Materiale plastice pe care le folosim zi de zi sunt o amenințare pentru sănătatea noastră

Materialele plastice conțin și eliberează substanțe chimice periculoase cu efect perturbator endocrin, care pun în pericol sănătatea umană. Un nou studiu al Societății de Endocrinologie și IPEN (International Pollutants Elimination Network – Rețeaua Internațională pentru Eliminarea Poluanților) sumarizează cercetările internaționale privind impactul asupra sănătății ale perturbatorilor endocrini. Potrivit comunicatului de presă al IPEN, contaminarea răspândită…

Citește mai departe

Dell se alatura pionierilor in mineritul urban prin reciclarea aurului din deseuri electronice

Dell se alatura pionierilor industriei in mineritul urban, un concept promovat de Zero Waste Romania ca fiind una dintre solutiile integrate in strategia „zero deseuri”, prin care resurse precum metalul, lemnul, combustibil sau resurse fosile pot fi conservate prin recuperarea si reintroducerea lor in sistemul economic, in timp ce risipa altor produse si materiale poate fi redusa…

Citește mai departe

Cum se realizeaza colectarea separata in municipiul Cluj Napoca?

In contextul situatiei precare a gestionarii deseurilor la Cluj Napoca am stat de vorba cu specialistul de mediu din cadrul ROSAL GRUP, unul dintre cei doi operatori de salubritate care deservesc cetatenii orasului. Adina Miclaus – reporter Ecomagazin: Ce populatie deserveste Rosal in Cluj Napoca? Nicoleta Pop, Specialist de Mediu ROSAL GRUP: In ceea ce…

Citește mai departe

Avertisment la Davos: Pana in 2050, in oceane ar putea fi mai mult plastic decat peste

Poluarea oceanelor si marilor cu deseuri risca sa se intensifice in urmatoarele decenii, avertizeaza specialisti prezenti la Forumul Economic Mondial de la Davos, explicand ca, in anul 2050, masa materialelor plastice aruncate in oceanul planetar risca sa o depaseasca pe cea totala a pestilor. Potrivit Fundatiei Ellen MacArthur, specializata in tranzitia spre o economie circulara,…

Citește mai departe
De la utilizarea petrolului, până la poluarea oceanelor: Cinci lucruri suprinzătoare despre impactul industriei materialelor plastice asupra mediului

De la utilizarea petrolului, pana la poluarea oceanelor: Cinci lucruri suprinzatoare despre impactul industriei materialelor plastice asupra mediului

Un raport lansat la Forumul Economic Mondial de la Davos prezinta date uimitoare despre uriasul impact pe care dezvoltarea rapida a industriei materialelor plastice il are asupra mediului, informeaza The Guardian. Industria mondiala a plasticului are nevoie de o reforma drastica. Aceasta este concluzia raportului care prezinta cinci informatii surpinzatoare. Industria de mase plastice foloseste…

Citește mai departe

Societatea civila propune solutii durabile pentru gestionarea deseurilor in orasul Cluj Napoca

Peste zece organizatii neguvernamentale clujene vor depune Vineri, 17 iulie, o petitie la Primaria Municipiului Cluj Napoca, respectiv Consiliul Judetean Cluj, prin care vor solicita adoptarea urgenta a unor masuri menite sa imbunatateasca, in mod real, sistemul actual de gestionare al deseurilor, inca nefunctional, precum si reducerea costurilor cu gestionarea deseurilor in aceasta perioada de…

Citește mai departe
"Noi lăsăm ca 8 milioane de tone de materiale plastice să fie aruncate în fiecare an în oceane"

„Noi lasam ca 8 milioane de tone de materiale plastice sa fie aruncate in fiecare an in oceane”

Printul Charles, militant de multa vreme in favoarea protectiei mediului, a adresat miercuri, la Washington, un apel „la stoparea valului de materiale plastice aruncate in oceane”, in cadrul primei zile a vizitei sale in Statele Unite, transmite joi AFP. „Noi lasam ca 8 milioane de tone de materiale plastice sa fie aruncate in fiecare an…

Citește mai departe
Ursul polar este de acum specie protejat? prin Conven?ia de la Bonn. Leul african nu a fost inclus din cauza lipsei de informa?ii

Ursul polar este de acum specie protejata prin Conventia de la Bonn. Leul african nu a fost inclus din cauza lipsei de informatii

Ursii polari, unele tipuri de gazele, balene si rechini au fost adaugati pe lista speciilor migratoare protejate de cele 120 de tari semnatare ale Conventiei de la Bonn (CMS), ai caror reprezentanti au participat la o conferinta internationala organizata la Quito intre 4 si 9 noiembrie. Dupa sase zile de negocieri intense, 31 de noi…

