Schimbarile climatice afecteaza Arctica in mod diferit de Antarctica

Calota glaciara marina ce inconjoara continentul Antarctica a atins un nivel record al intinderii, semnalat la 26 septembrie – 18,6 milioane de kilometri patrati – cea mai intinsa suprafata a calotei glaciare de sud observata din 1979 si pana in prezent, de la inceputul masuratorilor acestei suprafete, in conditiile iernii australe, conform LiveScience citat de…

Citește mai departe

Cele mai calde 5 luni din 1880

Primele cinci luni ale anului 2010 au fost cele mai calde de la inceputul monitorizarii temperaturilor, din 1880, potrivit unui raport al Centrului national al datelor climatice american, citat de AFP. Temperatura combinata a pamantului si oceanelor din ianuarie pana in mai a fost cu 0,68 grade Celsius mai mare decat media secolului al XX-lea,…

Citește mai departe

Catastrofa incalzirii la nivel planetar

Emisiile globale ridica temperatura Pamantului cu 4 grade Celsius, cu doua peste estimarile optimiste de la Copenhaga. Studiile recente arata ca obiectivul agreat de peste 100 de sefi de stat in decembrie anul trecut va fi dublat pana in 2100, ajungand la 4 grade. Pamantul se indreapta spre o crestere a temperaturii medii de aproximativ…

Citește mai departe

Un ghetar urias ar putea lovi Australia

Un aisberg de aproape 20 de kilometri lungime si de peste 5 kilometri latime se apropie de coasta australiana de vest. Imaginile surprinse de un satelit arata ca „mamutul” de gheata se afla in prezent la circa 1.600 de kilometri de zona continentala, avertizeaza oamenii de stiinta. Specialistii in glaciologie din Australia spun ca, intr-un…

Citește mai departe

Cresterea cu un metru a nivelului marii ar modifica rotatia planetei si campul gravitational

Cresterea cu doar un metru a nivelului oceanului planetar ar afecta campul gravitational terestru in emisfera sudica si miscarea de rotatie a planetei, arata un studiu publicat de revista americana Science. Potrivit studiului, o crestere cu un metru a nivelului oceanului planetar ar fi suficient de importanta pentru a afecta campul gravitational terestru in emisfera…

Citește mai departe

Efectul de incalzire globala

Pentru a intelege fenomenul de incalzire globala , care actioneaza asupra Pamantului, trebuie sa privim acest fenomen intr-un context mai larg. Modificarile de clima care au aparut in ultimul timp pe Terra nu sunt singulare in sistemul nostru solar . Alexei Dimitrov , un cercetator rus, a facut cateva observatii asupra unor modificari aparute pe…

Citește mai departe

Ghetarii si calotele de gheata – principalii contribuitori la cresterea nivelului oceanului planetar in secolul XXI

De la inceputul revolutiei industriale si pana astazi, temperatura medie globala a crescut cu 0,8º C. Nu pare mult, dar consecintele ei la nivel mondial sunt enorme. Calotele glaciare se subtiaza de la an la an, iar fenomenele meteo extreme apar tot mai frecvent. Schimbarile climatice pericliteaza deja ecosistemele si pun in pericol viata a…

Citește mai departe

A inceput un studiu despre topirea ghetii polare

Trei britanici au inceput o calatorie dificila spre Polul Nord, destinata masuratorilor grosimii calotei glaciare. Datele colectate de membrii expeditiei Catlin Arctic Survey le vor permite cercetatorilor sa determine viteza de topire a ghetii din zonele polare. Cei trei au plecat din Resolute, din nordul Canadei, si vor strabate cu saniile, in trei luni, 1.000…

Citește mai departe

Delfini salvati dintre gheturi

Doi delfini au fost salvati dupa ce au ramas izolati pe o banchiza de gheata formata la intrarea unui port din insula canadiana NewFoundLand. N-au mai putut iesi in larg pentru ca apa, care se varsa in golf dintr-un rau de coasta, a inghetat. Initial au fost patru delfini care au cazut in capcana de…

Citește mai departe

Pinguinii imperiali in pericol?

Potrivit unui studiu coordonat de cercetatorii de studii biologice, pinguinii imperiali Terre Adelie ar putea disparea in 2100, victime ale topirii banchizei de gheata din Antarctica, topire legata de incalzirea globala. Grupul interguvernamental de studii asupra schimbarilor climatice, anunta o crestere a temperaturii medii globale de aproximativ 0.2 grd.C la fiecare 10 ani; el atrage atentia cercetatorilor francezi…

Citește mai departe

2008, anul cinematografiei eco

Aparuta anul acesta, „The Incredible Hulk” este prima pelicula conceputa astfel incat impactul filmarilor asupra mediului sa fie cat mai redus. Dupa producerea filmelor cu teme eco din ultimii ani, „Incredibilul Hulk” face diferenta prin implementarea unor masuri concrete de protejare a mediului, in spatele scenelor. In 2006, „An Inconvenient Truth” („Un adevar incomod”), celebrul…

Citește mai departe

Incalzirea globala se accelereaza mai repede decat s-a prevazut

Un nou studiu realizat de organizatia Worl Wildelife Fund (WWF) prevede schimbari climatice care vor provoca modificari insemnate asupra mediului. Incalzirea globala se accelereaza mai rapid decat au prevazut expertii in schimbari climatice. Raportul de Evaluare realizat anul trecut de Grupul Interguvernamental de Experti in Schimbarea Climatica (IPCC) cuprinde un studiu amanuntit, la care au…

Citește mai departe

Schimbarile climatice se agraveaza

Incalzirea globala se accelereaza cu o rata mai mare decat cea prezisa de expertii in schimbare climatica, potrivit unui nou compendium de cercetari stiintifice prezentat ieri de prestigioasa organizatie ecologista internationala WWF. In 2007, Grupul Interguvernamental de Experti in Schimbari Climatice al Organizatiei Natiunilor Unite (IPCC), castigator al Premiului Nobel, a realizat cel de-al patrulea…

Citește mai departe

Foarte cald in zona arctica

Temperaturile de toamna au atins un nivel-record in zona arctica, fiind mai ridicate cu 5 grade Celsius decat media, arata un raport al organizatiei americane National Oceanic and Atmospheric Administration, informeaza Reuters. Raportul anual al NOAA si al altor experti confirma impactul schimbarilor climatice din zona arctica. Cercetatorii au descoperit ca temperaturile din timpul toamnei…

Citește mai departe