Racoreste-te vara, in mod ecologic

Sa te racoresti vara nu inseamna neaparat sa dai la nivel maxim aparatul de aer conditionat, ci si sa te gandesti cum poti sa economisesti energie. In primul rand, trebuie sa te gandesti cum poti sa reduci emisiile de carbon, dar si cheltuielile. Peste 40% din costurile unei familii, spre exemplu, sunt cele pentru mentinerea…

Citește mai departe

Branza de Gulianca, brand european

Fermierii din zona Salcia Tudor – Gulianca vor sa-si promoveze branza de oi in toata Europa. Ei isi vor omologa brandul in aceasta toamna si spera sa poata concura cu alte produse traditionale din Vest. Crescatorii spun ca au muncit din greu sa indeplineasca standardele Uniunii Europene, dar acum pot produce si 50 de tone…

Citește mai departe

Nota 3 pentru ouale stresate

3A inseamna ca ouale provin de la gaini crescute in baterii, iar cu un singur A sunt marcate ouale provenite de la ferme. Toate sunt comestibile, dar cele ecologice sunt mai gustoase. In momentul de fata exista o clasificare a oualor care corespunde cerintelor Uniunii Europene, clasificare facuta in functie de modalitatea de crestere a…

Citește mai departe
Ghimbirul, corespondentul natural al pastilei Viagra

Ghimbirul, benefic impotriva durerilor musculare

Durerile musculare aparute in urma practicarii sportului sau a gradinaritului pot fi usor combatute cu ajutorul ghimbirului, potrivit unui studiu recent realizat de cercetatorii de la universitatea din statul american Georgia, informeaza express.co.uk. Radacina de ghimbir a fost folosita de-a lungul secolelor ca un remediu traditional impotriva mai multor afectiuni, precum racelile si durerile stomacale….

Citește mai departe

Magiun de Topoloveni cu stele Michelin

Peste 60 de specialisti din Europa au hotarat ca Magiunul Natural de Prune Topoloveni poate primi distinctia „Superior Taste Award” („Premiul pentru Gust Superior”). Astfel, magiunul devine primul produs traditional romanesc medaliat, trecand de bariera obisnuintelor gastronomice. „Superior Taste Award” este o competitie anuala la care pot parti-cipa produse alimentare si bauturi din intreaga lume….

Citește mai departe

Dezbatere Rosia Montana: aur sau patrimoniu?

In cadrul unei dezbateri, reprezentantii RMGC au declarat ca compania s-a implicat in conservarea patrimoniului istoric si urban din Rosia Montana, in timp ce o serie de experti au spus ca importanta descoperirilor arheologice din zona este unica in Europa si drept urmare conservarea acestora trebuie facuta integral. Pe 3 martie, la Institutul de Istorie…

Citește mai departe

Masinile electrice, costuri reduse pe kilometru

Tehnologiile avansate folosite pentru fabricarea bateriilor fac posibila utilizarea acestora pentru alimentarea vehiculelor hibride sau electrice (EV). Astfel, modelele ecologice au costuri din ce in ce mai mici. Dintre modelele prezentate in acest an de producatorii de automobile cu propulsie alternativa (hibride sau electrice), sedanul dezvoltat de compania americana Tesla Motors are cel mai mic…

Citește mai departe

Producatorii de produse traditionale si-au facut asociatie

Asociatia „Aradeanca” a carei numar de producatori incrisi se ridica la 33, se va ocupa de atestarea si protejarea denumirii originale a produselor traditionale si de valorificarea acestora la targuri si expozitii. La infiintarea asociatiei a participat si Lucia Romanescu, directorul executiv al Oficiului National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti. Primul mandat de presedinte…

Citește mai departe

Mustele experimenteaza furia

Experti de la Howard Hughes Medical Institute din SUA au studiat comportamentul mustelor pentru a descoperi daca acestea experimenteaza furia si pot deveni agresive. Testele fac parte dintr-un efort mai larg de studiu al felului cum comportamentul animalelor se conecteaza cu genetica, afirma Live Science. Experimentul a pornit de la scenariul traditional „muste la masa…

Citește mai departe

Masina suedeza, bagata in priza

Constructorul Volvo va prezenta peste o saptamana, la Salonul Auto de la Detroit, un C30 complet electric. Modelul are o arhitectura traditionala, cu un singur motor electric de 111 CP, alimentat de baterii Lithiu-ion de 24 kWh, pozitionate in locul rezervorului traditional de combustibil. Acestea se pot incarca la o priza casnica in aproximativ 8…

