S-a confirmat: ADN-ul modificat genetic ajunge in organismul oamenilor

Public Library of Science (PLOS) a publicat un nou studiu care demonstreaza ca fragmentele de ADN care provin din hrana contin gene complete care intra in sistemul circulator uman printr-un mecanism necunoscut. Exista suspiciuni conform carora cercetatorii corporatiilor biotehnologice, precum Monsanto, au identificat deja acest mecanism si il folosesc cu buna stiinta. Studiul se bazeaza…

Citește mai departe
Noile reguli din comertul cu produse modificate genetic vor distruge ideea de piata unica a UE

Stigmatizarea organismelor modificate genetic

Anul trecut, in august, la Institutul international de cercetari asupra orezului din Filipine, un grup de activisti a vandalizat culturile experimentale de asa-numitul „orez auriu“, modificat genetic pentru a sintetiza cat mai mult beta-caroten, un precursor al vitaminei A. Unii dintre faptasi au fost chiar sprijiniti de agentia guvernului suedez pentru dezvoltare si cooperare internationala,…

Citește mai departe

Prunul modificat genetic prin contributia cercetatorilor bistriteni asteapta unda verde

Un lot de prun modificat genetic se afla in atentia cercetatorilor bistriteni de la Statiunea Pomicola Bistrita care au la dispozitie inca sapte ani sa testeze rezistenta la boli, productia si de adaptarea acestuia la conditiile pedoclimatice. La modificarea genetica a prunului Honey Sweet mai lucreaza specialisti din Franta si SUA. Deocamdata, Romania nu i-a…

Citește mai departe
Toxinele ne fac mai pro?ti!

Ce riscati daca mancati fructe tratate cu pesticide. Bolile grave pe care le puteti face

Fructele si legumele sunt foarte bune pentru sanatate, fiind recomandate de medici fara restrictie. Asta numai daca ele sunt crescute natural, pentru ca, daca sunt tratate cu pesticide, risca sa faca mai mult rau decat bine. Efectul negativ al pesticidelor asupra organismului uman este cunoscut de mult timp. Multe chimicale au fost deja interzise din…

Citește mai departe
Politicienii, abonați la fondurile pentru mediu

Riscul genetic de a dezvolta autism poate sa creasca in conditii de poluare a aerului

Copiii cu o predispozitie genetica la autism, daca traiesc intr-un mediu cu aer poluat, prezinta un risc mai mare de a dezvolta o forma de TSA (tulburari din spectrul autist) decat copiii cu aceeasi predispozitie genetica, dar care traiesc intr-un mediu nepoluat. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la Scoala de Medicina…

Citește mai departe

La “Antipa”, in spatele usilor inchise: Cum se fabrica … organismele modificate genetic?

Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” continua seria intalnirilor cu specialistii Muzeului, grupate in cunoscutul ciclu de conferinte La “Antipa”, in spatele usilor inchise. Sambata, 7 Decembrie, incepand cu ora 11.00, va asteptam, in Sala Multimedia, sa participati la conferinta intitulata „Cum se fabrica … organismele modificate genetic?”, sustinuta de catre Alexandra Florina Levardaspecialistul…

Citește mai departe
Memorie biologica: Poate schimba frica parintilor ADN-ul copiilor?

    Un cercetator american sustine ca a descoperit in ADN durata vietii – „Ceasul biologic” exista!

    Inscris in ADN, „ceasul biologic” intern, care masoara varsta biologica a tesuturilor din corpul uman, a fost descoperit de un profesor de genetica american, de la Universitatea California din Los Angeles, informeaza theguardian.co.uk. Descoperirea lui Steve Horvath ar putea contribui la descoperirea unor mecanisme si tratamente care sa incetineasca procesul de imbatranire. Steve Horvath a…

    Citește mai departe
    Memorie biologica: Poate schimba frica parintilor ADN-ul copiilor?

