Primăria Sălacea vrea să trimită cu 80% mai puține deșeuri la groapa de gunoi, până în 2019

Angajamentul face parte dintr-o strategie asumată recent de Primăria Sălacea, prin care comuna bihoreană se alătură rețelei internaționale „Orașe Zero Waste”. Deocamdată, deșeurile sunt colectate separat doar la nivel redus, căci locuitorii nu sunt motivați să sorteze. Însă, prin introducerea unui tarif diferențiat, lucrurile s-ar putea schimba. Până în 2020, Primăria vrea să adopte și…

Citește mai departe

Protest impotriva poluarii: Azo promite schimbarea in bine

Aproape 400 de targumureseni au participat joi, 13 august, la protestul organizat de Asociatia ”21 Decembrie – Oras Martir” Targu-Mures si grupul civic ”Opriti Poluarea de la Azomures”. Va prezentam, in randurile care urmeaza, filmul evenimentelor petrecute in fata Palatului Administrativ din Targu-Mures. Ora 16.48 – Mai sunt 12 minute pana la ora anuntata pentru inceperea…

Citește mai departe

Ghidul fermierului pentru finantarea agriculturii traditionale si pentru protectia mediului

WWF-Romania impreuna cu Fundatia Adept si Fundatia Mihai Eminescu Trust lanseaza Ghidul pentru sprijinirea fermierilor in accesarea de fonduri pentru mentinerea practicilor durabile de management al terenurilor in siturile Natura 2000 din Podisul Hartibaciului–Tarnava Mare. Intr-un studiu Gallup pentru WWF de anul acesta, a iesit la iveala nevoia localnicilor din Podisul Transilvaniei de a primi…

Citește mai departe

San Francisco este cel mai mare oras Zero Waste/Zero Deseuri din lume

Miscarea Zero Waste trece dincolo de granite fiind sustinuta de oameni cu etnii, culturi, religii, stari materiale diferite. Oameni a caror viziune este transmiterea catre noile generatii a unei planete curate, sanatoase, fara deseuri. Oameni care cred cu adevarat in principiul sustenabilitatii si, din acest motiv, vor sa mentina capitalul natural al planetei, astfel incat…

Citește mai departe
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Greenpeace critica folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Greenpeace a criticat Comisia Europeana pentru decizia prin care institutia a permis, la nivelul Uniunii Europene, utilizarea organismelor modificate genetic (OMG) ca produse alimentare si furaje, potrivit unui comunicat al organizatiei non-guvernamentale. Comisia a propus modificarea legislatiei europene astfel incat statele membre sa aiba mai multa libertate in ceea ce priveste restrictionarea sau interzicerea utilizarii,…

Citește mai departe
Risipa alimentară ar putea fi interzisă prin lege. Lanţurile de magazine cer deduceri fiscale în schimbul donării alimentelor

Concursul studentesc „Ecotrophelia” pentru dezvoltarea unor produse alimentare eco-inovative

Pe 28 martie, Facultatea de Inginerie Alimentara din cadrul Universitatii „Stefan cel Mare” din Suceava va organiza faza locala a celei de-a IV-a editii a concursului studentesc „Ecotrophelia”. Competitia va debuta la ora 10.00. Concursul are drept scop incurajarea creativitatii studentilor in dezvoltarea unor produse alimentare eco-inovative, destinate consumului uman si prietenoase cu mediul inconjurator….

Citește mai departe
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Prof. univ. dr. Petruta Cornea despre dezinformarea cu privire la OMG-uri

Prof. univ. dr. Petruta Cornea, Presedinte al Comisiei de Biosecuritate din Cadrul Ministerului Mediului, a discutat in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro despre organismele modificate genetic si despre organizatiile „verzi” care incearca sa dezinformeze publicul aducand argumente trunchiate sau invalide din punct de vedere stiintific. Reprezinta OMG-urile un pericol pentru consumul uman, animal sau pentru…

Citește mai departe

Expozitia „Lumea este insetata pentru ca noua ne este foame“, la Colegiul „Sfantul Nicolae“

In perioada 18 martie – 25 martie, la receptia Colegiului „Sfantul Nicolae“ are loc o expozitie cu numele „Lumea este insetata pentru ca noua ne este foame“. Aceasta are menirea de atrage atentia asupra consumului de apa necesar pentru a putea produce hrana zilnica. Expozitia este integrata in cadrul manifestarii „Saptamana verde“, o ramura a…

Citește mai departe
Prima ancheta DNA privind avizele de mediu pentru un proiect minier

Prima ancheta DNA privind avizele de mediu pentru un proiect minier

Directia Nationala Anticoruptie a definitivat cercetarea si a decis trimiterea in judecata a trei persoane pentru fapte de coruptie privind emiterea avizelor de mediu pentru mina de cupru Rosia Poieni. Directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Alba, Mihaela Mih Dehelean (PSD), fostul director al exploatarii miniere de cupru din Apuseni in perioada mai 2013…

Citește mai departe
Agricultura mondială a ajuns la momentul ”peak food”?

Agricultura mondiala a ajuns la momentul ”peak food”?

