Ecoruralis: Seminte traditionale distribuite gratuit taranilor si gradinarilor

Semintele vechi traditionale, vechea germoplasma a populatiilor locale romanesti, formate sub influenta selectiei naturale, sunt o mostenire foarte pretioasa, o avutie pe cale de disparitie. Asociatia Eco Ruralis a lansat cu acest prilej Catalogul de Seminte Traditionale editia a III-a prin care distribuie gratuit taranilor si gradinarilor 108 varietati de seminte traditionale. Rosii, ardei, castraveti,…

Citește mai departe

Despre agricultura ecologica

Se discuta putin, accidental si deloc convingator, prin partile locului, despre promovarea „agriculturii ecologice”, sintagma protejata si atribuita Romaniei de UE, pentru definirea acestui sistem de agricultura similar cu conceptele de „agricultura organica” sau „agricultura biologica”, utilizate in alte state membre. Rostul agriculturii ecologice este acela de a produce hrana mai curata, mai potrivita metabolismului…

Citește mai departe

47 de producãtori vasluieni au trecut la agricultura ecologicã

In anul 2014, la Directia pentru Agriculturã a Judetului (DAJ) Vaslui au fost inregistra?i 47 operatori in agricultura ecologicã. Din totalul operatorilor inregistrati, 38 sunt producãtori, 5 sunt procesatori, 3 sunt comercianti iar unul, exportator. Este vorba despre procesatori de cereale, legume, fructe, comercianti si exportatori de miere de albine si producãtori in sectorul zootehnic,…

Citește mai departe
Care sunt semnificațile poftelor alimentare

Care sunt semnificatile poftelor alimentare

Poftele alimentare sunt modalitatea prin care corpul nostru ne semnaleaza ca anumite substante lipsesc din organism, iar trimiterea unor astfel de „mesaje” are rolul de a restabili echilibrul de minerale, vitamine sau nivelul de energie al organismului, sustine nutritionista Shona Wilkinson, care a „decodat” pentru revista Hello! semnificatia a cinci pofte alimentare des intalnite, scrie…

Citește mai departe

Care sunt fructele si legumele cu cele mai multe pesticide. Cum ne ferim de otravurile de la piata sau supermarket

Medicii nutritionisti si agricultorii autohtoni concorda in principiul „cu cat mai mare, cu atat mai prost”, atunci cand trebuie sa ne alegem legumele si fructele de la tarabele din piata sau de la standurile din supermarket. Se refera la dimensiunile considerabil mai mari fata de standardele din urma cu 15-20 de ani. O boaba de…

Citește mai departe
Numărul cazurilor de cancer va crește cu aproximativ 70% în următoarele două decenii (OMS)

Numarul cazurilor de cancer va creste cu aproximativ 70% in urmatoarele doua decenii (OMS)

Cancerul reprezinta una dintre principalele cauze ale morbiditatii si mortalitatii la nivel mondial, cu aproximativ 14 milioane de cazuri noi si 8,2 milioane de decese cauzate de maladie in 2012, subliniaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) intr-un articol publicat miercuri pe site-ul sau, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului. Potrivit OMS, numarul cazurilor…

Citește mai departe
43 de milioane de hectare sunt cultivate ecologic in intreaga lume

PNDR Masura 11 – Agricultura ecologica 2014-2020

Aceasta fisa este in stadiul de DRAFT si nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene. In urma aprobarii de catre Comisia Europeana (COM) a PNDR 2014-2020, acest material va suferi modificarile de rigoare. Descriere generala si obiective principale Agricultura ecologica asigura protectia biodiversitati, reducerea poluarii, reducerea emisiilor de dioxid de carbon, asigurarea unor conditii de bunastare a…

Citește mai departe
Produsele ecologice românești, prea puţine în hipermarketuri

Produsele ecologice romanesti, prea putine in hipermarketuri

Fructele si legumele romanesti provenite din agricultura ecologica sunt ca si inexistente pe rafturile marilor retele de retail. La lapte, in schimb, exista un singur brand certificat ecologic, in timp ce la oua circa 10% din vanzari reprezinta oua ecologice, potrivit studiului „Retailer Scorecard“, publicat in noiembrie 2014 de WWF Romania. Chiar daca ponderea marfurilor…