Citește mai departe
Noi specii de animale protejate

Noi specii de animale protejate

Ursii polari, unele tipuri de gazele, balene si rechini au fost adaugati pe lista speciilor migratoare protejate de cele 120 de tari semnatare ale Conventiei de la Bonn (CMS), ai caror reprezentanti au participat la o conferinta internationala organizata la Quito intre 4 si 9 noiembrie. Dupa sase zile de negocieri intense, 31 de noi…

Citește mai departe

ROMCARBON SA investeste 6,5 milioane de euro in productia de ambalaje rPET si in reciclarea materialelor plastice

Romcarbon, unul dintre cei mai mari jucatori din domeniul reciclarii materialelor plastice, va implementa pana la finalul anului 2014 doua proiecte de investitii in tehnologii de ultima ora in domeniul productiei de tavite termoformate destinate uzului alimentar si in domeniul reciclarii materialelor plastice. Investitia totala este de 6,5 milioane de euro si se adau-ga celor…

Citește mai departe

In absenta unei strategii globale, circa 20 milioane de tone de gunoi din plastic ajung in ocean in fiecare an

Poluarea cu deseuri din material plastic este una dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta mediile marine din intreaga lume. Cu toate acestea, in absenta unei strategii globale coordonate, circa 20 milioane de tone de gunoi din plastic ajung in ocean in fiecare an. Un raport recent al Universitatii din California (UCLA) care…

Citește mai departe

11 motive pentru care trebuie sa renunti la sucurile carbogazoase

Un studiu recent arata cat de mult poate influenta consumul indelungat de sucuri carbogazoase sanatatea dintilor tai. Efectul este asemanator cu cel al consumului de metamfetamine sau cocaina. Acizii din sucuri distrug smaltul dintilor, acestia devenind vulnerabili in fata cariilor, sparturilor si ingalbenirii. Sucurile nu iti distrug doar dintii. Din cauza continutului ridicat de zahar,…

Citește mai departe

Deseuri selectate dar nereciclate

Administratia Bazinala de Apa Olt a facut cunoscut printr-un comunicat de presa ca, in lunile martie si aprilie a.c., va intreprinde o serie de actiuni de control privind salubrizarea cursurilor de apa. Aceasta informatie ar trebui sa alerteze administratiile publice locale mai ales in ceea ce priveste prezenta masiva in zonele supuse controlului a deseurilor…

Citește mai departe

Din ianuarie, daca nu reciclam, platim amenzi

Aproape toate consiliile locale din judetul Hunedoara au inceput sa recicleze din anul 2010, dupa ce legea a impus un cuantum minim de reciclare pentru fiecare unitate administrativ-teritoriala. Hunedorenii au reciclat mii de tone de deseuri, dar scadenta si primele penalitati sunt prevazute pentru luna ianuarie. Totusi, cantitatile de deseuri colectate selectiv pentru reciclare trebuie…

Citește mai departe
Bulgarii protesteaza impotriva preturilor din energie

37584 tone de deseuri periculoase au fost adunate de pe intreg teritoriul judetului Arges

Uleiurile uzate, bateriile, acumulatorii, precum si namolurile, o categorie a deseurilor periculoase ce constituie o problema importanta in judetul nostru, anunta specialistii de mediu 7,66% din cele 490635,028 tone de deseuri industriale sunt reprezentate de deseurile periculoase. Mai exact, potrivit specialistilor din cadrul Comisariatului Judetean pentru Garda de Mediu, in anul 2011, ultima statistica realizata…

Citește mai departe

Comisia Europeana ar putea interzice utilizarea ambalajelor din plastic la produsele pentru copii

Comisia Europeana ar putea interzice utilizarea ambalajelor din plastic care contin substante chimice periculoase, in cazul alimentelor destinate consumului copiilor. Decizia ar urma sa fie luata pana la finele acestui an. Europarlamentarul Petru Luhan a solicitat in scris Comisiei Europene sa-si exprime pozitia asupra unor studii recente care arata ca multe ambalaje din plastic contin…

Citește mai departe

Renault lanseaza Expeditia Verde

De Ziua Internationala a Mediului, Renault lanseaza campania Expeditia Verde. Patru bloggeri din cele mai importante patru orase ale Romaniei participa in Expeditia Verde. Prin Expeditia Verde, Renault duce mai departe promisiunea asumata fata de protejarea mediului inconjurator. Pentru a marca intr-un mod inedit Ziua Internationala a Mediului, Renault anunta Campania Expeditia Verde (www.expeditia-verde.ro). Campania…

