Republica Moldova va primi finantari din partea Fondului Ecologic Global pentru agricultura

Republica Moldova va primi din partea Agentiei Internationala pentru Dezvoltare si din partea Fondului Ecologic Global – 22,4 mln de dolari pentru finantarea mai multor proiecte din domeniul agriculturii. Premierul Vlad Filat si directorul Bancii Mondiale pentru Ucraina, Belarus si Republica Moldova Qimiao Fun, au semnat astazi un acord in acest sens. Directorul regional al…

Citește mai departe

ANSVSA anunta monitorizarea ingredientelor modificate genetic aflate in alimente

Conform statisticilor, peste 97 la suta dintre organismelor modificate genetic (OMG) utilizate la nivelul UE au destinatia furajarii animalelor in contextul semi-dependentei industriei furajere a Uniunii de importurile de soia si porumb * Agentia Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca monitorizeaza prezenta OMG in alimente Potrivit Agentiei Nationale Sanitar Veterinara…

Citește mai departe

Uniunea Europeana a importat, in 2010, circa 40 de milioane de tone de alimente si furaje care contin Organisme Modificate Genetic (OMG)

Uniunea Europeana a importat, in 2010, circa 40 de milioane de tone de alimente si furaje care contin Organisme Modificate Genetic (OMG), peste 97% dintre acestea fiind utilizate in hrana animalelor in contextul semi-dependentei industriei furajere a UE de importurile de soia si porumb, potrivit datelor Eurostat furnizate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru…

Citește mai departe

Suplimente alimentare cu bacterii „bune“ regleaza functiile sistemului imunitar si ne feresc de alergii

Consumul zilnic a 100-150 de grame de iaurt natural sau administrarea in fiecare zi a unor suplimente alimentare cu bacterii „bune“ regleaza functiile sistemului imunitar. In sistemul nostru digestiv exista bacterii „bune” si „rele”, in proportia ideala de 85% (bacterii „bune”) la 15% (bacterii „rele”). Dezechilibrul dintre aceste doua categorii duce la scaderea imunitatii si…

Citește mai departe

Au inceput inscrierile la Targul pentru Fermieri si Industrie Alimentara AGRALIM 2012!

Au inceput inscrierile la Targul pentru Fermieri si Industrie Alimentara AGRALIM 2012! Targul pentru Fermieri si Industrie Alimentara AGRALIM 2012 va avea loc in perioada 27 – 30 septembrie 2012, la Centrul Expozitional Iasi. Organizat de ABplus Events sub patronajul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”, AGRALIM este targul…

Citește mai departe

Targ de produse traditionale si ecologice la Real Cluj-Napoca

Pentru a incuraja productia locala si a avea cat mai multe produse romanesti pe rafturile magazinelor, real,- a lansat anul trecut programul „Produceti Romaneste, Vindem Romaneste”. In ciclul acestui program, de vineri pana duminica inclusiv (3-5 februarie 2012), real,- Hypermarket organizeaza un targ de produse traditionale si ecologice sub genericul „Savoarea gustului de odinoara”, cu…

Citește mai departe

Valorificarea deseurilor rezultate din industria de procesare a crevetilor si homarilor

Crevetii sunt alimente populare, care provin din pescuit sau din fermele de creveti, industrie in rapida expansiune in unele parti ale lumii. Crevetii sunt ingrediente traditionale in multe bucatarii regionale, muschii abdominali care formeaza carnea alba reprezentand cea mai gustoasa parte a acestora. Fermele de creveti s-au dezvoltat initial in Asia fiind in prezent raspandite…

Citește mai departe

Carnea procesata dauneaza grav sanatatii

Conform unui studiu al Institutului American de Cercetare a Cancerului, carnea procesata din hot dog este la fel de daunatoare precum fumatul, in sensul ca si aceasta poate provoca anumite forme de cancer. Carnea procesata este conservata prin adaugarea unor substante chimice, precum nitratii si nitritii, care la nivelul organismului cresc potentialul cancerigen. Consumul de…

