Ministrul Mediului: Companiile care au certificate de emisii CO2 trebuie sa intre in sistemul European in aprilie

Companiile care activeaza in Romania si au disponibilitate de certificate de emisii CO2 trebuie sa se inregistreze in sistemul european pana la finele lunii aprilie 2014. Anuntul a fost facut de catre ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, intr-o conferinta de specialitate, potrivit Agerpres. Korodi sustine ca, de cand a preluat Directiva europeana de…

Citește mai departe
CEO a cump?rat certificate de CO2 în valoare de 71 de milioane de lei

Boc: Fostul ministru PSD Nemirschi a fost cel mai mare opozant al tranzactiilor cu certificate de CO2. Udrea a fost cea care a deblocat mecanismul

Premierul Emil Boc a declarat, luni, ca fostul ministru al Mediului, Nicolae Nemischi, a blocat timp de un an de zile vanzarea certificatelor de emisii de carbon, fiind vorba de o strategie a PSD, iar Elena Udrea, ca ministru interimar al Mediu, a inceput deblocarea procesului de tranzactionare. Emil Boc a dorit sa ii raspunda…

Citește mai departe
Ministrul Mediului: Romania si-a redus la mai putin de jumatate emisiile de gaze cu efect de sera din '89

Rovana Plumb: Surplusul de certificate de emisii CO2 al Romaniei trebuie sa fie reportat

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a solicitat, in cadrul Consiliului de Mediu al Uniunii Europene ce se desfasoara in Luxemburg, reportarea surplusului de certificate de emisii CO2 /Unitati ale Cantitatii Atribuite – AAU, n.r./ in cazul Romaniei. ‘Rezerva nationala a Romaniei de unitati ale cantitatii atribuite, dar si reducerea substantiala a emisiilor de gaze…

Citește mai departe

Romania poate tranzactiona din nou certificate de emisii de gaze cu efect de sera

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a anuntat, vineri, ca Romania poate tranzactiona din nou certificate de emisii de gaze cu efect de sera. Plumb a anuntat, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul ministerului, decizia Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto de a ridica suspendarea dreptului Romaniei de a tranzactiona certificate de…

Citește mai departe

Verde din partea Comisiei Europene pentru alocarea de catre Romania a peste 70 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera

Comisia Europeana (CE) a aprobat cererea Romaniei de continuare a alocarii de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, cu titlu gratuit, pentru producatorii de electricitate, in perioada 2013-2019, a anuntat marti Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA). Vor fi alocate 71,4 milioane de certificate. Comisia Europeana a aprobat, la sfarsitul…

Citește mai departe
China a devenit cel mai mare importator de petrol la nivel global

Registrul National al emisiilor de gaze cu efect de sera ar putea deveni operational in luna iulie

Ministerul Mediului si Padurilor depune toate eforturile pentru ca Registrul National al emisiilor de gaze cu efect de sera sa devina operational in luna iulie, cand la Bonn vor avea loc audierile, a declarat, marti, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, la conferinta Viitorul Mediului, transmite Agerpres (26 iunie). Ministrul Rovana Plumb a precizat ca…

Citește mai departe
Ion Petroniu: CE Oltenia a respectat plafonul de emisii

20 de activisti Greenpeace au protestat la termocentrala de la Rovinari, manifestand pentru o politica energetica nationala mai curata

20 de activisti Greenpeace au protestat astazi la termocentrala de la Rovinari, manifestand pentru o politica energetica nationala mai curata. Alpinistii au escaladat un turn de racire si au afisat bannere cu mesajul STOP CO2! si OPRITI POLUAREA! „Activistii au fost agresati de catre paznicii termocentralei iar in momentul de fata 12 dintre ei sunt…

Citește mai departe

Tranzactiile cu certificate verzi vor fi suspendate, iar Romania pierde sute de milioane de euro

Statul roman pierde sute de milioane de euro din cauza unei iminente suspendari de cel putin cateva luni de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, situatie generata de neregulile la intocmirea inventarului national de emisii, pentru care seful ANPM, Iosif Nagy, urmeaza sa fie demis. Decizia finala in privinta suspendarii Romaniei de la tranzactionarea…

Citește mai departe
Ministrul Mediului: Romania si-a redus la mai putin de jumatate emisiile de gaze cu efect de sera din '89

Inventarul de emisii de gaze cu efect de sera al Romaniei risca sa fie suspendat de la tranzactionarea certificatelor de emisii

Inventarul de emisii de gaze cu efect de sera al Romaniei risca sa fie suspendat de la tranzactionarea certificatelor de emisii pana cand Romania se va conforma cerintelor de raportare (INEGES), ceea ce inseamna pierderi de miliarde de euro pentru statul roman. Decizia finala va fi luata la sfarsitul acestei luni de catre Comitetul de…

