Primăria Sălacea vrea să trimită cu 80% mai puține deșeuri la groapa de gunoi, până în 2019

Angajamentul face parte dintr-o strategie asumată recent de Primăria Sălacea, prin care comuna bihoreană se alătură rețelei internaționale „Orașe Zero Waste”. Deocamdată, deșeurile sunt colectate separat doar la nivel redus, căci locuitorii nu sunt motivați să sorteze. Însă, prin introducerea unui tarif diferențiat, lucrurile s-ar putea schimba. Până în 2020, Primăria vrea să adopte și…

Citește mai departe

Cum se realizeaza colectarea separata in municipiul Cluj Napoca?

In contextul situatiei precare a gestionarii deseurilor la Cluj Napoca am stat de vorba cu specialistul de mediu din cadrul ROSAL GRUP, unul dintre cei doi operatori de salubritate care deservesc cetatenii orasului. Adina Miclaus – reporter Ecomagazin: Ce populatie deserveste Rosal in Cluj Napoca? Nicoleta Pop, Specialist de Mediu ROSAL GRUP: In ceea ce…

Citește mai departe

Incepe o noua editie a campaniei prin care sunt colectate dozele pe litoral

Every Can Counts Romania porneste motoarele reciclarii dozelor din aluminiu in cadrul unei noi editii a campaniei „ExtravaCANza – Si mama recicleaza!”. In luna iulie, turistii care isi petrec concediul pe litoral vor putea uita de grija deseurilor, avand in dispozitie un aparat inteligent in care pot recicla dozele din aluminiu. Organizatorii campaniei au pregatit…

Citește mai departe

Parma, model de bune practici in gestionarea deseurilor pentru Oradea

In cautarea unor solutii si modele de bune practici in gestionarea deseurilor si pentru a intelege cum se poate aplica instrumentul financiar „platesti pentru cat arunci” autoritatile publice si operatorii de salubritate bihoreni au ajuns in Parma, Italia. Orasul Parma este situat in nordul Italiei si are o populatie de circa 200.000 locuitori, similara cu…

Citește mai departe

Iasi, primul mare municipiu din Romania care si-a asumat tranzitia catre economia circulara

Municipiul Iasi se alatura retelei internationale „Orase Zero Deseuri” (”Zero Waste Municipalities”) si devine primul municipiu din Romania, cu o populatie de peste 350.000 de locuitori, care se angajeaza sa implementeze solutiile „zero deseuri”, cu impact dovedit in alte peste 350 de orase europene, in tranzitia catre economia circulara. Mihai Chirica, primarul Iasului, a semnat…

Citește mai departe

Ministrul Mediului, dupa intalnirea cu reprezentantii industriei alimentare: Romania nu mai poate mima reciclarea

Autoritatile sunt deschise la identificarea de solutii privind problemele ridicate de catre producatorii din industria alimentara, iar in acest sens va fi infiintat un Grup de lucru pentru regandirea intregului sistem de reciclare din Romania, a carei prima intalnire ar putea avea loc deja in aceasta saptamana, a declarat, luni, pentru AGERPRES, ministrul Mediului, Apelor…

Citește mai departe

COMUNICAT: Cantitatea de gunoaie din Cluj poate fi redusa cu 58%

La prima sedinta a Consiliului Consultativ pe tema gestionarii deseurilor in jud. Cluj au fost identificate urmatoarele solutii: separarea deseurilor la sursa pe trei fractii (biodegradabil, reciclabil, rezidual), colectarea separata a acestor deseuri, in zile diferite, implementarea sistemului PAYT (platesti-pentru-cat-arunci), tratarea fractiei biodegradabile colectate separat, prin compostare si/sau digestie anaeroba pentru producerea de biogas. Totodata,…

Citește mai departe

CRIZA GUNOAIELOR. Cum calatoresc deseurile in toate directiile, sute de kilometri

In urma inchiderii gropii de gunoi de la Pata Rat si in conditiile nefinalizarii depozitului ecologic de deseuri din Feleacu, primariile oraselor si comunelor din judet s-au vazut nevoite sa transporte gunoiul la zeci de kilometri distanta, dupa modelul Clujului. Acest lucru implica costuri mai mari cu transportul deseurilor, iar fiecare dintre primari declara ca…

Citește mai departe

„Cismele pentru Bucuresti”: o investitie in mediu si in calitatea vietii

Un sistem eficient de cismele si tasnitori in Bucuresti ar reduce poluarea, ar garanta locuitorilor accesul la apa potabila gratuita si ar aduce economii semnificative la bugetul local si in randul bucurestenilor. Asociatia Militia Spirituala, alaturi de alte 15 organizatii din Bucuresti, lanseaza campania Cismele pentru Bucuresti, ca sa promoveze revitalizarea sistemului de cismele atat in randul…

Citește mai departe

Societatea civila propune solutii durabile pentru gestionarea deseurilor in orasul Cluj Napoca

Peste zece organizatii neguvernamentale clujene vor depune Vineri, 17 iulie, o petitie la Primaria Municipiului Cluj Napoca, respectiv Consiliul Judetean Cluj, prin care vor solicita adoptarea urgenta a unor masuri menite sa imbunatateasca, in mod real, sistemul actual de gestionare al deseurilor, inca nefunctional, precum si reducerea costurilor cu gestionarea deseurilor in aceasta perioada de…

Citește mai departe

San Francisco este cel mai mare oras Zero Waste/Zero Deseuri din lume

Miscarea Zero Waste trece dincolo de granite fiind sustinuta de oameni cu etnii, culturi, religii, stari materiale diferite. Oameni a caror viziune este transmiterea catre noile generatii a unei planete curate, sanatoase, fara deseuri. Oameni care cred cu adevarat in principiul sustenabilitatii si, din acest motiv, vor sa mentina capitalul natural al planetei, astfel incat…