Citește mai departe
Suprataxare pentru produsele alimentare nesanatoase

Suprataxare pentru produsele alimentare nesanatoase

Prof. dr. Nicolae Hancu, presedintele onorific al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, impreuna cu deputatii Mircia Giurgiu si Petru Calian, va elabora un program national pentru reducerea consumului de alimente nesanatoase. Initiativa vizeaza noi marcaje pentru produsele alimentare nesanatoase, precum si masuri legislative de suprataxa. Hancu a precizat ca importanta introducerii acestor…

Citește mai departe

Cum ne ferim de organismele modificate genetic

Reglementarile UE impun etichetarea corespunzatoare a produselor alimentare asupra carora s-a intervenit genetic. Riscul de a consuma alimente ce contin organisme modificate genetic creste atunci cand cumparam porumb sau cartofi neambalati. Peste 80% dintre romani se opun introducerii organismelor modificate genetic Organismele modificate genetic (OMG) pot fi plante, animale sau microorganisme ale caror caracteristici genetice…

Citește mai departe

Bacteria E.coli nu poate ajunge in legumele bio

Mai multe asociatii sustin ca agricultura ecologica si produsele „bio” protejeaza si nu contamineaza consumatorii cu E.coli, bacteria neputand fi prezenta in astfel de produse intrucat folosirea fecalelor umane, in care se gaseste bacteria, este interzisa la ingrasarea solului. Asociatia Interprofesionala Bio, Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica Bio Romania si Centrul National de Teste Comparative…

Citește mai departe

6% din agricultura Romaniei este bio

6% din intreaga noastra agricultura este de acest tip Pe site-ul bursa.ro, a fost postat si materialul intitulat “Suntem o tara exportatoare de produse bio”, intocmit pe baza declaratiilor ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara. Redam din acest material cele mai importante pasaje privind tema abordata. Cea mai mare parte a productiei bio merge la export “Romania…

Citește mai departe

Produsele alimentare vor fi etichetate cu cate o bulina verde, portocalie sau rosie

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA saluta initiativa legislativa a Senatului conform careia toate produsele alimentare vor fi etichetate cu cate o bulina verde, portocalie sau rosie, bulina ce va marca gradul de siguranta alimentara a produselor. Anticipand aceasta nevoie reala pentru siguranta consumatorilor, ICPE-CA, impreuna cu o firma colaboratoare din Israel, este…

Citește mai departe

Asociatia taraneasca Eco Ruralis devine membra a Via Campesina Europa

Asociatia Eco Ruralis – in sprijinul taranilor ecologici si traditionali”, cu sediul la Cluj Napoca, a fost acceptata ca membra in Via Campesina Europa. „Via Campesina”, sau in romaneste „Calea taraneasca” este Confederatia Internationala a taranilor, avand reprezentare pe toate continentele. Eco Ruralis este prima asociatie membra din Romania si din Europa Centrala si de…

Citește mai departe

Ambalajele de sticla obtin cote mari in randul consumatorilor europeni

Un nou studiu arata ca o majoritate covarsitoare (88%) dintre consumatorii europeni prefera ambalajele din sticla in locul celorlalte ambalaje deoarece acestea contribuie la un stil de viata sanatos. Cand au fost intrebati despre preferintele lor referitoare la ambalaj, in cinci categorii diferite legate de sanatate si mediu, mai mult de doua treimi dintre consumatori…

Citește mai departe
Centrul pentru Resurse Juridice ?i Funda?ia Cultural? Ro?ia Montan?: RMGC dezinvormeaza

Scenariu de evolutie economica: Rosia Montana in 2030

Fundatia episcopul Grigorie Leu – Miscare Pentru Progresul Satului Romanesc Stimate Domnule Primar, EUGEN FURDUI Am avut prilejul sa va cunosc cu doua luni in urma, ocazie cu care am promis sa va trimit o scurta lucrare privitoare la perspective probabile de evolutie ale localitatii Rosia Montana. In materialul anexat am incercat sa schitam, dupa…