Citește mai departe

Romania nu a respectat in intregime indicatorii din raportarile anuale privind poluarea, asa cum impune protocolul de la Kyoto privind schimbarile climatice

Comertul cu certificate de carbon implica atat statul roman, cat si circa 220 de companii private si de stat, considerate mari poluatori. Romania dispune de aproximativ 300 de milioane de astfel de certificate. La inceputul anului, aceste certificate valorau aproximativ 1,8 miliarde de euro. Un comitet al ONU privind respectarea protocolului de la Kyoto se…

Citește mai departe

Cum pierde Romania miliarde de euro din cauza ca nu a reusit sa vanda surplusul de certificatele de emisii de dioxid de carbon

Romania detine un surplus de 300 de milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon. Certificate foarte valoroase in urma cu doi-trei ani, cand, daca ar fi fost vandute, Romania ar fi putut obtine cu usurinta circa 3 miliarde de euro. Intre timp, s-au devalorizat, statul putand obtine in prezent doar maximum 1,2 miliarde…

Citește mai departe

CE: 4 mld. euro pentru tehnologii din energia regenerabila

Comisia Europeana (CE) a aprobat, miercuri, o propunere de alocare a patru miliarde de euro pentru finantarea tehnologiilor din domeniul energiei regenerabile, precum captarea si stocarea de dioxid de carbon, transmite Reuters, citat de Mediafax. Infiintarea fondului pentru tehnologii de energie regenerabila a fost convenita in 2008 de Consiliul European pentru a sustine operatiunile de…

Citește mai departe

Vezi cine cumpara emisiile de carbon ale Romaniei

Companii precum Mitsui, Sumitomo, Vitol, Nomura sau Gazprom Londra se numara printre potentialii cumparatori ai emisiilor de carbon ale Romaniei, potrivit lui Adriean Videanu, ministrul Economiei. „Legat de vanzarea emisiilor de carbon, ieri (miercuri – n.r.) in sedinta de guvern a fost aprobat un memorandum care stabileste contractul de stat, tipul de contract de stat…

Citește mai departe

Tristete si pragmatism inaintea summitului pentru schimbari climatice de la Copenhaga

Planeta se incalzeste, dar starea generala a negociatorilor pe aceasta problema pare mai rece ca oricand. La data de 9 octombrie a fost incheiata, la Bangkok, penultima runda de negocieri premergatoare summitului de la Copenhaga. Mai ramane o singura sesiune, in noiembrie, la Barcelona. Liderii sunt ocupati acum cu diminuarea asteptarilor, spunand ca acest summit…

Citește mai departe

Domeniul energiilor regenerabile, ignorat de majoritatea

Factorii de decizie in privinta dezvoltarii domeniului energiilor regenerabile au atitudine de detasare fata de acest sector, fiind preocupati de alte subiecte, a declarat recent Nicolae Olariu, presedintele Asociatiei patronale Surse noi de energie, (SUNE/APSNE), in deschiderea Forumului destinat sectorului surselor regenerabile, care a fost gazduit recent de Palatul Parlamentului. „Din punctul nostru de vedere,…

Citește mai departe

Industria, mai importanta decat mediul

Guvernul roman a decis, impreuna cu alte cinci state membre ale Uniunii Europene, sa blocheze pachetul de modificari ale legislatiei de protectia mediului propus de Comisia Europeana. Decizia celor sapte tari vine ca urmare a nevoii de a negocia conditii mai avantajoase pentru companiile din industria locala. Astfel, alaturi de Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Polonia si…

Citește mai departe

Legislatia de mediu, contest

Un grup de sase state membre ale UE, printre care si Romania, au decis sa blo-cheze pachetul de modifi-cari ale legisla-tiei de protectia mediului propus de Co-mi-sia Europeana, pentru a negocia con-ditii mai avantajoase pentru companiile industriale locale, transmite Reuters. Astfel, Romania, Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Polonia si Grecia au incheiat, la initiativa guvernului de la…

Citește mai departe

Sistem national de gestionare si raportare a emisiilor de gaze cu efect de sera in EU-ETS

Pentru indeplinirea angajamentelor asumate prin Protocolul de la Kyoto, Uniunea Europeana a introdus schema europeana de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de sera (EU-ETS), un mecanism bazat pe principii comerciale menit sa incurajeze reducerile de emisii de gaze cu efect de sera (GES), intr-o maniera tehnic si economic eficienta. Schema reduce costurile de…

Citește mai departe