Schimbarile climatice au dus la pierderi de 300 miliarde de dolari la nivel global in 2014

Pierderile de 300 miliarde de dolari inregistrate la nivel global in 2014, cauzate de schimbarile climatice, reprezinta un semnal de alarma si pentru Romania, a declarat, luni, in cadrul unei conferinte organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei, Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor. „La nivel mondial, in 2014, aproximativ 300 de miliarde de…

Citește mai departe
Reduceți consumul de apă proaspătă! Nu compromiteți generațiile viitoare

STUDIU: Dioxidul de carbon eliberat din apa oceanelor a dus la sfarsitul ultimei Ere Glaciare

Dioxidul de carbon eliberat in atmosfera din adancul oceanului planetar a dus la incheierea ultimei Ere Glaciare, potrivit unui studiu publicat in revista Nature, informeaza bbc.com. Eliberarea in atmosfera a dioxidului de carbon a dus la aparitia unei perioade mai calde, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Southampton. Cercetarea publicata in revista Nature este bazata pe…

Citește mai departe
Patru limite au fost depasite, omenirea se afla intr-o epoca periculoasa

Patru limite au fost depasite, omenirea se afla intr-o epoca periculoasa

Schimbarile climatice si rata alarmanta de extinctie a speciilor de animale si plante plaseaza Terra intr-o epoca periculoasa pentru omenire, au anuntat saptamana aceasta autorii unui studiu despre impactul oamenilor asupra naturii, informeaza Mediafax. Studiul, realizat de o echipa de 18 experti internationali, are la baza un raport din 2009 despre “limitele planetare” pentru siguranta…

Citește mai departe
(STUDIU) Planeta a intrat într-o epocă periculoasă pentru existența omenirii

STUDIU – Planeta a intrat intr-o epoca periculoasa pentru existenta omenirii

Schimbarile climatice si rata alarmanta de extinctie a speciilor de animale si plante plaseaza Terra intr-o epoca periculoasa pentru omenire, au anuntat autorii unui studiu despre impactul oamenilor asupra naturii. Studiul, realizat de o echipa de 18 experti internationali, are la baza un raport din 2009 despre „limitele planetare” pentru siguranta speciei umane si a…

Citește mai departe
Alarmă pentru natura Carpaţilor

Alarma pentru natura Carpatilor

11 decembrie a fost declarata de Organizatia Natiunilor Unite ca „Ziua Internationala a Muntelui”, pentru a marca oportunitatile dar si problemele specifice acestei magnifice forme de relief ce rupe monotonia Terrei si acopera peste un sfert din suprafata continentelor si o treime din tara noastra. Editia din 2014 are ca tema la nivel global „Agricultura…

Citește mai departe
Ariile naturale protejate, bog??ia inestimabil? a jude?ului Olt

Ariile naturale protejate, bogatia inestimabila a judetului Olt

Cresterea gradului de constientizare a factorilor cu impact direct asupra ariilor protejate din judetul Olt, asigurarea premizelor starii favorabile de conservare a biodiversitatii prin elaborarea planurilor de management, respectiv inventarierea si cartografierea speciilor si habitatelor din judetul Olt au fost principalele directii abordate in cadrul intalnirii organizate, ieri, de Consiliul Judetean. Cu prilejul Zilei Mondiale…

Citește mai departe

Cele mai bune antibiotice naturale si antivirale

Sir Alexander Fleming a descoperit puterea antibacteriana a mucegaiului in Penicillium notatum in 1928. Chiar daca si-a dovedit eficienta in distrugerea stafilococului auriu ( Staphylococcus aureus) si alte bacterii nocive, industria farmaceutica a renuntat incetul cu incetul la recompensa oferita de natura, venind cu multe alte inventii – cosmarul anitibioticelor moderne, care cauzeaza la fel…

Citește mai departe

Resursele de apa devin vulnerabile din pricina nesabuintei omului

Implicati intr-un proiect international de cercetare, ce cuprinde Sud-Estul Europei, specialistii de la Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice atraga atentia asupra problemelor care afecteaza calitatea apei Eroziunea produce importante pierderi de sol de pe terenurile agricole, de 150 mil. tone pe an, din care peste 1/3 sunt transportate in Marea Neagra. Aluviunile tranportate maresc…

Citește mai departe
Aerosolii produ?i de omenire reduc frecven?a furtunilor tropicale - studiu

Aerosolii produsi de omenire reduc frecventa furtunilor tropicale – studiu

Aerosolii – mici particule atmosferice care pot influenta formarea norilor – produsi de activitatile umane au redus considerabil frecventa furtunilor tropicale din Atlanticul de nord pe parcursul secolului al XX-lea, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Geoscience. Actiunea aerosolilor rezultati din activitati umane ramane unul dintre factorii cei mai incerti implicati in fenomenul de…

Citește mai departe
Memorie biologica: Poate schimba frica parintilor ADN-ul copiilor?

Rasa umana, in pericol?

Cele mai mari amenintari pentru omenire nu sunt reprezentate de razboaie nucleare sau de catastrofe naturale, ci de propriile noastre experimente stiintifice. Asadar, este posibil ca omenirea sa dispara pe propria-i mana, dupa ce a supravietuit unor fenomene extreme vreme indelungata. O echipa internationala de oameni de stiinta, matematicieni si filosofi de la Institutul pentru…

Citește mai departe

Incalzirea globala, cauzata de petele solare?

Activitatea solara intensa ar putea fi cea care cauzeaza incalzirea planetei. Dioxidul de carbon produs de omenire este considerat principalul factor responsabil. Conform unei noi teorii, nu acesta ar fi principala cauza. Razele cosmice asociate cu fluctuatiile produse in campul electromagnetic al Soarelui ar putea fi cele responsabile de acest proces care ne ameninta din…

Citește mai departe

Gunoaiele de plastic au ajuns in Antarctica

Bucatile de plastic au fost culese pentru prima oara din Marea Amundsen. Intr-un studiu realizat in perioada 2007-2008, cercetatorii de la British Antarctic Survey si Greenpeace au investigat zona antarctica, inspectand atent suprafata apei. Au descoperit, chiar si in indepartatele mari Davis si Durmont D”Urville, sonde de plastic folosite la pescuit si chiar pahare. Mai…

Citește mai departe

    Poluarea solului cu pesticide

    In tara noastra protectia mediului inconjurator constituie o problema de interes national in scopul pastrarii echilibrului ecologic, mentinerii si imbunatatirii calitatii factorilor naturali, asigurarii unor conditii de viata si de munca tot mai bune generatiilor actuale si viitoare. Dezvoltarea industriala este caracteristica epocii actuale in problema mediului inconjurator, o „problema” care ne poate ajuta sa…

    Citește mai departe

    Viata fara masini…

    Sigur ne aflam in fata unor schimbari fara precedent in istoria omenirii. Pe de o parte datorita crizei financiare care a lasat fara resurse economice o mare parte a populatiei iar, pe de alta parte, datorita imputinarii resurselor energetice clasice. Daca pana acum amanarile pe diferite motive erau, mai mult sau mai putin credibile, acum…

    Citește mai departe