Acvacultura – Ordonanta CE pentru productia animalelor si algelor marine in acvacultura ecologica

Ordonanta (CE) Nr. 710/2009 a comisiei din 05.08.2009 pentru preluarea regulamentelor pentru productia animalelor si algelor marine in acvacultura ecologica in dispozitiile de implementare al Ordonantei CE ecologice 834/2007 a fost publicata in Buletinul Oficial al Uniunii Europene. Ea este valabila din 1.Julie 2010. Noul regulament se poate gasi aici: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:204:0015:0034:RO:PDF Traducere: Uwe Leonhardt

Citește mai departe

O noua emblema „Fara tehnica genetica” este asteptata in toamna acestui an in Germania

In mijlocul lunii August 2009 a fost prezentat de catre ministerul agriculturii in Germania noa emblema „Fara tehnologie genetica”. Sensul ei este sa faca posibila identificarea si recunoasterea produselor fara tehnologie genetica si sa creeze mai multa transparenta la cumparaturile alimentelor. Cu introducerea acestui simbol unitar a fost urmata dorinta urgenta al organizatilor de consumatori…

Citește mai departe

Conferinta internationala in sectorul organic sprijina cooperarea in cadrul agriculturii ecologice in Europa de Est si Asia Centrala

Intre 10-11 Septembrie a avut loc in Tbilisi conferina „2. International Conference on the organic sector development in Central/Eastern European and Central Asian Countries”. Dupa ce prima conferinta a putut avea loc cu success in Kiev anul trecut, a fost ales drept loc de organizare capitala Georgiana. Conferinta a fost organizata impreuna de catre Asociatia…

Citește mai departe

Azerbaigian: agricultori combat desertificarea

Desertificarea cauzeza pierderi in diversitatea biologica si in capacitatea suprafetelor productive. Ea reprezinta o mare problema economica, sociala si ecologica care afecteaza multe regiuni in lume. In Azerbaigian aproape jumatate din suprafetele agricole nu mai este cultivabila din cauza desertificarii. Din acest motiv organizatia olandeza Avalon a pornit un proiect cu Ganja Agribusiness Association (GABA)…

Citește mai departe

Proiectul Ecologic Romanesc

Asociatia Bio-Romania si Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania, prin Campania „O 9 Atitudine” in parteneriat cu Comisia pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibrul Ecologic din cadrul Camerei Deputatilor, au deosebita placere sa va invite in data de 02 octombrie 2009, incepand cu orele 10:30, la Muzeul National…

Citește mai departe

Carnati cu mucegai. ANPC a retras de pe piata 11 tone de produse alimentare

In urma verificarilor efectuate in luna august, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a oprit temporar de la comercializare 60 tone de alimente si au retras definitiv de la vanzare 11 tone de produse alimentare care erau improprii consumului uman. Au fost acordate 988 de amenzi contraventionale pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorului, insumand 3.530.400 de…

Citește mai departe

Norme europene pentru volumul mp3 player-elor

Utilizatorii de mp3 player-e si telefoane mobile vor beneficia de noi setari din fabrica care vor respecta nivelurile sigure de expunere, precum si de mesaje clare de avertizare in legatura cu efectele negative ale utilizarii excesive la niveluri de sunet ridicate. Nivelurile sigure de expunere trebuie sa fie limitate prin setarile „din fabrica” ale produselor….

Citește mai departe

Poftiti la Targul BIO la Muzeul Satului!

Jurnalul National va invita in acest sfarsit de saptamana la Targul BIO organizat la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitala sa redescoperiti alimentele si cosmeticele bio, fara chimicale. Din oferta nu lipsesc legumele de sezon, delicioase branzeturi si lactate, paste fainoase, miere, cereale, sucuri de fructe si legume, fructe uscate, ceaiuri si produse…

Citește mai departe

Ardealul mananca bio

Alimentele bio au fost la mare cautare la Targul Verde, care a avut loc la Cluj in perioada 24-27 septembrie, la Iuliul Mall. Participantii au avut avut posibilitatea sa participe la un Gastroshow, de unde au aflat ce pot sa manance pe parcursul unei zile pentru a evita aditivii alimentari, zaharul sau grasimile modificate chimice….

Citește mai departe

Savureaza, bea si fa miscare!