    Cat de mult este influentat ADN-ul de mediu si de alimentatie

    Planta Arabidopsis thaliana, o obisnuita a laboratoarelor de cercetare din intreaga lume, este unul dintre „cobaii“ cei mai utilizati si in genetica. Pentru a observa diferentele dintre plante identice provenite din medii diferite, o echipa de cercetatori de la Institutul National de Cercetari Agronomice din Versailles, Franta, a incrucisat una dintre aceste plante, provenita din…

    Citește mai departe

    Monsanto a donat agricultorilor galateni samanta de rapita pentru 1.200 ha

    Compania Monsanto a venit in sprijinul agricultorilor din comuna galateana Rediu, ajutandu-i sa reinsamanteze cu rapita o suprafata de aproximativ 1.200 de hectare care a fost calamitata in urma inundatiilor. Dupa cum ne-a declarat Alin Nemtisor, reprezentantul zonal al firmei, au fost distribuiti circa 400 de saci cu samanta hibrida, in valoare totala de 80…

    Citește mai departe
    Chimicalele din alimentatie si cosmetice ne fac vulnerabili la alergii, avertizeaza medicii

    Asociatia Mondiala de Alergologie: Bolile alergice sunt in crestere si tind sa capete proportii epidemice

    Asociatia Mondiala de Alergologie atrage atentia ca bolile alergice sunt in crestere si tind sa capete proportii epidemice, sunt din ce in ce mai complexe in toata lumea, a subliniat joi, intr-o conferinta de presa, medicul Camelia Berghea. Potrivit medicului alergolog, cei mai afectati sunt copiii si adultii tineri, iar intre factorii care duc la…

    Citește mai departe
    Isteria OMG-urilor – avem motive s? ne temem de organismele modificate genetic?

    Isteria OMG-urilor – avem motive sa ne temem de organismele modificate genetic?

    Auzim din ce in ce mai vocal grupuri de oameni care scandeaza lozinci impotriva producatorilor de alimente care utilizeaza tehnici de inginerie genetica pentru a intari rezistenta plantelor impotriva daunatorilor si pentru o mai buna productivitate, insa nu putem sa nu ne intrebam. Sunt aceste tehnici periculoase pentru sanatatea omului si a mediului? Pot OMG-urile…

    Citește mai departe
    Interviu cu doctorul Mencinicopschi despre Organismele Modificate Genetic (OMG)

    Interviu cu doctorul Mencinicopschi despre Organismele Modificate Genetic (OMG)

    Va prezentam in cele ce urmeaza un interviu cu dr. Mencinicopschi care explica ce sunt de fapt OMG-urile: nu sunt legume, sunt fiinte transgenice. Reporter: Modificarile genetice produse in Romania starnesc ingrijorare in randul opiniei publice. In calitatea dvs. de specialist al problemei, credeti ca avem a ne teme sau nu? Dr. Mencinicopschi: Ca sa intelegem esenta problemei,…

    Citește mai departe
    A f?cut primul ou p?trat! Ai mânca a?a ceva?

    A facut primul ou patrat! Ai manca asa ceva?

    Designerul Dominic Wilcox, 27 de ani, a folosit ingineria genetica pentru inventia sa Consumul alimentelor manipulate genetic poate provoca efecte imprevizibile pentru organismul uman, insuficient studiate, recunosc cercetatorii. Incredibil! Desi pare desprins dintr-un film SF, oul patrat exista si a fost creat in premiera de designerul Dominic Wilcox. El a facut acest lucru pentru a…

    Citește mai departe

    Femierii trebuie sa se adapteze din mers la noile conditii climatice, altfel nu vor mai putea sa faca agricutura in urmatorii ani

    Ion Voinea, director de productie la KWS, spune ca femierii trebuie sa se adapteze din mers la noile conditii climatice. Altfel, nu vor mai putea sa faca agricutura in urmatorii ani. Aflati din interviul acordat Agrointel pe e-mail de catre directorul KWS cum a afectat incalzirea globala agricultura romaneasca si cum ar putea sa se…

