Carnati cu mucegai. ANPC a retras de pe piata 11 tone de produse alimentare

In urma verificarilor efectuate in luna august, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a oprit temporar de la comercializare 60 tone de alimente si au retras definitiv de la vanzare 11 tone de produse alimentare care erau improprii consumului uman. Au fost acordate 988 de amenzi contraventionale pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorului, insumand 3.530.400 de…

Citește mai departe

Biotehnologii ecologice utilizate in industria agroalimentara

Conceptul de biotehnologie ecologica implica, intr-o acceptiune mai restransa, utilizarea exclusiva a organismelor vii in scopul prevenirii fenomenelor de poluare a mediului natural prin aplicarea biotehnologiilor care nu produc si nu elibereaza subproduse sau deseuri cu efecte negative asupra ecosistemelor terestre sau acvatiice. Aplicarea acestor biotehnologii ecologice, cu precadere in domeniul activitatilor agroalimentare, are cu…

Citește mai departe

Eco Piata – Produse ecologice la un click distanta!

Firma bucuresteana Sophistiana si-a deschis primul magazin bio exclusiv on-line numit www.ecopiata.ro, unde puteti gasi peste 400 de produse certificate ecologic, de provenienta autohtona sau din strainatate. Sophistiana S.R.L. este unic distribuitor de mere ecologice de provenienta Romania si Ungaria. Accesand www.ecopiata.ro puteti alege dintr-o gama larga de produse alimentare ecologice: bauturi, cafea boabe din…

Citește mai departe

Listeria – accidental pe produse

Listerioza este o afectiune rara, infectioasa, produsa de o bacterie numita Listeria monocytogenes, ce se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau branza (insa cel mai adesea germenele se gaseste in carnea gatita insuficient si in produsele lactate). In unele cazuri, germenul a fost transmis prin contact direct cu…

Citește mai departe

Indulcitorul natural

Folosita de sute de ani in Paraguay in principal, dar si in alte tari din America de Sud, Stevia reubaudiana, planta din Familia Compositae, care n-are nici o legatura cu stevia autohtona, castiga tot mai mult in utilizare ca indulcitor sau supliment alimentar. Fie ca este folosita ca atare, sub forma de frunze, la indulcirea…

Citește mai departe

„Codul hranei” contestat si in Romania

Codex Alimentarius este o colectie de norme alimentare coordonata de ONU, dar contestata peste tot in lume.In intreaga lume au aparut reactii impotriva „codului hranei”. Criticii sustin ca sunt promovate interesele trusturilor farmaceutice si nu ale consumatorilor. Sistemul de Igiena si Siguranta a Alimentelor – HACCP – Certificat pe baza Directivei 852/2004 UE si Codex…

Citește mai departe

Afumat, dar cu aroma

Din cele mai vechi timpuri, afumarea, ca metoda de conservare a carnii, pestelui sau branzeurilor, se facea prin arderea lemnului. Cu timpul, nevoile de consum au crescut, padurile au fost transformate in mobilier si scobitori, astfel ca procesatorii din industria alimentara au fost nevoiti sa utilizeze aroma de fum. In plus, procesul putea fi mai…

Citește mai departe

Conceptul de biotehnologie ecologica

Conceptul de biotehnologie ecologica implica, intr-o actiune restransa, utilizarea exclusiva a organismelor vii in scopul prevenirii fenomenelor de poluare a mediului natural, prin aplicarea biotehnologiilor care nu produc si nu elibereaza subproduse sau deseuri cu efecte negative asupra ecosistemelor terestre sau acvatice. In sens mai larg, conceptul de biotehnologie ecologica se refera la aplicarea unor…

Citește mai departe

Crosul Padurii

Asociatiile Bucharest Running Club si Viitor Plus au organizat Crosul Padurii ca parte a antrenamentelor publice tematice din cadrul Bucharest City Marathon, care va avea loc pe 18 octombrie. Crosul a avut loc cu ocazia Zilei Internationale a Mediului, sub sloganul „Alearga pentru tine si pentru un copac!” Toti partenerii si alergatorii au contribuit cu…

Citește mai departe

Targ pentru o viata sanatoasa la Muzeul taranului roman, 29-31 mai 2009, orele 10-18

Afdp si Lalla Events organizeaza un targ dedicat vietii, bucuriei, starii de bine. Mirodenii, produse ayurvedice din India, spa, cosmetice naturale de la Marea Moarta, ulei pur din Islanda, plante salbatice, uleiuri fine de maslin si delicatese din Franta, parfumuri, baby tree, biciclete, plante, clinici medicale si produse hand-made si multe altele. Vineri, 29 mai,…

Citește mai departe

Sanatatea este o comoara pe care putini stiu sa o pretuiasca, desi aproape toti se nasc cu ea

Cel mai important factor in mentinerea sanatatii este alimentatia, ea fiind furnizorul de materie si energie pentru buna dezvoltare si functionare a corpului uman. Statisticile medicale prezinta periodic cate un grup mare de boli ca fiind maladiile secolului XX, iar printre cauzele sau factorii favorizanti este mentionata si nutritia deficitara sau in functie de caz,…

Citește mai departe

Primul magazin de produse bio din Iasi si-a deschis astazi portile

Situat pe strada Anastasie Panu, linga Directia de Finante Publice , magazinul Via Naturalia ofera iesenilor peste 300 de sortimente de produse certificate bio. Oferta cuprinde cosmetice, detergenti, dar si produse alimentare organice, inclusiv alimente fara gluten, recomandate celor diagnosticati cu celiachie. Pe linga produsele autohtone, iesenii interesati pot gasi aici produse importate din tari…