Citește mai departe

Plantele care imbunatatesc imunitatea

Pentru amestecurile de 50-60 de pulberi de plante reunite in mici dispozitive, cu efecte benefice asupra organismului, profesorul de fizica, inventator Ancu Dinca, a stabilit denumirea de biofitomodulator. Adica, bio: viu, biologic; fito: plante, fitoterapie; modulatori adica sa moduleze, sa intareasca imunitatea. Cu alte cuvinte, aceste amestecuri de plante brevetate de profesorul Ancu Dinca stimuleaza…

Citește mai departe
produse

Chimicalele din cosmetice grabesc pubertatea

Substantele chimice din ambalajele alimentelor, din parfumuri, din lotiuni si din sampoane deregleaza productia de hormoni si pot declansa pubertate precoce, potrivit cercetatorilor de la Scoala de Medicina „Mount Sinai” din New York, SUA. Acestia au analizat efectele pe care le au asupra sanatatii trei chimicale ce se regasesc in compozitia a numeroase ambalaje si…

Citește mai departe

Insula de gunoaie din Atlantic

Cercetatorii au gasit in Atlantic o „pata” de deseuri plutitoare similara cu cea descoperita in Pacific in urma cu 13 ani. Resturile de pungi, cutii si sticle din plastic otravesc apele si ucid mamiferele marine, pestii, albatrosii si broastele-testoase. Dupa „marea groapa de gunoi a Pacificului”, deja studiata si foarte bine cunoscuta la ora actuala…

Citește mai departe

Ambalajul – partea cea mai importanta a cumparaturilor pe care le faceti?

Investitorii si clientii incep sa realizeze avantajele prezente in ambalarea ecologica ce reduce procentul de alterare al alimentelor, economiseste materia prima si creste posibilitatea de reciclare, spunea un grup de experti la cel de-al XXII-lea forum Cleantech din Copenhaga. Criza economica a reinnoit accentul pus in sectorul eficientei energetice datorita capacitatii acesteia de a reduce…

Citește mai departe

„Bere”… modificata genetic!

Berea cu aditivi, sortiment ce are in compozitie acid malic, caramel amoniacal si diverse arome, poate provoca tulburari de metabolism, avertizeaza Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APCR). „Acest sortiment induce in eroare consumatorii, deoarece in constiinta consumatorilor berea este un produs 100 la suta natural, iar astfel de sortimente ar trebui sa fie denumite…

Citește mai departe

Una dintre cele mai raspandite specii de broasca testoasa – pe cale de disparitie

„Leatherback turtles” (Dermochelys coriacea) – cele mai mari testoase existente pe Terra si specia de reptile cea mai larg raspandita – sunt amenintate cu disparitia, in mare parte din cauza neglijentei umane. Aceste testoase se deosebesc de celelate specii prin carapacea acoperita cu piele. Ele au supravietuit disparitiei dinozaurilor, fiind reprezentantele unei familii de reptile,…

Citește mai departe

Reactie – Nemultumiti de ecotaxa

Reprezentanti ai Asociatiei producatorilor de mase plastice (ASPAPLAST) din Romania au transmis ieri autoritatilor de mediu ca, pentru o mai buna gestionare a ecotaxei, este nevoie de un limbaj comun intre stat si producatori/importatori de materie prima. Membrii ASPAPLAST au insistat ca produsele oxodegradabile nu sunt atat de nocive pe cat au aratat la 3…

Citește mai departe

Criza loveste piata deseurilor reciclabile

Ieftinirea petrolului si reducerea productiei de bunuri de consum pe plan mondial duc la faliment firmele de colectare ale materialului reciclabil. Preturile de pe piata materialelor reciclabile din carton si din plastic s-au prabusit in ultimele doua luni, blocand tranzactiile si amenintand fragilul sistem de reciclare din Romania. Principalele cauze ar fi: ieftinirea spectaculoasa a…

Citește mai departe

Craciun ECO

Daca anul acesta vrei sa incerci un Craciun ECO, iti prezentam in continuare tot ce ar trebui sa stii. (acesta studiu este realizat de EcoAssist in cadrul campaniei SALVATI SPATIILE VERZI) DE UNDE ITI POTI LUA BRADUL DE CRACIUN: 1. Fara radacina: Majoritatea pomilor de Craciun vor fi scosi din pepiniere silvice ale Romsilva si…

Citește mai departe

Masina cu bara de protectie din rumegus

Japonezii scot pe piata un nou tip de bioplastic, care va fi folosit in locul celui traditional pentru confectionarea unor piese auto Resursele alternative intra in forta in industria auto. Automobilele secolului XXI vor avea componente din reziduuri de biomasa si vor fi reciclabile aproape suta la suta. Celebra companie japoneza Mazda intentioneaza sa inlocuiasca…

Citește mai departe