Citește mai departe
200 de milioane de euro merg în noul PNDR către agricultura ecologică

200 de milioane de euro merg in noul PNDR catre agricultura ecologica

Din anul 2015, „200 de milioane de euro merg in noul PNDR catre agricultura ecologica”, a declarat ministrul Agriculturii. Suma reprezinta fonduri europene nerambursabile si sunt alocati printr-o masura din noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Agricultura ecologica reprezinta una dintre prioritatile anului 2015 deoarece tot mai multi consumatori sunt interesati de produsele ecologice…

Citește mai departe
Finantare nerambursabila pentru trecerea la agricultura ecologică

Finantare nerambursabila pentru trecerea la agricultura ecologica

Fermierii care se incumeta sa lase deoparte pesticidele si ingrasamintele chimice sunt sprijiniti cu subventii care sa le acopere suta la suta costurile de productie si trecerea la agricultura ecologica. Programul finanteaza apoi si continuarea practicarii agriculturii ecologice cu subventii acordate la hectar pe diferite tipuri de culturi, de la legume la plante medicinale. Prin…

Citește mai departe
Sucurile carbogazoase îndulcite îmbătrânesc la fel ca fumatul

Un deputat propune interzicerea consumului de bauturi carbogazoase copiilor sub 16 ani

Deputatul PSD Ninel Peia va depune un proiect de lege pentru interzicerea vanzarii bauturilor carbogazoase copiilor sub 16 ani. „Propun interzicerea consumului bauturilor carbogazoase in scoli in principal, interzicerea vanzarii acestui tip de produse pe o raza de 100 de metri fata de orice unitate de invatamant pentru copiii de pana la 16 ani. Daca…

Citește mai departe
Locuinţa fumătorului seamănă cu un oraş poluat

„Respira sanatate”, campanie de informare despre cancerul pulmonar – Fii activ!

In Romania, cancerul pulmonar este tipul de cancer care provoaca cele mai multe decese1. Cu toate acestea, multe imbolnaviri pot fi prevenite, pentru ca in cele mai multe cazuri au legatura cu fumatul6 Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) si Liga Romana de Cancer dedica in acest an campania de informare privind cancerul pulmonar tuturor…

Citește mai departe

Lectia de antroprenoriat eco din Secuime: cum vinde o producatoare din Gheorgheni plante medicinale si zacusca la Cluj

Un stand cu plante medicinale bune in tratarea unor afectiuni diverse face furori la micul targ care se desfasoara in 5 si 6 decembrie in curtea Muzeului Etnografic al Transilvaniei, de Mos Nicolae. Producatoarea de dincolo de stand a venit tocmai din Secuime, din Gheorgheni, iar afacerea sa este un adevarat model: a invatat mestesugul…

Citește mai departe
Produse ecologice

Niciun mare retailer nu vinde fructe si legume ecologice romanesti

Niciunul dintre retailerii importanti din Romania nu comercializeaza fructe si legume autohtone ecologice, iar pe rafturile supermarketurilor si hipermarketurilor se gaseste un singur brand de lapte ecologic, astfel ca sustinerea acestor produse ramane la nivel declarativ, potrivit WWF. World Wide Fund for Nature (WWF) a publicat a treia editie a studiului Retailer Scorecard, care analizeaza…

Citește mai departe
Cât de ECO sunt hipermarketurile în care î?i faci cump?r?turile ?i câte produse cu adev?rat române?ti g?se?ti în ele

Cat de ECO sunt hipermarketurile in care iti faci cumparaturile si cate produse cu adevarat romanesti gasesti in ele

