Fairphone – entuziasm și dezamăgire. Un telefon perfectibil, pentru consumatori eco-responsabili

Compania olandeză Fairphone mai are câțiva pași de parcurs până să poată spune că oferă clienților telefonul perfect. Noi credem însă că produce cel mai sustenabil și cel mai etic telefon mobil prezent pe piață în acest moment. Pe ce ne bazăm? Fairphone este o companie olandeză care vrea să revoluționeze modul în care sunt…

Citește mai departe

10 surse vegane de probiotice

In ultima vreme s-a acordat o mare importanta sanatatii intestinale si pe buna dreptate. Prin popularea intestinelor  cu bacterii „bune”  ne putem imbunatati digestia, sistemul imunitar, putem reduce riscul imbolnavirilor si chiar putem pierde masa corporala. O modalitate eficienta de a realiza aceste deziderate este de a introduce in alimentatia noastra alimente bogate in hrana…

Citește mai departe

Modificarea genetica a embrionilor umani, aprobata in Marea Britanie

Oamenii de stiinta din Marea Britanie au primit aprobarea de a modifica genetic embrioni umani, procedura experimentala fiind autorizata de Autoritatea pentru Fertilizare Umana si Embriologie (HFEA), institutie ce reglementeaza etica si procedura fertilizarii umane, potrivit bbc.com. Este prima data cand o tara analizeaza si aproba tehnici de modificare a ADN-ului embrionar uman. Studiile se…

Citește mai departe

“Abatorul padurilor” Schweighofer de la Reci a primit autorizatie de mediu de la APM Covasna. Reactie dura a organizatiilor civice

Comisia de Analiza Tehnica din cadrul Agentiei de Protectie a MediuluI Covasna (APM), din care fac parte si reprezentanti de la Garda de Mediu, Directia de Sanatate Publica, Sistemul de Gospodarire a Apelor, Inspectoratul Teritorial de Munca, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Consiliul Judetean Covasna si Directia Sanitara veterinara Covasna, a luat decizia de emitere…

Citește mai departe

San Francisco este cel mai mare oras Zero Waste/Zero Deseuri din lume

Miscarea Zero Waste trece dincolo de granite fiind sustinuta de oameni cu etnii, culturi, religii, stari materiale diferite. Oameni a caror viziune este transmiterea catre noile generatii a unei planete curate, sanatoase, fara deseuri. Oameni care cred cu adevarat in principiul sustenabilitatii si, din acest motiv, vor sa mentina capitalul natural al planetei, astfel incat…

Citește mai departe

Remus Cernea propune introducerea orei de “Etica si cultura civica”

Pornind de la niste dezbateri referitoare la ora de religie, deputatul independent Remus Cernea propune un proiect de lege privind introducerea in invatamantul preuniversitar a orei de “Etica si cultura civica” Propunerea legislativa a deputatului Remus Cernea stipuleaza ca planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ ‘Etica si cultura civica’ drept disciplina scolara,…

Citește mai departe

Olivia Wilde este imaginea unei colectii de haine din tesaturi organice reciclate

Noua colectie H&M Conscious Exclusive ne arata varietatea creativitatii oferite de materialele mai sustenabile precum canepa, inul ecologic si pielea ecologica pentru a crea articole de exceptie cu un stil propriu. Colectia, a carei imagine exclusiva pe durata campaniei va fi actrita si activista umanitara Olivia Wilde, va fi disponibila incepand din 16 aprilie in…

Citește mai departe

Umanism Evolutiv (Autor dr. Peter Lengyel)

Realismul stiintific face posibila intelegerea Omului ca vietate, fiinta biologica rezultata prin procesul evolutiv, fenomen natural care se deruleaza in continuare… si se va derula atat timp cat viul va reusi sa persiste; se creioneaza o imagine cu aspectele subtile dar si cu cele brutale ale omului non-idealizat, ci perceput asa cum reiese din analiza…

Citește mai departe

Protestatari, tinuti la poarta simpozionului sponsorizat de companiile miniere

Activistii anti-fracturare si impotriva exploatarii de la Rosia Montana au protestat ieri in fata Facultatii de Geologie din cadrul Universitatii Bucuresti impotriva unui simpozion stiintific, sponsorizat de marile companii miniere. Facultati, institute de geologie, ANRM si cele mai controversate companii din industria extractiva au organizat evenimentul “Odiseea Resurselor Minerale” in mare secret. Al noualea simpozion…

Citește mai departe
Lec?ie despre economie, ce facem cu banii ? Aurul (este refugiul) prostilor ?