Cresterea populatiei mondiale, precum si a consumului de alimente pun o puternica presiune asupra agriculturii si a resurselor naturale. In momentul de fata, aproximativ un miliard de oameni de pe planeta sunt cronic subnutriti, in timp ce sistemele agricole actuale au contribuit la degradarea solului, poluarea apelor, reducerea biodiversitatii, schimbarilor climatice la o scara globala….

Citește mai departe

Promovarea valorilor ecologice europene la nivel local in Republica Moldova

Centru National de Mediu (CNM) este un ONG care lucreaza in domeniul protectiei mediului in Republica Moldova si pledeaza pentru promovarea standardelor ecologice europene la nivel national. Este evident ca numai valorile europene ar putea schimba situatia generala spre mai bine in Republica Moldova, inclusiv in domeniul mediului. Republica Moldova ar putea depasi fenomenul coruptiei,…

Citește mai departe
Necesitatea etichetării produselor ecologice

Necesitatea etichetarii produselor ecologice

Un produs este considerat ca ecologic in cazul in care, pe eticheta, pe materialele publicitare sau in documentele comerciale, produsul in cauza, ingredientele sau materiile sale prime au fost obtinute in conformitate cu normele Regulamentului CE 834/2007. Sfaturi pentru cumparatorii produselor ecologice: Atunci cand cumparati produse ecologice, verificati modul de etichetare al acestora, analizati eticheta…

Citește mai departe
Maramuresul va avea 11 producatori traditionali la „Saptamana Verde” de la Berlin

Maramuresul va avea 11 producatori traditionali la „Saptamana Verde” de la Berlin

Editia din acest an a Targului de Produse Traditionale „Saptamana Verde” de la Berlin se va desfasura in perioada 16-25 ianuarie. Delegatia Maramuresului va reprezenta o treime din intreaga delegatie a Romaniei la targ, deoarece din 34 de participanti, 11 vor fi producatori traditionali din judetul nostru, scrie cjmaramures.ro. In acest an, Ministerul Agriculturii si…

Citește mai departe
Recomandări privind achiziţia produselor ecologice

Recomandari privind achizitia produselor ecologice

Redactorii publicatiei Recolta.eu fac o serie de recomanda adresate cumparatorilor cu referire la produsele bio. Sfaturile privesc etichetarea produse ecologice, dar si o serie de elemente pe care trebuie sa le aiba in atentie cumparatorul. Etichetarea trebuie sa fie realizata in conformitate cu normele Regulamentului CE 834/2007. Atunci cand cumparati produse ecologice, verificati modul de…

Citește mai departe

Comisia Europeana da unda verde Romaniei pentru fondurile europene 2014 – 2020

Comisia Europeana a aprobat primul program al Romaniei ce va fi finatat cu fonduri alocate pentru perioada 2014 – 2020, reiese dintr-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene. Prin Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, Romania va dispune de fonduri europene in valoare de 441 milioane de euro, la care se adauga cofinantarea nationala – 15%. Din…

Citește mai departe
Biofach 2015 - Expozitia Internationala pentru Produsele Ecologice

Biofach 2015 – Expozitia Internationala pentru Produsele Ecologice

In perioada 11 – 14.02.2015 va avea loc la Nuremberg, Germania, Expozitia Internationala pentru Produse Ecologice BioFach2015. In cele patru zile ale expozitiei vor fi expuse produse alimentare si comerciale ecologice din peste 130 de state, vor fi organizate conferinte si evenimente conexe expozitiei ce ofera cadrul ideal pentru stabilirea de noi relatii comerciale si…

Citește mai departe
?ara european? care vinde produse alimentare din insecte

Tara europeana care vinde produse alimentare din insecte

Belgienii vor putea achizitiona din supermarketuri, incepand de vineri, produse alimentare realizate din insecte, anunta joi ziarul ‘La Libre Belgique’ pe baza unui comunicat de presa difuzat de compania ‘Delhaize’. Consumul de insecte prezinta numeroase avantaje, ‘fiind un mijloc extraordinar de evolutie catre o alimentatie durabila, intrucat constituie o excelenta sursa alternativa de proteine’, afirma…

Citește mai departe
Surse de calciu nebanuite

Surse de calciu nebanuite

Calciul este cel mai abundent mineral din corp si se gaseste in mod natural intr-o varietate larga de produse alimentare si bauturi, ca sa nu mai vorbim despre cele in care este adaugat. Persoanele cu intoleranta la lactoza nu trebuie sa se ingrijoreze in privinta cantitatii acestei minerale in organism, deoarece au destule optiuni salvatoare…

Citește mai departe
Finantare nerambursabila pentru trecerea la agricultura ecologică

Agricultura high tech: O noua aplicatie le spune fermierilor ce si cand sa planteze

Traderul de produse alimentare si agricole Cargill provoaca agricultura traditionala la un pariu cu ultimele inovatii din lumea stiintifica. Firma a implementat noul sau sistem de plantare, tratare si recoltare a produselor agricole in doua state americane si intentioneaza sa lucreze in baza acestuia la o scara mai larga in viitorul apropiat. NextField DataRx este…

Citește mai departe

Atentie la E-urile din alimente!