Citește mai departe

Organizatii europene solicita UE sa remodeleze Politica Agricola Comuna

Asociatia Eco Ruralis – in sprijinul taranilor ecologici si traditionali distribuie urmatorul comunicat de presa in numele comitetului de organizare al Via Campesina Europa. Eco Ruralis o asociatie de mici agricultori din Romania, care a aplicat pentru aderarea la Via Campesina si suntem de acord in totalitate cu urmatoarele afirmatii, ele reprezentand punctul nostru de…

Citește mai departe

Organizatii europene solicita UE sa remodeleze PAC

Asociatia Eco Ruralis – in sprijinul taranilor ecologici si traditionali distribuie urmatorul comunicat de presa in numele comitetului de organizare al Via Campesina Europa. Eco Ruralis o asociatie de mici agricultori din Romania, care a aplicat pentru aderarea la Via Campesina si suntem de acord in totalitate cu urmatoarele afirmatii, ele reprezentand punctul nostru de…

Citește mai departe

Magiun de Topoloveni cu stele Michelin

Peste 60 de specialisti din Europa au hotarat ca Magiunul Natural de Prune Topoloveni poate primi distinctia „Superior Taste Award” („Premiul pentru Gust Superior”). Astfel, magiunul devine primul produs traditional romanesc medaliat, trecand de bariera obisnuintelor gastronomice. „Superior Taste Award” este o competitie anuala la care pot parti-cipa produse alimentare si bauturi din intreaga lume….

Citește mai departe

Apa oxigenata contra bacteriilor

Aspectele igienice ale prelucrarii alimentelor includ curatenia si dezinfectarea. Curatenia presupune indepartarea resturilor mecanice prin operatii de spalare mecanica sau manuala prin intermediul apei sub presiune sau al solutiilor alcaline, urmata de clatire si dezinfectare. Dezinfectarea are un spectru larg de actiune asupra tuturor microorganismelor, fie ca este vorba despre drojdii, mucegaiuri sau bacterii. Din…

Citește mai departe

Mancare preparata cu produse expirate de doi ani

Miros de mucegai in camere, produse insuficiente si mancare facuta cu alimente expirate chiar si de doi ani au fost principalele nereguli gasite de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) la un control facut recent. Au fost verificate unitatile de cazare turistica si produsele alimentare specifice Sarbatorii Pascale. „Recomand turistilor sa acorde atentie spatiilor…

Citește mai departe

Romanii mananca paine alba la negru

Preferam painea alba si proaspata, pe care o cumparam fara bon fiscal din alimentare mici sau de la buticuri. Peste 60% din painea romaneasca este produsa si vanduta fara acte. Doar asa se explica diferenta uriasa dintre cantitatea de paine consumata in statistici si cea din dieta romanilor. Anual, fiecare roman consuma, in medie, 101…

Citește mai departe

Preturile la alimente, majorate din cauza biocombustibililor

Potrivit unui raport secret al Bancii Mondiale, biocarburantii au determinat cresterea preturilor la produsele alimentare la nivel mondial cu pana la 75%. Raportul respinge ideea conform careia seceta din Australia si cresterea cererii din India si China ar fi cauzat cresterile costurilor produselor alimentare. „Liderii politici tind sa ignore dovezile puternice care arata ca biocarburantii…

Citește mai departe

Ecologistii din judetul Cluj cer interzicerea cultivarii de cartofi mutanti

Comisia Europeana a autorizat cultivarea unui cartof modificat genetic care contine o gena rezistenta la antibiotice. Ecologistii clujeni cer interdictia cultivarii acesti cartof pentru uz alimentar. Ei spun ca acesta a fost creat initial pentru a produce mai mult amidon care sa fie folosit la fabricarea textilelor, a hartiei si a cimentului. Specialistii Centrului de…

Citește mai departe

Substanta nociva, in sucurile de fructe pentru copii

Cercetatorii descopera tot mai multe produse alimentare care contin substante nocive, pe care le ingeram zilnic. Ultima descoperire vizeaza sucurile de fructe. Specialistii din cadrul Universtitatii de la Copenhaga au gasit un nivel ridicat de antimoniu (stibiu) in sucurile baute de milioane de copii. Acest element chimic favorizeaza cancerul si, in cantitati mari, provoaca decesul….