Simpozion stiintific sub egida Universitatii din Bucuresti, sponsorizat de RMGC si Eldorado Gold

Simpozionului stiintific Odiseea Resurselor Minerale, care se va desfasura sub egida Universitatii din Bucuresti, este sponsorizat de catre cele mai controversate companii din industria extractiva: Rosia Montana Gold Corporation, Samax Romania, Deva Gold, Eldorado Gold Corporation si Prospectiuni SA, atrage atentia Alburnus Maior, adresand in acest sens o scrisoare deschisa rectoratului Universitatii. Iata mai jos…

Citește mai departe

Noul ministru german al Agriculturii nu sustine masurile ecologice preferate de Bruxelles pentru cultivarea terenurilor agricole

Noul ministru german al Agriculturii a insistat joi asupra necesitatii cultivarii tuturor terenurilor agricole, exprimandu-si lipsa de simpatie fata de crearea de spatii ecologice sau mentinerea unor suprafete sub forma de parloaga, masuri ecologice preferate de Bruxelles, transmite AFP. ‘Avem o obligatie etica si morala sa producem, permanent, produse alimentare pe suprafetele pe care le…

Citește mai departe

Exclusiv: Programul “Actionam Responsabil!” va continua si dupa epuizarea finantarii

Programul “Actionam Responsabil!” va intra intr-o noua etapa, dupa epuizarea finantarii asigurate de Uniunea Europeana. Astfel, “Actionam Responsabil!” va deveni marca inregistrata si va servi ca sistem de certificare pentru firmele si ONG-urile care adera la valorile responsabilitatii sociale. Anuntul a fost facut de Rodica Lupu, managerul proiectului, intr-o declaratie acordata in exclusivitate site-ului Finantare.ro, in avanpremiera Galei “Actionam…

Citește mai departe
Proiect de OUG: Combaterea braconajului în Delta Dun?rii se va face de Comisariatul de Control Integrat

Propunere legislativa pentru instituirea tolerantei zero din partea autoritatilor fata de braconaj

Deputatul PSD Vlad Cosma a depus in Parlament o propunere legislativa pentru instituirea tolerantei zero din partea autoritatilor fata de braconaj, prin inasprirea consistenta a pedepselor si amenzilor pentru toate categoriile de infractiuni prevazute in legislatia actuala. „Avand in vedere situatia actuala, propunerea legislativa urmareste instituirea tolerantei zero din partea autoritatilor fata de braconaj, care…

Citește mai departe

Pollutec: Evenimentul de eco-inovatie al anului

Cu sase luni inainte de deschidere, orizonturile se arata deja luminoase pentru Pollutec Horizons, salonul international de solutii de ultima generatie pentru mediul inconjurator si dezvoltarea durabila. Anul acesta, salonul este singurul eveniment cu caracter general organizat in Europa si vine in sprijinul unei mai ample diversitati de profesionisti interesati de aceste domenii. Viitorul salon…

Citește mai departe

    Armamentul nuclear scoate doua companii de top de pe lista de investitii a celui mai mare fond suveran din lume

    Fondul suveran de investitii al Norvegiei, cel mai mare din lume, si-a facut curat in portofoliu excluzand din motive legate de etica doua companii care au legaturi cu producerea armelor nucleare, scrie Le Monde. Fondul suveran de investitii al Norvegiei, cel mai mare din lume, si-a facut curat in portofoliu excluzand din motive legate de…