    Citește mai departe

    Somonul modificat genetic ar putea ajunge in curand pe piata

    Compania AquaBounty, care l-a creat, il numeste somon AquAdvantage, pe cand criticii l-au poreclit „Frankenfish”. Proiectul somonului modificat genetic starneste controverse violente, care se vor accentua acum, cand Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din SUA si-a dat acordul initial pentru introducerea pe piata a noului produs. AquAdvantage a fost obtinut din somon de Atlantic…

    Citește mai departe

    Ferma ecologica de vaci cu lapte

    Tot mai multi oameni din Uniunea Europeana cauta produsele lactate bio pe rafturile magazinelor. Oamenii acestia cred ca alimentele bio sunt mai sanatoase si mai gustoase. Aceste credinte ale consumatorilor sunt confirmate in ultima perioada de o serie de studii stiintifice care confirma superioritatea produselor bio (organice) asupra celor non-organice din punctul de vedere al impactului pe…

    Citește mai departe

    Secretele laptelui mamar

    Pe langa alimentele modificate genetic, mai exista un “adevar incomod” referitor la LAPTE! Consortiul International de Genomica a Laptelui (IMGC), care este gazduit de catre Universitatea California, a lucrat timp de ani de zile pentru a dezvalui rezultatele cercetarii stiintifice despre genele care sunt responsabile pentru producerea laptelui. Echipa a studiat genele care sunt prezente…

    Citește mai departe
    PNDR 2014-2020 prevede o alocare de 200 de milioane de euro pentru agricultura ecologic?

    Plantatii bio in colaborare cu Guvernul elvetian

    O noua reusita a Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura Valcea Plantatii bio in colaborare cu Guvernul elvetian Pomicultura ecologica prinde radacini in Valcea, Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura (SCDP) colaborand la acest proiect cu Guvernul elvetian. Inginerul Ion Botu, directorul Statiunii de Cercetare, este convins ca schimbul de experienta va fi…

    Citește mai departe

    Lectia biologiei contemporane – respectul pentru natura

    Convorbire cu acad. Octavian Popescu, directorul Institutului de Biologie Sunteti directorul Institutului de Biologie al Academiei Romane, bene­ficiar al unui program de finantare european care permite o cercetare stiintifica de varf. Care sunt directiile de cercetare? Institutul are trei departamente de cercetare si in fiecare cercetarea urmeaza directiile pe care le consideram foarte impor­tante. Astfel,…

    Citește mai departe
    Medicamentele viitorului ar putea fi mai eficiente in lupta impotriva cancerului

    O mare companie de studii genetice, acuzata ca ascunde informatii despre tratarea cancerului

    Myriad Genetics, compania care produce cel mai folosit test genetic pentru depistarea unor forme de cancer, este implicata intr-un scandal fara precedent. Firma este acuzata ca tine secret descoperiri stiintifice importante, care ar ajuta la gasirea unui tratament pentru cancer, scrie The Independent. Myriad Genetics produce teste care arata daca o femeie este purtatoarea unor…

    Citește mai departe
    Aspirina poate reduce riscul de cancer de piele la femei

    Aspirina ar putea prelungi viata in anumite cazuri de cancer colorectal

    Cercetatorii americani au identificat o mutatie genetica ce prelungeste considerabil viata pacientilor suferind de cancer colorectal care primesc doze regulate de aspirina, potrivit unui studiu publicat miercuri, in New England Journal of Medicine (NEJM), informeaza AFP. La persoanele la care tumorile nu prezinta aceasta mutatie a genei PIK3CA, aspirina nu are nicio influenta, sustin autorii…

    Citește mai departe

    Boala care vine din MÂNCARE. „Simteam cum imi umbla ceva pe sub piele”. Organismele modificate genetic, responsabile

    Oboseala, lipsa de memorie pe termen scurt, confuzie, dureri ale muschilor, probleme de vedere – sunt doar cateva din simptomele de care multi oameni se plang in ultima vreme. Pentru ca sunt de scurta durata, nimeni nu le coreleaza cu o anumita boala, iar autoritatilor le convine foarte mult acest lucru. Potrivit datelor furnizate de…

    Citește mai departe