Mariann Fischer Boel, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a lansat o noua campanie in favoarea unei alimentatii sanatoase dedicata scolarilor europeni. Trei manifestari itinerante, organizate sub sloganul „Savureaza, bea si fa miscare”, vor trece prin sapte tari europene, oferind copiilor sansa de a participa la activitati si jocuri educative. Comisia Europeana a lansat totodata…

Citește mai departe

Hreanul – antibiotic natural

Hreanul este bogat in vitamine si minerale, iar medicii nutritionisti spun ca acest condiment este considerat un antibiotic natural, deoarece are proprietati benefice in lupta impotriva microbilor care ne pun in pericol sanatatea. In plus, prin compozitia sa, hreanul ajuta la distrugerea celulelor cancerigene din corp, iar specialistii spun ca, in cazul persoanelor bolnave de…

Citește mai departe

Alunele de padure reduc riscul bolilor cardiovasculare

Datorita continutului lipidic si raportului dintre acizii grasi polinesaturati si saturati, alunele sunt recunoscute ca avand efecte benefice asupra inimii Alunele de padure au un continut caloric crescut, acestea fiind bogate in grasimi nesaturate, minerale, vitamine si proteine, spun medicii nutritionisti. „Au un continut bogat de minerale, care stimuleaza sistemul imunitar si cresc capacitatea de…

Citește mai departe

Top 5 alimente care „supara” stomacul

Persoanele bolnave de gastrita sau ulcer trebuie sa evite anumite alimente care stimuleaza aciditatea gastrica. De asemenea, si stresul le face rau Carnea grasa, dulciurile, condimentele si alcoolul se numara printre alimentele care „supara” stomacul, atunci cand suferiti de gastrita sau ulcer. Medicii spun ca persoanele care sunt diagnosticate cu aceste afectiuni trebuie sa aiba…

Citește mai departe

Gelurile de maini ne lasa in voia microbilor

Geluri hidroalcoolice, antibacteriene, servetele igienice… Sunt nelipsite din buzunare, genti, ghiozdane… Pentru ca „ne spala pe maini”. De fapt, multe dintre aceste produse afecteaza microflora pielii, deschizand astfel poarta de intrare a microbilor in organism. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, face o comparatie extrem de sugestiva. Asa cum guma de mestecat…

Citește mai departe

Bucurestenii, cei mai sanatosi romani

Bucurestenii sunt cei mai sanatosi romani. O demonstreaza, cea mai recenta analiza medicala, realizata de Centrul de Calcul al Ministerului Sanatatii, in opt regiuni ale tarii. Conform acestei statistici, cel mai mare numar de imbolnaviri se inregistraza in orasele din centrul tarii. Conform raportului realizat de Centrul de Calcul al Ministerului Sanatatii, centrul tarii inregistreaza…

Citește mai departe

Aveau in curte 1.045 de animale

Reprezentantii de la Protectia Animalelor din Huston, SUA, au salvat zilele trecute 1.045 de necuvantatoare din curtea unor americani, aceasta fiind cea mai mare „captura” de cand a fost infiintata agentia. Pasari exotice, gaini, rate, gaste, hamsteri, broaste testoase, serpi si vaci. Acestea sunt cateva dintre speciile gasite inghesuite in custi si grajduri in curtea…

Citește mai departe

Fura-le secretele de sanatate!

Afla ce fac locuitorii altor tari pentru a tine bolile departe. Mergi pe bicicleta dimineata si seara, trage un pui de somn dupa-amiaza, mananca usturoi, peste si soia, bea vin rosu si vei fi sanatos tun! N-o spunem noi, o demonstreaza obiceiurile altor popoare, care se folosesc de toate acestea pentru a tine bolile departe……

Citește mai departe

Salonul Ecoagricultura – Targul National al Mierii – Bucuresti, 2-4 octombrie –

Bioma Agro Ecology Co va invita sa vizitati in perioada 2-4 octombrie 2009, Salonul Ecoagricultura ce se va desfasura in cadrul celei de-a doua editii a Targului National al Mierii – Bucuresti. Destinat expunerii de produse ecologice certificate, manifestarea expozitionala este organizata de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, in colaborare cu Asociatia Crescatorilor de…

Citește mai departe

A sapte editie a Targului de produse traditionale „Roadele pamantului organizat de Slow Food Brasov” Sau Obiceiul mancatului sanatos (lectia 7)

Editia lunii septembrie a Targului de produse traditionale „Roadele Pamantului” va incepe la Brasov sambata, 26 septembrie 2009, ora 10.00 si va reuni 22 de producatori din toata tara. Organizatorii Tragului de produse traditionale Roadele Pamantului, organizat lunar in Brasov, se pregatesc sa inaugureze a 7-a editie. Targul va avea loc in zilele de 26…

