si un colorant care poate avea efecte adverse, mai ales asupra copiilor si a persoanelor sensibile. E120, cosenila sau acidul carminic, poate…

Citește mai departe

Plamanarica, aliata aparatului respirator

Frunzele de plamanarica au calitati terapeutice deosebite: ajuta la vindecarea si la cicatrizarea ranilor, usureaza respiratia si calmeaza tusea. „La fel de bine, frunzele plantei, culese in timpul infloriririi, sunt eficiente in tratarea reumatismului. Deoarece determina eliminarea unei cantitati mari de urina, planta este indicata si in afectiunile renale, cu precadere in litiaza renala”, precizeaza…

Citește mai departe

Cinci alimente nepoftite la masa

Sunt alimente bune. Dar, din pacate sunt si alimente rele, adesea mult mai apetisante. O mare parte dintre aceste alimente rele se inscrie in hrana de zi cu zi a fiecaruia dintre noi, fara sa stim cat de nesanatoase sunt. Cu ajutorul profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, am facut un top…

Citește mai departe

Uleiul de rapita previne infarctul

Untdelemnul extras din plante nu trebuie sa lipseasca din alimentatie. Te-ai decis sa slabesti si sa mananci sanatos, asa ca primul lucru pe care il faci este sa renunti la grasimi! Gresit! Esentiale pentru buna functionare a organismului uman, lipidele nu trebuie sa lipseasca din dieta ta. Dr. Corina Zugravu, lector la Universitatea „Carol Davila”…

Citește mai departe

Oboseala trece cu apa

Pentru a alunga oboseala e, in primul rand, nevoie sa beti apa, pentru ca toate fluidele corpului, inclusiv sangele, o contin. Si alimentele care au apa, cum ar fi iaurtul, broccoli, morcovii, pepenele verde, portocalele sau grape fruitul, sunt foarte utile. „Chiar si o usoara deshidratare poate face ca sangele sa se ingroase, fortand inima…

Citește mai departe

Un veterinar din armata britanica, prezenta benefica pentru fermierii din Afganistan

Armata britanica a trimis un veterinar in Afganistan, pentru a trata animalele bolnave ale localnicilor, el participand si la initiative mai ample de construire a unor spitale si a unor drumuri, relateaza The Independent. Capitanul Miles Malone a fost trimis in zona recent recuperata de la talibani, pentru a trata turmele fermierilor. Prezenta britanicului a…

Citește mai departe

Ouale tin colesterolul sub control

Ouale reprezinta o bogata sursa de proteine, deloc de neglijat mai ales cand regimul impune alimentatie fara carne, spun specialistii in nutritie, citati de cotidianul „Gandul”. Oul este „proteina completa”, continand toti aminoacizii esentiali (asa-numitele „caramizi” folosite de organism pentru producerea proteinelor) pe care organismul nu le poate produce singur. Proteinele ajuta organismul la intarirea…

Citește mai departe

Lista celor trei alimente esentiale pentru barbati si femei

Fasolea, iaurtul si fructele de padure sunt recomandate femeilor, iar bananele, stridiile si pestele gras sunt ideale pentru barbati, sustin nutritionistii. Pentru ca suntem diferiti, nutritionistii atentioneaza ca exista anumite alimente care au beneficii asupra organismului unuia dintre sexe. Astfel, potrivit specialistilor, exista afectiuni specifice barbatilor si boli de care sufera mai mult femeile, iar…

Citește mai departe

Cum sa fii „verde” de Sarbatorile Pascale

Fiecare dintre noi poate sa fie „verde” de sarbatoarea Invierii Domnului. Si asta fara sa incalcam traditiile si nerefuzandu-ne nimic. Semnificatia religioasa deosebita, frenezia cadourilor, mo-men-tele petrecute cu cei dragi, bucatele traditionale si datinile stravechi fac din Sarbatorile de Pasti un prilej de bucurie pentru fiecare dintre noi. Acestea presupun insa si o crestere impresionanta…

Citește mai departe

Pui contaminati in UE

Alegerea unui aliment depinde de informatiile pe care fiecare client le primeste din diferite surse: presa, reclame, prieteni, eticheta. Aceasta din urma reprezinta o poarta deschisa spre orientarea consumatorilor pentru o alimentatie sanatoasa. Ce se intampla cand expertii EFSA (European Food Safety Authority) publica concluziile unui studiu efectuat in 2008 (deci, referitor la produse de…

Citește mai departe

Combustibil auto din aer

Cercetatorii britanici lucreaza la un proiect de aproximativ 1,6 milioane de euro care ar putea transforma dioxidul de carbon din aer in combustibil auto, potrivit „Science Daily”. Proiectul isi propune sa dezvolte materiale poroase care pot absorbi gazele ce cauzeaza incalzirea globala si sa le transforme in combustibil auto sau in plastic printr-un proces pe…

Citește mai departe