    Citește mai departe

    „Schimb de tineri” pentru binele naturii

    „Schimburi de tineri cu tari partenere din vecinatatea Uniunii Europene” a fost un program derulat, in luna octombrie, de Asociatia de Tineret pentru Protectia Mediului (A.T.P.M.) Baia Mare. Actiunea, parte a proiectului „Together for a Green Europe”, a fost finantata din fonduri europene si s-a desfasurat la Hoteni, in colaborare cu studenti si asistenti universitari…

    Citește mai departe

    AJVPS Dolj, sicanata de braconierii deghizati

    Cu circa 1.700 de membri si 35 de fonduri cinegetice detinute si administrate, insumand peste 320.000 de hectare, Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Dolj se prezinta mai mult decat reprezentativa in gospodarirea speciilor de vanat greu incercate, indeosebi prin braconajul indarjit care se practica. Readucerea tuturor speciilor de vanat din arealele doljene la…

    Citește mai departe

    Blogul Ethics for a Green Future, platforma de discutii pe teme de dreptate intergenerationala si etica mediului

    Ne face placere sa va semnalam crearea blogului Ethics for a Green Future, pe care va invitam sa il descoperiti la adresa: http://greenfutureethics.wordpress.com/  Blogul Ethics for a Green Future a fost conceput ca o platforma de discutii pe teme de dreptate intergenerationala si etica mediului. Ne propunem sa aducem la cunostinta publicului interesat de acest…

    Citește mai departe

    „Schimbarile climatice, o problema etica similara sclavagismului”, sustine un specialist NASA

    Profesorul Jim Hansen, unul dintre cei mai apreciati experti ai NASA in domeniul schimbarilor climatice, afirma ca prevenirea celor mai daunatoare consecinte ale schimbarilor climatice provocate de om reprezinta „o problema morala imensa”, la fel de importanta ca desfiintarea sclavagismului. Hansen sustine ca a lasa mostenire generatiilor urmatoare urmarile devastatoare si costisitoare ale schimbarilor climatice…

    Citește mai departe

    Germania ar prefera sa importe produse bio din Romania, in locul celor din China

    Romania poate fi un furnizor important de produse ecologice pentru piata germana, una dintre cele mai mari consumatoare din lume de astfel de produse, au apreciat parlamentarii germani in intalnirea avuta cu reprezentatii Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica – ‘Bio Romania’. ‘Parlamentarii germani au cerut informatii despre agricultura ecologica din Romania si despre exporturile realizate…

    Citește mai departe
    OMS recomand? reducerea aportului de sare la mai pu?in de cinci grame pe zi pentru adul?i

    Iodarea universala a sarii – atentat la sanatatea publica

    Consumul de iod de catre romani trebuie limitat, din cauza riscurilor de imbolnavire la care este supusa populatia, fiind obligata sa consume exclusiv sare iodata. Presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica – Bio Romania, Marian Cioceanu, a anuntat ca va incepe demersurile pe langa institutiile abilitate, respectiv Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si…

    Citește mai departe

    Varsovia s-a folosit de dreptul de veto pentru politicile de clima ale UE, care tintesc sa reduca emisiile de carbon

    Gazeta Wyborcza Varsovia: Varsovia s-a folosit de dreptul de veto pentru politicile de clima ale UE, care tintesc sa reduca emisiile de carbon. Nu ar trebui sa fim atat de surprinsi, pentru ca este o politica invaluita de ceata ambiguitatii, scrie Gazeta Wyborcza. Articol preluat din Presseurop.eu/ro, revista a presei europene, in zece limbi. Vetoul…

    Citește mai departe

    Lectii de responsabilitate sociala

    Federatia Junior Chamber International (JCI) Romania, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, alaturi de Asociatia „Institutul pentru Politici Sociale” anunta organizarea primei serii de workshop-uri adresate membrilor Retelei RSC, dar si altor organizatii interesate de promovarea dialogului social – „Parteneriate sustenabile si bune practici in responsabilitatea sociala” in cadrul proiectului „Actionam Responsabil!…