Salajenii care achizitioneaza produse alimentare sunt sfatuti de specialistii in nutritie sa fie foarte atenti la aditivii alimentari. Potrivit inforor.com lista aditivilor alimentari insotita de bolile pe care le provoaca fiecare aditiv-E, in parte, va fi cenzurata cat mai curand. Pana atunci, insa, consumatorii care vor sa aiba grija de sanatatea lor trebuie sa stie…

Citește mai departe

Republica Moldova: Propuneri de proiect pentru prelucrarea/comercializarea produselor ecologice

People in Need (PIN), este o organizatie non guvernamentala, non profit din Cehia cu reprezentanta in Moldova ce implementeaza proiectul ” Suport in Agricultura Organica in Moldova” cu suportul financiar al USAID. PIN anunta un tender pentru gospodariile agricole, producatori de produse ecologice, asociatii, cooperative sau grupuri de fermieri (cel putin 50% din produce trebuie sa…

Citește mai departe

S-a confirmat: ADN-ul modificat genetic ajunge in organismul oamenilor

Public Library of Science (PLOS) a publicat un nou studiu care demonstreaza ca fragmentele de ADN care provin din hrana contin gene complete care intra in sistemul circulator uman printr-un mecanism necunoscut. Exista suspiciuni conform carora cercetatorii corporatiilor biotehnologice, precum Monsanto, au identificat deja acest mecanism si il folosesc cu buna stiinta. Studiul se bazeaza…

Citește mai departe
UE a ajuns la un compromis în privin?a cultiv?rii organismelor modificate genetic

Putin : Rusia ar trebui si poate interzice OMG-uri, respectand normele OMC

http://ecology.md/ Rusia trebuie sa protejeze cetatenii de la consumul alimentelor derivate din organisme modificate genetic ( OMG-uri ), si acest lucru se poate face in conformitate cu obligatiile tarii in cadrul OMC, a declarat presedintele FR Vladimir Putin . „Avem nevoie sa reglam in mod corespunzator activitatea noastra, astfel ca ea sa nu intre in…

Citește mai departe
Craiova: Târg de produse tradiționale și ecologice, pe esplanada TNC

„Agro Expo Bucovina & Salonul produselor ecologice” – 22 – 24 martie, Suceava

Targul international de agricultura si industrie agroalimentara „Agro Expo Bucovina & Salonul produselor ecologice”, organizat de Camera de Comert si Industrie Suceava si Shopping City Suceava in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Institutia Prefectului Suceava, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava, reuneste peste 125 dintre cele mai renumite companii…

Citește mai departe

Aproape 50% dintre agentii economici care vand sau eticheteaza produse alimentare ecologice nu respecta legea

Aproape 50% dintre agentii economici care vand sau eticheteaza produse alimentare ecologice nu respecta legea, au constatat inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), in urma unui control national desfasurat in luna februarie. „Este inadmisibil ca la aproximativ jumatate dintre operatorii economici verificati sa fie constatate abateri de la prevederile legale in vigoare. Produsele alimentare…

Citește mai departe

Tetra Pak face progrese in realizarea obiectivelor de mediu

Tetra Pak®, lider mondial in solutii de procesare si ambalare a alimentelor, a anuntat ca a facut progrese semnificative in 2013 pentru atingerea obiectivelor de mediu stabilite pentru 2020, concentrandu-se pe dezvoltarea de produse sustenabile, reducand amprenta de carbon pe intregul lant de productie si marind procentul de reciclare a ambalajelor sale. Pentru a dezvolta…

Citește mai departe

Produsele ecologice, control la nivel national

In perioada 10-14.02.2014  s-a desfasurat o actiune tematica  de control la nivel national cu privire la respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor alimentare ecologice . Controlul tematic s-a desfasurat  pe raza judetului  Satu Mare la un numar de 10 operatori economici. Toti  operatorii economici verificati au  inregistrat  abateri ,fiind   verificate  produse alimentare ecologice  in valoare de 5.258,6 lei . Deficiente constatate au fost urmatoarele:…

Citește mai departe

Sicilia: Teren confiscat de la mafie si transformat in vii ecologice

Din anul 2001, Coperativa Placido Rizzoto, Sicilia, Italia, vinde intr-un magazin la cativa kilometri de “Cosa Nostra” (Satul Corleone), produse alimentare sub eticheta “Teren Liber” (Libera Terra). Libera Terra reprezinta de fapt o retea de fermierii organici numita “Libera Terra” care produce uleiuri, paste delicioase, dulceturi, sucuri si renumitele vinuri siciliene pe terenurile confiscate de…

Citește mai departe

30 de producatori agricoli din domeniul ecologic din Romania participa la cea de-a 25-a editie a BIOFACH

In perioada 12-15 februarie 2014 se desfasoara la Nurnberg, Germania cea de-a 25-a editie a BIOFACH, targ de renume mondial in domeniul agriculturii ecologice in cadrul caruia vor interactiona peste 2400 de expozanti. La editia din acest an vor participa 30 de producatori agricoli din domeniul ecologic din Romania. Acestia vor expune produse precum miere,…

Citește mai departe