Hipermarketurile au inceput sa comercializeze mai multe fructe si legume provenite din Romania, insa nu exista deloc astfel de alimente provenite din agricultura ecologica, se arata in a treia editie a studiului „Retailer Scorecard” privind performanta de mediu a primelor 11 hipermarketuri din Romania realizat de World Wide Fund for Nature (WWF) – o organizatie…

Citește mai departe
Super-fructul care înt?re?te inima. Previne cancerul si este afrodisiac

Super-fructul care intareste inima. Previne cancerul si este afrodisiac

Acest fruct bogat in antioxidanti este cunoscut de secole pentru proprietatile sale de vindecare, stimulare a sistemului imunitar si energizare. Fructul de acai este unul dintre cele mai sanatoase fructe oferite de natura. Beneficiile fructului de acai Acai este o planta indigena gasita cel mai frecvent in padurile amazoniene. Acest fruct bogat in antioxidanti este…

Citește mai departe
Compostul biodinamic de la One Gun Ranch, un foarte bun ingrasamant natural

Compostul biodinamic de la One Gun Ranch, un foarte bun ingrasamant natural

La One Gun Ranch, foarte aproape de Los Angeles, SUA, se cultiva legume mari, frumoase si sanatoase in conformitate cu principiile biodinamice. Semanatul legumelor se face tinand cont de calendarul biodinamic al semanaturilor, respectiv de pozitia Lunii, Soarelui si planetelor de pe cer. Ferma este un organism viu, pentru ca toate lucrurile ce dau viata aici sunt reciclate, redate…

Citește mai departe
Doar 2.200 de hectare de culturi ecologice în Olt! Legumele ecologice, pe cale de dispari?ie în jude?

Doar 2.200 de hectare de culturi ecologice in Olt! Legumele ecologice, pe cale de disparitie in judet

Desi in alte zone din tara exista o preocupare a fermierilor pentru agricultura ecologica, in judetul Olt suprafata cultivata cu plante ecologice este mult mai mica, in acest an ajungand la putin peste 2.200 de hectare, din care 1.100 hectare sunt certificate ecologic, restul terenurilor fiind in conversie. Specialistii din judet spun ca este greu…

Citește mai departe
Natura ne d?ruie?te juc?rii

Natura ne daruieste jucarii

In cadrul Programului Mondial Eco-Scoala prescolarii Eco-Gradinitei Nr. 26 Bacau, care detin deja „Steagul verde”, coordonati de prof. Tapalaga Linica si prof. Boamba Iustina. au desfasurat activitatea „Natura ne daruieste jucarii”, conform tematicii alese pentru acest an scolar – alimentatia sanatoasa. Acestia in echipa cu parinti si bunici au realizat o mare varietate de frumoase jucarii…

Citește mai departe
La o gradinita din Romania, meniul zilnic pentru copii NU contine niciodata carne. Ce presupune un meniu ovo-lacto vegetarian

La o gradinita din Romania, meniul zilnic pentru copii NU contine niciodata carne. Ce presupune un meniu ovo-lacto vegetarian

Supa de broccoli, nautul sote, salatele sau pastele cu legume nu mai sunt feluri la care cei mici sa faca nazuri. Din ce in ce mai multi parinti vor ca odraslele sa manance sanatos, iar scolile si gradinitele le respecta dorinta. Pentru alcatuirea meniului, sunt consultati medici nutritionisti, care stabilesc cu ce se pot inlocui…

Citește mai departe
Mircea Beuran: Vârsta la care apare cancerul gastric a sc?zut de la 60-70 de ani la 30-40 de ani

Mircea Beuran: Varsta la care apare cancerul gastric a scazut de la 60-70 de ani la 30-40 de ani

Cancerul gastric, inainte o boala specifica decadei 60 – 70 ani, apare acum frecvent la 30 – 40 ani, iar mortalitatea in randul bolnavilor este foarte ridicata, intrucat acestia ajung tarziu la medic, a declarat, medicul Mircea Beuran, seful Clinicii de chirugie II la Spitalul Floreasca. „Cel mai tanar pacient cu cancer gastric pe care…

Citește mai departe