Citește mai departe
Eco-Rom Ambalaje: Cantităţile de deşeuri reciclate de la populaţie au crescut anul trecut cu 55%

Eco-Rom Ambalaje: Cantitatile de deseuri reciclate de la populatie au crescut anul trecut cu 55%

Cantitatile de deseuri reciclate de la populatie de catre Eco-Rom Ambalaje au crescut in 2014 cu 55%, la 54.126 tone, a anuntat, azi, compania, printr-un comunicat remis redactiei. „Cantitatile de deseuri de ambalaje reciclate de la populatie au crescut an de an, in principal datorita contributiei membrilor Eco-Rom Ambalaje la realizarea unui sistem eficient de…

Citește mai departe

Mai multi ecologisti, dar si universitarul Drecin cer sesizarea de catre prefectul Pop a DNA pe tema toaletarilor „ilegale” de arbori din Oradea

Un grup de oradeni care iubesc natura si vor stoparea taierilor aiurea de arori din Municipiul Oradea asteapta implicare din partea prefectului Claudiu Pop. Ecologistii, printre care si profesorul universitar Mihai Drecin (presedinte al PRM Bihor), reclama taierea si toaletarea a mii de arbori „perfect sanatosi” prin intermediul firmei RER Ecologic Service, firma de salubritate…

Citește mai departe

Ce spun expertii despre sistemul de gestionare a deseurilor din judetul Hunedoara

In urmatoarea perioada, vor fi organizate licitatiile pentru desemnarea operatorilor care vor functiona la deponeul ecologic de gunoi de la Barcea Mare. Autorizatia de construire a obiectivului a fost eliberata, sustine Dorin Gligor, vicepresedintele CJ Hunedoara, ca atare, investitia poate demara in forta. Pentru a afla mai multe amanunte in legatura cu proiectul cofinantat cu…

Citește mai departe

Caravana ECOTIC – proiect ingenios de educatie ecologica destinat tuturor categoriilor de public

In luna noiembrie 2014, ECOTIC a lansat oficial proiectul Caravana ECOTIC, un proiect unicat in Romania, cofinantat prin instrumentul LIFE al Uniunii Europene. Elementul central al proiectului este o autoutilitara personalizata 100%. Prin mesajele si exponatele regasite in interiorul Caravanei ECOTIC, atragem atentia publicului larg despre importanta reciclarii corecte a deseurilor de echipamente electrice si…

Citește mai departe

Top 3 orase din Romania la capitolul „reciclare”

Trei dintre orasele din Romania care dezvolta sistemul de colectare separata in parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje s-au remarcat la capitolul „reciclare”. Criteriile care stau la baza acestei clasificari sunt: cantitatea de deseuri de ambalaje colectate separat pe cap de locuitor, calitatea serviciului si solutiile implementate care au determinat reducerea incidentelor sau chiar eliminarea practicilor negative…

Citește mai departe

Amenzi pentru deseuri depozitate pe malurile apelor

Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Neamt atentioneaza populatia sa respecte masurile pentru salubrizarea localitatilor, a cursurilor de apa si a cailor de comunicatie. “Nerespectarea obligatiilor si raspunderilor privind depozitarea deseurilor pe malurile cursurilor de apa, in vederea asigurarii unui climat de ordine si curatenie, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenzi usturatoare”, precizeaza un comunicat…

Citește mai departe
Cristian Taloş - AVE Eco Serv: „Cerem sprijin şi implicare din partea cetăţenilor municipiului Zalău”

Si fara pubele de colectare selectiva, si cu taxe de salubrizare de opt ori mai mari

In perioada 2009-2012, municipalitatea galateana a implementat un proiect ISPA, in valoare de 23 de milioane de euro (finantat in proportie de 75% din fonduri europene) prin care se dorea crearea unui nou sistem de management al deseurilor. Galatiul urma sa se alinieze oraselor din lumea civilizata, din punct de vedere al gestionarii gunoaielor: s-a facut…

Citește mai departe
De?eurile pot aduce ?apte milioane de euro pe an operatorilor de salubritate din Hunedoara

Deseurile pot aduce sapte milioane de euro pe an operatorilor de salubritate din Hunedoara

Procesarea deseurilor colectate selectiv ar putea aduce operatorilor de salubritate din judetul Hunedoara circa 7 milioane de euro pe an, in conditiile in care populatia va accepta sa separe gunoiul inainte de a-l arunca la tomberon. In prezent, gradul de colectare selectiva a gunoiului menajer in judetul Hunedoara este de aproximativ 10%, au precizat joi…

Citește mai departe
Clujenii sunt invita?i s? strâng? PET-uri pentru o scen? plutitoare pe lacul din Gheorgheni

Reciclare pe lege: De ce colectarea selectiva este o obligatie si nu un moft al autoritatilor ori al ecologistilor

Dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania a trebuit sa abandoneze practica arhaica a adunarii mormanelor de gunoaie pe la marginea localitatilor. Ca sa fie in ton cu civilizatia, toata tara si-a transformat gropile de gunoaie in halde ecologice, iar o noua obligatie, derivata din legile europene, a aparut pentru toate municipiile: colectarea selectiva a deseurilor….

Citește mai departe
?i totu?i, de?eurile inerte...

Si totusi, deseurile inerte…

Anual se dau sute de autorizatii de constructi, au loc si numeroase demolari, ca sa nu mai vorbim despre ce se mai arunca (ca deseuri inerte) din curti, de la blocuri – ilegal si in afara singurului Depozit pentru deseuri inerte. Iar multi braileni, asa-zisii constructori de ocazie, etc. confunda ghenele si pubele/containerele de gunoi…

Citește mai departe