Citește mai departe

Incalzirea electrica, mai ieftina decat cea pe gaz

Scumpirea continua a gazelor si existenta de numeroase zone unde bransarea este imposibila sau la preturi foarte mari recomanda folosirea sistemelor de incalzire pe baza de electricitate. Un studiu efectuat recent de prof. dr. ing. Nicolae Vasile arata ca, de iarna trecuta, este chiar mai ieftin sa iti incalzesti casa electric, fata de obisnuita centrala…

Citește mai departe

Lecitina poate fi buna

Un nou studiu asupra utilizarii lecitinei in obtinerea alimentelor pe cale industriala releva ca aceasta nu intensifica doar proprietatile fizico-chimice, dar si profilul nutritional al alimentelor in compozitia carora intra. Noile formule de suc de rosii, dar si de suc de struguri experimentate, in compozitia carora a intrat lecitina, conform constatarilor publicate in Food Research…

Citește mai departe

Tot apa si sapunul sunt mai bune!

 Tot mai multi oameni folosesc servetelele umede, gelurile antibacteriene sau cele hidroalcoolice. Sunt prezente in ghiozdane, genti, buzunare, toata lumea le foloseste. De ce? Pentru ca reprezinta alternativa apei si sapunului, o alternativa necesara intr-o lume in miscare precum cea in care traim. Sau „ne spala pe maini”. De fapt, afecteaza microflora pielii, permitand microbilor…

Citește mai departe

Targul energiilor si tehnologiilor alternative – Bucuresti, 1-4 octombrie, 2009

Ideea energiilor alternative a aparut ca o reactie la epuizarea surselor traditionale de energie si a tuturor efectelor secundare generate de actuala industrie energetica. Printre aceste efecte secundare se enumera: deteriorarea mediului inconjurator, deversari accidentale de petrol si alte substante chimice, evacuarea in atmosfera si apa a produselor nocive. T.E.T.A este un eveniment destinat tuturor…

Citește mai departe

Gelurile de maini ne lasa in voia microbilor

Geluri hidroalcoolice, antibacteriene, servetele igienice… Sunt nelipsite din buzunare, genti, ghiozdane… Pentru ca „ne spala pe maini”. De fapt, multe dintre aceste produse afecteaza microflora pielii, deschizand astfel poarta de intrare a microbilor in organism. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, face o comparatie extrem de sugestiva. Asa cum guma de mestecat…

Citește mai departe

A sapte editie a Targului de produse traditionale „Roadele pamantului organizat de Slow Food Brasov” Sau Obiceiul mancatului sanatos (lectia 7)

Editia lunii septembrie a Targului de produse traditionale „Roadele Pamantului” va incepe la Brasov sambata, 26 septembrie 2009, ora 10.00 si va reuni 22 de producatori din toata tara. Organizatorii Tragului de produse traditionale Roadele Pamantului, organizat lunar in Brasov, se pregatesc sa inaugureze a 7-a editie. Targul va avea loc in zilele de 26…

Citește mai departe

Din Topoloveni, in UE

Romania are in sfarsit un produs traditional inregistrat la Comisia Europeana. Alaturi de branza Roquefort, de pizza Napoletana, de gorgonzola va sta acum la loc de cinste si magiunul natural de prune Topoloveni. In octombrie 2008, magiunul a obtinut protectia la nivel national dupa lungi verificari, iar acum este oficial listat pe site-ul Comisiei Europene….

Citește mai departe

Incalzirea climei a dus la scaderea cu 50% a greutatii pestilor din apele europene

Pestii din apele europene au pierdut jumatate din greutate de-a lungul a cateva decenii, ca urmare a schimbarilor climatice, potrivit unui studiu al institutului francez Cemargref, publicat in SUA. Cercetatorii institutului, specializati in gestionarea durabila a apelor si teritoriului, care au studiat populatiile de pesti din raurile europene, precum si din Marea Nordului si Marea…

Citește mai departe

Incalzirea climei a dus la scaderea cu 50% a greutatii pestilor din apele europene in ultimii 30 ani

Pestii din apele europene au pierdut jumatate din greutate de-a lungul a cateva decenii, ca urmare a schimbarilor climatice, potrivit unui studiu al institutului francez Cemargref, publicat luni in SUA, relateaza AFP. Cercetatorii institutului, specializati in gestionarea durabila a apelor si teritoriului, care au studiat populatiile de pesti din raurile europene, precum si din Marea…

Citește mai departe