    Citește mai departe

    Ecologizarea Craiovei – Learn to Change the Future

    In perioada 1 iulie – 15 septembrie 2011, AIESEC Craiova deruleaza activitati educative incluse intr-un program complex, finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune. Learn to Change the Future („Invata sa schimbi viitorul”), cel mai mare proiect desfasurat de AIESEC Craiova inca din 2004, trateaza tema ecologiei si responsabilizarii sociale si propune o…

    Citește mai departe

    A fost lansat. „Ghidul vizitatorului pentru Delta Dunarii”

    Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a lansat recent „Ghidul vizitatorului pentru Rezervatia Biosferei Delta Dunarii”, ghid ce cuprinde atat informatii utile turistilor ce aleg sa viziteze aceasta zona, cat si date privind istoria zonei sau patrimoniul cultural si natural al zonei. De asemenea, sunt incluse cele mai importante paragrafe din legislatia in vigoare dar si…

    Citește mai departe
    Expertii legali ataca propunerea Comisiei de a permite statelor membre sa decida asupra cultivarii de OMG

    Expertii legali ataca propunerea Comisiei de a permite statelor membre sa decida asupra cultivarii de OMG

    Serviciul legal al Consiliului Europei a emis o opinie negativa asupra porpunerii Comisiei de a permite statelor membre de a decide asupra cultivarii de OMG (organisme modificate genetic) autorizate la nivel european. Experti noteaza ca baza legala a propunerii – Articolul 114 din TFEU (functionarea pietei interne) – este necorespunzatoare. De asemenea, experti considera ca…

    Citește mai departe

    A fost creat primul organism viu artificial

    Cercetatorii americani au dezvoltat cu succes prima celula vie controlata in totalitate de ADN sintetic, anunta BBC. Specialistii au reusit sa reconstruiasca materialul genetic al unei bacterii, pe care l-au transplantat intr-o celula gazda. Genele bacteriei au fost construite in totalitate in laborator, „din patru sticle cu substante chimice pe un sintetizator chimic, pornind de…

    Citește mai departe

    Primul catel de trufe din rasa lagotto romagnolo a fost adus in Romania de un bihorean

    Un alesdan creste si instruieste lagotto romagnolo, catelul care stie sa gaseasca trufe. Nicolae a adus in Romania, oficial, primul catel din rasa lagotto romagnolo. Alesdanul creste si vinde pui de lagotto, in toata tara. Sunt loiali, inteligenti si facuti pentru munca. Desi sunt iubitori si perfecti ca animal de companie pentru familii, cateii trufari…

    Citește mai departe

    Ecologismul te inraieste

    Consumatorii care vor sa adopte o atitudine etica fata de planeta ajung sa fie mai rai si chiar sa fure. Asa arata un studiu facut de cercetatorii canadieni, releva publicatia „The Guardian”. Specialistii sustin ca in momentul in care oamenii se simt superiori din punct de vedere moral, pentru ca au facut o fapta ce…

    Citește mai departe

    Dezbatere Rosia Montana: aur sau patrimoniu?

    In cadrul unei dezbateri, reprezentantii RMGC au declarat ca compania s-a implicat in conservarea patrimoniului istoric si urban din Rosia Montana, in timp ce o serie de experti au spus ca importanta descoperirilor arheologice din zona este unica in Europa si drept urmare conservarea acestora trebuie facuta integral. Pe 3 martie, la Institutul de Istorie…

    Citește mai departe

    „Razboiul Sfant” contra schimbarilor climatice

    Mullahii sustin ca distrugerea mediului inconjurator e sinonima cu sinuciderea, cel mai mare pacat pentru credinciosii musulmani. Islamul este o religie moderna care are raspunsuri pentru toate problemele, provocarile si intrebarile secolului 21, sustin mullahii si argumenteaza cu versete din Coran ca sa demonstreze ca islamul are raspunsuri inclusiv in ceea ce priveste schimbarile climatice….

    Citește mai departe