Citește mai departe

Romanii nu mananca echilibrat

Majoritatea mancarurilor pe care le preferam contin substante nocive pentru organism. Dieta dezechilibrata este unul dintre factorii principali care explica incidenta mare a bolilor cardiovasculare la noi in tara, spun specialistii. Potrivit specialistilor, alimentatia romanilor contine cu preponderenta alimente prea grase, prea sarate si cu prea mult zahar, ceea ce determina aparitia sindromului metabolic, diabetului…

Citește mai departe

Alimentatia vegetariana, daunatoare pentru mediu

Alimentatia vegetariana poate fi mai daunatoare pentru mediul inconjurator decat stilul de viata bazat pe diete alimentare ce contin carne, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Cranfield din Marea Britanie, informeaza Daily Mail, in editia online. Activistii ecologisti si adeptii dietelor vegetariene au insistat vreme de multi ani, atragandu-le atentia persoanelor care…

Citește mai departe

Cate chimicale contine hrana noastra?

Am auzit de nenumarate ori ca alimentatia ar trebui sa-i ofere organismului energia si substantele nutritive necesare fara sa-l suprasolicite, in caz contrar existand riscul unor boli precum cele de inima sau cancerul. Cu toate astea, o mare parte din dieta zilnica este alcatuita din chimicale periculoase. Autoritatile nationale si internationale permit folosirea in industria…

Citește mai departe

BIOmarkt von Gustav te trimite sa traiesti BIO, gustos si sanatos intr-un BIOresort din Austria

In perioada 22.01-15.03.2010, BIOmarkt von Gustav, primul magazin BIO din Romania ofera clientilor sai fideli sansa de a pleca intr-un weekend de vis pentru doua persoane intr-un resort 100% BIO din Austria. Campania Excursia ta BIO este destinata iubitorilor de BIO si clientilor BIOmarkt si presupune ca orice cos de cumparaturi ce depaseste valoarea de…

Citește mai departe

Alimentatia sanatoasa, accesibila doar romanilor bogati

Ministerul Sanatatii vrea sa promoveze o alimentatie sanatoasa taxand suplimentar mancarea de tip fast-food. In realitate insa, putini romani isi vor permite sa manance cu adevarat sanatos. REALITATEA.NET a vizitat mai multe magazine specializate in comercializarea de produse ecologice si a realizat un cos zilnic de alimente eco. In Bucuresti, magazinele cu produse alimentare bio…

Citește mai departe

Targ pentru O Viata Sanatoasa – chiar inainte sa vina Mos Craciun (18-20 decembrie)

Va asteptam si in luna decembrie, intre 18-20, la Muzeul Municipiului Bucuresti (Piata Universitatii, vis-a-vis de Spitalul Coltea) la Targul pentru O Viata Sanatoasa. Va vor incanta privirile si gustul produse alimentare naturale traditionale si BIO (legume, fructe, miere, magiun, branza, produse din carne, ulei, paine, ciocolata, ceaiuri), produse cosmetice naturale si BIO (creme, uleiuri…

Citește mai departe

Melamina ucide

In luna septembrie a anului trecut, siguranta alimentara a milioane de oameni a fost pusa la grea incercare. Producatorii si consumatorii au fost alertati ca sute de tone de lapte praf produs in China si folosit ca ingredient la fabricarea formulelor de lapte pentru bebelusi, dar si ca ingredient in diferite produse alimentare destinate omului…

Citește mai departe

DLL incurca etichetele

Pe raftul unui magazin de produse alimentare se afla spre vanzare produsul grisine cu masline DLL. Nimic neobisnuit. Numai ca, daca cititi eticheta, va veti da seama ca in interior se afla o prajitura. Importatorul grisinelor cu masline DLL a facut o greseala. A incurcat intre ele etichetele a doua produse, rezultand o incalcare a…

Citește mai departe

Hipermarketurile, amendate din nou

Marile magazine au fost amendate din nou de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor pentru nereguli privind alimente expirate si pentru inselarea consumatorilor prin afisarea unor preturi diferite la raft, fata de cele platite de fapt. Potrivit Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), inspectorii au controlat, in perioada 13-14 octombrie, 300 de operatori economici, constatand…

Citește mai departe