Citește mai departe
Start la programul de condus ecologic

Cafeaua dauneaza soferilor

Institutul Soferilor Profesionisti din Statele Unite a efectuat un studiu in urma caruia au ajuns la concluzia ca bauturile cu cafeina pot afecta conduita soferilor pe distantele lungi, in aceeasi masura ca si alcoolul. Acestia au mentionat ca oboseala la volan creste exponential dupa consumul bauturilor cu cafeina. Astfel, la doar o ora dupa consumul…

Citește mai departe

7 alimente bune pentru inima

Afectiunile cardiovasculare, despre care cercetatorii sustin ca vor deveni principala cauza a mortalitatii in intreaga lume pana in anul 2020, pot fi prevenite foarte usor. Conform site-ului specializat in medicina www.health.com, secretul sta in regimul adoptat. Va spunem azi care sunt cele 7 alimente bune pentru inima. 1. Fructele de padure sunt bogate in substante…

Citește mai departe

Marul ne protejeaza de nicotina

Compusii antioxidanti din coaja marului furnizeaza protectie UV, oferind pielii mai multa rezistenta la actiunea daunatoare a soarelui Un mar contine 5 grame de fibre, mai multe decat cerealele, spun medicii nutritionisti. In plus, specialistii completeaza ca substantele nutritive din acest fruct ajuta la prevenirea afectiunilor cardiace. „Marul este un adevarat izvor de fitonutrienti, care,…

Citește mai departe

Pestele si uleiul de masline iti intaresc inima

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces in lume, iar la nivelul Uniunii Europene femeile sunt cele mai afectate Alimente obisnuite te pot ajuta sa ai o inima sanatoasa. Cea mai eficienta dieta pentru prevenirea bolilor cardiovasculare este cea mediteraneana, spun medicii. Specialistii adauga ca acest tip de alimentatie este bogata in acizi grasi esentiali…

Citește mai departe
EcoMetroArt

Oul ajuta la mentinerea greutatii

Oul este un aliment cu un raport scazut de calorii, iar medicii nutritionisti il recomanda in regimurile de slabire. Specialistii spun ca ouale creeaza o senzatie de satietate, iar cu un aliment bogat in proteine, pierzi mai putin muschi si mai multa grasime in timpul unei cure de slabire. In acelasi timp, nutritionistii adauga ca…

Citește mai departe

Biotehnologii ecologice utilizate in industria agroalimentara

Conceptul de biotehnologie ecologica implica, intr-o acceptiune mai restransa, utilizarea exclusiva a organismelor vii in scopul prevenirii fenomenelor de poluare a mediului natural prin aplicarea biotehnologiilor care nu produc si nu elibereaza subproduse sau deseuri cu efecte negative asupra ecosistemelor terestre sau acvatiice. Aplicarea acestor biotehnologii ecologice, cu precadere in domeniul activitatilor agroalimentare, are cu…

Citește mai departe

OMG, la judecata

A venit toamna si ecologistii ies la atac. Asociatia Agent Green a dat in judecata Ministerul Agriculturii si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului pe motiv ca refuza sa desecretizeze Registrul national al cultivatorilor de organisme modificate genetic. Activistii mediului sunt preocupati de zonele in care se cultiva in prezent porumb modificat genetic (MON810 al companiei…

Citește mai departe

Vitamine sintetice si grasimi chimice

Biscuitii crocanti cu susan Saltza au ca ingredient principal faina alba de grau mineralizata si vitaminizata. Aceste calitati ar fi fost foarte utile organismului, daca nu ar fi fost de sinteza si daca, pe langa ele, nu s-ar fi adaugat si grasime vegetala hidrogenata. Grasimea vegetala modificata chimic prin procesul de hidrogenare este folosita intr-o…

Citește mai departe

Agent Green sustine ca a descoperit culturi ilegale de soia modificata genetic in judetul Calarasi

Agent Green a anuntat, luni, intr-un comunicat ca a descoperit in judetul Calarasi, pe raza comunei Chirnogi, o cultura masiva de soia conventionala contaminata cu soia modificata genetic Roundup Ready produsa si brevetata de corporatia Monsanto. „In vara ce tocmai se termina am realizat un tur de testare pentru depistarea de culturi ilegale si cazuri…

Citește mai departe

21 Septembrie – Ziua Internationala impotriva plantatiilor forestiere in regim de monocultura

Intr-o declaratie internationala semnata de o serie de reprezentanti ai unor ONG-uri de mediu din intreaga lume, disponibila pe site-ul World Rainforest Movement si intitulata Stop expansiunii plantatiilor forestiere in regim de monocultura!, se afirma ca ,,milioane de hectare de pamant fertil sunt transformate rapid in deserturi verzi prezentate drept ,,paduri””. Conform materialului, aceste plantatii,…

Citește mai departe