Citește mai departe

Calitatea senzoriala a alimentelor

Suntem obisnuiti sa apreciem produsele alimentare dupa gradul in care acestea corespund nevoilor noastre. In realitate, calitatea produselor alimentare este expresia finala a calitatii conceptiei, productiei, desfacerii si utilizarii, ingloband calitatea productiei. Caracteristic pentru industria alimentara este faptul ca foloseste o diversitate mare de metode de control a produselor, determinata de varietatea materiilor prime, materiilor…

Citește mai departe

Uleiul Nociv

Nu stiu cati dintre noi s-au gandit la cat de daunator poate fi banalul ulei naturii si mediul inconjurator. Statisticile ne arata ca un singur litru de ulei rezidual polueaza aproximativ 1.500.000 litri de apa curata, iar daca ne gandim la cate camine sunt incepem sa ne facem griji de ceea ce se intampla cu…

Citește mai departe

Utilizarea biocombustibililor poate contribui, indirect, la distrugerea padurilor tropicale

Utilizarea din ce in ce mai raspandita a biocombustibililor poate provoca accelerarea distrugerii padurilor tropicale, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Stanfords Woods Institute, citat de presa britanica de specialitate. Potrivit cercetarii, fermierii de la tropice ar putea taia paduri intregi pentru a cultiva terenul defrisat cu plante ce pot fi folosite la producerea…

Citește mai departe

Mai putina carne in spitalele din Marea Britanie

Spitalele din Marea Britanie sunt invitate sa reduca portia de carne si de produse lactate din meniurile pacientilor pentru sanatatea… planetei. Propunerea figureaza intr-un studiu asupra impactului pe care sistemul public de sanatate britanic il are asupra mediului. Cresterea animalelor pentru carne presupune cresterea nivelul de metan din atmosfera, metanul fiind un gaz cu puternic…

Citește mai departe

Proiect – Precautie fata de OMG

In aceasta sesiune a Parlamentului European, Magor Csibi a continuat actiunile de mentinere a unei atitudini precaute fata de organismele modificate genetic (OMG-uri) si a incercat sa promoveze o atitudine responsabila. Europarlamentarul liberal a argumentat in favoarea promovarii unui sistem de etichetare a produselor ce nu contin OMG-uri. „La ora actuala, in Europa sunt vandute…

Citește mai departe

Ordin – Taranii, in piata

Taranii care vand lapte, oua sau peste in piete vor fi informati ca nu mai pot comercializa produsele daca nu sunt inregistrati la directiile sanitar-veterinare pana in luna februarie, iar dupa aceasta data vor fi aplicate amenzi, a declarat presedintele ANSVSA, Radu Roatis. „Pana la finele lunii ianuarie vom incerca sa-i informam pe taranii care…

Citește mai departe

Rezolutii ecologice pentru anul 2009

1. Cumpara-ti o bicicleta, foloseste masina mai putin, slabeste, economiseste si redu poluarea rezultata in urma arderii combustibilului. Un procent uimitor de 70% din calatoriile cu masina sunt mai scurte de 5 km – o distanta ideala pentru o plimbare rapida cu bicicleta. Lasa masina acasa, mergi pe jos sau foloseste-ti bicicleta, este eco friendly,…

Citește mai departe

Maioneza din aditivi alimentari

Aditivii alimentari sunt cei care fac din maioneza light Remia un produs care sa para comestibil. Numai ca acestia au si o serie de efecte adverse care pun in pericol sanatatea consumatorilor. Maioneza light Remia este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de lipide vegetale. Din aceasta cauza este neclar…

Citește mai departe

Cod impotriva junk-food

Cresterea numarului de copii obezi a facut autoritatile sa ia masuri impotriva practicilor inselatoare din domeniul publicitatii la alimente. Astfel, a fost lansat „Codul etic pentru publicitatea adresata copiilor, referitoare la produsele alimentare”. Codul obliga producatorii de alimente sa actioneze ferm in directia respectarii unor norme etice generale de publicitate adresate copiilor, privind alimentele. Normele…

Citește mai departe

Imbogatirea nutritiva a produselor alimentare

Procesele de industrializare ale productiei de alimente din ultimele decenii au condus invariabil la saracirea acestora de principii nutritive, mai ales cele cu rol biocatalitic. In acceptiunea oamenilor de stiinta, imbunatatirea valorii nutritive a produselor alimentare presupune fie restabilirea concentratiei naturale a componentelor, fie suplimentarea cu nutrienti peste concentratia naturala a produsului respectiv, fie imbogatirea…

Citește mai departe

De ce contin sucurile si zahar, si indulcitori?

Este indubitabil faptul ca stilul de viata al consumatorului modern a suferit ample modificari in ultimii 20 de ani. Dat fiind interesul tot mai crescut al consumatorilor catre alimente cu continut redus sau fara calorii (low-calory sau calory-free), tot mai multi producatori de alimente si-au indreptat atentia asupra modificarii tehnologiilor de preparare sau a ingredientelor…

Citește mai departe

Sanatatea animalelor, pe lista UE

In perioada 10-16 noiembrie are loc la Bruxelles „Saptamana Medicilor Veterinari Europeni”, eveniment organizat de Comisia Europeana si Federatia Medicilor Veterinari din Europa. Manifestarea a fost deschisa de conferinta „Animale sanatoase = oameni sanatosi: sanatate”, care a avut ca principal subiect de discutie biosecuritatea atat la nivelul fermelor, cat si la nivelul granitelor Uniunii Europene….

Citește mai departe